![]() |
#401 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() Skoro nie podobaja im sie poglady kosciola to po co chodza na katolickie nauki przedmalzenskie i po co biora katolicki slub? Gdzie tu logika?
|
![]() |
#402 | |
Blondynka
|
![]() Cytuj:
@down Ale czy to jest sprawiedliwe? Chciałbyś być do końca życia pod cudzą władzą, nie mieć wolności?
S. J. Lec Ostatnio edytowany przez Slythia - 31-07-2008 o 12:08. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
Arbiter Elegantiarum
|
![]() Cytuj:
@UP: Jak "nie mieć wolności?" Ostatnio edytowany przez Dragon-Fly - 31-07-2008 o 12:15. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2006
|
![]() Na tym forum panuje zadziwiająca moc, która sprawia, że każdy temat zawsze kończy się offtopem na temat kościoła.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#405 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 08 2004
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Cytuj:
Ale fakt, KK zatrzymał się dawno, a świat idzie dalej. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 11 2005
Lokacja: Wrocław
|
![]() to dlatego, ze 90% uzytkownikow jest niewierzacych, a 29% z nich mysli, ze kazdy ksiadz to pedofil. Polska katolickim krajem, jasne...
![]() |
#407 | ||||||||||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
1) Faktyczna obrona ludzi mogących zostać zabitymi mimowolnie 2) Przeciwnik samego symbolu oddania jakiegokolwiek życia w czyjeś ręce. Aby przeżyć 60-120 lat? Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Jednak przyjmuję też to: Cytuj:
Cytuj:
Odnosisz mylne wrażenie- Kościół rozwija się dalej, tylko cywilizacja ma teraz "inną Biblię". Po prostu ktoś sobie chciał nabić kasy w portfelu to powypisywał to jak dawna cywilizacja była głupia, a KK najmądrzejszy, oraz był po to by brać kasę. Ze strony ludzkiej tak. Ale nie zastanawiało Was nigdy dlaczego kiedyś nie było emo? Dlaczego nie było huliganów? Tak wiem co część odpowie. Odpowie, że ludzie wtedy byli zacofani i uważali coś takiego za przejaw zła, czy szatana. Tyle, że na wojnie też tego nie było. A 60-70 to nie jest aż tak duży okres czasu. Nie ma też tego w państwach 3 świata. Postęp jest dobry- dopóki jest namacalny.
![]() |
![]() |
#408 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#409 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 04 2006
|
![]() Wróćmy do tematu, bo dość ciekawe pytanie mi się nasunęło. Temat brzmi: "Gdzie się podziały dziewice?", ale kim tak właściwie jest dziewica?
Teoretycznie dziewictwo to stan człowieka przed podjęciem stosunków seksualnych. Idźmy dalej - jakich stosunków? Czy chodzi tylko o seks waginalny, czy oralny/analny też? Jeśli też, to dlaczego? Jeśli nie, to dlaczego? Prevost ukuł kiedyś pojęcie półdziewicy na określenie kobiety, która nie stroni od zachowań erotycznych, ale zachowująca dziewictwo (mała rekurencja nam się tworzy...) - czyli nieuprawiająca seksu waginalnego i mająca przez to zachowaną błonę dziewiczą. A petting - jeszcze niewinna zabawa czy już zachowania erotyczne? Ja wiem, że stereotypem jest dziewictwo = błona dziewicza. Pomijam kwestie rekonstrukcji czy utracenia np. w wypadku. Żydzi mieli dość ciekawy sposób określania dziewictwa - w zależności od sytuacji, była to albo kobieta przez pierwszym stosunkiem, albo przed pierwszą miesiączką, albo pierwsza małżonka. I to może wyjaśniać kwestię "dziewicy Maryi", operując samą symboliką. O ile kwestię seksu analnego jeszcze można dość łatwo przyporządkować pod nie-dziewictwo, o tyle seks oralny - uchodzący nie za stosunek, a za zachowanie erotyczne, tak jak petting - zaklasyfikować jest już trudniej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#411 | ||
Słitaśny Krulik
|
![]() Cytuj:
@ Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @Khalan
Technicznie dziewica to kobieta z błoną dziewiczą. Petting to inna sprawa, mimo wszystko erotyczna. @up Może. A nawet jeśli? Ostatnio edytowany przez Shanhaevel - 31-07-2008 o 15:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#413 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 04 2006
|
![]() Cytuj:
@down: czyli dziewczyna uprawiająca jedynie seks oralny i analny, choćby przez 30 lat dzień w dzień, pozostaje dziewicą? Też ciekawy punkt widzenia. ![]() edit, znowu @down: a w takim razie co z mężczyzną? Pozostaje prawiczkiem dopóki nie uprawia seksu waginalnego? Ostatnio edytowany przez Khalan Blitzhammer - 31-07-2008 o 15:55. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#414 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44
Skille: Milion
|
![]() Cytuj:
@up Tak jest @d0wn Ok xD
![]() Ostatnio edytowany przez sphinx123 - 31-07-2008 o 16:02. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @up
Źle to ująłem. Nie-technicznie dziewica to kobieta, która nigdy nie odbyła stosunku waginalnego. W pierwszym poście zaznaczam słowo 'technicznie'. @edit 2xup No tak. Technicznie. : D Ostatnio edytowany przez Shanhaevel - 31-07-2008 o 16:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Tak wiec nie gadaj bzdur
![]() |
![]() |
#417 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 03 2006
Lokacja: Ustka
|
![]() Co do tych, ktorzy twierdza, ze seks przed slubem/dla przyjemnosci jest wporzadku...no PONIEKAD macie racje, ale to tez nie jest do konca ok. Dlaczego? Aids, niechciana ciaza, przykre komentarze ze strony kolegow i kolezanek (o ile dobrze sie prowadza).
Ale wnerwia mnie cos takiego...jak widze 16 dziweczyne z powiedzmy 26 latkiem (zazwyczaj lalusiem). Moja definicja takiego typa? "Cep, ktory nie potrafi znalesc sobie dziewczyny w swoim wieku, bo jest najzwyczajniej za chujowy na nia. Wiec idzie szukac 16latki ktorej 300% latwiej jest zaimponowac. co w 3/5 przypadkow konczy sie ciaza." (wiem, bo dwie moje znajome juz tak wpadly) Cytuj:
![]() Kthxbye Ostatnio edytowany przez Ametystowec - 02-08-2008 o 01:17. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#418 | |
Blondynka
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#419 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 06 2008
Lokacja: Płock
Stan: Na Emeryturze
Świat: Astera
![]() |
![]() Cytuj:
Tak, dla mnie płód jest zlepkiem komórek. Ale to jest fakt obiektywny i temu nie zaprzeczysz. Ale jednocześnie jest też możliwością życia i temu ja nie zaprzeczę. Jednak gwałt na kobiecie także jest możliwością życia. Po prostu ja nie uważam, że możliwość to coś wyjątkowego, ja uważam, że samo życia jest wyjątkowe a nie jego możliwość. Ps. To jest ofc troszku uproszczone, wszak płód też żyję. Ale mowa tu o tym rodzaju życia jakim jest np. życia psa czy człowieka, a nie np. marchewki. Cytuj:
Cytuj:
![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#420 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 10 2005
Lokacja: Silesia Inferior
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Xevezq