Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 17-09-2008, 00:15   #21
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rodryg Pokaż post
Wielu z was wypisuje tutaj jaki to komunizm był zajebisty, ale mam dla was złą wiadomość, nie przywrócicie go.
Nikt nie mowi, ze taki byl - wiekszosc z nas mowi, ze byl inny niz jego obraz obecnie przedstawiany.

Cytuj:
Wtedy była praca OMG Jeżeli wam przeciętniaki odpowiada roznoszenie mleka, praca na budowie bez wykształcenia albo tym podobne to faktycznie, komunizm jest dla Was, won do Chin. Teraz na szczęście wykształcenie jest w cenie a nie głupota.
Ta, szczegolnie ogloszenia "zatrudnie magazyniera, wymagane 2 jezyki obce" sa w modzie.

Cytuj:
Obyliśmy się bez planu Marshalla i do teraz spłacamy zaciągnięte pożyczki plax ?
Pozyczki byl zaciagane w latach pozniejszych (glownie chodzi o '70), ktore zostaly "przejedzone", a nie zainwestowane - dlatego musielismy je splacac. Co wiecej, duza czesc tych pozyczek zostala umorzona po zmianie ustroju.

Cytuj:
Do teraz Raszja myśli o Polsce jak o Gruzji, tzn. że gdyby tylko mogli to już dawno miałbyś na imię Sasza, czy Iwan, gdyż wpadliby tu, rozwalili nas, narzucili system a tacy jak ty pewnie cieszyli by się z tego.
O dziwo Rosjanie po wojnie nie "wpadli tu, rozwalili nas", a jedynie narzucili system. Co do systemu - obecna demokracja niech idzie w cholere, kiedys byl dobry system - demokracja szlachecka, wystarczy umocnic wladze krola w tym systemie i Polska znow bedzie od morza do morza, bez Tuskow czy innych Kaczynskich.

Cytuj:
Jak w ogóle można porównywać tamtejszy "sojusz" z Rosją OMG a teraźniejszy sojusz z USA co zostało poruszone w pierwszym poście
Wtedy wchodzilismy w dupe Rosji, ale mielismy przynajmniej silne poparcie polityczne i militarne, teraz wchodzimy w dupe USA, a efekty mozemy uslyszec w Wiadomosciach.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vavi
Nie mówiąc już, że od Amerykanów dostalibyśmy xx razy więcej.
Haha, to zostawilem sobie na koniec. Vavi, wytlumacz mi, jak to jest - dlaczego wtedy dostalibysmy xx razy wiecej od Amerykanow, a teraz dostajemy guzik z pętelką - smieszne wynagrodzenie za tarcze antyrakietowa (bo nie wmowisz mi, ze 2 obiecane systemy rakiet Patriot, z czego jeden dla ochrony samej tarczy, to duzo), wizy, gdy praktycznie cala Europa swobodnie podrozuje do Stanow, brak zyskow z wojny z Iraku, brak off-setu po zakupie F-16 i praktycznie oddanie za bezcen naszego przemyslu zbrojeniowego? Przynajmniej nie jestesmy jedynym glupim narodem na swiecie, wierzacym w USA - tak samo wierzyli w sojusz Gruzini, ale po ostatniej prowokacji Rosji na zyczenie USA mozemy zostac osamotnieni.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 17-09-2008, 00:42   #22
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Stan: Na Emeryturze
Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

@Rodryg

Mój ma teraz 55, i jakoś nigdy nie płakał, że musiał żyć w tamtej Polsce, mimo że miał, tak jak dziadkowie, możliwość wyemigorować do Berlina.

@Gimlos

Plusy? Proszę Cię bardzo, przykładowy: istniał całkiem solidny system opieki dla dzieci pracujących, między innymi zakładowe kluby sportowe, dzięki czemu mieliśmy naprzykład drużynę Kazimierza Górskiego. Ponadto, zakłady pracy wysyłały dzieci na wakacje, fundując je, czym teraz zajmuje się chyba tylko caritas.

Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 01:08   #23
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec

Domyślny

Moj dziadek przyjechal do Polski gdy mial 17 lat i zaczla pracowac jako wartownik w SB, gdy wykumal o co tam biega to chyba pomogl komus, kto zostal zamkniety i dostal 10 lat z czego odsiedzal 6, wiec dla mnie komunizm byl zly. Jedynie ludzie, ktorzy sie sprzedawali i wstepowali do partii mieli dobrze,
Exodus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 01:15   #24
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw

Imię: Gimli Ent
Świat: Azura
Poziom: 89
Gimlos ma numer GG 5382831
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gangrel Pokaż post
@Rodryg

Mój ma teraz 55, i jakoś nigdy nie płakał, że musiał żyć w tamtej Polsce, mimo że miał, tak jak dziadkowie, możliwość wyemigorować do Berlina.
Skoro juz zaglebiamy sie w takie familiarne przyklady... Moj dziadek tez z tego powodu nigdy nie placze. Pewnie dlatego, ze od ponad 50 lat lezy w trumnie, zamordowany przez panow z Urzedu Bezpieczenstwa.
Cytuj:
@Gimlos

Plusy? Proszę Cię bardzo, przykładowy: istniał całkiem solidny system opieki dla dzieci pracujących, między innymi zakładowe kluby sportowe, dzięki czemu mieliśmy naprzykład drużynę Kazimierza Górskiego. Ponadto, zakłady pracy wysyłały dzieci na wakacje, fundując je, czym teraz zajmuje się chyba tylko caritas.
Dzisiaj na te wakacje możemy za to wyjechać gdziekolwiek chcemy, czego PRL już nie zapewniał : d Sport - zgoda, na pewno stal na wyzszym poziomie niz dzis.
No i z calym szacunkiem dla wakacji fundowanych przez zaklady pracy czy sukcesow druzyny Kazia Górskiego - koronnym argumentem broniacym systemu raczej one nie sa : d
stary 17-09-2008, 01:48   #25
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Imię: Va'esse
Gildia: Dreamers
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

@Gimlos

Nigdy nie broniłem systemu. Prosiłeś o plusy, to podałem. I jak sam przyznałeś, ciężko zaprzeczyć że były.

Współczuje z powodu dziadka, tak i rodzinie Olewników obecnie. Nie bronię systemu, wskazuje, jak pisał Ashlon, że nie było tak, jak nam PiS to dziś opowiada. Miało swoje plusy, a zaprzeczanie temu to głupota.

Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 02:17   #26
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
budowe przemyslu ciezkiego
tak nieudolną że do dziś wszyscy za to płacimy
Cytuj:
Gdyby nie bledne decyzje polityczne (zbytnie rozbudowanie przemyslu zbrojeniowego, kolektywizacja rolnictwa, rezygnacja z planu Marshalla) dzisiaj bylibysmy o wiele bogatszym panstwem.
noo, jednym słowem gdyby nie komunizm...
Cytuj:
O dziwo Rosjanie po wojnie nie "wpadli tu, rozwalili nas", a jedynie narzucili system.
a ty myslisz ze to tak pokojowo przebiegało?
Cytuj:
Haha, to zostawilem sobie na koniec. Vavi, wytlumacz mi, jak to jest - dlaczego wtedy dostalibysmy xx razy wiecej od Amerykanow, a teraz dostajemy guzik z pętelką
WTEDY to znaczy zupełnie co innego niz TERAZ, sam mówiles o planie Marshalla, więc wiesz ile bysmy dostali

Ja jestem zadeklarowanym wrogiem komunizmu nie dlatego że były kolejki, kartki czy inne bzdety, tylko z powodu całego tego kłamstwa i bezwzglednosci.

PS: Co do sportu w PRLu - A ty myslisz ze dlaczego taki nacisk byl? przeciez wkoncu trzeba pokazac calemu swiatu jak jest super u komuchów, popatrz sobie chociażby przykładowo na olimpiadę w Pekinie.

Ostatnio edytowany przez Piotrek Marycha - 17-09-2008 o 02:19.
Piotrek Marycha jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 07:02   #27
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008
Wpisy bloga: 2

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Artanaro
Profesja: Knight
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Poziom mag.: 5
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

Bo po wojnie to działacze sportowi chcieli coś robić. Często opłacali sporo rzeczy z własnych pieniędzy. Szukali sponsorów, miejsc do treningów, snuli swoje plany. DZIAŁALI. A teraz taki działacz dostanie xx tys. złotych oraz służbowy samochód i nic się nie dzieje...
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 07:19   #28
Rodryg
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 10 2007
Lokacja: Świecie

Świat: non-pvp
Poziom: 16
Skille: 74/74
Poziom mag.: 5
Domyślny

Cytuj:
Pozyczki byl zaciagane w latach pozniejszych (glownie chodzi o '70), ktore zostaly "przejedzone", a nie zainwestowane - dlatego musielismy je splacac. Co wiecej, duza czesc tych pozyczek zostala umorzona po zmianie ustroju.

O dziwo Rosjanie po wojnie nie "wpadli tu, rozwalili nas", a jedynie narzucili system. Co do systemu - obecna demokracja niech idzie w cholere, kiedys byl dobry system - demokracja szlachecka, wystarczy umocnic wladze krola w tym systemie i Polska znow bedzie od morza do morza, bez Tuskow czy innych Kaczynskich.

Człowieku... lata 70' to przecież też komuna, co z tego, że zostały przejedzone. Nie widzisz tutaj absurdu ? Sytuacja gospodarcza była tak wspaniała, tak się rozwijaliśmy... tak było pięknie, że nasz kraj musiał zaciągać pożyczki, żebyśmy mieli zapłatę za te super pracę, która też nas rozwijała, i doprowadzała do samorealizacji, jak np. roznoszenie mleka.

Dużo Polaków zostało po prostu sprzątniętych. Prawie wszyscy, którzy się sprzeciwili. Przy życiu zostali tylko Ci, którzy zrozumieli, czym grozi bunt oraz ci którzy przyłączyli się do komuchów i stali się jednymi z nich.

Kiedyś był wspaniały system!!!!! TAK!!! I do czego doprowadził ? Do rozbiorów ? A jakby znowu jakiś cep objął urząd króla...nie potrafię zrozumieć twojego punktu widzenia.

A co do tego, że na magazyniera potrzebne są teraz 2 języki obce. Nie uczysz się nie moja sprawa, trzeba było posłuchać mamy i się uczyć to teraz mógłbyś wybierać nie tylko między hydraulikiem a spawaczem.

Prawdę mówiąc przesadzasz człowieku. Mam kumpli po zawciach i pracują w zawodach, których się wyuczyli.

Ostatnio edytowany przez Rodryg - 17-09-2008 o 07:29.
Rodryg jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 08:09   #29
Vavi
Użytkownik Forum

Vavi's Avatar

Data dołączenia: 23 05 2008
Lokacja: Gdynia

Imię: Vavi
Gildia: Kumple
Vavi ma numer GG 1304842
Domyślny

Cytuj:

Haha, to zostawilem sobie na koniec. Vavi, wytlumacz mi, jak to jest - dlaczego wtedy dostalibysmy xx razy wiecej od Amerykanow, a teraz dostajemy guzik z pętelką - smieszne wynagrodzenie za tarcze antyrakietowa (bo nie wmowisz mi, ze 2 obiecane systemy rakiet Patriot, z czego jeden dla ochrony samej tarczy, to duzo), wizy, gdy praktycznie cala Europa swobodnie podrozuje do Stanow, brak zyskow z wojny z Iraku, brak off-setu po zakupie F-16 i praktycznie oddanie za bezcen naszego przemyslu zbrojeniowego? Przynajmniej nie jestesmy jedynym glupim narodem na swiecie, wierzacym w USA - tak samo wierzyli w sojusz Gruzini, ale po ostatniej prowokacji Rosji na zyczenie USA mozemy zostac osamotnieni.
Marshall.
<3znaki>

Cytuj:
@Vavi

Zlituj się. Twoi rodzice sprzedawali dom, sprowadzali leki, a znam mnóstwo ludzi, którzy mieszkania dostali, a dziś nie mieli by szanse na nie. Rzadkie leki nadal musimy sprowadzac z zagranicy. Wiec mi tu nie wciskaj. A co emerytur, wszyscy ktorzy teraz sa w policji tez dostana wyzsze emerytury, a swieci nie sa. I nie nazywaj nikogo pedałem, bo drugi raz nie bede tego tolerowal.
Tak, dzisiaj leki też musimy sprowadzać z zagranicy, tylko że 100x mniej. Policjanci też dzisiaj pałują, ale 1000x mniej. Naprawdę nie widzisz różnicy?

"Choć droga jest bez końca, Pozornie bez znaczenia
Mniemam, że mam powody, By drogi swej nie zmieniać."

Ostatnio edytowany przez Vavi - 17-09-2008 o 08:12.
Vavi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 10:01   #30
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
tak nieudolną że do dziś wszyscy za to płacimy
Co jak co, ale zbrojenia to my mielismy dobre, nieudolne bylo rozwijanie innych galezi przemyslu ciezkiego.

Cytuj:
a ty myslisz ze to tak pokojowo przebiegało?
Oczywiscie, ze nie, ale a) nie przebiegalo w tak skrajnej formie, ktora jest teraz przedstawiana b) w czasach powojennych bardzo duzo ludzi popieralo komunizm (robotnicy, chlopi, czesc inteligencji nawet), poniewaz system przedwojenny sie nie sprawdzil

Cytuj:
WTEDY to znaczy zupełnie co innego niz TERAZ, sam mówiles o planie Marshalla, więc wiesz ile bysmy dostali
Plan ten nie dzialal na zasadzie "o, macie tu pieniadze".

Cytuj:
Ja jestem zadeklarowanym wrogiem komunizmu nie dlatego że były kolejki, kartki czy inne bzdety, tylko z powodu całego tego kłamstwa i bezwzglednosci.
Co do klamstwa i bezwzglednosci w walce o wladze dzisiaj akurat niewiele sie zmienilo

Cytuj:
przeciez wkoncu trzeba pokazac calemu swiatu jak jest super u komuchów, popatrz sobie chociażby przykładowo na olimpiadę w Pekinie.
No i co, wywiezli 100 medali i sa bardzo zadowoleni, ze pomogli swojemu krajowi. A my w naszym cudnym systemie mamy samo zlodziejstwo, co odbija sie na naszej sportowej kondycji (patrz chociazby PZPN i oszalamiajaca liczbe 10 medali).

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rodryg
Sytuacja gospodarcza była tak wspaniała, tak się rozwijaliśmy... tak było pięknie, że nasz kraj musiał zaciągać pożyczki, żebyśmy mieli zapłatę za te super pracę, która też nas rozwijała, i doprowadzała do samorealizacji, jak np. roznoszenie mleka.
Tylko szkoda, ze obecnie kazde panstwo w twoim kapitalistycznym raju tez ma (mniejsze, badz wieksze) zaciagniete pozyczki zagraniczne i jest to calkowicie normalne. Problem jest taki, ze w obecnych czasach istnieje wolny przeplyw towarow, przez co splaty sa mozliwe, co jest troche inna sytuacja niz w latach komunizmu.

Cytuj:
Dużo Polaków zostało po prostu sprzątniętych. Prawie wszyscy, którzy się sprzeciwili. Przy życiu zostali tylko Ci, którzy zrozumieli, czym grozi bunt oraz ci którzy przyłączyli się do komuchów i stali się jednymi z nich.
Zapewne tak bylo, strajki w latach '80 robili komunisci przeciwko komunistom.

Cytuj:
A co do tego, że na magazyniera potrzebne są teraz 2 języki obce. Nie uczysz się nie moja sprawa, trzeba było posłuchać mamy i się uczyć to teraz mógłbyś wybierać nie tylko między hydraulikiem a spawaczem.
Nie widzisz tutaj sytuacji absurdalnej? Dla mnie dziwnym jest, ze w takich pracach jak magazynier wymagane sa jezyki obce - z kim on bedzie gadal, ze skrzynkami? Czy po angielsku z kolega z pracy? Wyobraz sobie, ze posluchalem sie mamy i sie ucze Co wiecej, z domu wynioslem szacunek do czyjejs pracy (w tym do hydraulikow czy spawaczy, ktorzy czesto sa inteligentnymi ludzmi i nie traktuje ich jak kogos z "gorszym" zawodem), czego nie mozna powiedziec o tobie, niestety.

Zeby troche ostudzic dyskusje - nie mowie, ze system demokracji ludowej byl dobry. Zaden system nie jest dobry, szczegolnie wtedy, gdy zawodzi wykonanie. Chce przedstawic tylko i wylacznie cechy tego systemu, ktore TEORETYCZNIE sa dobre. Tak samo dzisiaj - sejm TEORETYCZNIE jest instytucja bardzo dobra, ale patrzac na to, co robia tam ci zlodzieje, to zyc sie odechciewa...

Ostatnio edytowany przez Ashlon - 17-09-2008 o 10:03.
Ashlon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 10:25   #31
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw

Imię: Gimli Ent
Świat: Azura
Poziom: 89
Gimlos ma numer GG 5382831
Domyślny

Cytuj:

Oczywiscie, ze nie, ale a) nie przebiegalo w tak skrajnej formie, ktora jest teraz przedstawiana
A jak jest teraz przedstawiana? Bo ja w szkolnych podrecznikach od historii o partyzanckiej wojnie domowej 45-47 widzialem co najwyzej kilka zdan. Ba, większość ludzi wciąż nie ma pojęcia o słynnych "amnestiach" władzy komunistycznej. A wykorzystywanie ich można by już było nazwać formą skrajną, right?
Cytuj:
b) w czasach powojennych bardzo duzo ludzi popieralo komunizm (robotnicy, chlopi, czesc inteligencji nawet), poniewaz system przedwojenny sie nie sprawdzil
Dlaczego wiec oddzialy GL i AL składały się w dużej mierze z Żydów i Rosjan? Pozbawieni pomocy NKWD komuniści nie mieliby w Polsce na tyle dużego wsparcia, żeby w ogóle stanąć do walki przeciwko podziemiu byłych żołnierzy AK i NSZ. Co dopiero, żeby ją wygrać.

Cytuj:
No i co, wywiezli 100 medali i sa bardzo zadowoleni, ze pomogli swojemu krajowi. A my w naszym cudnym systemie mamy samo zlodziejstwo, co odbija sie na naszej sportowej kondycji (patrz chociazby PZPN i oszalamiajaca liczbe 10 medali).
Tak, nakręcone maszynki zdobyły 100 medali. Do tego nakręcono je tak, że wielką radość sprawia im to, że pomogły swojemu krajowi. Rzeczywiście za tym tęsknimy?
stary 17-09-2008, 11:23   #32
Lilasmus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 08 2008
Lokacja: Ab'Dendriel

Profesja: Royal Paladin
Świat: Astera
Poziom: 52
Skille: 74/57
Poziom mag.: 14
Domyślny

Co do ogólnie "rodzaju" panujących czasów to powiem krótko:
KTO MA WŁADZĘ I ZNAJOMOŚCI - dopasuje się wszędzie.

Jednym komunizm przeszkadzał, innym natomiast wręcz odwrotnie. Jedni mieli wszystko (o ile dostęp do tych pewexów i owoców, kawy i cukru można nazwać wszystkim), a pozostali nie mieli nic tylko te kartki i kolejki.

Z mojego punktu widzenia wygląda to tak. Były tamte czasy, moim rodzicom nic nie brakowało. Przyszły nowe rządy też nic im nie brakuje. Po prostu trzeba umieć sobie radzić (of crz legalnie - nie kradnąc).

Co do jakiejś tam wypowiedzi wcześniej, że "stare baby" mówią, że było pięknie. NIE PRAWDA !!!
To co powiedział pan up to wypowiedź mediów ... Są różni ludzie, różne oceny i różne gusta. To tak samo jak w dzisiejszych czasach. Dajmy na to pan Kulczyk powie, że ma źle ? Jasne, że nie, ale jakiś były SBek (bez obrazy) powie, że teraz to jest strasznie, bo nei może lać pałą kogo popadnie i nie ma BMW, Mesia i Ferrarki jak Kulczyk ...

Tyle ode mnie
stary 17-09-2008, 14:58   #33
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

Już z nazwy kocham ten temat...

Ja temat krótko podusmuje:
Czasy PRL-u
-dla przeciętnego/biednego obywatela - lepsze niż obecne
-dla "polaczka" z "skurom furom i komurom" - gorsze
-dla średniego Polaka ze średnim portfelem - obojętnie
-dla inteligentnego Polaka, mogącego zrobić karierę (pozytywną) - gorsze, aczkolwiek taki by wiedział, że dla kraju jest gorzej (down)

Czyli dla Polaków lepiej bybyło gdyby PRL został. W XXI wieku nie umiemy sobie poradzić. Fala emigracji, strajki lekarzy, pielęgniarek, nauczycieli, niewiadmo kogo tam jeszcze, braki autostrad, fatalna służba zdorwia, bez komentarza o politykach itp. itd. etc. ...

Teoretycznie ludzie wtedy też narzekali, ale gdyby wiedzieli co ich czeka po komunizmie - niewielu by się zdecydowałoby się na dalszer narzekania...

A ja i tak mówię, że PRL RULEZ!!!
Wylansowany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 16:04   #34
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec

Domyślny

Sadze, ze wiekszosc ludzi woli zyc w calkowicie wolnym panstwie niz w komunizmie i gdyby wczensiej wiedzieli jak bedzie, tez wybrali by koniec komuny. Teraz i tak nie pracuja tylko ci co nie chca pracowac a wtedy, wielu ludzi bylo wiezionych, wolnosci slowa jako takiej nie bylo. Co prawda wszyscy mieli po rowno, lecz tlyko teoretycznie. Bogaci, partyjni i tak mieli lepiej. Co z tego ze dziecko pojechalo na kolonie jak ojciec siedzial w pace. Myslicie, ze tak fajnie sie zylo wiedzac, ze kraj nawet nie jest w pelni suwerenny. Teraz przynajmniej wiemy, ze u wladzy mamy Polakow a kiedys wszystkie decyzje byly podejmowane w moskwie.
Exodus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 16:25   #35
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus Pokaż post
Sadze, ze wiekszosc ludzi woli zyc w calkowicie wolnym panstwie niz w komunizmie i gdyby wczensiej wiedzieli jak bedzie, tez wybrali by koniec komuny.
Nie wiem, jak Ty, ale ja _wcale_ nie czuję się 'całkowicie wolny' w tym państwie (nie, nie twierdzę, że za komuny byłbym 'bardziej wolny' - wiem, że bym nie był). I chyba nie ma państwa, w którym czułbym się wolny w 100%.
stary 17-09-2008, 18:13   #36
Vavi
Użytkownik Forum

Vavi's Avatar

Vavi ma numer GG 1304842
Domyślny

Żeby nie było- nie widzę PRL jedynie w ciemnych barwach. Z paroma plusami wypisanymi przez Gimlosa się zgadzam. Dodałbym jeszcze bezpieczeństwo na ulicach. Wieczorem można było spokojnie wyjść z domu bez obawy przed 2-metrowymi, łysymi delikwentami. Marihuane można było w miarę bezpiecznie palić. Ciekawy był system szkolny do połowy lat 70-tych. Lekcje były do soboty, ale za to nie trwały 8-9 godzin dziennie. No i ludzie na pewno byli sobie bliższi, ale to już nie zaleta systemu, tylko z małego wyboru programów TV.

"Choć droga jest bez końca, Pozornie bez znaczenia
Mniemam, że mam powody, By drogi swej nie zmieniać."
stary 17-09-2008, 18:23   #37
Vavi
Użytkownik Forum

Vavi's Avatar

Vavi ma numer GG 1304842
Domyślny

Do kasacji.

Ostatnio edytowany przez Vavi - 17-09-2008 o 18:29.
stary 17-09-2008, 18:39   #38
bolosaf
Użytkownik Forum

bolosaf's Avatar

Data dołączenia: 30 10 2007

Imię: Bolosaw
Domyślny

Osobiście znam te czasy tylko z opowieści, ale patrząc na wszystkie wasze wypowiedzi śmiem twierdzic, że komunizm był z założenia całkiem dobrze pomyślany, ale świat do niego chyba nie dojrzał i nikt nie potrafił tego wprowadzic odpowiednio w życie(nie chodzi mi o jakieś międzynarodówki z historii czy tym podobne, takie jest poprostu moje zdanie).
stary 17-09-2008, 18:44   #39
Fintex
Użytkownik Forum

Fintex's Avatar

Data dołączenia: 17 08 2005
Lokacja: Krosno

Imię: Seecinha
Świat: Astera
Poziom: 123
Fintex ma numer GG 5302851 Fintex ma login Tlenu maciekz9@tlen.pl
Domyślny

Wolność! To chyba najlepsze co możemy mieć. Różnie postrzegana przez ludzi, ale jednak. W komunizmie na pewno było to bardzo ograniczone. Teraz Polska też nie jest wolnym krajem (przynajmniej dla mnie) lecz za komuny imo było o wiele wiele gorzej.
Nie twierdze, że PRL nie miał swoich dobrych stron (chociaż założę się, że niektóre sprawy wydają nam się super extra, jednak to wszystko było troszkę inaczej niż myślimy i nie wiele osób zna nawet prawde), ale miał wiele gorszych (chociażby ograniczenie wolności)- co stawiam za najwyższe dobro. No i nie wiem czy by się wam teraz uśmiechało stać w kolejce za chlebem.

Co do kłamstwa w polityce PRL to kłamstwo jest wszędzie, tym bardziej w polityce. W PRL to było nic innego jak robienie ludziom z mózgu wody. Obłuda.

Piszę może trochę ogólnikowo, ale nie jestem jakiś pro w tej dziedzinie.

@Edit:
Cytuj:
Marihuane można było w miarę bezpiecznie palić.
Śmieszniejszego argumentu to już chyba nie mogłeś wymyślić. lmao. Rzeczywiście to największa zaleta PRL i warto wrócić do komunizmu, aby bezpiecznie ziołko zapalić. Szkoda tylko, że to wynikało z niewiedzy milicji i ludzi. W konstytucji też nie było zakazu, no ale to inna sprawa.

Ostatnio edytowany przez Fintex - 17-09-2008 o 18:50.
Fintex jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2008, 19:19   #40
xoz
Użytkownik Forum

xoz's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: ustka

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Sadze, ze wiekszosc ludzi woli zyc w calkowicie wolnym panstwie niz w komunizmie i gdyby wczensiej wiedzieli jak bedzie, tez wybrali by koniec komuny.
gdybym mial wybor i chcial zyc w panstwie, w zyciu bym nie wybral jakiejs polski. norwegia, islandia, o wiele lepsza perspektywa.
gdybym chcial zyc w "wolnosci" wyjechalbym gdzies daleko na alaske/kanade/do australii i mial w dupie wszystkich i wszystko.
nie ma czegos takiego jak "wolne panstwo"

Cytuj:
smiem twierdzic, że komunizm był z założenia całkiem dobrze pomyślany,
bo był. demokracja niby tez. jak jest tez widac.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania