|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 | ||||||
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() |
|
![]() |
#22 |
Fallen Angel
|
![]() @Rodryg
Mój ma teraz 55, i jakoś nigdy nie płakał, że musiał żyć w tamtej Polsce, mimo że miał, tak jak dziadkowie, możliwość wyemigorować do Berlina. @Gimlos Plusy? Proszę Cię bardzo, przykładowy: istniał całkiem solidny system opieki dla dzieci pracujących, między innymi zakładowe kluby sportowe, dzięki czemu mieliśmy naprzykład drużynę Kazimierza Górskiego. Ponadto, zakłady pracy wysyłały dzieci na wakacje, fundując je, czym teraz zajmuje się chyba tylko caritas.
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Moj dziadek przyjechal do Polski gdy mial 17 lat i zaczla pracowac jako wartownik w SB, gdy wykumal o co tam biega to chyba pomogl komus, kto zostal zamkniety i dostal 10 lat z czego odsiedzal 6, wiec dla mnie komunizm byl zly. Jedynie ludzie, ktorzy sie sprzedawali i wstepowali do partii mieli dobrze,
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
eX Moderator
Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw
Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Gildia: Defenders of Fangorn
Świat: Azura
Poziom: 89
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
No i z calym szacunkiem dla wakacji fundowanych przez zaklady pracy czy sukcesow druzyny Kazia Górskiego - koronnym argumentem broniacym systemu raczej one nie sa : d |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Fallen Angel
|
![]() @Gimlos
Nigdy nie broniłem systemu. Prosiłeś o plusy, to podałem. I jak sam przyznałeś, ciężko zaprzeczyć że były. Współczuje z powodu dziadka, tak i rodzinie Olewników obecnie. Nie bronię systemu, wskazuje, jak pisał Ashlon, że nie było tak, jak nam PiS to dziś opowiada. Miało swoje plusy, a zaprzeczanie temu to głupota.
![]() |
#26 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo
Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() tak nieudolną że do dziś wszyscy za to płacimy
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ja jestem zadeklarowanym wrogiem komunizmu nie dlatego że były kolejki, kartki czy inne bzdety, tylko z powodu całego tego kłamstwa i bezwzglednosci. PS: Co do sportu w PRLu - A ty myslisz ze dlaczego taki nacisk byl? przeciez wkoncu trzeba pokazac calemu swiatu jak jest super u komuchów, popatrz sobie chociażby przykładowo na olimpiadę w Pekinie.
"Istnieja dwie bezgraniczne rzeczy - wszechswiat i ludzka glupota. Chociaż co do wszechswiata nie jestem calkiem pewien... " (ALBERT EINSTEIN ) ------------------------------------------------------------------------------- Ostatnio edytowany przez Piotrek Marycha - 17-09-2008 o 02:19. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Arbiter Elegantiarum
|
![]() Bo po wojnie to działacze sportowi chcieli coś robić. Często opłacali sporo rzeczy z własnych pieniędzy. Szukali sponsorów, miejsc do treningów, snuli swoje plany. DZIAŁALI. A teraz taki działacz dostanie xx tys. złotych oraz służbowy samochód i nic się nie dzieje...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 10 2007
Lokacja: Świecie
Stan: Aktywny Gracz
Gildia: Ciągle skilluję
Świat: non-pvp
Poziom: 16
Skille: 74/74
Poziom mag.: 5
|
![]() Cytuj:
Dużo Polaków zostało po prostu sprzątniętych. Prawie wszyscy, którzy się sprzeciwili. Przy życiu zostali tylko Ci, którzy zrozumieli, czym grozi bunt oraz ci którzy przyłączyli się do komuchów i stali się jednymi z nich. Kiedyś był wspaniały system!!!!! TAK!!! I do czego doprowadził ? Do rozbiorów ? A jakby znowu jakiś cep objął urząd króla...nie potrafię zrozumieć twojego punktu widzenia. A co do tego, że na magazyniera potrzebne są teraz 2 języki obce. Nie uczysz się nie moja sprawa, trzeba było posłuchać mamy i się uczyć to teraz mógłbyś wybierać nie tylko między hydraulikiem a spawaczem. Prawdę mówiąc przesadzasz człowieku. Mam kumpli po zawciach i pracują w zawodach, których się wyuczyli. Ostatnio edytowany przez Rodryg - 17-09-2008 o 07:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
<3znaki> Cytuj:
"Nie wolno się bać, strach zabija duszę[...]" "Choć droga jest bez końca, Pozornie bez znaczenia Mniemam, że mam powody, By drogi swej nie zmieniać." Ostatnio edytowany przez Vavi - 17-09-2008 o 08:12. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |||||||
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Co jak co, ale zbrojenia to my mielismy dobre, nieudolne bylo rozwijanie innych galezi przemyslu ciezkiego.
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() Zeby troche ostudzic dyskusje - nie mowie, ze system demokracji ludowej byl dobry. Zaden system nie jest dobry, szczegolnie wtedy, gdy zawodzi wykonanie. Chce przedstawic tylko i wylacznie cechy tego systemu, ktore TEORETYCZNIE sa dobre. Tak samo dzisiaj - sejm TEORETYCZNIE jest instytucja bardzo dobra, ale patrzac na to, co robia tam ci zlodzieje, to zyc sie odechciewa...
Nieaktywny. Ostatnio edytowany przez Ashlon - 17-09-2008 o 10:03. |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#31 | ||
eX Moderator
Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw
Imię: Gimli Ent
Gildia: Defenders of Fangorn
Świat: Azura
Poziom: 89
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Tak, nakręcone maszynki zdobyły 100 medali. Do tego nakręcono je tak, że wielką radość sprawia im to, że pomogły swojemu krajowi. Rzeczywiście za tym tęsknimy? |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 08 2008
Lokacja: Ab'Dendriel
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Lilasmus Hehemystox
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Eternal Angels
Świat: Astera
Poziom: 52
Skille: 74/57
Poziom mag.: 14
|
![]() Co do ogólnie "rodzaju" panujących czasów to powiem krótko:
KTO MA WŁADZĘ I ZNAJOMOŚCI - dopasuje się wszędzie. Jednym komunizm przeszkadzał, innym natomiast wręcz odwrotnie. Jedni mieli wszystko (o ile dostęp do tych pewexów i owoców, kawy i cukru można nazwać wszystkim), a pozostali nie mieli nic tylko te kartki i kolejki. Z mojego punktu widzenia wygląda to tak. Były tamte czasy, moim rodzicom nic nie brakowało. Przyszły nowe rządy też nic im nie brakuje. Po prostu trzeba umieć sobie radzić (of crz legalnie - nie kradnąc). Co do jakiejś tam wypowiedzi wcześniej, że "stare baby" mówią, że było pięknie. NIE PRAWDA !!! To co powiedział pan up to wypowiedź mediów ... Są różni ludzie, różne oceny i różne gusta. To tak samo jak w dzisiejszych czasach. Dajmy na to pan Kulczyk powie, że ma źle ? Jasne, że nie, ale jakiś były SBek (bez obrazy) powie, że teraz to jest strasznie, bo nei może lać pałą kogo popadnie i nie ma BMW, Mesia i Ferrarki jak Kulczyk ... Tyle ode mnie
![]() |
#33 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.
|
![]() Już z nazwy kocham ten temat...
Ja temat krótko podusmuje: Czasy PRL-u -dla przeciętnego/biednego obywatela - lepsze niż obecne -dla "polaczka" z "skurom furom i komurom" - gorsze -dla średniego Polaka ze średnim portfelem - obojętnie -dla inteligentnego Polaka, mogącego zrobić karierę (pozytywną) - gorsze, aczkolwiek taki by wiedział, że dla kraju jest gorzej (down) Czyli dla Polaków lepiej bybyło gdyby PRL został. W XXI wieku nie umiemy sobie poradzić. Fala emigracji, strajki lekarzy, pielęgniarek, nauczycieli, niewiadmo kogo tam jeszcze, braki autostrad, fatalna służba zdorwia, bez komentarza o politykach itp. itd. etc. ... Teoretycznie ludzie wtedy też narzekali, ale gdyby wiedzieli co ich czeka po komunizmie - niewielu by się zdecydowałoby się na dalszer narzekania... A ja i tak mówię, że PRL RULEZ!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec
|
![]() Sadze, ze wiekszosc ludzi woli zyc w calkowicie wolnym panstwie niz w komunizmie i gdyby wczensiej wiedzieli jak bedzie, tez wybrali by koniec komuny. Teraz i tak nie pracuja tylko ci co nie chca pracowac a wtedy, wielu ludzi bylo wiezionych, wolnosci slowa jako takiej nie bylo. Co prawda wszyscy mieli po rowno, lecz tlyko teoretycznie. Bogaci, partyjni i tak mieli lepiej. Co z tego ze dziecko pojechalo na kolonie jak ojciec siedzial w pace. Myslicie, ze tak fajnie sie zylo wiedzac, ze kraj nawet nie jest w pelni suwerenny. Teraz przynajmniej wiemy, ze u wladzy mamy Polakow a kiedys wszystkie decyzje byly podejmowane w moskwie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Nie wiem, jak Ty, ale ja _wcale_ nie czuję się 'całkowicie wolny' w tym państwie (nie, nie twierdzę, że za komuny byłbym 'bardziej wolny' - wiem, że bym nie był). I chyba nie ma państwa, w którym czułbym się wolny w 100%.
![]() |
![]() |
#36 |
Użytkownik Forum
|
![]() Żeby nie było- nie widzę PRL jedynie w ciemnych barwach. Z paroma plusami wypisanymi przez Gimlosa się zgadzam. Dodałbym jeszcze bezpieczeństwo na ulicach. Wieczorem można było spokojnie wyjść z domu bez obawy przed 2-metrowymi, łysymi delikwentami. Marihuane można było w miarę bezpiecznie palić. Ciekawy był system szkolny do połowy lat 70-tych. Lekcje były do soboty, ale za to nie trwały 8-9 godzin dziennie. No i ludzie na pewno byli sobie bliższi, ale to już nie zaleta systemu, tylko z małego wyboru programów TV.
![]() |
#38 |
Użytkownik Forum
|
![]() Osobiście znam te czasy tylko z opowieści, ale patrząc na wszystkie wasze wypowiedzi śmiem twierdzic, że komunizm był z założenia całkiem dobrze pomyślany, ale świat do niego chyba nie dojrzał i nikt nie potrafił tego wprowadzic odpowiednio w życie(nie chodzi mi o jakieś międzynarodówki z historii czy tym podobne, takie jest poprostu moje zdanie).
![]() |
#39 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 08 2005
Lokacja: Krosno
Imię: Seecinha
Świat: Astera
Poziom: 123
![]() ![]() |
![]() Wolność! To chyba najlepsze co możemy mieć. Różnie postrzegana przez ludzi, ale jednak. W komunizmie na pewno było to bardzo ograniczone. Teraz Polska też nie jest wolnym krajem (przynajmniej dla mnie) lecz za komuny imo było o wiele wiele gorzej.
Nie twierdze, że PRL nie miał swoich dobrych stron (chociaż założę się, że niektóre sprawy wydają nam się super extra, jednak to wszystko było troszkę inaczej niż myślimy i nie wiele osób zna nawet prawde), ale miał wiele gorszych (chociażby ograniczenie wolności)- co stawiam za najwyższe dobro. No i nie wiem czy by się wam teraz uśmiechało stać w kolejce za chlebem. Co do kłamstwa w polityce PRL to kłamstwo jest wszędzie, tym bardziej w polityce. W PRL to było nic innego jak robienie ludziom z mózgu wody. Obłuda. Piszę może trochę ogólnikowo, ale nie jestem jakiś pro w tej dziedzinie. @Edit: Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Fintex - 17-09-2008 o 18:50. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: ustka
Stan: Niegrający
|
![]() Cytuj:
gdybym chcial zyc w "wolnosci" wyjechalbym gdzies daleko na alaske/kanade/do australii i mial w dupie wszystkich i wszystko. nie ma czegos takiego jak "wolne panstwo" Cytuj:
![]() |