|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#101 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 12 2005
Lokacja: Hajnówka xd
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Świat: Iridia/Xerena
|
![]() Zacznę od stwierdzenia, że komunizm, a raczej socjalizm ewoluujący w marksizm, jest w swoim założeniu ustrojem doskonałym, jednak co za tym idzie niemożliwym do osiągnięcia.. Teraz na temat PRL-u, na przykładzie mojej rodziny, zdania są podzielone, jedni czynnie 'narzekali' i nadal narzekają, drudzy nie (np. dziadek należał do 'bezpieki', a wujek dzisiaj policjant, kiedyś milicjant). Samemu trudno mi napisać 'od siebie' cokolwiek o tym jak się żyło w czasach PRL-u, bo nie było mnie jeszcze na świecie, ale po tym co słyszałem z opowiadań, nie było wcale tak 'źle'.. co do 'plusów' hm.. przypadkiem nie za czasów 'komuny' Polska miała bardzo wysoki 'skok' (~60?) dochodu narodowego, oczywiście wiadomo, co nastąpiło po tym 'skoku', ale fakt jest faktem
![]() Ostatnio edytowany przez Valard - 20-09-2008 o 23:20. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#102 | |
Fallen Angel
|
![]() Cytuj:
A pytanie o urbanizacje...to mialo juz bardzo duzo wspolnego: Plan był narzucony odgornie, co znaczy ze chciala tego wladza i potrafila plan zrealizowac. Czego o rzadach po 89 srednio mozna powiedziec. I tu info dla Piotrka: odbudowa po powodzi stulecia w 97 roku przewlekala sie bardzo, a tez naturalne wydawalo by sie koniecznosc odbodowy po kataklizmie. @Argen Przeczytaj cały temat, a nie wybiorczo komentuj, bo tylko robisz z siebie idiote. @Fintex Zlituj sie. O cenzurze slyszales? Jakos to puscili, choc nie pracowali tam idioci. Poza tym, dowodze, ze pieniadze skads sie na to braly. Jak wiadomo, prywatnych firm nie bylo, wiec nie bylo sponsorow zewnetrznych dosc majetnych zeby film zrealizowac. To chyba panstwo na to dawalo kase, prawda? @Piotrek Udowodniles wystarczaja mocno, ze nie masz ochoty przyjac jakiegos argumentu. Jaka wies po tornadzie? Ja pisalem o Warszawie ktora byla zburzona w znacznym stopniu. Ciekawe co by Ci wspaniali wloscianie zrobili gdyby mieszkali w kamienicach. Juz widze jak stawiaja domy. Zreszta, przyklad jest nietrafiony, bo pierwsze co zrobili, to zawyli o pomoc do wladzy, zamiast wyciagnac polisy ubezpieczeniowie, ktorych pewnie nie posiadaja, w przekonaniu ze panstwo i tak za to zaplaci, wiec po co jeszcze co miesiac cos oplacac?
![]() |
![]() |
#103 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec
|
![]() Wedlug mnie, jesli cie zatakuje jakis dres golymi piesciami i ty go zabijesz to powinienes poniesc kare. Swoja droga ten dres gdy atakuje jest juz strasznie pijany i na 2gi dzien nawet tego nie pamieta...W trzezwej rzeczywistosci moze sie okazac milym i przyjaznym czlowiekiem xD
|
![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 11 2005
Lokacja: Wrocław
|
![]() Mówicie, ze byloby super bezpiecznie na ulicach. Gówno prawda, byla jeszcze milicja, ktora uniemozliwiala spokojny wieczorny spacerek. Tak w ogole jest to cholerny stereotyp, ze cie ktos zleje, ale dobra...
![]() |
#106 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nie mam zamiaru czytać całego tematu i być może robię z siebie idiotę. Trudno. Ale było by mi niezmiernie miło jakbyś zechciał skomentować to co napisałem nieco rozleglej. Eh, marzenia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() Cytuj:
@Gangrel Zastanawiales sie nad tym skad wladza brala pieniadze na te wszystkie wspanialosci o ktorych piszesz? Podejrzewam, ze twoja wiedza o ekonomii jest znikoma, dlatego tak strzelasz smiesznymi argumentami ![]()
![]() |
![]() |
#108 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 08 2004
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Użytkownik Forum
|
![]() Dzięki ripper, uprzedziłeś mnie
![]()
![]() |
#110 |
Użytkownik Forum
|
![]() Mowie oczywiscie o zalozeniach socjalizmu, nie musze sie podpierac jego wydaniami
![]() Socjalizm opiera sie na zakazach, nakazach i okradaniu obywatela przez panstwo. Jest wiec zaprzeczeniem wolnosci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||||||||
eX Moderator
Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw
Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Gildia: Defenders of Fangorn
Świat: Azura
Poziom: 89
![]() |
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ps. Ja w te wakacje wielokrotnie lapalem stopa bez harcerskiego munduru i z irokezem na glowie. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Zeby nie bylo, ze do wszystkiego sie przyczepiam - elektryfikacja byla ok : d Cytuj:
@Dragon-fly Jak sie domyslam, fragmentu nie znalazles? |
||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44
Skille: Milion
|
![]() Cytuj:
Każdy ustrój się na tym opiera, no chyba że anarchia + darmowa maszynka do robienia pieniędzy dla każdego obywatela, ale takiego nie znam ; p
![]() |
![]() |
#114 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#115 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Z tego co wiem to pozbawienie kogos wlasnosci to kradziez, a pozbawienie wolnosci - niewolnictwo. Zgadza sie? I albo podajecie argumenty, albo uznaje was za niezdolnych do obrony swojego stwierdzenia o idealnym socjalizmie idiotow i konczymy zabawe ![]() Ostatnio edytowany przez spider-bialystok - 21-09-2008 o 15:32. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Użytkownik Forum
|
![]() I teraz pytanie. Czemu robotnik pracujący w stoczni 12godzin musi olbrzymią część swoich zarobków oddawać na bezrobotnych/niepełnosprawnych itd.? Państwom opiekuńczym nie...
![]() |
#117 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44
Skille: Milion
|
![]() Cytuj:
Powiem, że holocaust dotknął tylko ochotników spośród Żydów, zostanę ukarany za własne zdanie. Brak wolności <3
![]() |
![]() |
#118 | ||||||
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#119 | |||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Przeczytaj - Eric Fromm "Mieć czy być". Cytuj:
Cytuj:
Ale to tylko teoria. Zgodzę się z tym, że ludzie socjalizm spierdolili i wywrócili na lewą stronę. Z mojej strony eot. Nie twierdzę, że socjalizm jest najlepszy, bo jest niewykonalny, ale nazywanie go złym w samej idei do głupota i ignorancja. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Panstwo Polskie pochlania w tej chwili ponad 70% dochodow obywatela. Cytuj:
Kubica zrobil kariere bez pomocy panstwa. Cytuj:
Kradziez to kradziez, niewazne z jakich powodow zostala dokonana. Cytuj:
Cytuj:
Niewlonictwo jest wtedy, gdy panstwo mowi mi co moge a czego nie moge robic z moja wlasnoscia i moim cialem. Cytuj:
Dziekuje bardzo za takie cos. Zreszta co to za dziwne przeswiadczenie, ze szczescie to brak rywalizacji. Nie jest tak. Nawet w twoim ukochanym socjalizmie humanistycznym bedzie rywalizacja np. o kobiete ![]() |
||||||
![]() |
![]() |