Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 04-10-2008, 02:19   #81
Grocix
Użytkownik Forum

Grocix's Avatar

Data dołączenia: 03 11 2004
Lokacja: Uć

Stan: Na Emeryturze
Grocix ma numer GG 6761731
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Merin Pokaż post
Dziękuje za pozdrowienia. Nie mam powodu, żeby wypożyczać pistoletu z jedną kulą, jestem zadowolony z mojego życia. A teraz pytanie. Czy jeśli uważam, że ktoś nie zasługuje na pomoc, bo sam na siebie sprowadził takie życie, bądź po prostu miał pecha, to jestem nieprzyzwoity? Nieprzyzwoite jest właśnie gadanie takich ludzi, że walczą o pieniądze które im się należą. Nieprzyzwoita jest próba przywłaszczenia sobie tego(tych pieniędzy), a nie moje zdanie na ich temat.

Masz prawo się ze mną nie zgadzać, wręcz przywykłem do tego, że większość osób się ze mną nie zgadza. W swoim życiu też niejednokrotnie wrzucałem do puszek, i pomagałem innym, ale uważam, że pomaganie obcemu tylko dlatego, że potrzebuje pomocy jest niedobre. Każdy człowiek potrzebuje jakiejś pomocy. Czy emeryci dostają pomoc? I nagle okazuje się, że mam pomagać komuś, bo jest umierający, to jest dobre. A jak ktoś żyje na granicy ubóstwa, dostaje żałośnie niskie emerytury za wiele lat ciężkiej pracy, a inny za to, że urodził się wybrakowany ma dostawać więcej, to ja uważam to za złe. Mam również pomysł na naprawę tego systemu. Politycy musieliby uchwalić kilka spraw. Likwidacja KRUS-u, likwidacja wcześniejszych emerytur, zaprzestanie utrzymywania takich rzeczy jak kopalnie czy stocznie, do których dopłacamy. Bardzo dobrym(i zarazem niezwykle trudnym) rozwiązaniem byłaby likwidacja ZUS-u(raczej niemożliwe do przeprowadzenia, bo nie byłoby pieniędzy dla dzisiejszych emerytów, jeśli dzisiejszy pracownicy przestaną wpłacać) i możliwość ubezpieczenia swoich przyszłych dzieci właśnie od czegoś takiego, od upośledzenia. Przytoczę teraz fragment artykułu do którego link był podany w poście # 30. "Z badań narodowego spisu powszechnego przeprowadzonego w 2002 roku wynika natomiast, że łącznie w Polsce żyje ponad 5 mln 450 tys. niepełnosprawnych, czyli niemal 15% całego społeczeństwa." Jeśli prywatne firmy ubezpieczeniowe zajmowałyby się wypłacaniem comiesięcznych rent dla takich osób, zweryfikowałyby kto rzeczywiście tego potrzebuje, a kto udaje. Bo to jest niemożliwe, aby taki duży odsetek społeczeństwa był wybrakowany.

Mam nadzieję, że to co napisałem jest łatwe w odczytaniu, i zrozumieniu mojego przesłania.
Zgadzam sie w kwestii, ze pomoc innym jest prywatna sprawa kazdego z nas i ze panstwo nie powinno do tego doplacac, powinni natomiast, zamiast dawac pieniadze do reki, rozbudowac opieke zdrowotna. Irytuje mnie natomiast Twoj podzial ludzi na gorszych i lepszych ze wzgledu na sprawnosc (badz co badz podchodzacy pod faszyzm), tym bardziej ze sam jestem niepelnosprawny. Uwazasz sie za lepszego tylko dlatego, ze jestes sprawny - to jest bledne podejscie. Znam wielu niepelnosprawnych, ktorzy sa rownie dobrymi (a moze i nawet lepszymi?) obywatelami, tak samo majacych prace i placacych podatki. Jest to jednak, wsrod tych 5+ mln, maly odsetek, co jest spowodowane glownie stereotypami (pracodawcy mysla tak jak Ty), jak i skomplikowanymi sprawami prawnymi w tej kwestii.
Jestes zadowolony z zycia? Ciesze sie, ja tez. To, ze ktos jest chory nie oznacza, ze jest skazany na, jak to pieknie opisales - wegetacje i pasozytnictwo, chociaz pomoc bliskich jest czesto potrzebna.
I tak, podzial ludzi wedlug szczescia i pecha, jest nieprzyzwoity.

時を超え捕らえられてる
あふれるこの想いは何?
優しさが目尻に似合う
あの人たちは今どこに居るの?

Ostatnio edytowany przez Grocix - 04-10-2008 o 02:21.
Grocix jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-10-2008, 02:35   #82
Merin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 08 2008

Profesja: Knight
Świat: Aldora
Poziom: 80
Skille: 83/82
Poziom mag.: 6
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Grocix Pokaż post
Zgadzam sie w kwestii, ze pomoc innym jest prywatna sprawa kazdego z nas i ze panstwo nie powinno do tego doplacac, powinni natomiast, zamiast dawac pieniadze do reki, rozbudowac opieke zdrowotna. Irytuje mnie natomiast Twoj podzial ludzi na gorszych i lepszych ze wzgledu na sprawnosc (badz co badz podchodzacy pod faszyzm), tym bardziej ze sam jestem niepelnosprawny. Uwazasz sie za lepszego tylko dlatego, ze jestes sprawny - to jest bledne podejscie. Znam wielu niepelnosprawnych, ktorzy sa rownie dobrymi (a moze i nawet lepszymi?) obywatelami, tak samo majacych prace i placacych podatki. Jest to jednak, wsrod tych 5+ mln, maly odsetek, co jest spowodowane glownie stereotypami (pracodawcy mysla tak jak Ty), jak i skomplikowanymi sprawami prawnymi w tej kwestii.
Jestes zadowolony z zycia? Ciesze sie, ja tez. To, ze ktos jest chory nie oznacza, ze jest skazany na, jak to pieknie opisales - wegetacje i pasozytnictwo, chociaz pomoc bliskich jest czesto potrzebna.
I tak, podzial ludzi wedlug szczescia i pecha, jest nieprzyzwoity.

Jeśli się nie zrozumieliśmy to przepraszam. Dla mnie osoba która nie ma nogi, jeździ na wózku czy cokolwiek innego nie jest upośledzona. Ja mam na myśli osoby które są upośledzone umysłowo, ale już mówię o poważnych upośledzeniach(tzw warzywa), lub skazane na wegetację w jednym pokoju, bo nawet nie są w stanie wyjść z łóżka. A ja nie jestem idealnie zdrowy, nie jestem inwalidą, ale już od ponad pół roku nie mogę wyleczyć moich kolan, co raczej uniemożliwia mi pójście do wojska. Nie uważam, że ludzie dzielą się na lepszych i gorszych, tylko że ktoś idealnie zdrowy jest lepszy ode mnie, a ja jestem lepszy od kogoś na wózku. On zaś jest lepszy od osoby dożywotnio przykutej do łóżka. To samo się tyczy kwestii inteligencji. Nie lubię powszechnej opinii, że można się śmiać z kogoś kto zachowuje się głupio, co zazwyczaj jest efektem tego, że jest głupi. A jak ktoś jest upośledzony fizycznie(np. ta od TV trwam, co tak śmiesznie mówi), to już nie wolno się śmiać, bo on taki się urodził, on tego nie wybrał. Ale głupi ludzie, też nie chcieli być głupi. Oczywiście dalej popieram politykę Sparty w sprawie chorych dzieci, bo po co utrzymywać pasożyta który nie może pracować, a tylko ciągnie?
Merin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2008, 02:43   #83
Grocix
Użytkownik Forum

Grocix's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Jeśli się nie zrozumieliśmy to przepraszam. Dla mnie osoba która nie ma nogi, jeździ na wózku czy cokolwiek innego nie jest upośledzona. Ja mam na myśli osoby które są upośledzone umysłowo, ale już mówię o poważnych upośledzeniach(tzw warzywa), lub skazane na wegetację w jednym pokoju, bo nawet nie są w stanie wyjść z łóżka. A ja nie jestem idealnie zdrowy, nie jestem inwalidą, ale już od ponad pół roku nie mogę wyleczyć moich kolan, co raczej uniemożliwia mi pójście do wojska. Nie uważam, że ludzie dzielą się na lepszych i gorszych, tylko że ktoś idealnie zdrowy jest lepszy ode mnie, a ja jestem lepszy od kogoś na wózku. On zaś jest lepszy od osoby dożywotnio przykutej do łóżka. To samo się tyczy kwestii inteligencji. Nie lubię powszechnej opinii, że można się śmiać z kogoś kto zachowuje się głupio, co zazwyczaj jest efektem tego, że jest głupi. A jak ktoś jest upośledzony fizycznie(np. ta od TV trwam, co tak śmiesznie mówi), to już nie wolno się śmiać, bo on taki się urodził, on tego nie wybrał. Ale głupi ludzie, też nie chcieli być głupi. Oczywiście dalej popieram politykę Sparty w sprawie chorych dzieci, bo po co utrzymywać pasożyta który nie może pracować, a tylko ciągnie?
No tak, tylko jeslibys nie zauwazyl, te 2000 lat temu ja np. nie moglbym pracowac, a teraz, wraz z rozwinieciem sie rynku uslug, moge pracowac pomimo tego, ze poruszam sie na wozku, he?
Poza tym, Twoje podejscie, ze ktos idealnie zdrowy jest lepszy od Ciebie, tez jest glupie - takie cos mialoby tylko zastosowanie gdybys chcial, a nie mogl robic tego co ta osoba moze (tu: chcesz isc do wojska, nie mozesz pojsc przez kolana, a ta osoba TEZ chce, i sie dostaje).
Inteligencja, nie jest czyms niezmiennym, co zostaje od chwili urodzenia - mozna ja nabyc, tym bardziej ze moim zdaniem jest to scisle powiazane z nauka i samodoskonaleniem sie, co zalezy tylko od checi danej osoby.
Swoja droga, odbieglismy troche od tematu, takze jesli masz ochote na dyskusje to zapraszam na PM lub GG

Dobranoc

時を超え捕らえられてる
あふれるこの想いは何?
優しさが目尻に似合う
あの人たちは今どこに居るの?

Ostatnio edytowany przez Grocix - 04-10-2008 o 02:46.
stary 04-10-2008, 02:55   #84
Merin
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Grocix Pokaż post
No tak, tylko jeslibys nie zauwazyl, te 2000 lat temu ja np. nie moglbym pracowac, a teraz, wraz z rozwinieciem sie rynku uslug, moge pracowac pomimo tego, ze poruszam sie na wozku, he?
Poza tym, Twoje podejscie, ze ktos idealnie zdrowy jest lepszy od Ciebie, tez jest glupie - takie cos mialoby tylko zastosowanie gdybys chcial, a nie mogl robic tego co ta osoba moze (tu: chcesz isc do wojska, nie mozesz pojsc przez kolana, a ta osoba TEZ chce, i sie dostaje).
Inteligencja, nie jest czyms niezmiennym, co zostaje od chwili urodzenia - mozna ja nabyc, tym bardziej ze moim zdaniem jest to scisle powiazane z nauka i samodoskonaleniem sie, co zalezy tylko od checi danej osoby.
Swoja droga, odbieglismy troche od tematu, takze jesli masz ochote na dyskusje to zapraszam na PM lub GG

Dobranoc
Możesz pracować, więc nie możemy mówić o tym, że jesteś pasożytem któremu "należy się" comiesięczna renta, a jedyne co dajesz w zamian jest bycie. Właśnie czemuś takiemu jestem przeciwny. Inteligencję niby możemy rozwijać, ale głownie jest ona wrodzona. Mój pan od historii dobrze to określił. "Jesteś inteligenty, jak dobrze rozwiążesz rebus". Głownie inteligencja jest mierzona poprzez umiejętność logicznego myślenia, którą możemy nabyć, ale samą inteligencje jest trudno(pogląd ten nie jest poparty żadnymi badaniami naukowymi, jedynie jest to moje zdanie). Polecam do obejrzenia film "Thank You for Smoking". Jest tam pewna scena gdzie ów lobbysta rozmawia ze swoim synem, i mówi, że podczas tego rodzajów rozmów nie jest możliwe przekonanie swojego rozmówcy do naszego zdania. Wątpię, że po rozmowie ze mną zmieniłeś swój pogląd, tak jak i nie zmieniłem go ja. Tylko osoby które się nam przysłuchują mogą go zmienić(ktoś kto się przysłuchuje raczej nie ma jeszcze mocno wyrobionego zdania w tym temacie, ktoś kto się wypowiada raczej już ma).
stary 04-10-2008, 03:10   #85
Grocix
Użytkownik Forum

Grocix's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Możesz pracować, więc nie możemy mówić o tym, że jesteś pasożytem któremu "należy się" comiesięczna renta, a jedyne co dajesz w zamian jest bycie.
Czym w takim razie jest dla Ciebie ustroj Spartanski? Bo chyba odbiegasz troche od historii? Poza tym, nie mozna przewidziec co sie z kims stanie za rok, 5, 10, 20 lat, czy nie wyzdrowieje i nie bedzie mogl pracowac? Co do eutanazji (bo o tym zapewne myslales), ludzi sparalizowanych calkowicie, to popieram - na wyrazna prosbe tejze osoby, nie rodziny. A odnosnie rent, renta w naszym Panstwie wiaze sie z OLBRZYMIMI kosztami utrzymania osob niepelnosprawnych, renta ledwo moze starczyc na lekarstwa, nie liczac turnusow rehabilitacyjnych (nawet do kilkunastu tysiecy zlotych za 2 tygodnie) i sprzetu rehabilitacyjnego (w ta srode kupuje wozek, nie elektryczny, reczny - 7 tysiecy zlotych). Dlatego, jak juz powiedzialem, rzad powinien refundowac te rzeczy, a nie dawac renty, ktore nie wiadomo na co i tak na prawde komu, zostana wydane. Moglyby powstac programy partnerskie miedzy firmami produkujacymi artykuly medyczne, czy osrodkami rehabilitacyjnymi, zeby zmniejszyc koszty, no ale - przeciez latwiej jest dac po 400zl na reke...

時を超え捕らえられてる
あふれるこの想いは何?
優しさが目尻に似合う
あの人たちは今どこに居るの?

stary 04-10-2008, 10:27   #86
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

Cytuj:
moge pracowac pomimo tego, ze poruszam sie na wozku, he?
Cytuj:
Rozwozisz ulotki na wózku, czy mówisz hipotetycznie?
Cytuj:
Mylisz inteligencję z mądrością.
Osobiście uważam, że dyskusja, która do niczego nie prowadzi, raczej jest bez sensu. Poznaliśmy poglądy osób, które zechciały się wypowiedzieć, i to chyba powinno wystarczyć.
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2008, 10:36   #87
Grocix
Użytkownik Forum

Grocix's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown Pokaż post
Jak na razie mowie hipotetycznie, ale chyba nic nie szkodzi na przeszkodzie, zebym pracowal chociazby jako programista? Co do mojego wieku, jestem w klasie maturalnej.

Cytuj:
Mylisz inteligencję z mądrością.
Osobiście uważam, że dyskusja, która do niczego nie prowadzi, raczej jest bez sensu. Poznaliśmy poglądy osób, które zechciały się wypowiedzieć, i to chyba powinno wystarczyć.
Jak juz powiedzialem, dla mnie terminy te sa bardzo zbiezne (osoba uczaca sie, bedzie stawac sie inteligentniejsza).

時を超え捕らえられてる
あふれるこの想いは何?
優しさが目尻に似合う
あの人たちは今どこに居るの?

stary 04-10-2008, 18:15   #88
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Od 16 roku życia można znaleźć LEGALNIE zatrudnienie.
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2008, 18:56   #89
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post
Od 16 roku życia można znaleźć LEGALNIE zatrudnienie.
Tyle, że nikt Cię nie zatrudni do czegoś innego, niż wyżej wymienionego roznoszenia ulotek.
stary 04-10-2008, 19:20   #90
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Tyle, że nikt Cię nie zatrudni do czegoś innego, niż wyżej wymienionego roznoszenia ulotek.
Bzdura, można znaleźć też fuchę w markecie na kasie czy przy rozkładaniu towaru na półkach. I jeśli masz jakieś znajomości to dochodzi sporo innych zajęć.
stary 04-10-2008, 20:53   #91
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Bzdura, można znaleźć też fuchę w markecie na kasie czy przy rozkładaniu towaru na półkach. I jeśli masz jakieś znajomości to dochodzi sporo innych zajęć.
Jeśli chodzi Ci o taką "pracę", to ja raczej bym to nazwał "dorobieniem sobie na małe wydatki/pasożytowanie na rodzicach w mniejszym stopniu. A na konkretną pracę nie ma co liczyć, bo byle maturzysta jest już lepszym materiałem, nie licząc studentów.
stary 22-10-2008, 05:39   #92
Merin
Użytkownik Forum

Domyślny

Pomyślałem, że ten tekst dość dobrze pasuje do tego tematu.
http://kominek.blox.pl/2008/10/INWALIDZI-Z-WYBORU.html
stary 22-10-2008, 06:46   #93
Grocix
Użytkownik Forum

Grocix's Avatar

Domyślny

@Up
Odnosnie artykulu, chociaz tez nie powinien byc w tym temacie i napisze tylko ten jeden post - po czesci sie zgadzam, czesciowo autor ma racje (chociaz ludzie narzekajacy na cokolwiek sa takze pelnosprawni), ale... chyba ma kompleksy (albo probuje takim podejsciem sam przed soba usprawiedliwic swoje mysli). Poza tym tez denerwuje mnie poprawnosc polityczna w naszym kraju. Chcesz dalej podjac dyskusje? Zapraszam na GG

時を超え捕らえられてる
あふれるこの想いは何?
優しさが目尻に似合う
あの人たちは今どこに居るの?

stary 22-10-2008, 17:02   #94
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Jeśli chodzi Ci o taką "pracę", to ja raczej bym to nazwał "dorobieniem sobie na małe wydatki/pasożytowanie na rodzicach w mniejszym stopniu. A na konkretną pracę nie ma co liczyć, bo byle maturzysta jest już lepszym materiałem, nie licząc studentów.
Spóźniona odpowiedź, ale:

Zawsze można nauczyć się np. grać na gitarze, jeśli praca w markecie to za mało. Kumple w wakacje grali na rynku we dwóch czy trzech, zbierali nawet do 100 złotych na godzinę (!) - oczywiście poza sezonem się raczej nie da no i odpada w mniejszych miastach czy wsiach, ale kasa jak na nicnierobienie nie jest zła.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania