|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#81 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 11 2004
Lokacja: Uć
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() Cytuj:
Jestes zadowolony z zycia? Ciesze sie, ja tez. To, ze ktos jest chory nie oznacza, ze jest skazany na, jak to pieknie opisales - wegetacje i pasozytnictwo, chociaz pomoc bliskich jest czesto potrzebna. I tak, podzial ludzi wedlug szczescia i pecha, jest nieprzyzwoity. Ostatnio edytowany przez Grocix - 04-10-2008 o 02:21. |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#82 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 08 2008
Profesja: Knight
Świat: Aldora
Poziom: 80
Skille: 83/82
Poziom mag.: 6
|
![]() Cytuj:
Jeśli się nie zrozumieliśmy to przepraszam. Dla mnie osoba która nie ma nogi, jeździ na wózku czy cokolwiek innego nie jest upośledzona. Ja mam na myśli osoby które są upośledzone umysłowo, ale już mówię o poważnych upośledzeniach(tzw warzywa), lub skazane na wegetację w jednym pokoju, bo nawet nie są w stanie wyjść z łóżka. A ja nie jestem idealnie zdrowy, nie jestem inwalidą, ale już od ponad pół roku nie mogę wyleczyć moich kolan, co raczej uniemożliwia mi pójście do wojska. Nie uważam, że ludzie dzielą się na lepszych i gorszych, tylko że ktoś idealnie zdrowy jest lepszy ode mnie, a ja jestem lepszy od kogoś na wózku. On zaś jest lepszy od osoby dożywotnio przykutej do łóżka. To samo się tyczy kwestii inteligencji. Nie lubię powszechnej opinii, że można się śmiać z kogoś kto zachowuje się głupio, co zazwyczaj jest efektem tego, że jest głupi. A jak ktoś jest upośledzony fizycznie(np. ta od TV trwam, co tak śmiesznie mówi), to już nie wolno się śmiać, bo on taki się urodził, on tego nie wybrał. Ale głupi ludzie, też nie chcieli być głupi. Oczywiście dalej popieram politykę Sparty w sprawie chorych dzieci, bo po co utrzymywać pasożyta który nie może pracować, a tylko ciągnie? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Poza tym, Twoje podejscie, ze ktos idealnie zdrowy jest lepszy od Ciebie, tez jest glupie - takie cos mialoby tylko zastosowanie gdybys chcial, a nie mogl robic tego co ta osoba moze (tu: chcesz isc do wojska, nie mozesz pojsc przez kolana, a ta osoba TEZ chce, i sie dostaje). Inteligencja, nie jest czyms niezmiennym, co zostaje od chwili urodzenia - mozna ja nabyc, tym bardziej ze moim zdaniem jest to scisle powiazane z nauka i samodoskonaleniem sie, co zalezy tylko od checi danej osoby. Swoja droga, odbieglismy troche od tematu, takze jesli masz ochote na dyskusje to zapraszam na PM lub GG ![]() Dobranoc Ostatnio edytowany przez Grocix - 04-10-2008 o 02:46. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Czym w takim razie jest dla Ciebie ustroj Spartanski? Bo chyba odbiegasz troche od historii? Poza tym, nie mozna przewidziec co sie z kims stanie za rok, 5, 10, 20 lat, czy nie wyzdrowieje i nie bedzie mogl pracowac? Co do eutanazji (bo o tym zapewne myslales), ludzi sparalizowanych calkowicie, to popieram - na wyrazna prosbe tejze osoby, nie rodziny. A odnosnie rent, renta w naszym Panstwie wiaze sie z OLBRZYMIMI kosztami utrzymania osob niepelnosprawnych, renta ledwo moze starczyc na lekarstwa, nie liczac turnusow rehabilitacyjnych (nawet do kilkunastu tysiecy zlotych za 2 tygodnie) i sprzetu rehabilitacyjnego (w ta srode kupuje wozek, nie elektryczny, reczny - 7 tysiecy zlotych). Dlatego, jak juz powiedzialem, rzad powinien refundowac te rzeczy, a nie dawac renty, ktore nie wiadomo na co i tak na prawde komu, zostana wydane. Moglyby powstac programy partnerskie miedzy firmami produkujacymi artykuly medyczne, czy osrodkami rehabilitacyjnymi, zeby zmniejszyc koszty, no ale - przeciez latwiej jest dac po 400zl na reke...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N
Imię: Komandor Tarkin
Świat: Secura
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Osobiście uważam, że dyskusja, która do niczego nie prowadzi, raczej jest bez sensu. Poznaliśmy poglądy osób, które zechciały się wypowiedzieć, i to chyba powinno wystarczyć. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Jak na razie mowie hipotetycznie, ale chyba nic nie szkodzi na przeszkodzie, zebym pracowal chociazby jako programista? Co do mojego wieku, jestem w klasie maturalnej.
Jak juz powiedzialem, dla mnie terminy te sa bardzo zbiezne (osoba uczaca sie, bedzie stawac sie inteligentniejsza). |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Dinozaur
Data dołączenia: 27 08 2003
Stan: Niegrający
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Użytkownik Forum
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Bzdura, można znaleźć też fuchę w markecie na kasie czy przy rozkładaniu towaru na półkach. I jeśli masz jakieś znajomości to dochodzi sporo innych zajęć.
![]() |
![]() |
#91 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jeśli chodzi Ci o taką "pracę", to ja raczej bym to nazwał "dorobieniem sobie na małe wydatki/pasożytowanie na rodzicach w mniejszym stopniu. A na konkretną pracę nie ma co liczyć, bo byle maturzysta jest już lepszym materiałem, nie licząc studentów.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Użytkownik Forum
|
![]() Pomyślałem, że ten tekst dość dobrze pasuje do tego tematu.
http://kominek.blox.pl/2008/10/INWALIDZI-Z-WYBORU.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @Up
Odnosnie artykulu, chociaz tez nie powinien byc w tym temacie i napisze tylko ten jeden post - po czesci sie zgadzam, czesciowo autor ma racje (chociaz ludzie narzekajacy na cokolwiek sa takze pelnosprawni), ale... chyba ma kompleksy (albo probuje takim podejsciem sam przed soba usprawiedliwic swoje mysli). Poza tym tez denerwuje mnie poprawnosc polityczna w naszym kraju. Chcesz dalej podjac dyskusje? Zapraszam na GG ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
Zawsze można nauczyć się np. grać na gitarze, jeśli praca w markecie to za mało. Kumple w wakacje grali na rynku we dwóch czy trzech, zbierali nawet do 100 złotych na godzinę (!) - oczywiście poza sezonem się raczej nie da no i odpada w mniejszych miastach czy wsiach, ale kasa jak na nicnierobienie nie jest zła.
![]() |
![]() |