|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Zbanowany
Data dołączenia: 01 07 2008
Lokacja: Bedrock
Wpisy bloga: 2
Imię: Fred Flintston
Świat: Prehistoryczny
|
![]() Sprywatyzowanie systemu edukacji rozwiązałoby ten problem. A biorąc pod uwagę teraźniejszy system - zgadzam się z Vilem, mimo, że od urodzenia mam niesamowitą awersję do przedmiotów ścisłych (ale parę rzeczy uświadomiło mnie, że matematyka/fizyka/chemia się przydaje, nawet jeśli nie wiążemy z nią bezpośredniej przyszłości).
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 11 2004
Lokacja: Uć
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() Cytuj:
Poza tym, uwazam, ze wszystkie przedmioty przydadza sie komus w zyciu chociazby w jakims stopniu. Rzecz w tym, ze program szkol ponadgimnazjalnych znacznie poza ta wiedze, ktora sie moze przydac, wychodzi. Nie biorac pod uwage predyspozycji czy planow zwiazanych z przyszloscia. Ostatnio edytowany przez Grocix - 16-10-2008 o 21:03. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() ale mozna nauczyc sie podstaw, np rozwiazujac zadania tekstowe z geometrii.
![]() |
#24 |
Użytkownik Forum
|
![]() Żebyś umiała czyjąś wypowiedź rozłożyć sobie na czynniki pierwsze i dowiedzieć się, co osoba mówiąca miała na myśli.
![]() |
#25 |
Blondynka
|
![]() A ktoś mówi do mnie wierszem? Poza tym, wiele osób dowodziło (łącznie z nauczycielami), że nawet autorzy owych wierszy nie napisaliby poprawnej analizy interpretacyjnej swego tekstu.
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @Vil
Pewnie, ze mozna. Sa jednak jeszcze inne sposoby, a tylko ten jest dla wszystkich obowiazkowy. Poza tym, program znacznie przekracza nauke umiejetnosci, o ktorych rozmawiamy. @Slythia Wydaje mi sie, ze ci co ustalaja program nauczania chca na sile zapelnic te 12 lat nauki (ogolnej) i wychodza takie buble. Ostatnio edytowany przez Grocix - 16-10-2008 o 21:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
eX Moderator
![]() |
![]() program nie doewoluowal do nauki umiejetnosci o ktorych rozmawiamy.
![]() |
#28 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @Vil
I o to mi chodzi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jeżeli potrafisz się domyśleć, co ktoś chciał powiedzieć poprzez wiersz, rozkminisz też inne formy wypowiedzi.
![]() |
#30 |
Blondynka
|
![]() Ale on chciał mi powiedzieć zupełnie co innego, niż to, co jest zawarte w kluczu... Napisałam przecież o tym... W większości wiersze, moim zdaniem, mają zachęcać czytelnika do refleksji. Nie musi ona prowadzić do z góry ustalonych wniosków, każdy przecież myśli inaczej. Nikt w zwykłym tekście nie stosuje metafor, przenośni, przerzutni i takich tam... Czytanie ze zrozumieniem to coś innego niż analiza interpretacyjna.
![]() |
![]() |
#31 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44
Stan: Niegrający
Skille: Milion
|
![]() Przeboleję jakoś tą maturę obowiązkową z matmy. Głupie tylko to, że program matematyki w liceum bazuje we większości na trygonometrii itp. a matura ma być na poziomie gimnazjum. Czyli sphinx123 będzie umiał skomplikowane logarytmy, jednak na maturze zapomni jak się sprowadzało do wspólnego mianownika <3
![]() |
#33 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
Szczerze nienawidzę tego przedmiotu, podobnie jak zresztą mojej polonistki i nikt, włącznie z Tobą, Yohu, który, mam nadzieję, ironizujesz, mi nie wmówi, że matura z niego mi się przyda. I mało mnie obchodzi, czy przecinki w poprzednim zdaniu są w odpowiednich miejscach i ilości ; ) edit: a ustna z polskiego to w ogóle parodia. Tzn. niby wszyscy to zdają na 90-100% ale chyba nie ma kierunku, gdzie to jest potrzebne.
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 16-10-2008 o 21:39. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo
Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() to gratuluje polonistek w twojej szkole ;]
"Istnieja dwie bezgraniczne rzeczy - wszechswiat i ludzka glupota. Chociaż co do wszechswiata nie jestem calkiem pewien... " (ALBERT EINSTEIN ) ------------------------------------------------------------------------------- |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Użytkownik Forum
|
![]() Pogratuluj także i uczniów ! Nie ma ognia bez dymu !
![]() |
#36 | |||
Książe Cieni
Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław
Imię: Rothes Tavelon
Gildia: Tranquilibrium
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
--- Nie rozumiem o co ta cała awantura z przymusową maturą. Jak ktoś jest ścisłym umysłem to napisanie matury z polskiego jest banałem. Paradoksalnie lepiej jest nawet pisać rozszerzoną, bo tamtejsza praca pisemna jest znacznie prostsza dla matematyków, trzeba tylko wkuć więcej materiału na część zamkniętą. Z kolei podstawowa matura z matmy jest tak prosta, że aby jej nie zdać trzeba być skończonym kretynem, a ci na świadectwo dojrzałości nie zasługują. I już nie narzekajcie, że tego i tego nie potrzebujecie w życiu. Jeśli chcecie się nazywać człowiekiem wykształconym to ogólną wiedzę ze wszystkich dziedzin wypadałoby posiadać.
![]() |
![]() |
#37 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Książe Cieni
Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław
Imię: Rothes Tavelon
Gildia: Tranquilibrium
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
|
![]() Bo rozszerzenie Inf-Ang to nie jest klasa językowa. Odnoszę wrażenie, że nie zdajesz sobie z tego sprawy.
![]() |
#39 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Oczywiście te 90-100% to zawyżone info, ale chodzi o to, że generalnie jak chcesz, to ustną raczej zdasz. I sam znam paru naprawdę niewybitnych humanistycznie uczniów z 100%.
Cytuj:
Dla jasności, jestem jak najbardziej świadom, że do programisty to mi jeszcze daleko i nie należę do tych, co napisali Matrix i w ogóle ""zchakowali" by wszystko, ale im się nie chce".
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
eX Moderator
![]() |
![]() Ja wiem z gory, ze nie masz pojecia ze jeszcze cie w zyciu brak umiejetnosci matematycznych ( na nabycie ktorych miales czas w ogolniaku ) zaboli.