|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#41 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin
|
![]() Cytuj:
Co do matury z matmy - jako iż bardzo dobrze sobie z nią radzę, mi to nie przeszkadza, ale j.pol to parodia, zwłaszcza, że moją karierę planuję z j.ang. @2down: Owned. Ostatnio edytowany przez CytrynowySorbet - 16-10-2008 o 22:49. |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#42 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo
Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
"Istnieja dwie bezgraniczne rzeczy - wszechswiat i ludzka glupota. Chociaż co do wszechswiata nie jestem calkiem pewien... " (ALBERT EINSTEIN ) ------------------------------------------------------------------------------- |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Jak źle obliczysz to albo walniesz ławkę na barykadę tak, że zombie ją przepchną i umrzysz, albo uciekniesz i cię i tak zjedzą, bo cośtam. Wszystko dlatego, że nie pisałeś matury.
![]() |
![]() |
#44 | |||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
2 infy w tygodniu Cytuj:
Cytuj:
Btw 2 osoba w temacie która zakłada coś z góry nie znając prawdy. @pan up zejdź na ziemie ![]() Ostatnio edytowany przez Mazur199 - 16-10-2008 o 22:49. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jeżeli źle obliczysz, będzie sequel !
![]() |
#46 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() spodziewam sie tez 2 religii i z 2 historii.
Cytuj:
![]() |
![]() |
#47 |
Guest
|
![]() @3up
Czy ty na prawdę chcesz nas wszystkich uświadomić, że jesteś tępy? Wybrałeś profil ang-INF, więc pogódź się do cholery z tym, że matematyka i informatyka też jest ważna dla twojej klasy. Kogo obchodzi to, z czym wiążesz swoją przyszłość? Trzeba było sobie poszukać szkoły, która uczy tylko angielskiego, albo pojechać na zmywak razem z kolegami. Nie dość, że podszlifował byś język, to jaka szkoła życia! Zero matmy! Odnośnie siatki godzin, myślisz, że ja na mat-fiz mam dużo inną sytuację? ;> 4 ang i 2 inf, zdziwiony? Edit: A właśnie, czyżbyś wybrał liceum OGÓLNOkształcące? Edit2: Odpisz ;< Ostatnio edytowany przez Kele - 16-10-2008 o 23:07. |
![]() |
![]() |
#48 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
@down To zrozum że na studiach związanych z ang na 90% nie będzie wymagana matematyka @up szkoła specjalna: melioracja rowów Ostatnio edytowany przez Mazur199 - 16-10-2008 o 23:17. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() akurat chemie rozumiem przyzwoicie, podobnie z historia i paroma innymi rzeczami, ktorych na studiach wybitnie matematycznych ode mnie nie wymagali i juz chyba wymagac nie beda.
@up: jesliby ograniczyc sie do tego co bedzie absolutnie wymagane na studiach ktore sobie planujesz, to wogole nie zdawalbys matury tylko FCE.
![]() Ostatnio edytowany przez Vil - 16-10-2008 o 23:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
A ja jestem na czystym mat-infie i mam 4 ang w tygodniu. I 2 infy. W gimnazjum byłem na profilu językowym i przez trzy lata nie nauczyłem się z angielskiego dosłownie NIC czego bym przed gimnazjum nie umiał - teraz jest niewiele lepiej. A angielski ogarniam prawdopodobnie lepiej niż 3/4 inf-angoli, co chętnie na pm czy gg udowodnię ;>
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 16-10-2008 o 23:35. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Użytkownik Forum
|
![]() 4 ang na poziomie podstawowym
@down Tobie podchodzi matma i ją rozumiesz, a ja wszystkich rzeczy nie czaje Ostatnio edytowany przez Mazur199 - 16-10-2008 o 23:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: ustka
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
jestem na mat-inf(fiz). 5 matm, 5 fizyk, 2 infy i o zgrozo 5 polskich. jedyny poziom prezentuje matma i fiza bo reszte mam gleboko gdzies. na infie to tylko w liero bo robic cokolwiek nie ma z kim.
W blasku mojej zajebistości można piec ciasteczka. Ostatnio edytowany przez xoz - 16-10-2008 o 23:49. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() nie każdy musi mieć maturę ;o
![]() |
#54 |
Użytkownik Forum
|
![]() Z posta na posta bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze Vil dlugo nie pociagnie tlumaczac wszystko wszystkim.
Widze, ze tutaj 95% ludzi to ogólniaki. A ja wybralem technikum. Mam taki sam zapieprz jak wy + zawodowe gdzie zdawalnosc zaczyna sie od 50%, a na egzaminie zawodowym 75%. Z mojego profilu w tamtym roku z 60 osob zawodowy zdaly 4.
![]() |
#55 | |
Blondynka
|
![]() Cytuj:
Problem nie leży w tym, że większość osób piszących w tym temacie uczy się w ogólniakach. Sama chodziłam do LO i jakoś nie mam nic przeciw obowiązkowej maturze z matematyki. Po prostu, jak większość młodzieży, chce się uczyć tylko jednego czy dwóch przedmiotów, kompletnie olewając resztę. Młody człowiek, mimo wszystko, powinien posiadać elementarną wiedzę z każdego przedmiotu, zwłaszcza z matematyki, która na podstawowej maturze będzie wymagała elementarnej wiedzy z gimnazjum i podstaw logicznego myślenia. Przecież nawet wszystkie wzory dadzą... Liczyć także nie trzeba, od czego jest kalkulator. Sama matematyka na poziomie licealnym nie jest aż tak przydatna w życiu. Nie chodzi w niej o to, by uczniowie do końca życia pamiętali, czym jest tangens i cotangens. Zapomną i tak po skończeniu szkoły. Chodzi o specyficzne, logiczne myślenie, którego tylko matematyka uczy. To właśnie ono jest potrzebne w życiu...
S. J. Lec Ostatnio edytowany przez Slythia - 17-10-2008 o 11:51. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Moderator
Data dołączenia: 10 09 2005
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
![]() Co nie znaczy wcale, że uważam język polski czy maturę z niego za zbędną. Po prostu sposób nauczania tego przedmiotu jest mocno kulawy. Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 17-10-2008 o 14:03. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Użytkownik Forum
|
![]() Mialem na mysli, ze od 50% pkt dostajesz marna 2.
![]() |
#58 |
Blondynka
|
![]() Wiem, odniosłam się do innego fragmentu Twej wypowiedzi
![]()
![]() |
![]() |
#59 | ||
Cease & Sekkle
Data dołączenia: 27 10 2006
Lokacja: Warszawa
Imię: Snagoth
Profesja: Sorcerer
Świat: Eternia
Poziom: 70
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Zrozumienie tego co, ktos do Ciebie mowi - tak. Zrozumienie wiersza - (tylko w szkole) - nie. Bedac w szkole i sluchajac przez 45 minut o jakims glupim wierszu, myslalem tak jak wy, po co mi to potrzebne w zyciu... odpowiem teraz ze praktycznie do niczego, jednak fajnie jest czuc sie inteligentna osoba, ktora bedzie potrafila wytlumaczyc swoim dzieciom co w wierszu oznacza roza czy inny szum. Co do matematyki jeszcze to dodam ze jest to jakby podstawa wszystkich nauk itd. Bez 'matematyki' a dokladniej logicznego myslenia nie zrozumielibyscie dlaczego w wierszu roza = milosc, dlaczego zachodza jakies tam reakcje na chemii (a da sie to zrozumiec, wystarczy sluchac na lekcji od poczatku roku a wszystko bedzie jasne. Ja nie rozumiem jak mozna takich rzeczy nie rozumiec uwzgledniajac te warunki ktore napisalem*) itd. itp. Ja jestem z reguly leniem, na szczescie dosc inteligentym co mi pomoglo w zyciu... nigdy matematyki nie musialem sie uczyc bo ona byla logiczna.. nie uczylem sie bo mi sie nie chcialo ale wiedzialem ze to umiem bo po prostu pamietalem wszystko z lekcji, ale na polskim jest inaczej... tam trzeba 'tworzyc' (chodzi mi o wypracowania) i nigdy nie lubilem ich pisac bo trzeba w to wlozyc troche energii, poswiecic czas ale nie po to by czegos sie nauczyc tylko po to by cos stworzyc i w tym jest roznica. Matmy nie musialem sie uczyc bo ona polega na zasadach ktore musisz ROZUMIEC bo sa logiczne a na polskim trzeba zrobic cos z niczego. Wieksza czesc matmy dziala na zasadzie 'zelazko jest gorace wiec nie dotykam'. Jest sporo rzeczy ktore trzeba pamietac i po prostu wierzyc w to ze tak musi byc ale zadania nie rozwiaze sie bez logicznego myslenia. I to logiczne myslenie przydaje sie nie tylko na matmie ale tak jak pisalem na poczatku na wszystkich praktycznie przedmiotach DLATEGO WLASNIE MATMA JEST WAZNA I POTRZEBNA! Tylko chodzi o nauczenie sie logicznego myslenia, rozwiazywania zadan/problemow prostymi sposobami a nie o pisanie funkcji czy upraszczanie logarytmow. Polski lubilem, gdy chodzi o gramatyke ![]() * - rozwiniecuie zaczetej mysli. Wlasnie, ciezko mi jest zrozumiec osoby, ktore tlumacza sie ze czegos nie umieja... Tak jak wyzej napisalem... wystarczy od poczatu sluchac na lekcji i tylko tyle. 1 lekcja chemii, nauczyciel tlumaczy co oznaczaja kolumny, wiersze i inne oznaczenia na tablicy Mendelejewa, sluchasz co oznacza kolumna, co wiersz itd.. zapamietujesz od razu i wiesz ze nie musisz powtarzac tego w domu bo bedziesz pamietal... albo zapisujesz jak wiesz ze zapomnisz bo nie masz pamieci... i koniec! Umiesz chemie! Proste nie ;> A prawda jest taka ze barany na lekcjach tylko gadaja a pozniej sie dziwia ze nie umieja chemii, nie umieja matmy itd... hmm... - kazdy 'scisly' przedmiot dziala na takiej samej w/w zasadzie - malo osob lubi przedmioty scisle wniosek? Malo osob ma dosc dobra pamiec? Malo osob jest na tyle inteligentnych by od razu zrozumiec zasady ktore nauczyciel tlumaczy? Wiecej osob woli lac wode bo to jest prostsze niz pamietanie wszystkich zasad. Podczas lania wody nauczyciel nie moze Cie wprost ocenic, bo nie mozna okreslic konkretnie co jest zla a co dobra odpowiedzia, zalezy to od autora czyli ucznia. Natomiast na matmie wszystko jest jasne i proste... proste pytanie, prosta odpowiedz i ocena... bez zadnego 'interpretowania' odpowiedzi ucznia czy byla dobra czy nie... Dobra rozpisalem sie, ale jak ktos tego co napisalem nie zrozumie to krzyz na droge. bless
Wybitne umysły są zawsze gwałtownie atakowane przez miernoty, którym trudno pojąć, że ktoś może odmówić ślepego hołdowania panującym przesądom, decydując się w zamian na odważne i uczciwe głoszenie własnych poglądów. ![]() ![]() ![]() ~Albert Einstein
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 11 2004
Lokacja: Uć
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() Cytuj: