|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#81 | |
Blondynka
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
|
![]() |
#82 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 11 2005
Lokacja: Warszawa
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
Edit Jestem na polibudzie na elektrotechnice i nie mam ani 1 (słownie: jednego) przedmiotu humanistycznego, więc równie dobrze mogę powiedzieć "na co mi matura z Polskiego, wystarczy mi wiedza wyniesiona z lekcji Polskiego w LO", ale skoro jako umysł ścisły potrafię zdać podstawową maturę z Polskiego, to humanista powinien umieć zdać podstawową matmę no chyba że jest "humanistą".
![]() sesef: 11,386 Points (Rank: #269,651) Join World Community Grid today! Twój komputer w służbie nauki - obliczenia rozproszone, pomóż znaleźć leki na różne choroby. Jak dołączyć do WCG dowiesz się pod tym linkiem: http://www.boincatpoland.org/wiki/Instrukcja_BOINC-WCG Ostatnio edytowany przez Sesef - 18-10-2008 o 12:12. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 01 2005
|
![]() @Snagoth
Matura 2008 z matmy roz. byla trudna? A widziales chociaz arkusze 2007/06/05? Jak pisalem to mialem wrazenie, ze zadania zostaly tak ulozone, zeby wszyscy zdali (pierwsze 3-4 zadania dajace razem 30% byly naprawde latwe). Prawda jest taka, ze matura z matmy jest niezbedna. Niech ktos chociaz umie podstawy obliczen, funkcji itp. Jestem na polibudzie i widze jak teraz wszyscy placza na matmie (mimo ze to jest powtorka z LO). A czemu? Poniewaz szli ludzie z maturami chemia+biologia i tak los chcial ze trafili na wydzial chemiczny. Niektorzy chcieli, niektorzy dopiero po zdaniu matury zlozyli podania bo wczesniej nie wiedzialy co chca robic, a inni zupelnie przypadkiem trafili bo nie powiodlo sie gdzieś indziej. A tak, zdaliby podstawowa mature z matmy, przypomnieliby podstawowe wlasnosci funkcji itp i bylby spokoj. @Sesef O wlasnie, zapomnialem dodac o pochodnych ![]()
Ostatnio edytowany przez Arnisan - 18-10-2008 o 13:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jak ktoś nie idzie na polibude, to po jakiego gwinta mu matematyka?
Ja studiuję dziennikarstwo i bez sensu byłoby zdawanie podstawowej matmy, skoro później musiałbym jeszcze rozszerzony dodatkowy zdawać. @UP Też nie mam Polskiego ;s Ostatnio edytowany przez Krukson - 18-10-2008 o 12:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Cease & Sekkle
Data dołączenia: 27 10 2006
Imię: Snagoth
Profesja: Sorcerer
Świat: Eternia
Poziom: 70
![]() |
![]() Mi bardziej chodzilo o zdanie jej na porządnym poziomie 75%+, bo zeby zdac to zgodze sie ze umiejetnosc logicznego myslenia + tablice + elementarna wiedza z matmy i da rade zdac, tylko skutki tego nie beda dobre. Osoby lubiace matme itd sa inteligentnymi osobami i nawet jak jakiegos zadania nie bede umialy to spojrza w tablice, pomysla i pare pkt zlapia zawsze, a taki laik jak zobaczy logarytmy czy inne silnie Newtona to zlapie sie za glowe i dopiero wtedy pomysli, po co bral matme ;] przed tym chcialem uchronic
![]() NO chyba ze obniza poziom matury z matematyki na poziom dla szympansa to moze zdadzą, JEŚLI tego samego dnia nie bedzie POI ![]() @Arnisan widzialem pare arkuszy z poprzednich lat (nie wiem jakie to lata byly) i nie byly trudne, ale po rozwiazywaniu ich nie dociagalem do 75% (wiem czemu wiec bez zadnych pretensji do kogokolwiek) wiec dalem sobie spokoj z rozszerzeniem bo i tak nie jest mi ono potrzebne, choc sama matma jak najbardziej i bardzo mnie to cieszy ![]() Nie sadzilem nigdy ze matematyka bedzie przedmiotem na ktory bede czekal usypiajac na mikroekonomii czy socjologii ![]() @Krukson Ty taki glupi od urodzenia czy Ci za to placa? Cale 2 strony odpowiadaja na Twoje pytanie, przeczytaj je a potem przepros ze napisales tego posta -.- @edit ja od gimnazjum bylem w najlepszej klasie (zebym w niej nie mial z kim szalec bo tam same kujony(prawie ![]() Jak widac, mozna byc umyslem scislym i 'wychowac' sie w humanistycznym srodowisku, wcale to nie zmienilo mojego nastawienia do matmy, ale zmienilo do polskiego... nauczylem sie redagowac teksty, pisac bez blednie praktycznie itd.. takie rzeczy mi sie przydadza w zyciu i wcale nie mowie ze 'polski jest zuyyyyy', niektore rzeczy mi sie z niego przydadza tak samo jak i z matmy, tyle ze podczas nauki matmy uczysz sie innych rzeczy bardzo przydatnych. Eh..
Wybitne umysły są zawsze gwałtownie atakowane przez miernoty, którym trudno pojąć, że ktoś może odmówić ślepego hołdowania panującym przesądom, decydując się w zamian na odważne i uczciwe głoszenie własnych poglądów. ![]() ![]() ![]() ~Albert Einstein
Ostatnio edytowany przez Snagoth - 18-10-2008 o 12:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin
|
![]() Skoro już rozmawiamy o maturze... To mam pytanie: Czy rozszerzona matma liczy się jako dodatkowy (jako obowiązowy piszemy podst. a dodatkowy rozszerzoną) czy po prostu jako obowiązkowy, ale na wyższym poziomie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Cease & Sekkle
![]() |
![]() Musicie pisac matme na podstawie. Jesli chcecie to piszecie ją rozszerzona tak jak reszte obowiazkowych przedmiotow
Wybitne umysły są zawsze gwałtownie atakowane przez miernoty, którym trudno pojąć, że ktoś może odmówić ślepego hołdowania panującym przesądom, decydując się w zamian na odważne i uczciwe głoszenie własnych poglądów. ![]() ![]() ![]() ~Albert Einstein
|
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Blondynka
|
![]() Obowiązkowy na wyższym poziomie.
S. J. Lec Ostatnio edytowany przez Slythia - 18-10-2008 o 12:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Użytkownik Forum
|
![]() Problem jest w tym że Dwumianu Newtona nie ma w wymaganiach na rozszerzonej a co do logarytmów trzeba zapamiętać raptem 3 rzeczy (liczba logarytmowana > 0 i podstawa logarytmu > 0 oraz != 1) reszta polega już na liczeniu i przekształceniach. Jak się już tego nie umie to nie powinno się brać za maturę rozszerzoną. Fakt żeby zdać na 75% trzeba już coś umieć (głownie chodzi o obycie z liczbami i dobre przećwiczenie materiału, żeby nie robić głupich błędów typu: pomyłka w znaku, zapomnieć przesunąć wykres itp), ale dla przeciętnej osoby 50% jest w zasięgu bez większych problemów.
![]() sesef: 11,386 Points (Rank: #269,651) Join World Community Grid today! Twój komputer w służbie nauki - obliczenia rozproszone, pomóż znaleźć leki na różne choroby. Jak dołączyć do WCG dowiesz się pod tym linkiem: http://www.boincatpoland.org/wiki/Instrukcja_BOINC-WCG |
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]()
![]() |
#91 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() przy odpowiednim podejsciu i umiejetnosciach dydaktycznych prowadzacego nie byloby problemem wytlumaczyc przecietnemu licealiscie calek funkcji wielu zmiennych, wiec nierozumienie pochodnych to jest dosc konkretny absurd.
![]() |
#92 | |
Cease & Sekkle
![]() |
![]() Cytuj:
![]() ![]() ![]() nigdy nie twierdzilem ze jestem idealny ![]()
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() A co do 2. Od 1 do 3 h j. Polskiego w gimnazjum? To gdzie reszta przedmiotów, których jest, hm .. 13? ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() sesef: 11,386 Points (Rank: #269,651) Join World Community Grid today! Twój komputer w służbie nauki - obliczenia rozproszone, pomóż znaleźć leki na różne choroby. Jak dołączyć do WCG dowiesz się pod tym linkiem: http://www.boincatpoland.org/wiki/Instrukcja_BOINC-WCG |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||
Cease & Sekkle
![]() |
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 06 2006
Lokacja: Warschau
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#98 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Jest różnica, ja np. olewam historię czy biologię, bo jej nie zdaję, a nie uczę się polskiego, chociaż na maturze mnie on czeka. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
![]() |
![]() |
#99 |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Patrzac na swoj przyklad - nie uczylem sie w LO ani polskiego, ani matmy (z obu przedmiotow mialem praktycznie takie same oceny), ale z matura podst z polskiego poradzilem sobie bez przygotowania dobrze (i nie znam kogos, kto by jej nie zdal), natomiast wiem, ze bez przygotowania z matmy nie dalbym sobie rady. Co do podanych wyzej przykladow - argumentacja, jakoby matematyka byla mega przydatna w zyciu jest troche naduzyciem - wprawdzie statystyka, prawdopodobienstwo sa przydatne, ale mowienie, ze ten przedmiot uczy "logiki" jest troche abstrakcyjne, poniewaz to zalezy tylko i wylacznie od predyspozycji czlowieka. Analogicznie mozna powiedziec odnosnie jezyka polskiego - obojetnie ile bedzie godzin w tygodniu, "scislowiec" nie stanie sie nagle poeta czy dziennikarzem. Podsumowujac - jezyk polski na poziomie podstawowym sprawdza to, czym sie poslugujemy w zyciu codziennym (czytanie ze zrozumieniem czy dluzsza wypowiedz pisemna), natomiast na podstawowej matmie jest troche inaczej.
![]() |
#100 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() rozwiazywanie nawet nie trudnych, a "odpowiednich" zadan z matematyki wymusza ksztaltowanie pewnych umiejetnosci, w tym logiki ( a takze innych, ktore wymienilem pare stron temu ). To troche tak jak z uprawianiem sportu, wcale nie musi sie konczyc powolaniem do kadry na olimpiade, ale wymiernych korzysci dla zdrowia nikt mu nie odmowi.