Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 12-11-2008, 20:39   #1
Bordo
Użytkownik Forum

Bordo's Avatar

Data dołączenia: 18 06 2007
Lokacja: Poznań
Wpisy bloga: 3

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bordolinio
Profesja: Paladin
Świat: Guardia
Poziom: 84
Domyślny [Artykuł] Dlaczego gramy w Tibię?

Witajcie!

Być może czasami ktoś z Was zastanawia się co go trzyma przy Tibii. Dlaczego tak z pozoru banalna gra, z cukierkową grafiką, potrafi na tak długo przyciągnąć Cię do monitora. Postaram się poruszyć, i w miarę możliwości wyczerpać ten wątek.

1. Fabuła, grywalność, ciekawa rozgrywka itp.

Na początek wypada zadać pytanie; Czy Tibia posiada jakąkolwiek fabułę? Teoretycznie powinienem odpowiedzieć stanowczo - tak. W praktyce jednak jest odwrotnie.
Czytając opinie graczy na łamach różnych for zapewne zauważyłeś, że ludzie narzekają, że gra traci klimat RPG. Nic dziwnego. Coraz mniej rzeczy które nas dziwią, coraz mniejsza frajda z większości questów, oraz mała ilość zagadek i tajemnic które w jakiś sposób nas ciekawią i intrygują. Nierozwiązane tajemnice gry, są na tyle trudne, że każdy przeciętny gracz da sobie z nimi spokój po dłuższej chwili namysłu, a te które są dość dostępne i stosunkowo łatwe, sprowadzają się do kliknięcia ikonki przeglądarki internetowej, i znalezienia w przeciągu kilkudziesięciu sekund spoilera.
Znaczna większość graczy (o ile nie wszyscy) skupia się wyłącznie na zdobywaniu doświadczenia (expa) i wbijaniu coraz to wyższych leveli;

Zabawa w zamku z przyjaciółmi? - Nie teraz, muszę dobić lvl

Gra w Tibijskie szachy/warcaby? - Zająłem dragi i jak zejdę to już nie poexpie

Wspólny hunt? (wyj. demony, hydry etc.) - Loot mizerny który trzeba dzielić na pół, exp ta sama sprawa, sorry. Wolę tu sam expić.

Skrajne, choć wcale nie tak rzadkie przypadki mogą wyglądać np. tak:

Możemy chwile pogadać? Dawno nie pisaliśmy i w ogole mi nie odpisujesz :/ Musze Ci opowiedzieć o tej Kasi xD
- Aff, nie teraz -.- dedłem i odrabiać muszę, dzisiaj nocka ale nie pisz bo nie lubię spamu na expie, cya

Ww. przykłady zainspirowane realnymi obserwacjami.
Dodając do tego wszystkie boty, które są niemal wszędzie, wychodzi krótki i przykry morał - Wyścig szczurów aka. exp, exp, exp. Mimo to gra Cię przytrzymuje przy komputerze. Hm? Why?

2. Rozrywka, sposób na nudy itp.

Wielu z Was gra zapewne dla zabicia czasu, aby się nie nudzić. Wszystkie przedmioty w szkole wykute na 5+, w pokoju czysto jak w muzeum, chomik nakarmiony*, więc co tu więcej robić? Patrzeć w sufit! Nigdy!
I teraz kluczowe pytanie, na które niełatwo odpowiedzieć. Jak tak mordujemy ten czas, dzień w dzień w Tibii, to dlaczego nam sie ona nie znudzi? Wracamy do punktu wyjścia

* Sam mam tróje, chomik mi zdechł, a na podłodze mam 20 skarpetek. To taki dżołk był!

3. Ogólna dostępność gry, możliwa bezpłatna zabawa

Czy aby na pewno to dobrze, że Tibia ma taką popularność? Pewnego dnia, wracając ze szkoły szedłem wzdłuż płotu pewnej podstawówki. Kątem oka dostrzegłem - jak sam krzyczał - "Knita", który biegnie z gałęzią na kolegów krzycząc "exura!". Usiadłem na murku i między napadami śmiechu i tzw. żalu, obserwowałem tibijczyków. Stawiam że mieli 10-12 lat. Za dużo się działo aby wymieniać, lecz pamiętam jak koledzy "Knita" biegli ze śniadaniówkami i krzyczeli coś typu "Dostaniesz z wanda" itd. oraz często słyszałem słowo "Tibia" stąd moje przekonanie, że byli graczami tej zacnej gry.
Niestety, to wydarzyło się na prawdę (miałem nawet krótki filmik na telefonie, ale chyba skasowałem :/).
I teraz pomyśl. Wchodzisz na expowisko, a tam spotykasz jednego z nich. Dowiadujesz się wtedy od niego, że jesteś homoseksualistą, a Twoja mama zamiata pustynię, lub rozwozi pizzę w Simsach. Witamy w Tibii! Gdyby nie stu procentowa bezpłatność gry oraz mniejsza popularność, nie było by takich lub nawet gorszych okazów które teraz są codziennością (Nie wierzysz? Hi - Carlin - Yes).
Oczywiście jest druga strona medalu. Gdyby nie popularność czyli spora ilość graczy, Cipsoft miałby mniejsze zyski, a co za tym idzie gra nie byłaby tak rozbudowywana. Nawet taki wyżej wymieniony przeze mnie Tibijczyk, kiedyś będzie miał PACCa. (Trochę wyolbrzymiając i ironizując): Tata kupi, i będzie spokój i (jak to mój kolega kiedyś powiedział) będzie można się seksić z mamusią a synek niech sobie noobi.

Podsumowując...

Przyjaciele, RPG, klimat?

Przyjaciele - Exp, exp, exp.
RPG - Questy typu hi > mission > yes.
Klimat - Może na jakimś expowisku, gdzie liczba botów = liczba potwórków * 2 + 34?

Sposób na nudy i 'dobrą' zabawę?

Exp > Loot do dp > Sprzedaż itemów > ew. wspólny hunt. Fajne. Tylko większość graczy wykonuje tą sekwencję 5*31*12*360.

Tibia dla każdego (nie trzeba super kompa)?

"Mam 11 lat, szukam dziewczyny!"
"k*rwa ja tu expie h*ju j*bany wy*ierdalaj"
"Fre PACC! wejc na www.free***pacc***tibia.xt.pl i sie zalguj i ciesh sie pacem!"

+ Grafika rlz!

Po co w to gramy? Klimatu nie ma, kumple zajęci gonitwą za levelem, pełno dzieci bez kultury, z update'u na update ponoć coraz gorzej.
Więc gdy następnym razem, najedziesz kursorem na ikonkę Tibii na pulpicie, zapytaj się sam siebie:

- Kurde, why?
"For money", będzie w tym wypadku mało trafną odpowiedzią.

Pozdrawiam, idę dobić level.
Życzę wszystkim udanego loota!

A więc tak, co to ma być?
Szczerze, to mi się nudziło, i chciałem coś napisać gdyż dawno niczego takiego nie robiłem. Może temat oklepany, i źle opowiedziany, jak co to możecie usunąć

Pozdrawiam, i czekam na komentarze!
Bordo jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 12-11-2008, 20:45   #2
zero_skillu_szczylu
Użytkownik Forum

zero_skillu_szczylu's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2008
Lokacja: Świnoujście

Stan: Niegrający
Domyślny

Gram bo to nawet wciąga Ci powiem ;d

Dla rozrywki ofc i dla cyferek obok nicku d;

Ja mam kompa co ma 6 lat i jest dobrze ;f

<3

coś z innej beczki;d

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rasenue Pokaż post
czy naprawde jestes taki tempy?

Pọớћẁa Pŕσďǔ©тїφח®™
zero_skillu_szczylu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-11-2008, 20:54   #3
sueroski
Użytkownik Forum

sueroski's Avatar

Data dołączenia: 02 07 2008
Lokacja: Świdnica

Stan: Początkujący
Profesja: Rookstayer
Świat: Zanera
sueroski ma numer GG 12398778 sueroski ma login Tlenu sueroski@tlen.pl Send a message via Skype™ to sueroski
Domyślny

jeden z najlepszych artów na stronie!! super
9,99/10
ponieważ temat już trochę oklepany ale świetnie wszystko opisane
świetny art

Życzę udanego expa
sueroski jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-11-2008, 20:59   #4
Kora
Użytkownik Forum

Kora's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2005

Profesja: Elder Druid
Świat: Xerena
Poziom: 80~
Skille: -/-
Poziom mag.: 60
Kora ma numer GG 4512714 Kora ma login Tlenu binek-45@tlen.pl
Domyślny

Ciekawe opisane , taka prawda często ironicznie opisana przez co można się nawet pośmiać ;p
Spodobał mi się artykuł. Nie jest jak inne "Nie graj w Tibie bo to Zuo i zżera Ci mózg!!". 9/10 ^^
16:52 Sir Energia [48]: etam
16:52 Sir Energia [48]: z Polaka mam 2
16:53 Gexus Korka [86]: ja 3
16:53 Gexus Korka [86]: XD
16:53 Sir Energia [48]: 3nie wiem o co tam chodzi
16:53 Sir Energia [48]: jakies kurwa tam czasowniki
16:53 Sir Energia [48]: rzeczoznik
16:53 Sir Energia [48]: nie
16:53 Sir Energia [48]: rzeczowniki
Kora jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-11-2008, 21:07   #5
Ravioth
Użytkownik forum

Ravioth's Avatar

Data dołączenia: 09 11 2008
Lokacja: Dębica

Imię: Pustelniq
Profesja: Knight
Świat: Isara
Ravioth ma numer GG 3328941
Domyślny

W tym artykule zabrakło dużo plusów dla Tibi, którymi nie wątpliwie są prawdziwi przyjaciele. Ja mam takich przyjacioł z którymi moge gadac kiedy chce / mowic o czym chce, chociaz nie zawsze wszystkich z nich znam z rl czasem fajnie jest posiedzieć w DP i pogadać z kumplem, który moze i expi. Wspólne hunty też są czesto spotykane myśle, że ten problem troche wyolbrzymiłeś/aś. Zapomniałaś dodać motyw zabijania, czasem można odreagować złosc Dobrze jest czasem uratować kumpla przez jakimiś PK, obronić kogos, dać komuś jakies mało warty dla nas item, który zachwyci znajomego Gildie, Guild chat myśle ze to wystarczajace powody, zeby grac w Tibie, a ten czas na wstepie ze wszystko posprzatane, nauczone... w takich przypadkach idzie się na podwórko pograc w piłke Trzeba grać z umiarem w Tibie i wtedy jest to świetna zabawa, która rzadko się nudzi, a gdy grasz 24/7 piksele w oczach to juz jest nuda taka prawda... ale jednak zgadzam sie z artykułem i jest on moim zdaniem bardzo dobrze napisany. W mojej skali masz za niego +4.

Pozdrawiam, Adam

Ostatnio edytowany przez Ravioth - 12-11-2008 o 21:09.
Ravioth jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-11-2008, 21:11   #6
Fred_Flintston
Zbanowany

Fred_Flintston's Avatar

Data dołączenia: 01 07 2008
Lokacja: Bedrock
Wpisy bloga: 2

Świat: Prehistoryczny
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ravioth Pokaż post
W tym artykule zabrakło dużo plusów dla Tibi, którymi nie wątpliwie są prawdziwi przyjaciele. Ja mam takich przyjacioł z którymi moge gadac kiedy chce / mowic o czym chce
Prawdziwych przyjaciół poznaje się w... Tibii

@TOPIC
Nic ciekawego, tego rodzaje teksty pojawiają się co jakiś czas na forum.
Fred_Flintston jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-11-2008, 21:14   #7
Skwar
Użytkownik forum

Skwar's Avatar

Data dołączenia: 12 11 2008
Lokacja: Pabianice

Imię: Zig Knight
Świat: Xerena
Poziom: 22
Skille: 52/44
Poziom mag.: 3
Domyślny

Mi się podoba 10/10
Skwar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-11-2008, 21:15   #8
Bordo
Użytkownik Forum

Bordo's Avatar

Data dołączenia: 18 06 2007
Lokacja: Poznań
Wpisy bloga: 3

Imię: Bordolinio
Profesja: Paladin
Świat: Guardia
Poziom: 84
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ravioth Pokaż post
W tym artykule zabrakło dużo plusów dla Tibi, którymi nie wątpliwie są prawdziwi przyjaciele. [...]
Racja, lecz zauważ, że tekst napisałem z nutką ironii i niekoniecznie obiektywizmu
Bordo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-11-2008, 21:33
Etemen
Ta wiadomość została usunięta przez Tompior.
stary 12-11-2008, 21:40   #9
Ravioth
Użytkownik forum

Ravioth's Avatar

Data dołączenia: 09 11 2008
Lokacja: Dębica

Imię: Pustelniq
Świat: Isara
Ravioth ma numer GG 3328941
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bordo Pokaż post
Racja, lecz zauważ, że tekst napisałem z nutką ironii i niekoniecznie obiektywizmu

i cieszy mnie to
dobra nie gadam z wami bo expic musze ;/
Ravioth jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-11-2008, 21:43   #10
Levi
Użytkownik Forum

Levi's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2008
Wpisy bloga: 1

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Refugia
Domyślny

Trudno określić dlaczego siedzę tam i klepię kolejne potworki...To ma to "coś"
stary 13-11-2008, 17:43   #11
Erhion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 03 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sueroski Pokaż post
jeden z najlepszych artów na stronie!! super
To mało artów widziałeś.
Erhion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-11-2008, 17:56   #12
Me$z
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 09 2006
Lokacja: W domu.

Domyślny

Artykuł nawet ciekawy mimo ze byla masa tego typu artów/tematów. Oczywiscie ja osobiscie nigdy nie mialem tak zeby jakis kumpel odmowil mi rozmowy nawet przy expie z questami to niestety prawda.. Lol dobry dżołk z tymi 5+ malo takich w Tibii xD. No i gonitwa za tymi cyferkami, po co? Nie lepiej pograc sobie w gry rpg na singlu? Tam nie musisz sie martwic ze exp zajety.. A jak chcesz popisac z kolegami to ew. pisz na gg Juz dawno to dostrzeglem, ale dopiero nie dawno przestalem w to grac bo nie mam sensu..
stary 13-11-2008, 19:41   #13
Biohazardd
Użytkownik Forum

Biohazardd's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2008

Domyślny

Faktycznie pod nową tibią nie poznaje się już dużo przyjaciół a prawdziwych przyjaciol prawie nigdy..
Mój przykład :
expie sobie na rotwormach a tam jakiś koleś sie wbija
pytam czy moze pojsc na innego cave bo ja tu expie a on sie zgodzil
potem pogadalismy o tym i tamtym na priv on pozyczyl mi key na fibule pogadalismy a potem jak mu pozyczylem bp potow powiedzial ze teraz nie moze isc ze mna pkowac bo cos musi zrobic itp.. potem zaczal mnie gonic jakis palek owyzszym lvl tamten koles powiedzial zebym uciekal w jego strone to mi pomoze a oni mnie we dwoch trapneli ale jakos ucieklem.
potem jescze mnie wyzywal od noobow ( pewnie dlatego ze oni pr0 nie zabili mnie ) ehh
Biohazardd jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-11-2008, 19:56   #14
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Prawdziwych przyjaciol mozna poznac wszedzie, w dowolnej grze i przy dowolnej formie spedzania wolnego czasu, wiec nie jest to zadna powazna zaleta Tibii.

Czynnikiem ktory ma najwiekszy wplyw na to ze tyle ludzi w to gra jest nieustanny rozwoj postaci. To, ze z kazdym dniem mamy wszystkiego wiecej i wiecej napedza w nas potrzebe zdobycia jeszcze wiekszej ilosci wsyzstkiego. Gra sie wlasciwie w zadnym momencie nie konczy, dlatego mozna to robic na okraglo. Dodatkowo odmiennie niz w niektorych innych grach, gdzie jest jasno sprecyzowany podzial na czesc rozwoju postaci odpowiadajaca za przygotowanie do end-game, i wlasciwa czesc endgamowa.

Od gustu zalezy czy taka formula gry jest postrzegana jako jej zaleta czy wada. Mnie osobiscie nie odpowiada.
stary 13-11-2008, 20:06   #15
Adrian69
Użytkownik forum

Data dołączenia: 13 11 2008

Stan: Na Emeryturze
Cool o.O

Ja gram w Tibię ponieważ lubie klimaty MMoRPG.
Gra ta polega na przygodach, wyprawach na rożnegorodzaju potwory i to właśnie jest w tym najlepsze, że można "pobawić" się z kumplami w bicie np. Hydr, Demonów.

Gra ta posiada niezwykle fajny PvP-System dzięki któremu można planować taktyki, akcje i wykożystać je w wojnie lub random pk.

Botterzy,Nooby,Hakerzy - 1 comment: "Tipja to majne lajf".
Takich ludzi trzeba poprostu ignorować lub zadawać się z nimi jednocześnie pisząc na forum "O maj gat bot plxplxpxl oneoenn11!"

Pozdro.
Adrian69 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-11-2008, 21:17   #16
S-75
Użytkownik Forum

S-75's Avatar

Data dołączenia: 28 09 2008

Domyślny

Kiedy jeszcze grałem to moim jedynym celem w tibii było zdobycie władzy. Nie spotkałem jeszcze gry, w której pewna grupa graczy może w tak dużym stopniu objąć władze na serverze. Według mnie to fenomen w grach mmorpg.
S-75 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-11-2008, 21:52   #17
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez S-75 Pokaż post
Nie spotkałem jeszcze gry, w której pewna grupa graczy może w tak dużym stopniu objąć władze na serverze. Według mnie to fenomen w grach mmorpg.
To jest zasluga tylko i wylacznie mechanizmu strat po smierci. W innych grach gdzie straty sa znikome, nie ma mozliwosci zastraszenia nikogo, nie istnieje wiec realna wladza i nie ma potrzeby wojen.
stary 14-11-2008, 04:34   #18
Abra93
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 10 2008

Domyślny

Więc nic nie czytałem
Do tematu: "Dlaczego gamy w Tibię?"
Dla kasy

Do widzenia
Abra93 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-11-2008, 12:46   #19
S-75
Użytkownik Forum

S-75's Avatar

Data dołączenia: 28 09 2008

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
To jest zasluga tylko i wylacznie mechanizmu strat po smierci. W innych grach gdzie straty sa znikome, nie ma mozliwosci zastraszenia nikogo, nie istnieje wiec realna wladza i nie ma potrzeby wojen.
...i to jest właśnie duża zaleta tibii. Warto dodać to do artykułu.
S-75 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-11-2008, 16:31   #20
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bordo Pokaż post
To musisz trochę na forum posiedzieć chłopie...

Atrykuł fajny, ale jest jeden problem:
Średnio rozgarnięty człowiek wszystko co tutaj przeczytał wcześniej już wiedział, a takie przeciętne dziecko Tibii, które powinno to zobaczyć...nie przeczyta tego.

A dlaczego gramy w Tibię? Waste RLZ ;]

Ostatnio edytowany przez Wylansowany - 14-11-2008 o 16:32.
Wylansowany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania