|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Denerwuje mnie jedno, sam sie o tym dowiedzialem dopiero dzisiaj od dziadka i ojca i boli mnie, ze tego wogole nie ucza w szkole. Co prawda na pewno pogorszyloby nieco kontakty polsko ukrainskie, ale o takich rzeczach nie powinno sie zapominac i ich zatajac.
Ciekawy artykul na ten temat http://www.naszawitryna.pl/jedwabne_989.html W skrocie bylo to ludobojstwo Polakow przez Ukraincow. Nawet moj wujek mial taki przypadek. Gdy byl maly mieszkal na wschodzie Polskie/Ukrainie i gdy pasl krowy to podjechal do niego ukrainiec na koniu i spytal czy jest Polakiem czy Ukraincem, sklamal ze Ukraincem i sie przezegnal po ukrainsku tak jak mu owy czlowiek kazal. Jesli by tego nie zrobil to by zginal. Jaka jest wasza opinia na ten temat? Czy wedlug was powinno sie o tym mowic w szkolach, czy dalej to zatajac i bazowac na klamstwie, aby nasze konakty byly nieco lepsze. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Fallen Angel
|
![]() Mam takie zdanie, że AK pacyfikowało wsie białoruskie i ukraińskie, a sami Ukraińcy AK mają za takie same bandy sadystów jak my ich UPA, gdzie z kolei oni UPA traktują jak my powstańców warszawskich. I też nie mówią o ciemnych stronach.
Wojna to wojna, od kiedy ludzie zaczeli walczyc o ogien nie obywa sie bez okrucienstw, zupelnie bezcelowych. I to z kazdej strony. "A kto jest bez winy..." etc.
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
|
![]() Tak czy siak wedlug mnie powinni o tym uczyc, o akcji Wisla rowniez.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo
Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() nie jestem pewien ale chyba tego uczą na historii...
@gangrel: nawet nie porównuj tego do działalności AK, to są dwie kompletnie różne rzeczy
"Istnieja dwie bezgraniczne rzeczy - wszechswiat i ludzka glupota. Chociaż co do wszechswiata nie jestem calkiem pewien... " (ALBERT EINSTEIN ) ------------------------------------------------------------------------------- |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków
|
![]() W klasach z rozszerzoną historią uczą i o tym, i o wszelkich podobnych historiach. Tylko co z tego? To nie było nic niezwykłego w tamtym okresie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2006
|
![]() Cytuj:
Bulwersujesz się nie wiem czemu. O pewnych rzeczach się nie mówi, bo nie ma sensu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zbanowany
Data dołączenia: 01 07 2008
Lokacja: Bedrock
Wpisy bloga: 2
Imię: Fred Flintston
Świat: Prehistoryczny
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
AK tego na pewno nie robilo. Ale chodzi o sama swiadomosc, wkoncu zginelo 250 tys. Polakow wiekszosc byla torturowana lub wrzucana do studni. Tu chodzi o sama swiadomosc. Wszyscy wiedza, ze Polacy tez nie sa swieci, wedlug mnie o grzechach Polski tez powinno sie mowic, a nie je ukrywac. Polska w porownaniu do innych krajow i tak ma jedna z najpiekniejszych historii. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
|
![]() Zarówno jak i NKWD, UPA, była organizacją zbrodniczą, to pewne.
Ludzie po prostu zapomnieli o UPA (w większości) bardziej mówi się o Katyniu, zbrodniach ZSRR niż o walkach na wschodzie Polski podczas i po II wojnie światowej. Moim zdaniem nie mówienie o takich sprawach, to tak jakby zapomnieć o naszych dziadkach... Tyle.
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2006
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 08 2007
Lokacja: Outland
Profesja: Rookstayer
![]() |
![]() Raczej nie chodzi tu o utrzymanie dobrych stosunków, tylko o brak miejsca w programie. Wojna to wojna, a w tamtych czasach można by się tego spodziewać, nie ważne czy to Ukraina, Rosja, czy Polska.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Fallen Angel
|
![]() A ja będę te sprawy porównywał. Bo mówiąc o zbrodniach, trzeba pamiętać również o winach naszych przodków. Inaczej będzie się rysował jakiś dziwny obraz świetłanej przeszłości, i tylko nasi sąsiedzi będą nas jakoś cicho za tą przeszłość nienawidzić. Tak jak my ich.
Nie neguje historii o zbrodniach UPA. Staram się pokazywać że obie strony mają co sobie zarzucić. Nie będę przedstawiał dowodów na to, że mają podstawy uważać AK za takich samych zbrodniarzy, za jakie my uważamy UPA. Jeśli ktoś będzie zainteresowany, sam je sobie znajdzie. Natomiast jestem pewien że takie wypominanie krzywd innych doznanych z ręki innych narodów do niczego nie prowadzi. To nie są sprawy, o których można zapomnieć z racji minionych lat, ale trzeba nad nimi przejść do porządku dziennego, i tak współpracować z sąsiadami, żeby to się nie powtórzyło.
![]() |
#13 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
Co do samej UPA - nacjonalistyczne szumowiny, ale starali sie wszelkimi sposobami osiagnac swoj cel - wywalczenie niepodleglosci. Szkoda tylko, ze podczas wojny polsko-bolszewickiej zachowali biernosc (nie liczac oddzialow Petlury). Gdyby wtedy ruszyli tylki, cala historia moglaby byc inna. Nie mozemy ich gloryfikowac, ale zadajmy sobie pytanie - czy Polacy nie byli zdolni do takich samych czynow? Wystarczy przypomniec wojny z kozakami, gdzie i Polacy i Ukraincy (tworzacy wspolne panstwo) potrafili wybijac sie doszczetnie. Wynikalo to z uprzedzen szlacheckich i zacofania kozackiego chlopstwa, tak samo bylo podczas II RP - znaczna czesc Polakow miala podobne poglady (patrz Dmowski), a Ukraincy historyczne uprzedzenia. Ale jak to w takich sprawach bywa - zabraklo dalekowzrocznosci i checi wspolpracy, zarowno w latach 20, jak i 40 XX wieku.
![]() |
![]() |
#14 |
Fallen Angel
|
![]() Ashlon, na artykuł na ten temat trafiłem kiedyś w bodaj"Polityce". Jest to dość solidne źródło, artykuły historyczne piszą tam dość poważni ludzie. Przykro mi, nie pamiętam numeru wydania. Informacje podaje jako odskocznie, nie dogmat. Kto chce, sprawdzi sobie.
Male wtracanie z mojej strony - po prostu pytalem o to, gdzie to wyczytales. Niestety, nie mam dostepu do numerow archiwalnych Polityki, ale wierze na slowo ![]()
Va'esse deireadh aep eigean... ![]() Ostatnio edytowany przez Ashlon - 25-11-2008 o 12:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zbanowany
|
![]() Na przykład tu: http://www.petlura.com.pl/sahryn.html.
Oczywiście były też inne akcje Wołyńskiej Dywizji AK. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 08 2008
Profesja: Paladin
Poziom: 45
Skille: 75/59
Poziom mag.: 12
|
![]() Trochę z innej beczki. Przyglądam się tej dyskusji, i mam pytanie dot. linku podanego przez Exodusa (Wianuszki UPA). Dlaczego po wpisaniu w googlach UPA Wianuszki, na pierwszej stronie niemal ½ zdjęć przedstawia czwórkę powieszonych dzieci, które zostały powieszone nie przez UPA, lecz przez własną (obłąkaną) matkę (w 1923 roku, w wiosce nieopodal Radomia)? „(…) upowcy zawiesili transparent z napisem w przekładzie na język polski: "Droga do wolnej Ukrainy"”. Z tego co MI wiadomo, nie było tam żadnego transparentu. Czy ktoś wymyślił całą historię, by jeszcze bardziej oczernić UPA (nie myślcie że ich bronie, chodzi mi tylko o to, że ktoś znalazł jakieś okropieństwo i próbuje wmówić nam że to Ukraińcy)? Może mi to ktoś wytłumaczyć?
![]() |
![]() |
#17 |
Zbanowany
|
![]() Możliwe. Byłaby to taka sama manipulacja jak ta o wyrabianiu mydła z Żydów.
|
![]() |
![]() |