Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-12-2008, 11:13   #221
Evil_Aragami
Użytkownik Forum

Evil_Aragami's Avatar

Data dołączenia: 08 01 2008
Lokacja: W óhu.
Wpisy bloga: 48

Stan: Na Emeryturze
Imię: Aragami
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Choosen Ones
Świat: Ziemia
Poziom: 66
Skille: 66/66
Poziom mag.: 66
Evil_Aragami ma numer GG 9041627
Domyślny

Wyobraźcie sobie świat za 10000000000000000000000000000000000000000000000000 000000000 lat...
Nie da się ,ponieważ to było by tak jak średniowieczni ludzie myśleli by o iPhonie czy komputerze.Jeśli opieracie się na Big Bangu to ma to jakiś sens on też musiał powstać albo ktoś musiał go stworzyć ...

Ja osobiście wierze w boga ,ale nie wierze w kościół
1.Skąd się wzieła spowiedź ?? Bóg wszystko wie więc po co to??
2.Skąd się wzieła ofiara..

Watykan ma najwieksze wpływy $ na świecie....

@down
no i znowu jakiś Rydzyk o.O

Ostatnio edytowany przez Evil_Aragami - 13-12-2008 o 11:26.
Evil_Aragami jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-12-2008, 11:18   #222
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Stan: Niegrający
Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

@up

"W Kościele starożytnym kwestia pokuty i praktyk pokutnych nie była uregulowana. W III w. rozpowszechnił się zwyczaj jednorazowej pokuty, której poddawano się dopiero na łożu śmierci. Z obszarów irlandzko-anglosaskich w VI w. rozpowszechniła się na powrót praktyka pokuty wielokrotnej. Rozwój spowiedzi prywatnej, jako równoprawnej ze spowiedzią powszechną, przypada na czasy Grzegorza Wielkiego. W 1215 Sobór Laterański IV wprowadził do dziś obowiązujące regulacje dotyczące pokuty, tj. obowiązek spowiedzi przynajmniej raz w roku w czasie wielkanocnym oraz tajemnicę spowiedzi. Dopiero w XVI w. wprowadzone zostały powszechne dziś konfesjonały. Dzisiejsze praktyki pokutne reguluje Ordo Poenitentiae"

A ofiara to chyba indywidualna sprawa, nie mająca nic wspólnego z Bogiem.
stary 13-12-2008, 11:33   #223
MikeRoyal
Użytkownik Forum

MikeRoyal's Avatar

Data dołączenia: 22 05 2008

Świat: Nerana
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston Pokaż post
Jak zabił sługi to sadzono go pod sąd. Chłopa nie można było ot tak sobie zabić, jak jakiegoś niewolnika (nawet jak odprawiał pańszczyznę). Każdy stan w średniowieczu miał określone prawa. Feudalizm zresztą opierał się o dobrowolne umowy między jednostkami (np. ustalanie wysokości podatków z ziemianinem).

On nie mówi o średniowieczu, tylko prawdopodobnie od renesansie lub baroku.
I ma rację bo za zabicie chłopa(sługi) płacił karę maksymalnie 5 srebrnych groszy, a jak chłop zabił szlachcica to jego zabijano. W średniowieczu było inaczej chłopi byli bardziej zacofani i się bali więc raczej nie byli zabijanie przez właścicieli. Lekcja historii się kłania i jak nie wiesz co to jest feudalizm to się nie udzielaj.

Ostatnio edytowany przez MikeRoyal - 13-12-2008 o 11:35.
MikeRoyal jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-12-2008, 14:22   #224
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Genero. Pokaż post
Bloodwin, obecnie muzułmanów jest najwięcej na świecie.
@up
Muzułmanów jest więcej niż KATOLIKÓW, nie chrześcijan w ogólności.

Cytuj:
1.Skąd się wzieła spowiedź ?? Bóg wszystko wie więc po co to??
2.Skąd się wzieła ofiara..
1. Hm, chodzi chyba o wyznanie grzechów drugiej osobie, czyli de facto ujawnienie ich (no, dalej jest tajemnica spowiedzi itp.) i skrucha. Chyba.

2. Ofiara to dobrowolny datek, z którego niegdyś utrzymywały się parafie (w teorii, ofc).
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-12-2008, 14:59   #225
Fred_Flintston
Zbanowany

Fred_Flintston's Avatar

Data dołączenia: 01 07 2008
Lokacja: Bedrock
Wpisy bloga: 2

Świat: Prehistoryczny
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
stwierdzenie absurdalne.
Niekoniecznie. Dlaczego - wyjaśniłem to już w swoich poprzednich postach.

Cytuj:
bo swiat jest czarnobialy i zawsze masz jedna z dokladnie 2 drog do wyboru ? nie, dziekuje.
Ale przecież tak by Europa wyglądała, gdyby nie chrześcijaństwo.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez MikeRoyal Pokaż post
On nie mówi o średniowieczu, tylko prawdopodobnie od renesansie lub baroku.
Tia? Po czym to niby wywnioskowałeś?

Cytuj:
za zabicie chłopa(sługi) płacił karę maksymalnie 5 srebrnych groszy, a jak chłop zabił szlachcica to jego zabijano.
Nawet wtedy byli równi i równiejsi...

Cytuj:
Lekcja historii się kłania i jak nie wiesz co to jest feudalizm to się nie udzielaj.
Co za tupet.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Evil_Aragami Pokaż post
Watykan ma najwieksze wpływy $ na świecie...
Fred_Flintston jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-12-2008, 15:01   #226
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
A co, byłeś w alternatywnym wszechświecie i widziałeś?
stary 13-12-2008, 15:05   #227
Fred_Flintston
Zbanowany

Fred_Flintston's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
A co, byłeś w alternatywnym wszechświecie i widziałeś?
Opieram się tutaj na dzisiejszych państwach islamskich - np. w Iranie apostazja jest karana śmiercią.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Ale to jeszcze nie znaczy, że muzułmanie opanowali by Europę.
Najprawdopodobniej tak by było. Bo co by muzułmanów powstrzymało? Wystarczy prześledzić mapki o podbojach arabskich na Wikipedii.

Ostatnio edytowany przez Fred_Flintston - 13-12-2008 o 15:14.
stary 13-12-2008, 15:12   #228
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Opieram się tutaj na dzisiejszych państwach islamskich - np. w Iranie apostazja jest karana śmiercią.
Ale to jeszcze nie znaczy, że muzułmanie opanowali by Europę.
stary 13-12-2008, 15:24   #229
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Niekoniecznie. Dlaczego - wyjaśniłem to już w swoich poprzednich postach.
Jak najbardziej absurdalne - obiektywna moralnosc moze istniec poza Kosciolem, istnieje i calkiem niezle sobie radzi. A to ze Kosciol przekonuje, ze sam jest do wytworzenia badz utrzymania moralnosci niezbedny to jest juz oczywista oczywistosc, bo przeciez nie powie, ze jest zbedny ?

Cytuj:
Moznaby sie spierac czy aby cywilizacja rzymska nie zdlawilaby islamu w zarodku, gdyby nie zostala sama rozsadzona od srodka przez chrzescijanstwo.
stary 13-12-2008, 15:37   #230
Fred_Flintston
Zbanowany

Fred_Flintston's Avatar

Domyślny

Cytuj:
obiektywna moralnosc moze istniec poza Kosciolem, istnieje i calkiem niezle sobie radzi.
Jasne, że może, jako ateista jestem tego przykładem.

Cytuj:
A to ze Kosciol przekonuje, ze sam jest do wytworzenia badz utrzymania moralnosci niezbedny to jest juz oczywista oczywistosc, bo przeciez nie powie, ze jest zbedny ?
Nie o to chodzi, że Krk określa tak siebie, on rzeczywiście jest moralnie obiektywny. Bo przecież nie zabrania jedzenia mięsa ani sera, nie zabrania seksu, nie narzuca innym, jak mają się ubierać. A były religie, które takie rzeczy postulowały. Większość skończyła na śmietniku historii.

Cytuj:
Moznaby sie spierac czy aby cywilizacja rzymska nie zdlawilaby islamu w zarodku, gdyby nie zostala sama rozsadzona od srodka przez chrzescijanstwo.
Wynika z tego, że po przyjęciu chrześcijaństwa jako religii państwowej Cesarstwo nie powinno upaść. Było jednak inaczej.
stary 13-12-2008, 17:38   #231
Parys
Mytho(L)ogy Hero

Parys's Avatar

Data dołączenia: 13 04 2004
Lokacja: Warszawa
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Piszecie o tym co jest teraz. A sobie pomyślcie o takich wydarzeniach jak Obrona Częstochowy, Bitwa Warszawska {http://nfajw.files.wordpress.com/2008/08/bitwa-warszawska.jpg}, Obrona Westerplatte, Powstanie Warszawskie, zabory... Wiara w Boga i religia, jest głęboko zakorzeniona w historię Polski. We wszystkich przywołanych wydarzeniach wiara w Boga odegrała wielką rolę. Ludzie na nim się opierali, w nim pokładali nadzieję. Obrona Częstochowy - gdyby nie postawa zakonników nie wiadomo jakby się teraz potoczyły losy Polski, tak samo z Cudem nad Wisłą - tylko, że nie zakonnicy, a regularne wojsko. Podczas Powstania Warszawskiego gdy ludność cywilna nie biorąca udziału w walkach była bombardowano nalotami, pod gruzami modliła się o przeżycie do Boga, bo co im pozostało? Uciec nie było gdzie...
Tak na koniec: "Galilaee, vicisti!"
Po co wierzyć? Po to, żeby mieć w kimś pokładać nadzieję, gdy będzie źle i zostaniesz sam.

Miasto, które przeżyło własną śmierć!

Regulamin
Zbiór poradników Wystaw notkę! Pajacyk
Parys jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-12-2008, 17:44   #232
Fred_Flintston
Zbanowany

Fred_Flintston's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Parys Pokaż post
Cudem nad Wisłą
Co do tego: powodem nazwania tej bitwy "cudem" nie było to, że 15 sierpnia jest dniem Wniebowzięcia NMP
stary 13-12-2008, 17:45   #233
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Piszecie o tym co jest teraz. A sobie pomyślcie o takich wydarzeniach jak Obrona Częstochowy, Bitwa Warszawska {http://nfajw.files.wordpress.com/2008/08/bitwa-warszawska.jpg}, Obrona Westerplatte, Powstanie Warszawskie, zabory... Wiara w Boga i religia, jest głęboko zakorzeniona w historię Polski. We wszystkich przywołanych wydarzeniach wiara w Boga odegrała wielką rolę. Ludzie na nim się opierali, w nim pokładali nadzieję. Obrona Częstochowy - gdyby nie postawa zakonników nie wiadomo jakby się teraz potoczyły losy Polski, tak samo z Cudem nad Wisłą - tylko, że nie zakonnicy, a regularne wojsko. Podczas Powstania Warszawskiego gdy ludność cywilna nie biorąca udziału w walkach była bombardowano nalotami, pod gruzami modliła się o przeżycie do Boga, bo co im pozostało? Uciec nie było gdzie...
Tak na koniec: "Galilaee, vicisti!"
Po co wierzyć? Po to, żeby mieć w kimś pokładać nadzieję, gdy będzie źle i zostaniesz sam.
Powstanie Warszawskie to zły przykład, niepotrzebna śmierć wielu ludzi i zniszczenie stolicy. A do reszty - można powiedzieć to samo o innych religiach. Odważny (politycznie) mord na biskupie Wojciechu (= obrona słowiańskiej wiary i tradycji), zamachy na kogokolwiek-okupującego-cokolwiek, (rzekome) prześladowania chrześcijan na terenach zamieszkałych przez wyznawców innych religii. I jest to trochę niebezpieczne, bo można pójść dalej i stwierdzić, że ktoś jest Murzynem to nie powinien zaglądać do naszej białej polski.

I nie wiem jak innych, ale mnie - Polaka-antypatrioty i antykatolika tym nie przekonasz.
stary 13-12-2008, 18:06   #234
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Domyślny

Cytuj:
Jak najbardziej absurdalne - obiektywna moralnosc moze istniec poza Kosciolem, istnieje i calkiem niezle sobie radzi.
Nie, nie istnieje. Ani w Kościele, ani poza nim.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-12-2008, 18:09   #235
Parys
Mytho(L)ogy Hero

Parys's Avatar

Dumny

@Fred_Flintston
Czy ja gdzieś o tym napisałem? Chciałem jedynie zwrócić uwagę, że ludzie wierzyli, że uda im się zwyciężyć - szli z przekonaniem, że razem z nimi jest Bóg.
@Lasooch
Temat PW może zostaw z szacunku do Powstańców, którzy zginęli. Nie wiem skąd jesteś, ale udaj się np. do Muzeum Powstania Warszawskiego, gdzie często możesz spotkać żyjącego jeszcze Powstańca. Powiedz mu, że ich walka była niepotrzebna. Spytaj się go, czy ktoś mu kazał iść walczyć. Uszanuj ich heroizm.
A co do reszty, mówię tutaj o wierze w Boga czy religii Katolickiej? Nie wiem co negujesz już.
"zamachy na kogokolwiek-okupującego-cokolwiek," czy ja gdzieś wymieniłem jakikolwiek zamach? Jedynie pokazałem, że walczący Polacy praktycznie zawsze odnoszą się do religii.

Smuci mnie strasznie, że w moim pokoleniu - drugie pokolenie po ludziach walczących za ojczyznę, już znajdzie się tylu antypatriotów, którym Polska jest obojętna.

Regulamin

Ostatnio edytowany przez Parys - 13-12-2008 o 18:10.
stary 13-12-2008, 18:23   #236
Fred_Flintston
Zbanowany

Fred_Flintston's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
Nie, nie istnieje. Ani w Kościele, ani poza nim.
Moralność obiektywna - taka, która jest etyczna i korzystna dla ewolucji. Zabijanie, czy niejedzenie mięsa na pewno takie nie jest.

Cytuj:
że ich walka była niepotrzebna. Spytaj się go, czy ktoś mu kazał iść walczyć.
W dzisiejszym świetle powstanie jawi się jako niepotrzebne. Nie miało większej wagi militarnej ani politycznej.
stary 13-12-2008, 18:27   #237
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
A co do reszty, mówię tutaj o wierze w Boga czy religii Katolickiej? Nie wiem co negujesz już.
W sumie racja, jakoś tak pomyślałem, że chodzi o boga katolickiego, wybacz.

Cytuj:
"zamachy na kogokolwiek-okupującego-cokolwiek," czy ja gdzieś wymieniłem jakikolwiek zamach?
Nie, ale zamach na tle religijnym nie jest dobry, prawda? A jednak ci ludzie są prowadzeni przez boga etc., etc.

Cytuj:
Smuci mnie strasznie, że w moim pokoleniu - drugie pokolenie po ludziach walczących za ojczyznę, już znajdzie się tylu antypatriotów, którym Polska jest obojętna.
Myślę, że w moim wypadku jest to całkowicie niezależne od kraju, w którym żyję/mógłbym żyć i od ilości pokoleń od wojny. Po prostu oddawanie życia za abstrakcyjną wartość, jaką jest ojczyzna (co innego jak trzeba siebie/bliskich bronić) jest dla mnie pomysłem absurdalnym.
stary 13-12-2008, 18:28   #238
Parys
Mytho(L)ogy Hero

Parys's Avatar

Domyślny

@Fred_Flintston
Zdania historyków są podzielone. Było potrzebne dla zachowania polskości. "Warszawa walczy". Było potrzebne dla tych ludzi. Oni chcieli walczyć, chcieli coś zrobić. Jak masz babcię czy dziadka, którzy żyją i mogą pamiętać te czasy zapytaj się o to czy każdy kto mógł to brał broń i szedł walczyć....
Edit:
"Nie, ale zamach na tle religijnym nie jest dobry, prawda? A jednak ci ludzie są prowadzeni przez boga etc., etc."
Czy ja gdzieś pisałem o fanatyźmie religijnym? Pisałem o konkretnych sytuacjach w historii Polski. Nie dokładaj sobie.

"Myślę, że w moim wypadku jest to całkowicie niezależne od kraju, w którym żyję/mógłbym żyć i od ilości pokoleń od wojny. Po prostu oddawanie życia za abstrakcyjną wartość, jaką jest ojczyzna (co innego jak trzeba siebie/bliskich bronić) jest dla mnie pomysłem absurdalnym."
Dobra to teraz taka sytuacja. Rok 39', ściana wschodnia. Na granicy tylko żołnierze KOPu z rodzinami. Wchodzą sowieci. Mordują kogo popadnie, byle by był polakiem. O co walczysz? Nie walczysz do momentu, aż ktoś Ci zabije kogoś bliskiego? Dobrze, że dodałeś, że ta wartość jest abstrakcyjna tylko dla Ciebie. Wybacz, ale życzę światu jak najmniej ludzi o takich poglądach. Mówisz, że to nie zależy od ilości pokoleń - czyli pod zaborami byłoby Ci obojętne czy mówisz po rosyjsku czy po polsku, czy jeszcze może po turecku. I po odzyskaniu niepodległości, wolności słowa - nie poszedłbyś walczyć w jej ponownej obronie?

Regulamin

Ostatnio edytowany przez Parys - 13-12-2008 o 18:34.
stary 13-12-2008, 18:35   #239
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
A ja natomiast zastanawiam sie, czy rzeczeni walczacy za Ojczyzne nie przewracaja sie teraz w grobach widzac co sie robi z tym za co oni oddali zycie, i czy wogole dziwia sie temu ze ktos moze byc patriotycznym sceptykiem tu i teraz.
stary 13-12-2008, 18:40   #240
Zamne
Użytkownik Forum

Zamne's Avatar

Data dołączenia: 04 04 2006
Wpisy bloga: 7

Profesja: Sorcerer
Świat: Isara
Poziom: 1
Skille: 10/10
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Evil_Aragami Pokaż post
Wyobraźcie sobie świat za 10000000000000000000000000000000000000000000000000 000000000 lat
za tyle lat to sie ostatnie czarne dziury wypala to juz wszechswiat nawet jak bedzie istniec to bedzie jedynie przestrzen

notka here
Ukryty tekst:
Cytuj:
gdzie najlepiej expić pallem na rooku?
Cytuj:
12:05 CM Andasstra on Askara [2]: no kurwa in here.. thats not nice-.-
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez TheDwarf
Cytuj:
daj, ja ci zrobie ludzika
..O
./|\
../\/
./
Ja przeczytalem zamiast ludzika, to "lodzika" i cale 60 sekund szukalem w tym obrazku czegos zboczonego HAHA
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mapa_Europy Pokaż post
Miał swoje 5 minet.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez OwntibiaForFree
Nie zdziwcie sie jak anty vir bedzie wam szalal wkoncu to keylogger
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Azris- Pokaż post
Mikolaj upil sie kakalem ;d

Ukryty tekst:
Zamne jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania