Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 29-12-2008, 12:42   #121
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
@down: Zgadnij dlaczego stopień piractwa w Polsce jest dużo dużo większy, niż np. w Wielkiej Brytanii czy USA? Podpowiem ci: przeciętnego Polaka nie stać na kupowanie oryginałów. I to nie jego wina, tylko państwa.
No pewnie, obywatele to debila, tłoki, które nie potrafią sobie poradzić i to wszystko wina państwa.

Cytuj:
Niestety wiele gier nie zasługuje na takie docenianie, nie wydam ponad stówy za GTA IV, które jest marnym portem z konsoli, ma milion błędów i rusza 15 fps na najlepszych kompach. Mieli 8 miechów żeby to dopracować, teraz to już podziękuję. Musiałbym być frajerem, żeby zapłacić tyle za grę, która została skonwertowana na szybko, której producenci mają pc'towców gdzieś.
A co, jak ściągniesz to nagle będzie wyciągała 35 fpsów, nie będzie żadnych bugów, itepe, itede ? Komfort gry będzie taki sam - niski. Nie podoba się, nie ściągasz. Jeśli widzisz na półce sklepowej produkt, który jest miernej jakości, ale chcesz go mieć, to wsadzasz pod kiermanę i uciekasz ?

Cytuj:
Ale ja jestem fanem gier, które ściągam. Robię to dlatego, żeby te firmy nie miały zbyt dużego przypływu kasy co spowodowało by popadanie w samouwielbienie i pewność doskonałości tego, co robią, choć nie koniecznie takie musi być
W tej chwili jesteś pieprzonym pasożytem, obyś został wysrany.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 29-12-2008, 16:07   #122
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post

A co, jak ściągniesz to nagle będzie wyciągała 35 fpsów, nie będzie żadnych bugów, itepe, itede ? Komfort gry będzie taki sam - niski. Nie podoba się, nie ściągasz. Jeśli widzisz na półce sklepowej produkt, który jest miernej jakości, ale chcesz go mieć, to wsadzasz pod kiermanę i uciekasz ?
Nie, wracam do domu i zapuszczam torrenta.

@down

Ta, kto nigdy nie ściągnął nic pirackiego, niech pierwszy rzuci kamień.

Ostatnio edytowany przez sphinx123 - 29-12-2008 o 16:32.
sphinx123 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-12-2008, 16:29   #123
MatiCFC
Użytkownik Forum

MatiCFC's Avatar

Data dołączenia: 25 04 2008
Lokacja: Pila

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Świat: Harmonia
Poziom: 15
Skille: 51/50
Poziom mag.: 3
MatiCFC ma numer GG 9424160
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sphinx123 Pokaż post
Nie, wracam do domu i zapuszczam torrenta.
Bo jesteś złodziejem.

Każdy kto łamie prawo, praw sam się pozbawia.

Legenda Ducha Prypeci
MatiCFC jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-12-2008, 16:39   #124
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sphinx123 Pokaż post
@down
Ta, kto nigdy nie ściągnął nic pirackiego, niech pierwszy rzuci kamień.
Wedle tej zasady, róbta co chceta. To co, skoro inni zabijają, to mogę ci matkę zarżnąć ?
stary 29-12-2008, 16:45   #125
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Wedle tej zasady, róbta co chceta. To co, skoro inni zabijają, to mogę ci matkę zarżnąć ?
Jasne, możesz zabić klona mojej matki, nic nie stracę.
stary 29-12-2008, 17:08   #126
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

Ja sciagam, owszem, lecz tylko po to by sprawdzić czy gra warta jest pieniedzy. Niby sa wersje demo.. Ale ja wole w ten sposób. Sciągam, sprawdzam czy fajne. Fajne? Kupuje. Nie fajne? Kasuję i zapominam o grze.

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-12-2008, 18:03   #127
MatiCFC
Użytkownik Forum

MatiCFC's Avatar

Domyślny

Ja, kiedykolwiek kupuje grę, czytam jej recenzje( zwykle z CD-A), oglądam trailery, gram w dema, czytam na forach, czy warto- i zapada decyzja.

Pozatym pół roku czekania od premiery i macie wielki hit za 20-30zł.

Legenda Ducha Prypeci
stary 29-12-2008, 18:26   #128
Wielki MarIuSzzo
Użytkownik Forum

Wielki MarIuSzzo's Avatar

Data dołączenia: 27 12 2004
Lokacja: Śrem

Domyślny

A Wy, tepe masy, nie pojmujecie chyba tego, ze sciagajac z neta gre nikogo nie okradacie (pomijam fakt, ze w zaleznosci od sposobu sciagania jest to legalne). Uczen, lat 18, dochody na poziomie 'mamo daj pare zlotych'. Jej dochody na poziomie 'nie, bo na chleb nie starczy'. Ale kompa mam, zycie. Gra - 99,00zl. Mam do wyboru - popatrzec na nia w sklepie (bo nie stac mnie na kupno), badz sciagnac z internetu (ew. pozyczyc od kogos [w 99,9% pirata]). Wybieram druga opcje. Nikogo nie okradam, nikt przeze mnie nic nie stracil (bo i tak bym gry nie kupil), ale tak, jestem przestepca, do pieca ze mna. To jeden przyklad, ale podobnych mozna wymienic dziesiatki. Jesli kupuje oryginalne gry to tylko dla opcji multiplayer, nie stac mnie na nic poza to. No i jak wspomnialem na poczatku drogie dzieci moje prawniki - samo posiadanie owych piratow dla wlasnych celow jest wbrew pozorom - legalne.
stary 29-12-2008, 18:31   #129
qq2
Użytkownik Forum

qq2's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2006

Imię: Ja
Świat: Server Polska
Skille: O_o
qq2 ma numer GG 1405933
Domyślny

Jest wiele gier, które niby mają pr0 hiper evul zabezpieczenia do ew. gry w multi... Nic bardziej mylnego... Istnieje wiele sposobów na obejście tych "zapór" i niekoniecznie możemy grać tylko na serwerach pirackich, na oryginalnych też da radę, i kupowanie gry dla trybu multi nie zawsze się sprawdza.
stary 29-12-2008, 18:38   #130
MatiCFC
Użytkownik Forum

MatiCFC's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielki MarIuSzzo Pokaż post
A Wy, tepe masy, nie pojmujecie chyba tego, ze sciagajac z neta gre nikogo nie okradacie (pomijam fakt, ze w zaleznosci od sposobu sciagania jest to legalne). Uczen, lat 18, dochody na poziomie 'mamo daj pare zlotych'. Jej dochody na poziomie 'nie, bo na chleb nie starczy'. Ale kompa mam, zycie. Gra - 99,00zl. Mam do wyboru - popatrzec na nia w sklepie (bo nie stac mnie na kupno), badz sciagnac z internetu (ew. pozyczyc od kogos [w 99,9% pirata]). Wybieram druga opcje. Nikogo nie okradam, nikt przeze mnie nic nie stracil (bo i tak bym gry nie kupil), ale tak, jestem przestepca, do pieca ze mna. To jeden przyklad, ale podobnych mozna wymienic dziesiatki. Jesli kupuje oryginalne gry to tylko dla opcji multiplayer, nie stac mnie na nic poza to. No i jak wspomnialem na poczatku drogie dzieci moje prawniki - samo posiadanie owych piratow dla wlasnych celow jest wbrew pozorom - legalne.
głupoty pier***sz. Kradniesz, okradasz autorów z ich multimedialnego tworu.
Pozatym instalując grę program, zwykle jest licencja, którą akceptujesz. Zwykle w licencji jest wzmianka o zakazie kopiowania czy rozpowszechniania, i czerpania korzyści z ich produtku, który jest nałożony przez twórce. Instalując, akceptujesz licencję, a łamiąc jej poszczególne punkty, łamiesz prawo.

Jesteś przestępcą.

Legenda Ducha Prypeci
stary 29-12-2008, 18:46   #131
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Cytuj:
Uczen, lat 18, dochody na poziomie 'mamo daj pare zlotych'. Jej dochody na poziomie 'nie, bo na chleb nie starczy'. Ale kompa mam, zycie. Gra - 99,00zl. Mam do wyboru - popatrzec na nia w sklepie (bo nie stac mnie na kupno), badz sciagnac z internetu (ew. pozyczyc od kogos [w 99,9% pirata]). Wybieram druga opcje.
Komputer i gry to de facto materiał luksusowy, a nie niezbędny do życia.

Cytuj:
Nikogo nie okradam, nikt przeze mnie nic nie stracil (bo i tak bym gry nie kupil), ale tak, jestem przestepca, do pieca ze mna.
Brak zysku przy poniesionych kosztach na realizację to dla producenta strata.

Cytuj:
No i jak wspomnialem na poczatku drogie dzieci moje prawniki - samo posiadanie owych piratow dla wlasnych celow jest wbrew pozorom - legalne.
OK, jest legalne, wygrałeś. Tylko teraz powiedz mi, tępaku, jeśli to zjawisko będzie się nasilać, jaki pożytek będą z tego mieli producenci tworzący gry na PC? Żaden. Tym samym przestaną wydawać gry na pecety, a potem ludzie będą płakać 'Boże, czemu nie ma xxx na pecety, taka fajna seria (...jak ja to teraz spiracę)?'. Czasami można wydać 100 zł na jakąś naprawdę porządną grę i wiedzieć, że taka sytuacja to nie do końca twoja wina.

Po prostu apeluję o trochę rozsądku i samokrytycyzmu, a nie jakichś usprawiedliwień z dupy wyjętych. To nie jest do końca uczciwe (nawet nie mówię, że legalne), przyznajcie się (a kamieniem rzucał nie będę, bo prawa nie mam).

Ostatnio edytowany przez Shanhaevel - 29-12-2008 o 18:50.
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-12-2008, 19:01   #132
Wielki MarIuSzzo
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez MatiCFC Pokaż post
głupoty pier***sz. Kradniesz, okradasz autorów z ich multimedialnego tworu.
Pozatym instalując grę program, zwykle jest licencja, którą akceptujesz. Zwykle w licencji jest wzmianka o zakazie kopiowania czy rozpowszechniania, i czerpania korzyści z ich produtku, który jest nałożony przez twórce. Instalując, akceptujesz licencję, a łamiąc jej poszczególne punkty, łamiesz prawo.

Jesteś przestępcą.
Wg. prawa polskiego nie mozna rozpowszechniac, czerpac korzysci majatkowych z rozpowszechniania itp, nie ma nic o posiadaniu piratow. Moge sciagnac gre z internetu, zainstalowac, grac, ale dopoki nie bede jej rozpowszechnial (tu uwaga na sciaganie p2p) ani czerpal z tego zadnych korzysci majatkowych w mysl prawa jestem niewinny. Innmi slowy - nie jestem przestepca.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shanhaevel Pokaż post
Komputer i gry to de facto materiał luksusowy, a nie niezbędny do życia.
Nie przecze, co nie zmienia faktu, ze z pewnych przyczyn kupno komputera nie bylo az tak odczuwalne dla budzetu rodzinnego jak to sie moze wydawac.

Cytuj:
Brak zysku przy poniesionych kosztach na realizację to dla producenta strata.
Kolejny raz nie przecze, ale powtorze to co pisalem juz wczesniej - danej gry i tak bym nie kupil, wiec sila rzeczy ani w jednym ani w drugim przypadku producent nie zarobilby na mnie zlamanego grosza.

Cytuj:
OK, jest legalne, wygrałeś. Tylko teraz powiedz mi, tępaku, jeśli to zjawisko będzie się nasilać, jaki pożytek będą z tego mieli producenci tworzący gry na PC? Żaden. Tym samym przestaną wydawać gry na pecety, a potem ludzie będą płakać 'Boże, czemu nie ma xxx na pecety, taka fajna seria (...jak ja to teraz spiracę)?'. Czasami można wydać 100 zł na jakąś naprawdę porządną grę i wiedzieć, że taka sytuacja to nie do końca twoja wina.
Po pierwsze, to tak naprawde s*am na to, czy owy przemysl upadnie. A jesli gra (badz cokolwiek innego) jest naprawde warta uwagi to staram sie ja w miare mozliwosci finansowych kupic. Ale nie dla tego, zeby pozniej umywac rece, dlatego, zeby wynagrodzic trud poniesiony na tworzenie gry (i wszystkie inne czynnosci z tym zwiazane). A i nie tepaku, wypraszam sobie. Tepakami ja rzucalem do tych, ktorzy krzyczeli 'NIELEGALNE, PRZESTEPCA!' a nie do ludzi, ktorzy potrafia zdobyc sie na porzadna dyskusje poparta konkretnymi argumentami.

Cytuj:
Po prostu apeluję o trochę rozsądku i trochę samokrytycyzmu, a nie jakichś usprawiedliwień z dupy wyjętych. To nie jest uczciwe, przyznajcie się (a kamieniem rzucał nie będę, bo prawa nie mam).
Po raz kolejny sie powtorze - oni i tak by na mnie nic nie zarobili, bo jesli gry nie sciagne to jej nie kupie (pomijam wyjatkowe sytuacje). Nie wyrzadzajac nikomu krzywdy moge sobie sprawic przyjemnosc, do ascety mi daleko a wniosek wysnuj sobie sam
stary 29-12-2008, 19:07   #133
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
danej gry i tak bym nie kupil, wiec sila rzeczy ani w jednym ani w drugim przypadku producent nie zarobilby na mnie zlamanego grosza
Podstawowe pytanie: to dlaczego ściągasz? Bo darmo?
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-12-2008, 19:13   #134
MatiCFC
Użytkownik Forum

MatiCFC's Avatar

Domyślny

Wielki MarIuSzzo, producenci wyznaczają cenę gry, i jedyną legalną formą jaką możesz zdobyć ten produkt jest zapłacenie tej ceny. Internetowo bądź w sklepie. Ścąganie gier ze stron które nie mają prawa zamieszczać tam tych gier, jest przestępstwem.
Po coś te ceny wkońcu są, a pozatym gdyby tacy jak Ty nie wyrządzali szkód twórcom, to Oni by nie piszczeli w mediach o piratach, że trzeba z nimi walczyć.

Legenda Ducha Prypeci
stary 29-12-2008, 19:14   #135
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Nie będę się włączać do dyskusji, która ani nikogo nie nawróci ani większego sensu nie ma i powiem tylko, że tęsknię za czasami, kiedy pirata (na PSXa jeszcze!) trzeba było sobie kupić : ) Co drugą niedzielę na giełdę na Świebodzki szukać tych wszystkich Crashów : D
stary 29-12-2008, 19:19   #136
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

@MatiCFC
Twoja krucjata jest po prostu przezabawna. Owszem, idea szczytna, postawa prawa, ale szczerze, większość w Twojej obecności wpisuje komendę /care 0. Bo w zasadzie, jak ktoś nie ma zamiaru kupić grę, tylko ją ściągnąć, to tak zrobi. I w dupie będzie miał Twoje "jesteś przestępcą", bo w porównaniu do fizycznej kradzieży, ściąganiu pirata nie towarzyszą wyrzuty sumienia i wątpliwości.

PS:
Kod:
/care 0
>>"care" set to: 0 (default 1)

Ostatnio edytowany przez Dr.Unknown - 29-12-2008 o 19:20.
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-12-2008, 19:20   #137
Wielki MarIuSzzo
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Arculin Pokaż post
Podstawowe pytanie: to dlaczego ściągasz? Bo darmo?
Prawie tak. Sciagam, poniewaz (w przypadku gdy gry bym i tak nie kupil) moge sprawic sobie przyjemnosc tanim kosztem nie krzywdzac przy tym nikogo innego (patrz poprzedni nawias).

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez MatiCFC Pokaż post
Wielki MarIuSzzo, producenci wyznaczają cenę gry, i jedyną legalną formą jaką możesz zdobyć ten produkt jest zapłacenie tej ceny. Internetowo bądź w sklepie. Ścąganie gier ze stron które nie mają prawa zamieszczać tam tych gier, jest przestępstwem.
Po coś te ceny wkońcu są, a pozatym gdyby tacy jak Ty nie wyrządzali szkód twórcom, to Oni by nie piszczeli w mediach o piratach, że trzeba z nimi walczyć.
Polecam przestudiowanie polskiego prawa. Umieszczanie gier w internecie jest nielegalne, ale w przypadku gdy ja te gry z internetu sciagam (w sposob, ktory uniemozliwia jednoczesne wysylanie danych, takze np. p2p odpada) nie jestem przestepca, w polskim prawie nie ma zadnego zapisu, ktory by mnie przestepca w takim wypadku uczynil. Rozumiesz? Wysylanie - nie, sciaganie - tak. Takie to juz jest nasze polskie prawo. A piszcza wszedzie, bo moga. Wiele osob nie wie co moze a czego nie, mysla, ze sciagajac staja sie przestepcami. To wszystko dzieki wlasnie takim akcjom. A i musisz wziac pod uwage, ze do nas docieraja informacje z wielu krajow a nie wszedzie prawo jest tak samo skonstruowane jak u nas, mozliwe, ze gdzies za granica i sciaganie jest nielegalne.
stary 29-12-2008, 19:27   #138
MatiCFC
Użytkownik Forum

MatiCFC's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown Pokaż post
@MatiCFC
Twoja krucjata jest po prostu przezabawna. Owszem, idea szczytna, postawa prawa, ale szczerze, większość w Twojej obecności wpisuje komendę /care 0. Bo w zasadzie, jak ktoś nie ma zamiaru kupić grę, tylko ją ściągnąć, to tak zrobi. I w dupie będzie miał Twoje "jesteś przestępcą", bo w porównaniu do fizycznej kradzieży, ściąganiu pirata nie towarzyszą wyrzuty sumienia i wątpliwości.

PS:
Kod:
/care 0
>>"care" set to: 0 (default 1)
A myślisz, że na forum Tibijskim ja chce kogoś poglądy na różne sprawy zmienić? :> Dyskucja, that's all.

Wielki MarIuSzzo, to, że z innymi krajami jest inaczej, to prawda, żeby nie szukać daleko, mój 2 dom, w Danii, tam to jest bezsprzecznie karalne. Sciąganie, kupowanie, rozpowszechnianie.
Polskie prawo? Trudno obronić, dziury jak w autostradach. Sad true.

W większości krajów to wszystko jest zabronione. Im więcej luk dot. poractwa w prawie danego państwa, tym bardziej produkty dostępne dla społeczności. A to bezsprzecznie jest strata dla twórców, wkońcu nie bez powodu wołają do walki z piractwem, największe firmy.
Na konsole powstaje wiele więcej gier, z roku na rok, dlaczego, wiadomo, piractwo jest trudniejsze, to też twórcy zarabiają więcej kasy. Czyli szkodzi.

Legenda Ducha Prypeci
stary 29-12-2008, 19:28   #139
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Ale ja jestem fanem gier, które ściągam. Robię to dlatego, żeby te firmy nie miały zbyt dużego przypływu kasy co spowodowało by popadanie w samouwielbienie i pewność doskonałości tego, co robią, choć nie koniecznie takie musi być

@down: Zgadnij dlaczego stopień piractwa w Polsce jest dużo dużo większy, niż np. w Wielkiej Brytanii czy USA? Podpowiem ci: przeciętnego Polaka nie stać na kupowanie oryginałów. I to nie jego wina, tylko państwa.
Jeśli cały ten post nie był (mało śmiesznym) żartem, to z przykrością oznajmiam, że jesteś idiotą : /

Ludzie jeśli nie stać was na gry oryginalne (ta, jasne, w takich tematach zawsze się okazuje, że połowy nie stać) to wypierdzielać roznosić ulotki. Mam gdzieś, że zanim zbierzecie na grę minie rok (w sumie to lepiej, gra stanieje : )) A jeśli nie chcecie, to przynajmniej przyznajcie, że jesteście złodziejami, bo tu nie ma co w bawełne owijać.

Cytuj:
Prawie tak. Sciagam, poniewaz (w przypadku gdy gry bym i tak nie kupil) moge sprawic sobie przyjemnosc tanim kosztem nie krzywdzac przy tym nikogo innego (patrz poprzedni nawias).
Tanim kosztem? Jakim ku**a tanim kosztem? Chyba kosztem kliknięcia myszką, bo żerujesz na twórcach gier i jesteś zwykłym złodziejem.

Ostatnio edytowany przez Argen - 29-12-2008 o 19:32.
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-12-2008, 19:31   #140
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

@Wielki Mariuszo:
Ściągając może i nie jesteś złodziejem - ale paserem na pewno. Tak czy siak, prawo łamiesz. In your face.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania