|
Notki |
Poradniki Poradniki napisane przez użytkowników forum. Podfora : Wasze propozycje poradników ; Poradniki archwialne; Poradniki nie związane z Tibią |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 09 2008
Lokacja: @
Stan: Niegrający
Imię: Crystal Parrot
Profesja: Elder Druid
Gildia: Wild On
Świat: Saphira
Poziom: 56
Skille: n/a
Poziom mag.: 49
![]() |
![]() Poradnik dla Druida by: StagG. Enjoy ![]() Spis Treści: I. Krótki Wstęp II. Charakterystyka Druida 1. EQ III. Rookgard IV. Mainland 1. Expowiska 2. Spis czarów 3. Mlvl 4. Hunty Drużynowe I. Zdecydowałem się na napisanie poradnika dla Druida, gdyż w każdym czegoś mi brakowało, a część była przystosowana do starszego klienta. Opisane tutaj sposoby/metody pochodzą z mojego własnego doświadczenia (np. mlvl) i mają charakter informacyjny, który ma na celu ułatwienie gry ![]() Postanowiłem napisać ten poradnik pomijając całkowicie FACC, gdyż według mnie gra na FACCu postacią magiczną jest bez sensu. Wszystkie screeny oraz opisy są mojego autorstwa - zabraniam kopiowania całości lub części tego poradnika bez mojej zgody. Loga itemów pochodzą z wiki (reupload na moje konto imageshack), natomiast mapy z dojściem na expowiska - tibian earth. II. Druid - Postać magiczna skupiająca się na magii natury - w walce używa głównie żywiołu ziemi oraz lodu. Zalety: - Bardzo szybki awans w magic levelu - Bardzo szybka regeneracja many (po wykupieniu promocji - 1 mana / 1 sek) - Niezastąpiony na huntach i warach dzięki czarom takim jak "heal friend" czy "mass healing" - Druid, tak samo jak sorcerer może zredukować obrażenia od konkretnego żywiołu używając tzw. "elemental setów" - Druid tak samo jak sorcerer może zwiększyć swój poziom magiczny o 5 punktów, używając: ![]() ![]() ![]() - Może tworzyć runy leczące takie jak ![]() ![]() - Wzrost many o 30 na każdy level Wady: (*) - Bardzo mała ilość punktów życia, która może spowodować szybką śmierć (chwila nieuwagi/combo) - Bardzo mały udźwig ( Druid dostaje 10 capacity na lvl) *Celowo w wadach nie wymieniłem powolnej regeneracji HP oraz bardzo powolnego awansu umiejętnościach walki w zwarciu i w shieldingu, gdyż wg. mnie to nie jest wadą (Druid i tak z tego nie korzysta) 1. Druid z racji małej ilości udźwigu powinien nosić lekkie uzbrojenie, najlepiej również dodające mlvl - Nawet najlepsza tarcza nas nie ochroni, jeśli mamy zbyt mały shielding Nie będę tutaj pisać co jaki lvl zmieniać uzbrojenie - wg. mnie to zależy od sposobu gry gracza oraz jego zamożności. Podam tylko na co po kolei się przesiadać: Hełmy: Mage Hat ![]() ![]() Pancerze: Magician's Robe ![]() ![]() ![]() ![]() Nogawice: Brass Legs ![]() ![]() ![]() Buty: Leather Boots ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarcze: Dwarven Shield ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wandy: ![]() Uwaga Po 50 levelu, gdy mamy sporo gotówki możemy zakupić "elemental sety" lub konkretne jego części, redukujące obrażenia od konkretnego żywiołu: Lighting Set (energia): ![]() Magma Set (ogień): ![]() Terra Set (ziemia): ![]() Glacier Set (lód): ![]() III. Jak najszybciej wbić 8 lvl i przenieść się na główny kontynent - Polecam wybrać miasto Edron IV. 1. 8-13 ---> Gobliny / Trolle na zachód od dp Edron ![]() 13-25 l ---> Roty Edron, Darashia / Wieża minotaurów poz. 0, +1, +2 ![]() 13-20 l ---> Larvy Ankh ![]() 22-25 (Northwind rod) l ---> Tomby na -1 26-50 (terra rod) l ---> Barbarian Camp (mały/średni) (pomocne mogą okazać się runy stone shover) ![]() 26-40 (Terra rod) l ---> Tomby -1, -2 od 33lvl (hailstorm rod) l ---> Dragi Ankhrahmun (najbardziej opłacalne solowanie od ~~40mlvl z run icycle + hailstorm rod) ![]() od 30lvl ---> Piraci na Nargor (można wcześniej z pomocą monków) od 30lvl ---> Culty - Liberty Bay ![]() od 40lvl ---> Cyclopollis na Edron ![]() od 50lvl ---> Małpy ![]() 2. Jak widać, lista czarów jest dość spora ![]() ![]() Czary z największym priorytetem: - Find Person - Light Healing - Antidote - Magic Shield - Intense Healing - energy/terra/ice/flam/mort strike - Intense Healing Rune - Heal Friend - Ice Wave - Haste - Strong Haste - HMM - Summon Creature - Wild Growth (Po wykupieniu Promocji) - Stone Shower - Icycle Rune - Explosion - Heal Party - Invisbile - Mass Healing - Terra Wave - Wrath of Nature / Eternal Winter - Desintegrate *** Co do reszty czarów - kupujemy wedle uznania. 3. Mlvl Level <---> Mlvl 10 <---> 10 15 <---> 20 20 <---> 25 30 <---> 30 35 <---> 40 Dalej wbijamy mlvl wedle uznania. 5. Grupowe hunty są najlepszą i najszybszą metodą zarówno na exp jak i gp. Wystarczy zgrany team, który powinien się składać z Knighta z dobrymi skillami, shootera i healera albo shootera i healera w jednym. 5a. Poniżej rysunek schematyczny, pokazujący ustawienie w przypadku huntu 3 lub więcej osobowego: ![]() Zasada jest bardzo prosta - Knight blokuje potworka, healer staje za blockerem, najlepiej na ukos niego, natomiast shooter z boku tak, aby obrażeń z jego ataków nie otrzymywał blocker 5b. Poniżej rysunek schematyczny, pokazujący ustawienie w przypadku huntu 2-osobowego (w tym wypadku - knight oraz druid) ![]() W tym przypadku postępujemy tak samo jak w huntach 3 lub więcej osobowych, z tym, że healer staje na miejscu shootera (nie dalej niż 5 pól od blockera). *** Jeśli idziemy na polowanie na potwory które mają możliwość ataku obszarowego, to shooter/healer powinni ustawić się tak, aby nie otrzymywać obrażeń. *** Poradnikowi brakuje opisu expowisk (wypisałem tylko niektóre). W następnej aktualizacji postaram się je dodać ![]()
Ostatnio edytowany przez StagG - 20-02-2009 o 16:18. Powód: Dodanie listy wandów, zmiana czcionki w spisie na mniej oczojebną xd |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 05 2007
Lokacja: Polska/Lubuskie/Zbąszynek/Dom
Stan: Aktywny Gracz
|
![]() Jeśli to jest dostosowane do najnowszej tibi... To w najnowszej tibi nie wykorzystuje sie uhow ani ihow, Postacia magiczna da sie expic na faccu i ogolnie poradnik niedorobiony.
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 12 2006
Lokacja: L-ny
Stan: Na Emeryturze
Imię: Jestem loł lefel
Profesja: Elite Knight
Gildia: Efce Ankrahmun
Świat: Danubia
Poziom: xx
Skille: xx
Poziom mag.: 69
![]() |
![]() Jedynym znanym mi miejscem gdzie jest dobry exp i nie ma waste jest tomb pod mt. sternum.
Poradnik...popraw go jeszcze ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
To, że ty nie korzystasz z nich, to nie znaczy, że inni nie korzystają... I wątpię, że kiedykolwiek grałeś druidem, bo gdybyś nim grał to byś wiedział, że ihy, uhy zmniejszają waste... Cytuj:
Bierzesz bp ih, bp manasów kilka runek stone shower i 2h siedzisz bez problemowo... wyciągniesz 3-4k w gotówce + profit + 25-35k expa/h... Cytuj:
![]() Czy ja napisałem, że się nie da? Napisałem, że pomijam facc bo wg. mnie gra postacią magiczną mija się z celem... nast. razem czytaj uważnie.
Ostatnio edytowany przez StagG - 20-02-2009 o 12:10. Powód: jerry ;) |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 12 2008
Lokacja: Katowice
![]() |
![]() Cytuj:
Zmienilbys kolor czcionki ze spisu tresci na mniej oczojebna. Ciezko mi ocieniac ten poradnik, poniewaz mam wrazenie ze "czegos" mu brakuje. Ostatnio edytowany przez Avidek - 21-02-2009 o 22:52. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 12 2006
Lokacja: L-ny
Imię: Jestem loł lefel
Profesja: Elite Knight
Gildia: Efce Ankrahmun
Świat: Danubia
Poziom: xx
Skille: xx
Poziom mag.: 69
![]() |
![]() Cytuj:
![]() Poza tym, jak zdobyć magma amulet :> korci mnie go zdobyć :> poza tym, poradnik w miare ok, w następnych aktualizacjach dodam kolejne komentarze ![]() Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() A co do magma amuletu... wiadomo o nim z test serwera, więc nie wykluczone, że w summer update się pojawi... |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 07 2008
Profesja: Royal Paladin
|
![]() Taki sobie ten poradnik. Po co dla maga Spellbook of Lost Souls lub Spellscroll of Prophecies???/ Albo Fur Boots czy tam Pirate Boots...
Jak dla mnie lipa...ale to moje zdanie ;]
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Spellbooki żeby zwiększyć mlvl o 3, a fury/pirate boots żeby ładnie wyglądały ; )
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 07 2008
Profesja: Royal Paladin
|
![]() taa wiem tylko po co ktos ma kupowac ta Lost Soul jak ma Mind Control??? tak samo z tylko +3 mlvl
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Mam takie trzy uwagi: - opis rodow moglbys napisac w poscie zamiast dawac obrazek - liste czarow tez moglbys przepisac i np. kolorem czerwonym zaznaczyc te najwazniejsze - jako naglowek do poradnika moglbys wstawic jakis graficznie obrobiony tekst (jezeli sie na tym znasz :d ) albo dac inny kolor czcionki bo taki seledynowy(?) troszke glupio wyglada Ostatnio edytowany przez Avidek - 21-02-2009 o 17:38. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 05 2007
Lokacja: Tarnów
Imię: Irohur Daram
Profesja: Druid
Świat: Harmonia
Poziom: 64+
![]() |
![]() druid nie ma wandów tylko laski (rody)
![]() |
#14 |
Guest
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Tak, mała pomyłka
![]() Jutro postaram się to wszystko poprawić : ) |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @MC_LYSY
O kurde, pala ze mnie. Dzieki za uwage. ;p @poradnik Czy do helmow nie mozna byloby dodac jeszcze Yalahari Mask? Jest to dosc "swiezy" towar, ale chyba dla druida najlepszy prawda? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() nie chyba ; )
Zaraz go dodam |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
|
![]() Expowiska tylko dla PACC?
Daj dla FACC chociarz do 33 lvl +. @edit "trójka" przy m lvl`u nie jest pogrubiona i powiększona. Ostatnio edytowany przez Smoczek8228 - 22-02-2009 o 13:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 08 2005
Lokacja: Mordor
Profesja: Druid
Poziom mag.: 45
|
![]() Cytuj: