Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 27-03-2009, 19:25   #21
xoz
Użytkownik Forum

xoz's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: ustka

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Myślisz, że technika, są tylko dla osób, które chcą iść po najmniejszej linii oporu?
nie, ale technikum i koniec z nauką tak. Jesli ktos wybiera sie na studia technniczne to wrecz powinien isc do dobrego technikum, po LO jest naprawde ciezko

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 27-03-2009, 19:42   #22
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spriter Pokaż post
no więc lepiej iść do jakiegoś LO?? bo niezbyt mi się profile w LO podobają
To zależy, czy zamierzasz iść potem na studia. Jeśli nie zamierzasz, to odpowiedź jest prosta: idź do technikum. Jeśli nie jesteś pewien, to ja Ci już nie jestem w stanie dać konkretnej odpowiedzi, natomiast prawdopodobnie będąc na Twoim miejscu poszedłbym do technikum - nie zamyka ono drogi na studia, natomiast ułatwia znalezienie zawodu, gdybyś jednak studiów nie podjął.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Esprit Pokaż post
po SGH masz pracę dobrze płatną załatwioną
Oj żebyś się nie zdziwił. Po ekonomii akurat nikt nie ma pracy zapewnionej (ekonomistów, tak jak "humanistów", jest za dużo), a ukończona uczelnia ma drugorzędne znaczenie. Nie licz na to, że ktoś się zachwyci dyplomem SGH.

Cytuj:
nie chcą poświęcić paru lat więcej na nauke i być kimś
A skończenie studiów to jest "bycie kimś"? Dla mnie ktoś, kto przez 5 lat jest na garnuszku rodziców, żyje od imprezy do imprezy i prześlizguje się przez studia, żeby zdobyć ten papierek informujący o wyższym wykształceniu, nie jest w żadnym stopniu bardziej "kimś" niż dobry mechanik samochodowy po technikum, który wie, że jest tylko mechanikiem, a nie puszy się, że z niego jest "pan magister" ("tylko" nie ma znaczenia pejoratywnego; nie ma nic wspólnego z oceną wartości człowieka). To właśnie tymi dyplomami magistrów większość ludzi może sobie dupę podetrzeć. Hydraulik jest społeczeństwu bardziej potrzebny niż kolejny magister zarządzania czy psychologii.

Dodam tylko, że na Zachodzie nikt nie patrzy z góry na ludzi, którzy nie wybierają się na studia; rozumieją, że nieraz korzystniejsze może być zagospodarowanie tych kilku lat w inny sposób. I niekoniecznie trzeba wtedy zostawać pracownikiem fizycznym (bo tak mogło zabrzmieć moje mówienie o mechanikach i hydraulikach).

Ostatnio edytowany przez Litawor - 27-03-2009 o 19:46.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-03-2009, 19:43   #23
Esprit
Użytkownik Forum

Esprit's Avatar

Data dołączenia: 28 12 2008

Świat: Nerana
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Martka Pokaż post
Ciekawa jestem, czy mówiłbyś to samo, gdybyś musiał znać na pamięć wszystkie składniki pokarmowe wraz z produktami, w których się znajdują i jeszcze umieć ułożyć zbilansowaną i urozmaiconą dietę. Myślisz, że technika, są tylko dla osób, które chcą iść po najmniejszej linii oporu?
Dokładnie, nie widzę problemu w nauczeniu się składników pokarmowych, a diete wiem jak się układa bo mam dietetyka w rodzinie i jeśli uważasz, że jest to niesamowicie trudne to chyba nie wiesz co to nauka w liceum. Ktoś dobrze powiedział wyżej technikum jest dobre tylko dla ludzi, którzy wybierają się na studia związane z techniką, reszta to dla nieuków, debili, dyslektyków.

@Up
Widać jakie masz pojęcie o studiach, skończ je najpierw dopiero później mów, że to proste, dostań się na to SGH, dostań się na medycyne do Krakowa, życze powodzenia niech zrobi to mechanik.

Ostatnio edytowany przez Esprit - 27-03-2009 o 19:51.
Esprit jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-03-2009, 19:54   #24
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Widać jakie masz pojęcie o studiach, skończ je najpierw dopiero później mów, że to proste, dostań się na to SGH, dostań się na medycyne do Krakowa, życze powodzenia niech zrobi to mechanik.
Widzę, że nic do Ciebie nie dotarło.
stary 27-03-2009, 19:59   #25
Esprit
Użytkownik Forum

Esprit's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Widzę, że nic do Ciebie nie dotarło.
Sory nie doczytałem, mój bład, ale dałeś przykład psychologa i magistra zarządzania co jest teraz chyba najpopularniejszym kierunkiem po który gówno masz. Ludzie wybierają zawody tak bezsensowne, że się nie mieści to w głowach, dlaczego nie biorą lekarza, prawnika tylko jakieś badziewie.
stary 27-03-2009, 20:01   #26
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Nie uogolnial bym tego az tak. Po technikum, mozna takze znalesc dosc dobra prace, nawet bez pozniejszego konczenia studiow. Technikum to swego rodzaju zabezpieczenie, zawsze cos juz umiesz. Po liceum nie masz nic, procz matury, ktora jest niewiele warta. A jak to w zyciu bywa, moze sie ono roznie potoczyc. Po 2gie nie kazdy na starcie ma mozliwosc studiow, chocby z powodow finansowych, studia zaoczne zawsze jakies wyjscie, ale trwaja dluzej niz dzienne. Zreszta po liceum, studiujac zaocznie to mozna sobie dorabiac na kasie w biedronce. A dla nieukow i debili to sa zawodowki(i to tez teoretycznie, jednak poziom jest o wiele nizszy niz w technikum). Zreszta absolwent filologii/psychologii czy innej filozofii prawdopodobnie bedzie mniej zarabial niz absolwent zawodowki, ktore wie jak sobie zycie poukladac.

@edit
Jak to nie "biora lekarza i prawnika" - wiesz jaka jest ilosc chetnych do tego zawodu? Tylko studia medyczne to prawdziwy hardcore, a prawnikami zostaja zazwyczaj dzieci innych prawnikow, lub sami najlepsi, na dobrych uczelniach po 20 chetnych na miejsce. Najbardziej przyszlosciowe sa studia techniczne, ale tez jest dosc ciezko, chociaz z 2giej strony gdy ktos sie uczy to zda bez klopotu, z tym niestety sa problemy ;//

Ostatnio edytowany przez Exodus - 27-03-2009 o 20:05.
Exodus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-03-2009, 00:26   #27
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez xoz Pokaż post
nie, ale technikum i koniec z nauką tak. Jesli ktos wybiera sie na studia technniczne to wrecz powinien isc do dobrego technikum, po LO jest naprawde ciezko
Nie wiem skąd się wziął pomysł "technikum = brak studiów". Jak to napisał Exodus, jest to swego rodzaju zabezpieczenie. No i ma się styczność z zawodem. Dodatkowo poznajesz ludzie którzy też sie tym interesują i można wymienić sie doświadczeniami.

@Litawor
Wiem, ze przy rekrutacji liczy się najbardziej matura. Ale prawda jest taka, że z mojej szkoły wielu ludzi sie dostaje. Albo to wyjątek, albo istotnie dobrze przygotowują do matury: >

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"

Ostatnio edytowany przez Gelt - 28-03-2009 o 00:35.
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-03-2009, 09:08   #28
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt Pokaż post
Wiem, ze przy rekrutacji liczy się najbardziej matura. Ale prawda jest taka, że z mojej szkoły wielu ludzi sie dostaje. Albo to wyjątek, albo istotnie dobrze przygotowują do matury: >
Nie ma innej opcji - no chyba, ze pol szkoly "ma znajomosci"
stary 28-03-2009, 11:01   #29
Esprit
Użytkownik Forum

Esprit's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus Pokaż post
Nie uogolnial bym tego az tak. Po technikum, mozna takze znalesc dosc dobra prace, nawet bez pozniejszego konczenia studiow. Technikum to swego rodzaju zabezpieczenie, zawsze cos juz umiesz. Po liceum nie masz nic, procz matury, ktora jest niewiele warta. A jak to w zyciu bywa, moze sie ono roznie potoczyc. Po 2gie nie kazdy na starcie ma mozliwosc studiow, chocby z powodow finansowych, studia zaoczne zawsze jakies wyjscie, ale trwaja dluzej niz dzienne. Zreszta po liceum, studiujac zaocznie to mozna sobie dorabiac na kasie w biedronce. A dla nieukow i debili to sa zawodowki(i to tez teoretycznie, jednak poziom jest o wiele nizszy niz w technikum). Zreszta absolwent filologii/psychologii czy innej filozofii prawdopodobnie bedzie mniej zarabial niz absolwent zawodowki, ktore wie jak sobie zycie poukladac.

@edit
Jak to nie "biora lekarza i prawnika" - wiesz jaka jest ilosc chetnych do tego zawodu? Tylko studia medyczne to prawdziwy hardcore, a prawnikami zostaja zazwyczaj dzieci innych prawnikow, lub sami najlepsi, na dobrych uczelniach po 20 chetnych na miejsce. Najbardziej przyszlosciowe sa studia techniczne, ale tez jest dosc ciezko, chociaz z 2giej strony gdy ktos sie uczy to zda bez klopotu, z tym niestety sa problemy ;//
No oczywiście tutaj się z Tobą zgadzam, ale jednak zawodówki wymierają, do technikum taka jest prawda mówię co widzę, oczywiście są wyjątki jak zawsze idą ludzie, którzy mają średnią poniżej 4.0 i taka jest prawda. Do liceum idzie większość społeczeństwa, kiedyś wydawało mi się, że celem każdego polaka po gimnazjum jest wybrać dobre liceum (ewentualnie technikum ale tylko jeśli idzie na studia związane z techniką) i iść na te studia, jaka jest rzeczywistość większość kończy pomagając ojcu w warsztacie samochodowym, idzie pracować w tesco itp, itd. Co do kierunku lekarskiego i prawnika, masz racje jest dużo osób ale spójrz jakie to są osoby zazwyczaj, z kasą, których rodzice również są prawnikami lub lekarzami (i znowu są tu wyjątki jak ludzie bardzo ambitni z biednych rodzin), prawnik bez aplikacji jest nikim, łatwo zdać studia i łatwo się dostać, nawet jeśli musisz już za nie płacić bo się nie dostałeś normalnie to ledwie 8000 zł za semestr np. w Katowicach. Z medycyną już jest inaczej 20000zł za semestr zmienia postać rzeczy więc wybierają się albo ludzie albo z kasą. Ja osobiście dopiero mam przed sobą liceum, ale czasy są takie, że już musimy zdecydować co robić. Wybrałem bio-chem bo wiąże z medycyną swoją przyszłość, a jak słysze że ktoś wybrał się na chemię atomową i nie zamierza wyjeżdżać z Polski to mnie śmiech ogarnia, tak samo inne dziwne kierunki, co z tego jeśli to lubisz jeśli praca nie da Ci życia w którym nie będziesz musiał się martwić czy nie przyjdzie do Ciebie komornik. Tak więc ludzie myślcie czy zawód który wybraliście da wam dobry zarobek, bo jest pełno ludzi po studiach bez pracy bo wybrali głupi kierunek. Widzieliście biednego lekarza ? albo biednego prawnika z aplikacja ? Ja nie.
stary 28-03-2009, 12:33   #30
kołbaś
Użytkownik Forum

kołbaś's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2004

kołbaś ma numer GG 7494864
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Technikum hotelarskie to jedna z tych szkół, do których idzie się, jeśli naprawdę nie chcą Cię nigdzie więcej (dla jasności: nie krytykuję techników, a jedynie szkoły typu hotelarstwo/fryzjerstwo/gastronomia i im podobne). Myślę, że jeśli zdasz, to się dostaniesz.
no to dzien dobry, Białystok sie kłania z najbardziej prestiżowa i elitarną szkołą gastronomiczną w Polsce. Chcesz się tam dostać ? no to 90pkt to minimum! a na profil hotelarz to około 100. Wiec powodzenia.

I staniemy się pasterzami,
Dla Ciebie mój panie dla Ciebie,
Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni,
Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy,
Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie,
I poskramiać duszę będziemy na wieki,
In nomine Patris et Filii,
et Spiritus Sancti. Amen.
kołbaś jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-03-2009, 13:03   #31
Rincewind
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 01 2004
Lokacja: Lublin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kołbaś Pokaż post
no to dzien dobry, Białystok sie kłania z najbardziej prestiżowa i elitarną szkołą gastronomiczną w Polsce. Chcesz się tam dostać ? no to 90pkt to minimum! a na profil hotelarz to około 100. Wiec powodzenia.
Ze niby te 90-100 pkt to duzo?
Rincewind jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-03-2009, 13:15   #32
Liper
Użytkownik Forum

Liper's Avatar

Data dołączenia: 12 12 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus Pokaż post
przeciez w kazdym takim technikum jest rozny poziom, nikt ci nie moze powiedziec jak dokladnie bedzie w tym twoim. Tak sie sklada, ze ja akruat jestem z Boleslawca i nawet nie wiedzialem, ze u nas jest takie technikum.;p

ps. lepiej pojdz do budowlanki, mechanika lub elektronika, na pewno znajdziesz dosc dobra prace, chyba ze cos sie zmieni w kilka lat
Nie polecam elektronika, sam tam chodzę sporo nauki, też jestem z Bolesławca.
Dlaczego nie polecam ? Jak ktoś myśli, 'o technikum elektroniczne fajnie będę rozbierał kompy i będę je naprawiał' a jest takich wielu mowie serio, to się grubo myli. Szczególny nakład jest na fizykę i matematykę. Ja może i tego nie lobię ale jestem w tym dobry.

Ostatnio edytowany przez Liper - 28-03-2009 o 13:24. Powód: nnnnnnnnn
Liper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-03-2009, 13:33   #33
spriter
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 07 03 2009

Domyślny

ja sobie myślałem żeby pójść do technikum hotelarskiego, po skończeniu zrobić sobie rok przerwy wtedy zarobić trochę grosza i odpocząć od nauki, a potem na studia.

bo jak sobie myślę, że bo stdiach jakiś hotel prowadzić za granicą np w Grecji?? to mi się to nawet podoba

dziękuje za wszystkie posty i rozwińmy dyskusję

średnia w gim. będzie 4.10- 4.50 a z testów próbnych miałem mat-33, human-39, ang-35, ale te testy były zrąbane i próbne są (prawie) zawsze trudniejsze od końcowych
spriter jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-03-2009, 13:50   #34
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
kiedyś wydawało mi się, że celem każdego polaka po gimnazjum jest wybrać dobre liceum (ewentualnie technikum ale tylko jeśli idzie na studia związane z techniką) i iść na te studia
No i dobrze, że tak nie jest, bo i tak mamy sytuację patologiczną, w której niemal każdy studiuje na koszt państwa, a potem się dąsa, że nie dają mu pracy przystającej do wykształcenia [dla jasności - nie jestem zwolennikiem płatnych studiów]. Nadmiar absolwentów uczelni wyższych nie jest niczym korzystnym.

Cytuj:
(o prawie, medycynie itp.)
Na prawo idzie sporo ludzi z mało zamożnych rodzin. Tylko, jak słusznie mówisz, nie mają potem możliwości zrobienia aplikacji bez znajomości. Ale ten kierunek i tak warto wybrać, bo niezależnie od tego, o jaką pracę będziemy się po nim starać, pracodawca będzie patrzył przychylniej na absolwenta prawa niż np. politologii.

Natomiast na medycynę idą niemal zawsze dzieci z bogatych rodzin (chociaż znam wyjątki), którzy mają fundowane korepetycje, dobre szkoły itp. Bez żadnej pomocy, przy samodzielnej pracy bardzo ciężko się dostać. Potem utrzymanie na studiach - nie ma szans, żeby na medycynie znaleźć czas na pracę, a do tego trwa rok dłużej niż inne kierunki. Następnie specjalizacja, przy której też nie ma co liczyć na dobre zarobki. Jest się więc zdanym na rodzinę przez długi czas.

Cytuj:
a jak słysze że ktoś wybrał się na chemię atomową i nie zamierza wyjeżdżać z Polski to mnie śmiech ogarnia, tak samo inne dziwne kierunki
Nie popadajmy w skrajność. Jeśli ktoś wybiera taki kierunek, to bardzo możliwe, że planuje zostać potem na uczelni. Jeśli kogoś dana dziedzina, zwłaszcza nauki przyrodnicze, bardzo interesuje, to nie widzę powodu, żeby ją porzucał. Jak wyglądałby świat, gdyby wszyscy za Twoją radą szli na prawo lub medycynę (pomijając, że to niekoniecznie są najbardziej opłacalne kierunki)?

Takie rady raczej kierowałbym do ludzi, których tak naprawdę nic konkretnego nie interesuje i wybierają np. politologię, bo lubią politykę i wydaje im się "fajny".

Ostatnio edytowany przez Litawor - 28-03-2009 o 13:53.
stary 28-03-2009, 14:20   #35
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Liper Pokaż post
Dlaczego nie polecam ? Jak ktoś myśli, 'o technikum elektroniczne fajnie będę rozbierał kompy i będę je naprawiał' a jest takich wielu mowie serio, to się grubo myli. Szczególny nakład jest na fizykę i matematykę. Ja może i tego nie lobię ale jestem w tym dobry.
Potwierdzam. A, no i wielu myśli, ze wiedza o grach jest odpowiednia tu. Nie, nie jest. Z mojej klasy w pierwszym roku odpadło 7 graczy. I tak co rok aż zostają w 4 klasie Ci którzy lubią informatykę.

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-03-2009, 15:57   #36
Esprit
Użytkownik Forum

Esprit's Avatar

Domyślny

Cytuj:
No i dobrze, że tak nie jest, bo i tak mamy sytuację patologiczną, w której niemal każdy studiuje na koszt państwa, a potem się dąsa, że nie dają mu pracy przystającej do wykształcenia [dla jasności - nie jestem zwolennikiem płatnych studiów]. Nadmiar absolwentów uczelni wyższych nie jest niczym korzystnym.

Na prawo idzie sporo ludzi z mało zamożnych rodzin. Tylko, jak słusznie mówisz, nie mają potem możliwości zrobienia aplikacji bez znajomości. Ale ten kierunek i tak warto wybrać, bo niezależnie od tego, o jaką pracę będziemy się po nim starać, pracodawca będzie patrzył przychylniej na absolwenta prawa niż np. politologii.

Natomiast na medycynę idą niemal zawsze dzieci z bogatych rodzin (chociaż znam wyjątki), którzy mają fundowane korepetycje, dobre szkoły itp. Bez żadnej pomocy, przy samodzielnej pracy bardzo ciężko się dostać. Potem utrzymanie na studiach - nie ma szans, żeby na medycynie znaleźć czas na pracę, a do tego trwa rok dłużej niż inne kierunki. Następnie specjalizacja, przy której też nie ma co liczyć na dobre zarobki. Jest się więc zdanym na rodzinę przez długi czas.

Nie popadajmy w skrajność. Jeśli ktoś wybiera taki kierunek, to bardzo możliwe, że planuje zostać potem na uczelni. Jeśli kogoś dana dziedzina, zwłaszcza nauki przyrodnicze, bardzo interesuje, to nie widzę powodu, żeby ją porzucał. Jak wyglądałby świat, gdyby wszyscy za Twoją radą szli na prawo lub medycynę (pomijając, że to niekoniecznie są najbardziej opłacalne kierunki)?

Takie rady raczej kierowałbym do ludzi, których tak naprawdę nic konkretnego nie interesuje i wybierają np. politologię, bo lubią politykę i wydaje im się "fajny".
Heh akurat co do medycyny to tylko się ciężko dostać utrzymać się to już nie problem. Jaki jest sens wybrania kierunku, po którym wiadomo, że dużo nie zarobisz ? Nie pomijaj tego, że medycyna i prawo to nieopłacalne kierunki bo tak jak Ci mówiłem nie widziałem biednego lekarza lub prawnika. Dam Ci przykład ginekologa (mój tata):

- W szpitalu najniższa pensja ordynatora to 7000zł średnio zwykły ginekolog zarabia w szpitalu 3000 - 4000 zł
- Na prowadzenie gabinetu dostajesz od NFZ 6000 zł co miesiąc
- Wizyta kosztuje 150 zł ( zostawiają więcej w ramach podziękowań)
- Za każdy nocny dyżur dostaje więcej prawie 2x niż normalnie
- W swoim prywatnym gabinecie przyjmuje tylko 2x w tygodniu od 15 - 20 (poszedłem nie raz go odwiedzić jak miał pacjentów średnio na godzinę ma ok 15 pacjentów)

Teraz policzmy w przypadku mojego taty: 8000 + 6000 + 2( 5x15x150) = 14000 + 22250(to tylko w 1 tygodniu) = 36250 zł teraz powiedz mi że lekarz nie ma kasy.

Sytuacja prezentuje się podobnie u stomatologa, studia lekarskie albo lekarsko-dentystyczne trwają nie 6 lat a 5 czyli tyle co każde inne, podobnie zarabia chirurg. Inne też są opłacalne ale mniej, sam więc widzisz, że jest to bardzo opłacalne.

Ostatnio edytowany przez Esprit - 28-03-2009 o 16:08.
stary 28-03-2009, 16:33   #37
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Heh akurat co do medycyny to tylko się ciężko dostać utrzymać się to już nie problem.
Jest to problem z powodów, które wymieniłem.

Cytuj:
Jaki jest sens wybrania kierunku, po którym wiadomo, że dużo nie zarobisz ?
Bo niektórzy chcą w życiu innych rzeczy niż zarabianie dużych pieniędzy?

Cytuj:
Nie pomijaj tego, że medycyna i prawo to nieopłacalne kierunki bo tak jak Ci mówiłem nie widziałem biednego lekarza lub prawnika. Dam Ci przykład ginekologa (mój tata):
Znowu nie zrozumiałeś. Ja nie mówiłem, że są nieopłacalne, tylko że jeśli kierować się perspektywą zarobków i łatwością ich zdobycia, to zdecydowanie bardziej opłacają się kierunki techniczne. O czym już zresztą chyba Exodus mówił.
stary 28-03-2009, 17:16   #38
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Zrobie offtop, ale trudno. Nie ma studiow bezplatnych. Studia panstwowe tez sa platne, placi na nie kazdy w podatkach.
Ale w pozostalych kwestiach zgadzam sie z Toba.
stary 27-08-2010, 12:33   #39
asiulek_14
Guest

Domyślny

Czy w Technikum hotelarskim obowiązuje tylko 1 język czy jak ?

Będę wdzięczna za odpowiedź . ; )
  Odpowiedz z Cytatem
stary 28-08-2010, 01:44   #40
Pix888
Użytkownik Forum

Pix888's Avatar

Data dołączenia: 10 10 2008

Domyślny

Cytuj:
Ja osobiście dopiero mam przed sobą liceum, ale czasy są takie, że już musimy zdecydować co robić. Wybrałem bio-chem bo wiąże z medycyną swoją przyszłość, .
To fajnie nie liznąłeś nawet trochę dorosłego życia a robisz w tym temacie za omnibusa. Czy to nie dziwne? Chociaż ważne jest to, że masz obrany już jakiś plan więc powodzenia.
Pix888 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania