Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Pokaż wyniki sondy: Czy uważasz, że zajęcia z WF-u są w szkole potrzebne?
tak 98 55.37%
nie 33 18.64%
tak, ale w zmienionej formie..(?) 46 25.99%
Głosujących: 177. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-04-2009, 11:53   #241
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Spider-bialystok, przymusowa edukacja wyrządza wielu ludziom krzywdę, ale co takiego proponujesz w zamian? Żeby to rodzice decydowali, czyli żeby to w ich rękach spoczywała cała przyszłość dziecka?
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-04-2009, 12:08   #242
ZapodajMuze
Użytkownik Forum

ZapodajMuze's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2008

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Wielki Albercik powiedzal "Nauka powinna byc darem a nie kara".

Jakby szkola byla przyjemnoscia a nie "polowa zmarnowanego dnia" wszystko byloby lepsze .
ZapodajMuze jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2009, 12:27   #243
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ZapodajMuze Pokaż post
"polowa zmarnowanego dnia" .
Zmarnowaną połową dnia.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2009, 13:00   #244
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec

Domyślny

prawde mowiac w szkole nie ma nic nieprzyjemnego, jedynie ludzie w niej moga byc nieprzyjemni, nauczyciele sami z siebie nie sa zli, musi sie ich pierw czyms niezle wkurzyc
Exodus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2009, 13:19   #245
9-NINE
Użytkownik Forum

9-NINE's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2006
Lokacja: Warschau

9-NINE ma numer GG 3344964
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
Bardzo zly przyklad. Lepszy bylby naprzyklad ze zwiazkiem ruchu kolowego z sinusoida.
Z fragmentu (wypowiedzi Lasoocha) który parafrazowałem wynikało że matma to logiczne myślenie które nabywa się w jakiś magiczny sposób, a nie poprzez wykonywanie działań matematycznych i zrozumienie ich, oraz innych zagadnień.
Chciałem to sprostować, a równanie 2+2(=4) przyjąłem tu bardziej jako ogół dziedzin matematycznych które to mają "nauczyć" logicznego myślenia, niż jakiś szczególny dział matematyki który rzeczywiście jest w stanie to zrobić.

Cytuj:
zawsze znajda sie wyjatki, tradycyjnie potwierdzaja regule.
Tradycyjnie regułę potwierdza wyjątek. Wyjątki to już powód do zastanowienia.
stary 13-04-2009, 13:20   #246
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus Pokaż post
prawde mowiac w szkole nie ma nic nieprzyjemnego, jedynie ludzie w niej moga byc nieprzyjemni, nauczyciele sami z siebie nie sa zli, musi sie ich pierw czyms niezle wkurzyc
To nie jest reguła, uwierz mi, nauczyciele mogą być źli. No i to, co jest przyjemne, też jest pojęciem względnym, niektórym ładnie pachną róże, innym fiołki a inni są szczęśliwi wdychając smród własnych skarpet.

@9-NINE: oczywiście to, co pisałem, było swego rodzaju uproszczeniem. A logikę myślenia ja widzę np. już w liceum, przy co trudniejszych zadaniach z wielomianów/funkcji kwadratowej, gdzie trzeba pomyśleć jakie warunki musi ten nieszczęsny parametr spełniać. I wielu tego nie rozumie.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 13-04-2009 o 13:26.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2009, 14:40   #247
9-NINE
Użytkownik Forum

9-NINE's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
oczywiście to, co pisałem, było swego rodzaju uproszczeniem. A logikę myślenia ja widzę np. już w liceum, przy co trudniejszych zadaniach z wielomianów/funkcji kwadratowej, gdzie trzeba pomyśleć jakie warunki musi ten nieszczęsny parametr spełniać. I wielu tego nie rozumie.
Koleś o którym wspominałem niby coś tam rozumiał z wielomianów/funkcji kwadratowej - ale i tak dostawał z tego jedynki i nie miał (i nie ma) zamiaru się tego uczyć. Gdyby była taka możliwość (którą popierasz) to nie chodziłby na matmę po gimnazjum, a najchętniej przestałby już w gimnazjum - a i tak nigdy się z tego przedmiotu nawet nie starał uczyć. Według tego co mówisz(piszesz) - powinien być głupi. Jednak - jak już wspomniałem - myśli on całkiem logicznie. Czemu?

Aha, żeby nie było że "wyjątek potwierdza..." - ten koleś nie jest jedyną logicznie myślącą osobą którą znam a która ma podobny stosunek do matematyki.
stary 13-04-2009, 14:41   #248
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Domyślny

Faktem jest, ze zazwyczaj nie rozumieja ci, ktorzy wogole do tego nie przysiedli/nie sluchali. Wiadomo jednemu cos wchodzi lepiej innemu gorzej, ale wszystkiego mozna sie nauczyc poprzez rozwiazywanie zadan. Nie mozna powiedziec, ze ten co umie matme mysli bardziej logicznie od innych, poniewaz do matematyki potrzeba umiec kilka schematow i juz sie wiekszosc umie, przynajmniej na tym poziomie.

@Dodam jeszcze o ewenemtnach w 2gą strone. Gosciu, ktory pomagal sie przygotowac koledze na kolokwiow z anala skonczyl zawodowke, nawet nie wiem czy ma mature, a matematyke wyzsza ma w malym palcu, to jest prawdziwy pasjonat/talent. Teraz mnie tez uczy spoko gosciu - mgr Jerzy Pietraszko, sam wymysla wszystkie przyklady po kilku sekundach wie jaki bedzie ich wynik, po prostu gosciu prze uj. Magistra ma ciagle, dlatego bo obala JEDYNKE TRYGONOMETRYCZNA XD

Ostatnio edytowany przez Exodus - 13-04-2009 o 14:44.
stary 13-04-2009, 14:49   #249
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez 9-NINE Pokaż post
Koleś o którym wspominałem niby coś tam rozumiał z wielomianów/funkcji kwadratowej - ale i tak dostawał z tego jedynki i nie miał (i nie ma) zamiaru się tego uczyć. Gdyby była taka możliwość (którą popierasz) to nie chodziłby na matmę po gimnazjum, a najchętniej przestałby już w gimnazjum - a i tak nigdy się z tego przedmiotu nawet nie starał uczyć. Według tego co mówisz(piszesz) - powinien być głupi. Jednak - jak już wspomniałem - myśli on całkiem logicznie. Czemu?

Aha, żeby nie było że "wyjątek potwierdza..." - ten koleś nie jest jedyną logicznie myślącą osobą którą znam a która ma podobny stosunek do matematyki.
Bo może mieć do logicznego myślenia wrodzone predyspozycje albo rozwinął je (logiczne myślenie) w inny sposób. Powtarzam, pisałem o różnicy między polskim a matmą, nie między matmą a szachami ; )
stary 13-04-2009, 15:00   #250
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Domyślny

Cytuj:
Czytanie ze zrozumieniem sie klania.
Jestem przeciwko zmuszaniu ludzi przez panstwo do nauki, a nie przeciwko edukacji. Widzisz, po gimnazjum nauka nie jest juz obowiazkowa, a mimo to ludzie dalej ksztalca sie w lo, technikach, zawodowkach, robia rozne kursy. A przeciez przymusu do tego juz nie ma!
Ale w tym rzecz. Czy ty rozumiesz dlaczego podstawowka i gim sa wymagane? Ano dlatego ze gdyby dano tym dzieciakom wybor to one zle by go wykozystaly. Jasne ze masz wybor w edukacji, po liceum mozesz zdecydowac czy i czego sie dalej uczyc. Masz juz >18 lat i jestes juz na tyle odpowidzialny ze WIESZ jakia wazna jest twoja edukacja i masz swiadomosc ze to dla ciebie dobre. Czy myslisz ze gdybys "pozwolil" dzieciakom z gimnazjum nie chodzic do szkoly to czy duzo byloby takich co by zdecydowali sie dalej chodzic? Poki jestes dzieciakiem nie masz prawa decydowac czy chcesz sie uczyc czy nie, i imho to bardzo dobrze bo w tym wieku nie rozumiesz jeszcze realiow zycia i nie wiesz po co ci to jest.

Nawet gdyby wymagalo sie ilestam przedmiotow ale moznaby je wybierac, no ludzie czy tak wam ciezko pouczuc sie czegos co was nie interesuje? Nigdy w gim nie lubilem historii ani WOSu ani juz zupelnie nie historii sztuki. Dlatego w liceum nie bralem takich przedmiotow. Ale teraz, tlumaczac obcokrajowcowi jakto pakt ribbentrop-molotow nas zalatwil, a reszta "przyjaciol" nas olala prowadzac "dziwna wojne" to zaczynasz widziec ze, choc wiadomo nie jestes pasjonatem historii, to jednak i tak swoje wiesz, a nie stoisz tam jak ciemna pala i nie wiesz nawet kiedy twoj kraj byl ochszczony gdy cie ktos zapyta. I co? Oni tobie moze powiedza kiedy ich byl, a ty nic nie wiesz. Ignorancja to nie jest brak wiedzy w danym dziale, tylko brak zainteresowania podstawami danego dzialu, ktore jakkolwiek by na to nie patrzec sa zasadniczo latwe do przyswojenia.

Cytuj:
Jakby szkola byla przyjemnoscia a nie "polowa zmarnowanego dnia" wszystko byloby lepsze .
No niestety. Nie powiem ze obecna edukacja wyglada dobrze, bo nie wyglada. Ale jest jak jest, wiec nie narzekaj ze "powinno byc lepiej" tylko albo sam rusz dupe zeby to naprawic albo szukaj rozwiazania w zasiegu naszych mozliwosci.

Cytuj:
które to mają "nauczyć" logicznego myślenia
Mnie sie zdaje ze logiczne myslenie wyglada tak:

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 13-04-2009 o 15:05.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2009, 15:04   #251
9-NINE
Użytkownik Forum

9-NINE's Avatar

Domyślny

Nie chodzi mi o różnicę między polajem a matmą (czy szachami), ale o to że...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Analogicznie, potrafię zrozumieć, że ktoś nie chce się uczyć matmy - jego sprawa (różnica jest taka, że on będzie głupi, a ja będę jedynie ignorantem literackim).
...napisałeś jasno i wyraźnie że osoba która nie chce się uczyć matmy będzie głupia/nie będzie potrafiła logicznie myśleć. Kłóci się to z tym co napisałeś później (i piszesz teraz) i podanym przeze mnie przykładem.

@edit:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl Pokaż post
Mnie sie zdaje ze logiczne myslenie wyglada tak:
Ha, niezaprzeczalnie, niezaprzeczalnie.

Ostatnio edytowany przez 9-NINE - 13-04-2009 o 15:14.
9-NINE jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2009, 08:51   #252
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

@9-NINE: gdzieś po drodze chyba rzuciłem (oczywiście w późniejszym poście) słowem "uproszczenie". Ja nie ucząc się polskiego też przecież mogę nie być ignorantem literackim.
stary 14-04-2009, 09:46   #253
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Nienawidzę WFu. Ale nie dlatego, że trzeba się męczyć czy coś. Powodem jest podejście nauczycieli. Standardowa lekcja wfu: rozgrzewka 5 minut, grajcie w siatke. I tak LATAMI. Nauczyciel się nie stara, my już jesteśmy znudzeni, no ale przecież znajdą się dwie osoby które lubią non-stop to robić, więc trzeba to robić. Jakbym chciał sobie w coś pograć, to po szkole bym wyszedł i sobie pograł. Krótko mówiąc nazwa Wychowanie Fizyczne powinna zostać zmieniona na Wychowanie do Gier Sportowych.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2009, 09:57   #254
Xelius
Użytkownik Forum

Xelius's Avatar

Data dołączenia: 07 02 2007
Lokacja: Lublin~~

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Nienawidzę WFu. Ale nie dlatego, że trzeba się męczyć czy coś. Powodem jest podejście nauczycieli. Standardowa lekcja wfu: rozgrzewka 5 minut, grajcie w siatke. I tak LATAMI. Nauczyciel się nie stara, my już jesteśmy znudzeni, no ale przecież znajdą się dwie osoby które lubią non-stop to robić, więc trzeba to robić. Jakbym chciał sobie w coś pograć, to po szkole bym wyszedł i sobie pograł. Krótko mówiąc nazwa Wychowanie Fizyczne powinna zostać zmieniona na Wychowanie do Gier Sportowych.
Chyba gier grupowych
stary 14-04-2009, 10:16   #255
GargoinX
Just an Orange

GargoinX's Avatar

Data dołączenia: 06 04 2008
Lokacja: Płock
Wpisy bloga: 34

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Eternia
Poziom: 31
Skille: 65/64
Poziom mag.: 4
GargoinX ma numer GG 3751106
Domyślny

I tu się zgodzę, ponieważ podejście moich nauczycieli jest podobne. Jest zima to rozgrzewka 5-10 minut i siatkówka lub ewentualnie jak nie ma dużo osób na w-fie to halówka. Jest lato to tak samo rozgrzewka i nożna potem zaliczenia z lekkoatletyki i do końca roku nożna. Czasami zamiast siatkówki chcemy sobie pograć w ręczną, ale nie bo "dziewczyny są zbyt delikatne".

Literka Z, literka K, literska S jak ZKS!

Gargoin na Last.fm!

Notka dla Gargulca.
GargoinX jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2009, 10:21   #256
Xelius
Użytkownik Forum

Xelius's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez GargoinX Pokaż post
I tu się zgodzę, ponieważ podejście moich nauczycieli jest podobne. Jest zima to rozgrzewka 5-10 minut i siatkówka lub ewentualnie jak nie ma dużo osób na w-fie to halówka. Jest lato to tak samo rozgrzewka i nożna potem zaliczenia z lekkoatletyki i do końca roku nożna. Czasami zamiast siatkówki chcemy sobie pograć w ręczną, ale nie bo "dziewczyny są zbyt delikatne".
Identycznie jest u mnie, więc to chyba norma ; )
stary 14-04-2009, 10:59   #257
piternet
Frequenter

piternet's Avatar

Data dołączenia: 01 01 2007
Lokacja: Radom
Wpisy bloga: 9

piternet ma numer GG 8247274
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez GargoinX Pokaż post
Przynajmniej możecie sobie w siatkę pograć, u nas to wyjątek, zwykle tylko ten głupi unihokej, ew. noga... Nogę ofc lubię, ale ten unihokej to straszne badziewie
Wszystko o gildiach
Wszystko o staminie

piternet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2009, 11:16   #258
AnonimowyPowrot
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 12 02 2009

Domyślny

Mój były nauczycieł powtarzał często, że "piłka ręczna to nie szachy", więc nie ma co się dziwić, że nie pozwalał wam grywać z dziewczynami. Taki kołowy/obrotowy (który przeważnie jest dobrze zbudowany) zrobiłby zapore i... Nawet nie trzeba czasem dziewczyny, bo i tak większość krzyczy "faule!". A spychanie atakujących? No bez jaj, przecież tylko byście je za cycki łapali xD

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Blader19948 Pokaż post
  1. Nie poważnie piszę się osobno. Ponieważ "nie" z czasownikami piszę się osobno. Rozumiem, że wam firefox błędy poprawia, ale nie można na niego liczyć w 100%.
AnonimowyPowrot jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2009, 12:36   #259
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Domyślny

A wiecie czemu nauczyciele tak robia, robia to dla was, wiekszosc osob woli sobie pograc niz robic fikolki, nauczyciel od wf z reguly jest spoko, wiec nie sprawia problemow daje pilke i sobie gracie...
stary 14-04-2009, 12:52   #260
Xelius
Użytkownik Forum

Xelius's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez AnonimowyPowrot Pokaż post
No bez jaj, przecież tylko byście je za cycki łapali xD
A to coś złego? :>

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania