![]() |
#681 |
Użytkownik Forum
|
![]() Wlasnie dlatego nie warto o tym dyskutowac. Najpierw napisales, ze jezeli zadnej religii by nie bylo, mogloby byc gorzej. Moze mogloby byc lepiej? Nikt tego nie wie.
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#682 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 07 2006
Lokacja: Mikołów, niedaleko zamtuzu :)
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Majk
Profesja: Elite Knight
Gildia: Great Heroes of Secura
Świat: Secura
Poziom: 146
|
![]() Cytuj:
Aff edit >.> Ostatnio edytowany przez Rocket Slayer - 29-06-2009 o 15:31. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#683 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
Dlaczego nie? Obie bajki są równie prawdopodobne. Cytuj:
Cytuj:
Przez moralne wartości, zwłaszcza religijne, ludzie odnoszą wrażenie, że mają prawo wpierdzielać się w cudze życie, tylko dlatego, że ten ktoś chce żyć trochę inaczej. * - tak jak 87% statystyk, jest to procent wzięty z przysłowiowej d*py. edit: swoją drogą, powoli zagłębiamy się w czysty offtop. @down: zależy, czy wojnę 'rozkręca' ktoś na tyle mądry, by religii użyć jako pretekstu, czy na tyle głupi, że 'bo on powiedział, że Mahomet to świnia'. edit: co zresztą nie zmienia faktu, że gdyby nie religia, trudniej byłoby o pretekst... i więcej znalazłoby się ludzi gotowych sprzeciwić się danemu pretekstowi.
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 29-06-2009 o 16:11. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#684 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Nie zgodzę się z tym, że religia jest podłożem wojen. Mądry człowiek powiedziałby raczej, że jest pretekstem, usprawiedliwieniem, czy też samousprawiedliwieniem osób wywołujących i prowadzących wojny. Stary argument.
![]() |
#685 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec
|
![]() Jesli mowicie czysto hipotetycznie to zgoda, ale taka gadka nie ma sensu, bo jest to niemozliwe.
Jesli sobie wyobrazacie,ze swiat moglby istniec bez religii, wszelakich wierzen itp to powiedzcie mi jak to mozliwe. Gdyby nie lek przed Bogiem to nasza cywilizacja prawdopodobnie wogole by nie powstala, zatrzymalismy bysmy sie gdzies w epoce kamienia lupanego. Popatrzcie w przeszlosc 90% uczonych, jak nie wiecej, to byli duchowni, szamani itp. Gdyby ludzkosc w nic nie wierzyla, to nie byloby wyzszych potrzeb, kazdyby tylko zaspokojal swoje potrzeby dorazne i prawdopodobnie ambicja do odkrywania nowych doznan, wynalazkow w ogole by sie nie wyksztalcila. |
![]() |
![]() |
![]() |
#686 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() Tak ogólnie do twojego posta , irytuje mnie właśnie takie podejście ,że jednocześnie ludzie nie chcą byc sami a z drugiej wkurza ich jak ktoś podejdzie i się o coś spyta. Bunt widzę w tym ,że z jednej strony mówisz ,że masz wszystko w du*** ,to nie jest postawa buntownika? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#687 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin
|
![]() Cytuj:
Tak ogólnie do twojego posta , irytuje mnie właśnie takie podejście ,że jednocześnie ludzie nie chcą byc sami a z drugiej wkurza ich jak ktoś podejdzie i się o coś spyta. Bunt widzę w tym ,że z jednej strony mówisz ,że masz wszystko w du*** ,to nie jest postawa buntownika?[/quote] Bunt by był jakby napisał, że ma wszystko w dupie dlatego, bo chce być przeciwny społeczeństwu / na złość. Każdy ma prawo mieć własne poglądy, choćby nie wiadomo jak różne od twoich, i nie musi to być buntem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#688 | |||
Użytkownik Forum
|
![]() @Exodus: Zauważ, że tak wielu było duchownych wśród uczonych, bo świeckiemu motłochowi się postęp utrudniało. Oni byli od płacenia dziesięciny.
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 29-06-2009 o 18:02. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#689 | ||
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
2 - Co takiego trace, co czyni zycie wierzacego zdecydowanie gorszym od zycia niewierzacego? Ps. Wedlug slow pewnego filozofa (jesli dobrze pamietam, to Blaise Pascal'a) - nic nie trace wierzac, a moge bardzo duzo zyskac. Niewierzac moge nie stracic nic, albo stracic wszystko. Staram sie tego trzymac ![]()
![]() |
![]() |
#690 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#691 | |
Arbiter Elegantiarum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#692 | ||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Swoją drogą, gwoli wyjaśnienia: jestem agnostykiem. Nie sprzeciwiam się zresztą wierze samej w sobie (choć może gdzieś mnie poniosło i coś takiego napisałem, głowy sobie uciąć nie dam : P) a jedynie zorganizowanym formom religii, które ograniczają wolność ludzi i prowadzą do konfliktów (a poza tym, nawet jeśli któraś byłaby prawdziwa, pozostałe tysiące są zwykłym kłamstwem). Cytuj:
Rzeczywiście, my bad. Co nie zmienia faktu, że w gruncie rzeczy był to już ten okres czasu, gdy Kościół miał (zbyt) dużą władzę nad Europą. A dzisiejsi katolicy wierzą święcie w to, że Chrystus jest bogiem, choć on sam - ani jemu współcześni jego wyznawcy - tak nie twierdził ; ) Religiom zawdzięczamy ateizm? ; )
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 29-06-2009 o 18:34. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Arbiter Elegantiarum
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#694 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 07 2006
![]() |
![]() Moralny rozkład społeczeństwa?
Cytuj:
Ta, Zakład Pascala. Tylko jak już pytałem, czy możesz to tak po prostu pogodzić z własnym ja (lub sumieniem)? Zero odpowiedzialności za swoje decyzje ani oddania się swojemu tokowi myślenia, taki konformizm - aby mi było wygodnie. Może niektórzy tak mogą - nie ja. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#695 | |||
CS Tibia.pl Team
|
![]() Cytuj:
Rozwój matematyki oraz bardzo wielu dziedzin przeskoczył do płn. afryki gdzie arabowie odkryli masę rzeczy (korzystając z dorobku kultur rzym/grek) w tym papier (produkowany inaczej niż papier w azji). Cytuj:
Nie chcesz chyba dziękować złu, że dzięki niemu widzisz dobro? A tak poza tym - całkiem przyjemnego offtopa tutaj wyhodowaliście. Moge go nazwać jakoś? hmm... Alfons? Alfonsik!
![]() |
![]() |
![]() |
#696 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com
|
![]() Cytuj:
Wiara =/= nakazy krk (czy jakiejkolwiek instytucji zamiennej) To tak na marginesie.
![]() |
![]() |
#697 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#698 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
@Exodus: afaik chodzi o kościół rzymskokatolicki.
![]() |
![]() |
![]() |
#699 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin
|
![]() To i wiele innych głupot nakazuje nam Kościół. Tylko wciąż nie mogę dostrzec, co w tym złego, że najem się mięsa w piątek? Krzywdzi to kogoś?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#700 | ||
eX Moderator
Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw
Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Gildia: Defenders of Fangorn
Świat: Azura
Poziom: 89
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
@Bóg Jeżeli istnieje, głupota i ograniczenie istniejących obecnie religii poważnie go obraża. Ps. Pozwoliłem sobie zmienić nazwę temat na bardziej adekwatną. Ostatnio edytowany przez Gimlos - 29-06-2009 o 19:09. |
||
![]() |
![]() |