![]() |
#801 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 10 2006
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#802 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 06 2008
Lokacja: Bydgoszcz
Stan: Usunięty
Imię: Thar~
Gildia: Fatal Illusion
|
![]() Wiem że już było mówione ale jak się nie wierzy to się poprostu nie wierzy, nie uznaje pojęcia "bóg", poprostu takiego czegoś nie ma i tyle, trudno zrozumieć?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#803 |
Użytkownik Forum
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#804 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków
|
![]() Cytuj:
Dla mnie pojęcie boga jest pozbawione sensu i nie wdaję się raczej w dyskusje na temat jego istnienia. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#805 | |
Zbanowany
|
![]() Cytuj:
Brak dowodu nie jest dowodem braku. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#806 |
Użytkownik Forum
|
![]() nie wierze w boga, moja wiara to nie jest wierzenie w brak boga, tylko WIEDZA naukowa mowiaca o tym, ze istota zwana bogiem nie istnieje, wiara jest wtedy kiedy czegos nie widzisz/nie wiesz a ja to, ze boga nie ma WIEM, wiec jaka to moze byc wiara?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#807 |
Zbanowany
|
![]() Nigdzie o wierze nie pisałem. Z tego co mi wiadomo, nauka nie zajmuje się transcendencją, ale jeśli mówisz, że "wiedza naukowa mówi o tym, że Bóg nie istnieje", to może podaj mi dowód na nieistnienie Boga? Nie ma go (tak samo jak dowodu na istnienie). Ale w związku z tym powtarzam: brak dowodu nie jest dowodem braku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#808 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() a idac tropem, ze brak dowodu nie jest dowodem mozna udowodnic mase rzeczy wiec imho to powiedznko tak samo zasadne jak - tylko winny sie tlumaczy ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#809 |
Użytkownik Forum
|
![]() Prawda, tylko co z tego? Nie da się udowodnić nieistnienia krasnoludków, ale czy to oznacza, że możliwość ich istnienia należy traktować poważnie i pisać na ten temat traktaty filozoficzne?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czajniczek_Russella Nie wiem, komu przyszło do głowy nazwać to "czajniczkiem", więc tych, którzy znają angielski, odsyłam do angielskiej wersji artykułu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#810 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
podobnie absurdalna teoria ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#811 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
A dowód "chyba bog nie pozwoliby robic sobie burdelu ze swego "domu" jest o tyle bez sensu, że równie dobrze może mieć gdzieś to co dzieje się na Ziemi. Żeden dowód nie jest na tyle dobry, by udowodnić istnienie bądź nieistnienie boga, więc nie warto się wysilać i przytaczać żadnego spośród miliona, o których wspominałeś. @2up Tylko że Bóg różni się od Czajniczka tym, że zwykle jest dla nas nienamacalny i istnieje poza naszym światem-więc mimo że nie ma dowodów na Jego istnienie sądzę, iż nie należy wykluczać takiej możliwości. @up A to trochę mniej absurdalna "teoria", stworzona na poważnie(nie tak jak Potwór ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#812 | ||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
P.S. O jakim bogu my w ogóle rozmawiamy? Ostatnio edytowany przez Litawor - 02-07-2009 o 14:50. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#813 |
Użytkownik Forum
|
![]() FSM jako teoria nie rozni sie specjanie od jakiegokolwiek boga z tym, ze same zalozenia owej religii (jezeli istnialaby ona na powaznie) sa wg. mnie godne uwagi, bo to chyba jedyna "religia" ktora chce zrobic z czlowieka kogos dobrego a nie bogobojnego idiote ktory wierzy w boga nazywa go jezusem a nie potrai przytoczyc 10 przykazan czy wyznania wiary. A teraz raczki do gory katolicy kto potrafi bez zajakniecia wymienic 10 przykazan i oba wyznania wiary? Sam nie wiem czy dalbym rade, a 6 lat bylem ministrantem za mlodu wiec co dopiero ktos kto na religie chodzi z przymusu a w kosciele zajmuje sie pisaniem smsow pod lawka
@up chyba o kazdym xD |
![]() |
![]() |
![]() |
#814 | ||||
Zbanowany
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() Ja o katolickim. Wy chyba o jakimś "urojonym" ![]() A na zachętę, dowody, dzięki którym można przypuszczać, że Bóg istnieje/nie istnieje: Dowody za: - cywilizacja chrześcijańska kierująca się moralną nauką Kościoła, od średniowiecza do dzisiaj jest najsilniejszą cywilizacją na Ziemi - moralne zasady Krk są najbliżej naturalnym i obiektywnym zasadom moralnym ("nie zabijaj", "nie kradnij" itp.) i są one korzystne - i parę innych (np. skomplikowanie wszelkiego życia, matematyka opisująca obiektywnie świat etc...) Dowody przeciw: - rozszerzanie się Wszechświata, i w końcu Wielkie Rozdarcie |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#815 | ||
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#816 |
Użytkownik Forum
|
![]() @up
nie chce cie martwic, ale owe "zasady" sa pewnymi zasadami uniwersalnymi, pewien socjolog ktorego nazwiska nie pamietam gdyz oprocz tej pubikacji nie napisal nic ciekawego, zbadal on mase plemion pierwotnych w ktorch te same zasady byly uznawane za cos oczywistego, zakaz morderstwa, kazirodztwa, fakt cudzolozenie nie bylo tam zazwyczaj zakazane ale wiazalo sie to z brakiem mezczyzn, wiec poligamia byla czyms naturalnym (z reszta w dzisiejszych czasach poligamisci to jakas 1/4 spoleczenstwa). co do wielkosci cywiizacji, popatrz na europe przed II WŚ i na ilosc żydów ktora tam zamieszkiwala oraz to czy mieli oni cos do powiedzenia ![]() mowisz, ze chrzescijanie sa najpotezniejsi i te pe, no oczywiscie, bo gdyby inkwizytorzy nie nawracali innych mieczami to only europa bylaby chrzescijanska, ale coz latwo poplynac wielkim statkiem i wymordowac inkow/majow, ukrasc im zloto i mowic, ze sa nawroceni, istna wielkosc chrzescijanskiego swiata popatrz na japonie i powiedz mi, ze jest mniej rozwinieta niz kraje chrzescijanskie to cie wysmieje ![]() mowisz, ze piszesz o bogu katolickim, powiedz mi czym sie rozni bog katolicki od boga zydowskiego, od bogow indyjskich czy od mojego boga? |
![]() |
![]() |
![]() |
#818 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 06 2008
Lokacja: Bydgoszcz
Stan: Usunięty
Imię: Thar~
Gildia: Fatal Illusion
|
![]() Cytuj:
2. Licz ludzi wierzących, a nie żyjących w katolickim kraju. Cytuj:
Pamiętaj, brak dowodu na istnienie nie oznacza braku istnienia...eee, o,rly? Póki nie udowodnisz że coś istnieje to tego NIE MA. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#819 |
Użytkownik Forum
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#820 | ||||||||
Użytkownik Forum
|
![]() Ale pojęcie boga nie ma żadnej jednolitej definicji.
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
||||||||
![]() |
![]() |