Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 07-07-2009, 12:50   #961
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Draggy_Slayer Pokaż post
jesli sie wyspowiadacie a bedziecie dalej tak robic to spowiedz jest rowniez niewazna, gdyz jednym z jej warunkow jest zal za grzechy i obietnica poprawy
to jest bardzo ciekawy paradoks, ktory, mam nadzieje, ktos z obecnych tutaj wierzacych w boska moc facetow w sukienkach bedzie w stanie mi wyjasnic.

Do spowiedzi przystepuje procent wszystkich ochrzczonych. Szczerze zaluje promil z nich. Czy w zwiazku z tym tak naprawde wszyscy zyjemy w grzechu smiertelnym i skonczymy razem w piekle?

Druga sprawa: co stanowi o mocy odpuszczania grzechow w imieniu Boga przez faceta w sukience? Czy pedofil/ agent SB/ pijak rozjezdzajacy ludzi samochodem nadal ma ta moc? Jesli nie, to co dzieje sie z tymi ktorym "odpuszcza grzechy" i rozdaje komunie? Caly sakrament jest niewazny i wszyscy konczymy w piekle ?

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 07-07-2009, 14:20   #962
Wielkimanitu
Zbanowany

Data dołączenia: 13 01 2009
Lokacja: Kraina zamków i jednego klucza...
Wpisy bloga: 25

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Gdzie tu wolność wyboru, jeśli Bóg wie, jaki on będzie, zanim zostanie dokonany?
Czy jeśli Wielkimanitu wie, że Litawor zje jutro rosół na obiad, to wiedza ta implikuje to, że Litawor nie może zjeść czegoś innego, np. kotletów?

Albo inny, lepszy przykład:
Jest sobie reżyser. Rozkłada na stół taśmy z filmem. Widzi, że pan X zabija panią Y. Dlaczego pan X nie może mieć wolnej woli?
Reżyser, jako zewnętrzny obserwator, oczywiście wie, co zrobi X. Ale X siedzi wewnątrz "filmu" i nie ma możliwości "przewidzenia" przyszłości.
Mam nadzieję, że zrozumieliście.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Nie wiem, co Ci poradzić.
Nawrócenie?

Ostatnio edytowany przez Wielkimanitu - 07-07-2009 o 14:29. Powód: ble
Wielkimanitu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 14:23   #963
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

@Wielkimanitu: przykład z rosołkiem nietrafiony, bo dotyczy przeszłości.

A co do drugiego przykładu - to, że TY nie wiesz co się wydarzy, nie daje Ci wolnej woli, jeśli ktokolwiek ma tą wiedzę (i jest ona w 100% trafna).
stary 07-07-2009, 14:27   #964
Wielkimanitu
Zbanowany

Data dołączenia: 13 01 2009
Lokacja: Kraina zamków i jednego klucza...
Wpisy bloga: 25

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
@Wielkimanitu: przykład z rosołkiem nietrafiony, bo dotyczy przeszłości.
W takim razie nieco go zmienię...

Cytuj:
A co do drugiego przykładu - to, że TY nie wiesz co się wydarzy, nie daje Ci wolnej woli, jeśli ktokolwiek ma tą wiedzę (i jest ona w 100% trafna).
Oczywiście, że daje. Ponieważ ja nie wiem, co przewidział/widzi zewnętrzny obserwator. Mogę napisać posta, i mogę nie napisać posta. A jako że nie mam dostępu do wiedzy zewnętrznego obserwatora (jeśliby istniał) - mam wolną wolę. Jakby jakieś nowożytne Nostradamusy przewidywały (z sukcesem) przyszłość, to wtedy faktycznie nie byłoby wolnej woli. Ale aktor z "wnętrza" filmu nie może mieć dostępu do "zewnętrznego" reżysera!

Ostatnio edytowany przez Wielkimanitu - 07-07-2009 o 14:53. Powód: gjejklgbk
Wielkimanitu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 16:03   #965
Mr.Bloody
Użytkownik Forum

Mr.Bloody's Avatar

Data dołączenia: 03 03 2009
Lokacja: Słupsk

Stan: Niegrający
Profesja: Druid
Gildia: -None-
Świat: Astera
Poziom: 30
Skille: 10/26
Poziom mag.: 29
Mr.Bloody ma numer GG 13393922 Send a message via Skype™ to Mr.Bloody
Domyślny

No to chyba najciekawszy temat na tym forum . Ja jestem niewierzący. Czy mam jakieś powody?
-Tak, moim zdaniem bezsensowne i głupie jest wierzenie w coś, czego nie da się udowodnić. Jestem za wersją naukową bo ta, jest bardziej jak dla mnie wiarygodna.
Nie wierze także w życie pośmiertne. Wolę iść z nauką oraz doskonalić technologie niż siedzieć na łóżku i składać pacierz.
Jeśli twoim zdaniem każdy powinien wierzyć w boga wiedz, że ja nie jestem w tych "każdych".
W "każdym" razie wolę udawać, że jestem wierzący i toleruje katolików oraz przestrzegam przykazań. W końcu to one (Pomijając FBI .) pilnują porządku na świecie, co nie?
Nie chciałbym aby ktoś skomentował ten post więc proszę, aby ten komu coś się nie podoba zachował to dla siebie. Z góry dziękuje.

Mr.Bloody jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 16:09   #966
Ulrikk
Guest

Domyślny

Co do tej wolnej woli- dobrym przykładem może być scena z Brusa Wszechmogącego. Bóg powiedział, żeby pokazał za plecami dowolną liczbę palców. Brus sam zdecydował, że pokaże 7(czy ileś tam), żadna siła go do tego nie zmusiła, ale Bóg i tak wiedział, ile pokaże. Gdyby zdecydował się pokazać 3 palce, także byłaby to jego decyzja, a Bóg wiedziałby, że pokazał 3.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 16:25   #967
zoliax
Użytkownik Forum

zoliax's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2004
Lokacja: Białystok

zoliax ma numer GG 6035236 Adres Jabbera do zoliax
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu Pokaż post
Czy jeśli Wielkimanitu wie, że Litawor zje jutro rosół na obiad, to wiedza ta implikuje to, że Litawor nie może zjeść czegoś innego, np. kotletów?
A co jeśli Ty wiesz, że zjesz rosół, ale Bóg wie, że przewrócisz garnek i będziesz musiał się zadowolić kotletem? Twoja wiedza o przyszłości się ogranicza do Twoich własnych zamiarów bez uwzględnienia innych czynników, o których Bóg, jako wszechwiedzący, wie.
Możesz napisać posta albo tego nie zrobić i kiedy zastanawiasz się nad tym, Bóg wie co faktycznie uczynisz. Nam wydaje się, że mamy wolną wolę, ale wszystkie nasze rozważania i tak doprowadzą do tego co przewidział Bóg.
Czujemy się wolni, ale jak dla mnie boska wszechwiedza kłóci się z ludzką wolną wolą.

@up
A co jeśli Bóg(skoro wszechwiedzący) wiedział, że Bruce pokaże 7 palców jeszcze nim go do siebie wezwał(czy jak tam w filmie to wyglądało), czyli jeszcze przed tym jak facet zaczął się w ogóle zastanawiać ile palców pokazać?

Ostatnio edytowany przez zoliax - 07-07-2009 o 16:27.
zoliax jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 16:31   #968
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mr.Bloody Pokaż post
Nie chciałbym aby ktoś skomentował ten post więc proszę, aby ten komu coś się nie podoba zachował to dla siebie. Z góry dziękuje.
Widzisz, chyba nie dokońca zrozumiałeś idee for internetowych : <
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 16:32   #969
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

@Wielkimanitu: Rzecz w tym, że jeśli i tak zrobisz to, co ktoś sobie przewidział (to, czy to bóg/Bóg czy Nostradamus nie ma znaczenia), to nie masz wolnej woli a jedynie jej iluzję.
stary 07-07-2009, 18:26   #970
Ulrikk
Guest

Domyślny

Przecież i tak żyjemy w matriksie, i chooj

To wyobraźcie sobie, że możecie się cofnąć w czasie. Cofacie się do przedszkola, czy gdzieś tam. Widzicie samego siebie, który zaraz ma podejść do klocków lego i zacząć się nimi bawić. Zanim zacznie, wy już wiecie, że to zrobi, bo pamiętacie że tak ma być. Dziecko nadal ma swoja wole, tylko wy wiecie, co zrobi.

Ostatnio edytowany przez Ulrikk - 07-07-2009 o 18:29.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 19:00   #971
zoliax
Użytkownik Forum

zoliax's Avatar

Domyślny

O taak, bo da się cofnąć w czasie. Tylko co to za wolna wola, jeżeli ktoś jest w stanie powiedzieć co, gdzie i kiedy zrobisz, a Ty nie masz na to żadnego wpływu, i tak tego dokonasz?

Ostatnio edytowany przez zoliax - 07-07-2009 o 19:01.
zoliax jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 19:10   #972
Ulrikk
Guest

Domyślny

Dokonasz tego bo tego chcesz.
Masz ochotę napić się zimnego piwa- idziesz po nie do lodówki. Idąc po nie, wiesz, że masz na nie ochotę i że się go napijesz za parę sekund. Czyli: odbierasz wolną wole sam sobie? ;o
  Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 19:22   #973
Mr.Bloody
Użytkownik Forum

Mr.Bloody's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Argen Pokaż post
Widzisz, chyba nie dokońca zrozumiałeś idee for internetowych : <
być może... chociaż tak naprawdę nie mam pojęcia o czym mówisz. (mam 13 lat lol) dlatego mam nadzieje, że się czegoś się jeszcze nauczę... moje posty czytajcie z przymrużeniem oka xD [piszę się "do końca"]

Cytuj:
Ulrikk - Przecież i tak żyjemy w matriksie, i chooj
To się nazywa szczerość

stary 07-07-2009, 19:50   #974
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Stan: Na Emeryturze
Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

Cytuj:
W "każdym" razie wolę udawać, że jestem wierzący i toleruje katolików oraz przestrzegam przykazań. W końcu to one (Pomijając FBI .) pilnują porządku na świecie, co nie?
Nie potrzeba przykazań by umieć rozróżnić co dobre a co złe. Gdyby nie było przykazania "nie kradnij" to kradłbyś? Zresztą.. Jesteś po prostu przykładem katolika "bo muszę". Skoro tak ładnie umiesz na forum to ująć to powiedz mamie, żeś niewierzący i do kościoła chodzić nie będziesz. Po co udawać?OO

Btw.. Co to w ogóle miało być? To o tolerancji? Są w większości więc to oni powinni nas tolerować.

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 20:01   #975
Bananowy_Korniszon
Guest

Domyślny

A ja wolę pozostać wierzącym, bo ateistów nikt nie kocha, tylko najwyżej czuje do nich pociąg wywołany hormonami i reakcjami chemicznymi ;]
BTW. jak to jest, w nic nie wierzyć? Jak to jest uważać, że naukowcy z pewnością mają rację, a wierzący z pewnością nie? Jak to jest szukać na siłę dowodów na nieistnienie czegoś, wiedząc że osoby wierzące w to i tak mają dowody gdzieś, bo na tym polega wiara?
W czym lepsza jest wiedza od wiary? W czym lepsi są naukowcy od księży? Bo naukowcy mają badania a księża tylko Biblię? A według mnie badania są sfabrykowane i służą tylko manipulacji - tak jak wy mówicie o naukach kościoła, przy czym jedynymi waszymi dowodami na to są jacyś średniowieczni papieże i fanatycy.
Jak to jest wyznawać jakieś wartości nie widząc dla nich logicznego uzasadnienia, np. miłość (przepraszam, pociąg płciowy), wiedza, pieniądze, władza? I tak za nic nie będzie ani kary ani nagrody, giniesz i cię nie ma, więc... Najlepiej robić to, co jest przyjemne i zabić się tak, żeby ostatnim uczuciem w życiu był orgazm, nie? Potem i tak zresztą już nie ma tego, bo ze swoją pamięcią znikasz.
Jeśli nie ma życia po śmierci, to żyjemy tylko jako marionetki ewolucji, których jedynym sensem istnienia jest reprodukcja, tak?
Zdecydowanie wolę pozostać wierzący. Może i moja wiara opiera się na niczym, ale przynajmniej ja mogę oprzeć się na niej.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 20:04   #976
zoliax
Użytkownik Forum

zoliax's Avatar

Domyślny

@Ulrikk
Czy rzeczywiście nie widać żadnej różnicy między wszechwiedzącą istotą znającą twoją przeszłość i przyszłość a człowiekiem, któru ma zaledwie zamiar wypicia piwa i nawet nie wie czy to zrobi(bo może się potknie, złamie nogę i nie dojdzie do lodówki)?
stary 07-07-2009, 20:13   #977
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez zoliax Pokaż post
@Ulrikk
Czy rzeczywiście nie widać żadnej różnicy między wszechwiedzącą istotą znającą twoją przeszłość i przyszłość a człowiekiem, któru ma zaledwie zamiar wypicia piwa i nawet nie wie czy to zrobi(bo może się potknie, złamie nogę i nie dojdzie do lodówki)?
Sęk w tym że podobno Bóg i tak wie że się potkniesz i złamiesz nogę. Bóg wie nawet, że TY pójdziesz do piekła, zanim się jeszcze urodzisz.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 20:50   #978
Czarna_Mamba
Użytkownik Forum

Czarna_Mamba's Avatar

Data dołączenia: 25 09 2005
Lokacja: Las Vegas, Podlaskie.
Wpisy bloga: 4

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Świat: kraina czarów
Czarna_Mamba ma numer GG 7048129 Send a message via Skype™ to Czarna_Mamba
Domyślny

Cytuj:
Wolę iść z nauką oraz doskonalić technologie niż siedzieć na łóżku i składać pacierz.
Z wiarą i ufnością w naukę i technologię byłabym bardzo ostrożna. Dziwi mnie bardzo podejście ludzi nauki <którzy są tak naprawdę częścią większej korporacji, czyli państwa>, którzy, by udowodnić coś, co NIE MOŻE być udowodnione, czyli nieistnienie Boga <i vice versa>, sami próbują Nim być. Państwa prześcigają się technologiach, co raz ogłaszając "Człowiek panem tego i tamtego". Smutny będzie dzień, gdy nadejdzie wiadomość, jakże złudna, "Człowiek panem życia". Tutaj gorąco polecam zapoznanie się z wizją przedstawioną w Battlestar: Galactica. Cytując, człowiek musi być odpowiedzialny za to, co stworzył. Zostaniemy zmiażdżeni przez to, że ludzkość* zawładnięta żądzą posiadania Boskiej mocy tworzenia i udowadniania swojej wyższości doprowadzi do czegoś, czego nie będziemy w stanie ogarnąć. Jednak, czy trzeba końca świata, by człowiek zrozumiał, że jest tylko człowiekiem?

*ludzkość - na myśli mam coraz bardziej widoczny nurt kultu człowieka, nie rozdzielam tutaj na religie, bowiem jedynym dobrym podziałem jest "wybitni naukowcy" oraz "ludzkość, która im przyklaskuje".

Co do aktualnej dyskusji, po co próbujecie zrozumieć coś, co nie jest do końca wytłumaczalne dla ludzkiego stanu umysłu? Jednak ową sytuację można dość łatwo przedstawić - teoretycznie rzecz biorąc, to, że znam przyszły wybór danej osoby nie znaczy, że owa osoba nie wybierała i nie miała wolnej woli, bowiem ja widzę tylko przyszły skutek jej wyborów. Tak samo jest z potępieniem i zbawieniem - Bóg widzi efekt naszych wyborów, naszych, które podejmiemy w ciągu naszego ziemskiego życia i zależą tylko od nas.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez zoliax Pokaż post
Tylko co to za wolna wola, jeżeli ktoś jest w stanie powiedzieć co, gdzie i kiedy zrobisz, a Ty nie masz na to żadnego wpływu, i tak tego dokonasz?
Źle mówisz. W podanym przez Ciebie przykładzie nastąpiła by i sprzeczność i pewna pętla jednocześnie. Powiedzmy, że Bóg dzisiaj mi mówi <nie, nic nie wdychałam dzisiaj!>, że jutro przypalę budyń. To co, nie mogę specjalnie cały dzień trzymać się z dala nawet od saszetek budyniopodobnego produktu z Biedronki <ach, ta moja pirokineza>? Mogę. Tutaj można wysnuć wniosek, że Bóg wiedział, że nie przypalę budyniu. Pewnie, bowiem on wie wszystko. Ale wtedy nie mógłby podać mi sprzecznej informacji, jaką jest "przypalisz budyń"! Dlatego też uznaję, że jest to jedna z tych tajemnic, która nie jest dostępna dla ludzkiego umysłu, a którą człowiek, chociaż nigdy mu się nie uda, próbuje na siłę odkryć.

Wolną wolę mamy, bowiem to ode mnie zależy, czy przychrzanię komuś łokciem, prawym prostym, czy Wielkim Zderzaczem Hadronów w nos, Bóg tylko widzi, który z wariantów wybiorę.

Ostatnio edytowany przez Czarna_Mamba - 07-07-2009 o 21:08. Powód: drugi cytat
Czarna_Mamba jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2009, 21:12   #979
Mr.Bloody
Użytkownik Forum

Mr.Bloody's Avatar

Domyślny

Piszecie za długie posty xd

stary 07-07-2009, 21:13   #980
Ametystowec
Użytkownik Forum

Ametystowec's Avatar

Data dołączenia: 28 03 2006
Lokacja: Ustka

Domyślny

Nie ma czegoś takiego jak piekło:

Cytuj:
Błędne tłumaczenie: „piekło”

Słowo „Hades” — w 10 miejscach
Słowo „Hades” prawdopodobnie oznacza „miejsce, którego nie widać” i występuje w Przekładzie Nowego Świata Chrześcijańskich Pism Greckich 10 razy: w Mateusza 11:23; 16:18; Łukasza 10:15; 16:23; w Dziejach 2:27, 31; Objawieniu 1:18; 6:8; 20:13, 14.
Jak wynika z Dziejów 2:27, gdzie Piotr cytuje Psalm 16:10, Hades oznacza to samo, co Szeol, mianowicie powszechny grób ludzkości (w odróżnieniu od greckiego táfos, czyli pojedynczego grobu). Łacińskim odpowiednikiem Hadesu jest inférnus (czasami ínferus). Wyraz ten oznacza „położony poniżej; niższy region” i trafnie określa powszechny grób ludzkości. Stanowi zatem stosowny odpowiednik terminów używanych w językach greckim i hebrajskim.
W natchnionym Piśmie Świętym słowa „Hades” i „Szeol” są kojarzone ze śmiercią i umarłymi, a nie z życiem i żywymi (Objawienie 20:13). Same w sobie nie zawierają one żadnej myśli o doznawaniu przyjemności albo bólu ani tego nie sugerują.
Słowo „Szeol” — w 66 miejscach
W Pismach Hebrajskich w Przekładzie Nowego Świata (ang.) słowo „Szeol” występuje 66 razy, mianowicie w Rodzaju 37:35; 42:38; 44:29, 31; Liczb 16:30, 33; Powtórzonego Prawa 32:22; 1 Samuela 2:6; 2 Samuela 22:6; 1 Królów 2:6, 9; Hioba 7:9; 11:8; 14:13; 17:13, 16; 21:13; 24:19; 26:6; w Psalmie 6:5; 9:17; 16:10; 18:5; 30:3; 31:17; 49:14, 14, 15; 55:15; 86:13; 88:3; 89:48; 116:3; 139:8; 141:7; Przysłów 1:12; 5:5; 7:27; 9:18; 15:11, 24; 23:14; 27:20; 30:16; Kaznodziei 9:10; w Pieśni Salomona 8:6; w Izajasza 5:14; [7:11]; 14:9, 11, 15; 28:15, 18; 38:10, 18; 57:9; Ezechiela 31:15, 16, 17; 32:21, 27; Ozeasza 13:14, 14; Amosa 9:2; Jonasza 2:2; Habakuka 2:5.
Wyraz „Szeol” w Pismach Hebrajskich według Przekładu Nowego Świata można znaleźć we wszystkich 65 miejscach, w których zawiera je Biblia Hebraica Stuttgartensia (wydanie z roku 1977), a w jeszcze jednym miejscu — w Izajasza 7:11 — użyto go po dokonaniu drobnej zmiany znaków samogłoskowych. W przekładzie tym konsekwentnie stosowanym odpowiednikiem hebrajskiego słowa sze’òl jest określenie „Szeol”. W greckiej Septuagincie z reguły tłumaczono je na háides.
Próbowano już różnie wyjaśnić etymologię hebrajskiego słowa sze’òl, ale najprawdopodobniej pochodzi ono od czasownika ּׁשאל (sza’ál), oznaczającego „prosić” lub „domagać się”. Wynikałoby z tego, że Szeol to miejsce (nie stan), które prosi lub dopomina się o wszystkich bez wyjątku i przyjmuje zmarłych ludzi. (Zobacz przypisy do Rodzaju 37:35 i Izajasza 7:11 w NW Ref. Bi.). Znajduje się w ziemi, zawsze jest kojarzone z umarłymi i najwyraźniej oznacza powszechny grób ludzkości, ziemskie (nie morskie) miejsce przebywania zmarłych. Natomiast hebrajskie słowo kéwer oznacza pojedynczy grób lub miejsce pogrzebania (Rodzaju 23:4, 6, 9, 20).
Wasze "piekło" oznacza jedynie miejsce niebytu do jakiego trafia każdy z nas. Poza tym: Kaznodziei 9:4 -
Cytuj:
umarli nie są świadomi niczego
Ametystowec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania