Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 14-07-2009, 21:06   #61
Ze'To
Użytkownik Forum

Ze'To's Avatar

Data dołączenia: 13 10 2008
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus Pokaż post
Jest wiele rzeczy, ktore moga sie nie podobac i sa do tego podstawy. Miedzy innymi studia obcokrajowcow, wiekszosc przyjezdza do Polski ksztalci sie za darmo, a gdy juz zdobedzie papierek to wyjezdza, warto wspomniej, ze akademik maja z miejsca, przez to wielu Polakow nie ma gdzie mieszkac i dostaja roznego rodzaju stypendia za to, ze sa obcokrajowcami. Do tego dochodzi, ze wiekszosc profesorow raczej nie zlapie na sciaganiu murzyna, bo jak to, taki rasizm?!!
skoro tak stawiasz sprawę to pomyśl o masie Polaków w Irlandii, Anglii, USA czy też w Niemczech. Na to już nie zwracasz uwagi ? Taka jest kolej rzeczy, że jeśli tamte kraje pomagają naszym rodakom to my też powinniśmy pomóc tym jeszcze biedniejszych krajów... Nie myśl tylko o sobie i swoim kraju.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
albo tak jak my to ostatnio robimy , na lekcji taka cisza itp. ja się nadstawiam kolega mnie po mordzie a ja krzyczę "PANI ! BIJO!!!" ;D
Ze'To jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 14-07-2009, 21:55   #62
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Ej, to już nie jest temat o 17-latku, którego straszą duchy?
Litawor jest offline  
stary 14-07-2009, 22:34   #63
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ze'To Pokaż post
skoro tak stawiasz sprawę to pomyśl o masie Polaków w Irlandii, Anglii, USA czy też w Niemczech. Na to już nie zwracasz uwagi ? Taka jest kolej rzeczy, że jeśli tamte kraje pomagają naszym rodakom to my też powinniśmy pomóc tym jeszcze biedniejszych krajów... Nie myśl tylko o sobie i swoim kraju.
No tak, ale ci Polacy w tamtych krajach placa skladki dla obych rzadow, a jak ktos studiuje w Polsce i ODRAZU po studiach wyjezdza to jest cos nie fair, wedlug mnie powinno byc cos takiego, ze jesli obcokrajowiec przyjezdza studiowac za darmo w Polsce to powinien miec 'nakaz' pracowania w Polsce np. 5 lat. Wydaje mi sie, ze to byloby uczciwe.
Exodus jest offline  
stary 14-07-2009, 22:39   #64
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
No tak, ale ci Polacy w tamtych krajach placa skladki dla obych rzadow, a jak ktos studiuje w Polsce i ODRAZU po studiach wyjezdza to jest cos nie fair, wedlug mnie powinno byc cos takiego, ze jesli obcokrajowiec przyjezdza studiowac za darmo w Polsce to powinien miec 'nakaz' pracowania w Polsce np. 5 lat. Wydaje mi sie, ze to byloby uczciwe.
Myślisz, że Polacy nie wyjeżdżają za granicę tylko po edukację?
Voon jest offline  
stary 14-07-2009, 22:51   #65
Akkorin
Zbanowany

Data dołączenia: 13 11 2008
Lokacja: .nieokolice Szczecina Ilość postów: -8 . . . . . . . Posty: 7354,3854757346e+54 Wiadomości: 0
Wpisy bloga: 10

Stan: Niegrający
Imię: Eragog
Świat: Silvera/Antica
Domyślny

Polacy wyjeżdżają za granicę edukować się, a następnie tam pracować.
Akkorin jest offline  
stary 14-07-2009, 22:52   #66
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Pokaż post
Myślisz, że Polacy nie wyjeżdżają za granicę tylko po edukację?
No wiec Polacy tez powinni pracowac w tych krajach, w ktorych studiuja min kilka lat, o ile edukuja sie tam za darmo.
Exodus jest offline  
stary 14-07-2009, 22:55   #67
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
(...) ze jesli obcokrajowiec przyjezdza studiowac za darmo w Polsce to powinien miec 'nakaz' pracowania w Polsce np. 5 lat. Wydaje mi sie, ze to byloby uczciwe.
A zapewnisz im pracę odpowiadającą ich wykształceniu?
stary 14-07-2009, 22:57   #68
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
A zapewnisz im pracę odpowiadającą ich wykształceniu?
Albo pracę w ogóle. Bo często wyjeżdżają ludzie, dla których w Polsce pracy nie ma. Np. biotechnologowie, których teraz cała chmara kończy polskie uczelnie, a pracy nie ma dla nich żadnej.
Litawor jest offline  
stary 14-07-2009, 23:00   #69
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Albo pracę w ogóle. Bo często wyjeżdżają ludzie, dla których w Polsce pracy nie ma. Np. biotechnologowie, których teraz cała chmara kończy polskie uczelnie, a pracy nie ma dla nich żadnej.
Czyli każesz młodej, ambitnej osobie, ledwo co po studiach siedzieć w Polsce za kasą w tesco gdy może rozwijać zarówno siebie, jak i czasem daną dziedzinę nauki w kraju, który mu/jej to umożliwi/zapłaci za to?
stary 14-07-2009, 23:12   #70
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Czyli każesz młodej, ambitnej osobie, ledwo co po studiach siedzieć w Polsce za kasą w tesco gdy może rozwijać zarówno siebie, jak i czasem daną dziedzinę nauki w kraju, który mu/jej to umożliwi/zapłaci za to?
Ależ skąd. Ja nie przeczyłem Twoim słowom, tylko je uzupełniałem. Sam być może wyjadę z Polski po studiach albo na studia magisterskie/doktoranckie. Bo w Polsce studia doktoranckie to jest dosłownie poświęcenie życia nauce.
Litawor jest offline  
stary 14-07-2009, 23:57   #71
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Imię: Moon Durus
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
to po co konczyc takie kierunki po ktorych nie ma pracy? bezsens... Ludzie ida na te studia tylko dlatego ze to modne lub dlatego ze ida koledzy... naprawde moze tylko z 20 % tych co tam poszli sie do tego nadaje , reszta powinna skonczyc w technikum/zawodowce

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
Albertus jest offline  
stary 15-07-2009, 00:01   #72
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Ludzie ida na te studia tylko dlatego ze to modne lub dlatego ze ida koledzy...
W większości idą, bo ich to interesuje, jeśli mówimy konkretnie o biotechnologii. To państwo robi z nich idiotów, bo np. teraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego włączyło ten kierunek do listy kierunków zamawianych, czyli takich, na których część studentów dostaje pieniądze, coś w rodzaju stypendium. Dając tym samym do zrozumienia, że to jest kierunek, którego absolwenci są potrzebni.

Cytuj:
naprawde moze tylko z 20 % tych co tam poszli sie do tego nadaje , reszta powinna skonczyc w technikum/zawodowce
Nie, to nie ma nic wspólnego z ich zdolnościami czy wiedzą. Po prostu w Polsce nie ma przemysłu biotechnologicznego.
Litawor jest offline  
stary 15-07-2009, 00:03   #73
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
to po co konczyc takie kierunki po ktorych nie ma pracy? bezsens... Ludzie ida na te studia tylko dlatego ze to modne lub dlatego ze ida koledzy... naprawde moze tylko z 20 % tych co tam poszli sie do tego nadaje , reszta powinna skonczyc w technikum/zawodowce
A może wyobrazisz sobie, że niektóre osoby mają wyższe aspiracje niż kopanie rowów/praca w biedronce. Ludzie idą na studia bo chcą żyć lepiej, a nie dlatego, że to modne (lol). No dobra, nie licze "wiecznych studentów" ; p

@edit

Nie doczytałem, że mówiłeś konkretnie o biotechnologii. Ale i tak nie masz racji.

Ostatnio edytowany przez Argen - 15-07-2009 o 00:04.
Argen jest offline  
stary 15-07-2009, 00:33   #74
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Imię: Moon Durus
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Argen Pokaż post
A może wyobrazisz sobie, że niektóre osoby mają wyższe aspiracje niż kopanie rowów/praca w biedronce. Ludzie idą na studia bo chcą żyć lepiej, a nie dlatego, że to modne (lol). No dobra, nie licze "wiecznych studentów" ; p

@edit

Nie doczytałem, że mówiłeś konkretnie o biotechnologii. Ale i tak nie masz racji.
taak , ale lepiej pracowac na budowie za 3000 tys zlotych (w malym miasteczku , w wawie napewno wiecej) niz miec wyksztalcenie i plakac ze nie ma pracy w tym kierunku i ostatecznie skonczyc w tesco za te 800 zl...

nie mowie ze nie warto sie uczyc , warto ale powinni to robic ludzie utalentowani i w takich dziedzinach ktore sa potrzebne i w ktorych bedzie praca.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
Albertus jest offline  
stary 15-07-2009, 09:06   #75
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Cytuj:
taak , ale lepiej pracowac na budowie za 3000 tys zlotych (w malym miasteczku , w wawie napewno wiecej) niz miec wyksztalcenie i plakac ze nie ma pracy w tym kierunku i ostatecznie skonczyc w tesco za te 800 zl...
Wątpię, żeby inteligentny, elokwentny człowiek wytrzymał na budownie dłużej niż sezon.
Cytuj:
nie mowie ze nie warto sie uczyc , warto ale powinni to robic ludzie utalentowani i w takich dziedzinach ktore sa potrzebne i w ktorych bedzie praca.
W moim wspaniałym, utopijnym miasteczku nazwanym "PdP" tak właśnie by było. Talent mierzylibyśmy linijką, przyszłość przepowiadali z fusów od herbaty.
Thero jest offline  
stary 15-07-2009, 09:24   #76
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
Jak dla mnie to lepiej wyjechać po takim kierunku i dostawać za pracę kilka tysięcy ojro/inna waluta mesięcznie

Cytuj:
A czym rozpoznasz czy ktoś jest już utalentowany, czy mu troche/więcej brakuje? Takie sztuczne rozdziały są idiotyczne - dlatego ich nie ma.
A praca jest - tylko za granicą. Technologiczne widać jesteśmy jeszcze zbyt zacofani, ale dobre fundamenty nie są złe - jak wejdziemy w ten etap to nie będzie niedoboru pracowników.
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline  
stary 15-07-2009, 11:18   #77
piternet
Frequenter

piternet's Avatar

Data dołączenia: 01 01 2007
Lokacja: Radom
Wpisy bloga: 9

piternet ma numer GG 8247274
Domyślny

Ehe. A co to ma do nastolatka bojącego się duchów :S?
Wszystko o gildiach
Wszystko o staminie

piternet jest offline  
stary 18-07-2009, 03:40   #78
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Domyślny

Ale was wrobił w bambuko buehehhehe
janek@ jest offline  
stary 18-07-2009, 13:03   #79
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Cytuj:
Wolę mieć mózg, ale pracować w tesco za mniejsze pieniądze, niż nie mieć i pracować na budowie.

@down

Wyprowadził mnie z równowagi zajebistym stwierdzeniem "po liceum nie ma pracy, a po technikum raj na ziemi". Już 150 razy było to przerabiane, więc przypomnę że na znalezienie dobrej pracy wpływa więcej czynników niż tylko wykształcenie.

Ostatnio edytowany przez sphinx123 - 18-07-2009 o 13:30.
sphinx123 jest offline  
stary 18-07-2009, 13:22   #80
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sphinx123 Pokaż post
Wolę mieć mózg, ale pracować w tesco za mniejsze pieniądze, niż nie mieć i pracować na budowie.
On nic nie mowil o mozgu, tylko o wyksztalceniu, magistra na wielu kierunkach latwiej zdobyc niz skonczyc technikum. A jak skonczysz ciezki kierunek, to w tesco nie bedziesz pracowal, czyli studiujac kierunek po ktorym sie pracuje w tesco wychodzisz na idiote i to raczej ty nie masz mozgu. Slowo Ty jest ogolne.

Ostatnio edytowany przez Exodus - 18-07-2009 o 13:25.
Exodus jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania