|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#101 | |||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków
|
![]() Cytuj:
2. Ja go nie podaję jako dowodu w sporze; jeśli stwierdzisz, że posiadasz inne informacje na temat tego, jak krzyż znalazł się w sejmie, to postaram się o wiarygodniejsze źródło. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Litawor - 04-10-2009 o 02:33. |
|||||
![]() |
![]() |
|
![]() |
#102 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nie lubię fanatyków. Katolików, jak i ateistów, którzy od pewnego czasu starają się wszystkim narzucić swoje racje. Druga sprawa, to to, że kościół ma jakieś wpływy w sejmie. Jak pojedynczy poseł jest katolikiem, to też uważacie, że przez niego kościół ma wpływ na to, co się dzieje w sejmie? Dajta spokój.
![]() |
![]() |
#103 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 01 2007
Lokacja: Gdańsk
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Nie chodzi tylko o sejm. Ale np. kościół ma spory wpływ na in vitro , aborcję czy chociażby sklepy pozamykane w święta katolickie , polska to chyba państwo świeckie więc tego raczej nie powinno być >.>
|
![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Cytuj:
Druga sprawa jest taka, ze poslow - katolikow w takim znaczeniu jak powyzej mamy w sejmie na oko jakies 85-90%, takze w klubach nazywających się lewicowymi. Wiec wplyw istnieje i nie jest na tak mala skale, jak mogloby sie wydawac.
![]() |
![]() |
#105 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 20 04 2009
Stan: Początkujący
Profesja: Druid
Świat: Valoria
|
![]() Cytuj:
Proszę Cię przeczytaj temat jeszcze raz, bo już parokrotnie stwierdziliśmy że takie sprawy jak in vitro, czy aborcja nie są aprobowane przez wszystkich ateistów i nie są potępiane przez wszystkich katolików. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ale skoro Polska nie jest państwem wyznaniowym, to jakim prawem w instytucjach PAŃSTWOWYCH widnieją symbole jakiejkolwiek religii? Ja tez jestem temu za tym, aby je zdjąć.
![]() |
#107 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 10 10 2008
|
![]() Skoro 90% mieszkańców Polski to katolicy to nie rozumiem waszych żali. Tak tak tłumaczcie to sobie tym, że niektórzy z nich to ateiści, niektórzy pozostają katolikami tylko dla spokoju itp itd.
Drodzy napinacze jeśli jesteście pełnoletni to istnieje coś takiego jak akt apostazji czyli wypisanie was na wieczki wieczków amen z tej znienawidzonej kościelnej instytucji. Oczywiście co powie mama tata, babcia,piesek ,sąsiedzi, i chuj wie co jeszcze wielu ludzi powstrzymuje przed tym. Jak dla mnie zwyczajnie nie mają oni jaj. Demokracja to rządy większości. Większość w tym kraju jest Katolikami. Dlatego między innymi wiszą krzyże. Jeśli to się zmieni zapewne przestaną wisieć. Oczywiście wtedy jak przypuszczam raczej będziecie płakać niż się radować bo islam zbliża się wielkimi krokami do europy. Na szczęście nasz kraj jako tako się temu opiera. Uważam, że w Polsce nikt nie jest dyskryminowany ze względu na wyznanie bądź jego brak. Chyba, że mówimy o ludziach jako tako bo gdzieniegdzie na jakiejś wsi np. nie pójście do kościoła, długie włosy i cholera wie co jeszcze może być przyczyną nieporozumień. |
![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Użytkownik Forum
|
![]() Pixik, no i co z tego? Polska nie jest krajem wyznaniowym, toteż w instytucji państwowej żaden religijny symbolw wisieć/leżeć/we nie powinien. Takie rzeczy to w prywatnych gabinetach - chcesz, to sobie przyozdabiaj krzyżami.
![]() |
#109 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków
|
![]() http://www.maia-krakow.org/po-co-maia.html
Nie chce mi się w tej chwili pisać więcej, tutaj macie wyjaśnienie, dlaczego organizowany jest ten marsz. @down Ja też się do tych ~90% wliczam (nie wiem jak Ty). Kolega w te wakacje chciał dokonać apostazji, ale nie był w stanie spotkać się z proboszczem, bo jak tylko podał przez telefon powód, dla którego chce się spotkać, okazało się, że proboszcz jest zajęty i jeszcze długo będzie. Teraz kolega wyjechał na studia, może w następne wakacje się uda. A może nie... Ostatnio edytowany przez Litawor - 04-10-2009 o 13:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Cytuj:
Ile z nich zyje po katolicku widzimy na codzien.
![]() |
![]() |
#111 | |||
Zbanowany
|
![]() Cytuj:
Wiem, wiem zajebiste porównanie ![]() Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Muszkiet - 04-10-2009 o 13:46. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 03 2009
Lokacja: tutaj
|
![]() Albo palic nie wierzacych na stosach bo kiedy sie tak w chrzescijanstwie robilo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 07 2006
![]() |
![]() Ok, załóżmy, że właśnie dokonałem apostazji. Co z tego? Czy wszystkie sklepy są z tego powodu otwarte dla mnie całą dobę w niedziele? Czy dzięki temu ta marionetka Gowin nie ma takich posranych pomysłów? Czy dzięki temu na organizacje kościelne spadnie normalny podatek a państwo zalegalizuje aborcję i eutanazję? Retorycznie, kotku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 10 10 2008
|
![]() Tak apropo: Sam co do "kościoła" zarządzanego przez ludzi mam wiele do zarzucenia i ogólnie ta instytucja jest dla mnie w jakimś stopniu porażką.
Przecież u nas aborcja jest legalna jeśli spełnia odpowiednie warunki. Wiara z aborcją ma niewiele wspólnego gdyż znam ludzi niewierzących, którzy uważają, że jak nagle jakaś kretynka w którymś miesiącu ciąży stwierdzi, że skrobiemy. Też chciałbym aby parę spraw zmieniło się w tym kraju mimo, że są sprzeczne z nauką kościoła. Ale taki marsz jak dla mnie temu nie pomoże. W końcu to, że ja bym chciał +ewentualna jakaś mniejszość nie ma większego znaczenia póki nie uzyska się większości. Oczywiście szanowanie praw mniejszości a danie im wprowadzenia nowego prawa itp itd. Znając życie za kilkanaście,kilkadziesiąt lat będę patrzył z niedowierzaniem czego chcą młodzi ludzie. Z drugiej strony mam nadzieję, że to się jakoś wyrówna. @@@Jeśli chodzi o marsz to krzyż na drogę i powodzenia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 07 2006
![]() |
![]() Ten marsz ma być bardziej wielkim Coming Outem niż wielką manifestacją przeciw złemu prawu. Pokazaniem, że istnieje taka grupa (co było mówione wcześniej) i, mimo, że nie podziela 'powszechnej' wiary w boga/bogów, to nie morduje, nie pali i nie gwałci a żyje praktycznie tak samo jak grupa osób wierzących. Może akurat ktoś dojdzie do wniosków, że skoro pewna grupa osób o takich poglądach wyszła na ulicę, to można zebrać się na odwagę i przyznać się przed samym sobą/rodziną do braku wiary w boga/bogów.
Ostatnio edytowany przez Voon - 04-10-2009 o 17:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 09 2007
Lokacja: Szczecin
Stan: Niegrający
Imię: Royhav
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dark Squad
Świat: Premia
Poziom: 102
Skille: 80/75
Poziom mag.: 7
![]() |
![]() Cytuj:
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 11 2005
Lokacja: Wrocław
|
![]() Gonzo, skoro trzymasz się z dala od polityki to nie pieprz o niej bzdur.
![]() |
#118 |
Dinozaur
Data dołączenia: 27 08 2003
Stan: Niegrający
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze
Imię: Moon Durus
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
|
![]() ciekawy temat się nawiązał...
to powiem coś od siebie Sklepu w święta są czynne (prywatne małe) I nie możesz ludziom zakazać świętować jak chcesz se kupić chleb... krzyże w urzędach/szkołach. Hmmm nad tym się nigdy nie zastanawiałem tak na pierwsza myśl to myślę ze Polska jako kraj z dominacja religii katolickiej może nazywać się Krajem Katolickim wiec krzyże niech se wiszą... Ja osobiście wole wieżyc w wiarę przodków ale to inna śpiewka. Mi krzyże nie przeszkadzają po prostu je ignoruje. Co do religii w szkole , to może nie miałbym o niej tak złego zdania gdyby była nie obowiązkowa... Uważam ze tracę 2 godziny tygodniowo , bo tylko dogaduje dla księdza który już momentami mnie ignoruje bo nie ma argumentów albo ma takie które ruszyły by tylko Chrześcijanina... "Bo w Biblii jest napisane....." Tylko ja mu na to odpowiadam ze Biblie tez pisali ludzie a co śmieszniejsze przechodziła przez ręce Watykanu (kiedy to na świecie było mało egzemplarzy a pisali ręcznie mogli sobie takie poprawki wprowadzić ze oho ho) |
![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zbanowany
|
![]() Tylko że teoretycznie nie powinny wisieć żadne symbole religijne, czy to jakiejś sekty, czy dominującej religii świata.
|
![]() |
![]() |