Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 04-10-2009, 02:31   #101
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post
Weź Ty się w końcu zdecyduj. Raz mówisz do mnie, że wikipedia to gówno a nie źródło informacji, a za drugim razem, podajesz ją jako źródło.
1. Na dole artykułu są przypisy.
2. Ja go nie podaję jako dowodu w sporze; jeśli stwierdzisz, że posiadasz inne informacje na temat tego, jak krzyż znalazł się w sejmie, to postaram się o wiarygodniejsze źródło.

Cytuj:
i co ten marsz da, że zdejmą krzyż i kościół straci wpływy?
Marsz nie ma konkretnych postulatów, a takie inicjatywy nigdy nie mają na celu osiągnięcia jakichś namacalnych korzyści. Liczą się efekty propagandowe, zamanifestowanie swojego istnienia i *woli* aktywnego uczestniczenia w życiu publicznym. Ty coś kiedyś wspominałeś o olimpiadzie z wosu - rzeczywiście interesujesz się naukami społecznymi, czy tylko wkuwasz daty i nazwy agend ONZ?

Cytuj:
Rozumiem, że państwo nie powinno mieć oficjalnej religii, ale myślę, że walką z tym powinna zająć się partia polityczna, a nie banda ludzi
Czasy, kiedy wszystkim zajmowała się partia, minęły w roku 1989. Demokracja nie polega tylko na możliwości głosowania, ale manifestowania poglądów i woli w taki właśnie sposób. Jeśli uważasz, że to nie ma sensu, to przecież ja Cię nie zmuszam do uczestnictwa.

Cytuj:
dopóki krzyż sobie wisi i nie wpływa na politykę, to mi osobiście to nie przeszkadza. A jakoś nie zauważyłem, by miał on wpływ na cokolwiek. Po prostu sobie... wisi.
Powtarzam po raz kolejny, krzyż jest skutkiem, nie przyczyną. Ale dopóki tam wisi, dopóty możemy być pewni, że władza w Polsce drży przed Kościołem.

Cytuj:
Imho, krzyż jest dla nich symbolem wyrazu swojej religijności.
I w domu mogą go sobie wieszać. Ale nie w sejmie, nie w szkołach i nie w pozostałych instytucjach publicznych.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 04-10-2009 o 02:33.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-10-2009, 12:42   #102
Serious Sam
Użytkownik Forum

Serious Sam's Avatar

Data dołączenia: 27 04 2006
Wpisy bloga: 16

Serious Sam ma numer GG 1542247
Domyślny

Nie lubię fanatyków. Katolików, jak i ateistów, którzy od pewnego czasu starają się wszystkim narzucić swoje racje. Druga sprawa, to to, że kościół ma jakieś wpływy w sejmie. Jak pojedynczy poseł jest katolikiem, to też uważacie, że przez niego kościół ma wpływ na to, co się dzieje w sejmie? Dajta spokój.

Amor patriae nostra lex!

Miłość ojczyzny naszym prawem!
Serious Sam jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2009, 12:55   #103
Tibijczyk222
Użytkownik Forum

Tibijczyk222's Avatar

Data dołączenia: 08 01 2007
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Nie chodzi tylko o sejm. Ale np. kościół ma spory wpływ na in vitro , aborcję czy chociażby sklepy pozamykane w święta katolickie , polska to chyba państwo świeckie więc tego raczej nie powinno być >.>

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
wiec czemu jest w języku Polskim a w nazwie po kropce jest .pl ?
żydowska była by po hebrajsku (czy jaki oni tam maja) a po kropce było by .żydy , .jude czy coś tam.
Tibijczyk222 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2009, 12:56   #104
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Serious Sam Pokaż post
Jak pojedynczy poseł jest katolikiem, to też uważacie, że przez niego kościół ma wpływ na to, co się dzieje w sejmie? Dajta spokój.
Jesli posel opiera swoj wizerunek na byciu katolikiem, to jest zakladnikiem elektoratu katolickiego, ergo - zakladnikiem kleru ktory tym elektoratem manipuluje.

Druga sprawa jest taka, ze poslow - katolikow w takim znaczeniu jak powyzej mamy w sejmie na oko jakies 85-90%, takze w klubach nazywających się lewicowymi. Wiec wplyw istnieje i nie jest na tak mala skale, jak mogloby sie wydawac.
stary 04-10-2009, 13:13   #105
Muszkiet
Zbanowany

Data dołączenia: 20 04 2009

Stan: Początkujący
Profesja: Druid
Świat: Valoria
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Serious Sam Pokaż post
Jak pojedynczy poseł jest katolikiem, to też uważacie, że przez niego kościół ma wpływ na to, co się dzieje w sejmie? Dajta spokój.
Pojedynczy poseł może wierzyć nawet w Muminki, o ile uwzględnia to że w państwie są też ludzie o innych poglądach.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tibijczyk222 Pokaż post
Nie chodzi tylko o sejm. Ale np. kościół ma spory wpływ na in vitro , aborcję czy chociażby sklepy pozamykane w święta katolickie , polska to chyba państwo świeckie więc tego raczej nie powinno być >.>
Proszę Cię przeczytaj temat jeszcze raz, bo już parokrotnie stwierdziliśmy że takie sprawy jak in vitro, czy aborcja nie są aprobowane przez wszystkich ateistów i nie są potępiane przez wszystkich katolików.
Muszkiet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2009, 13:13   #106
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

Ale skoro Polska nie jest państwem wyznaniowym, to jakim prawem w instytucjach PAŃSTWOWYCH widnieją symbole jakiejkolwiek religii? Ja tez jestem temu za tym, aby je zdjąć.
stary 04-10-2009, 13:24   #107
Pix888
Użytkownik Forum

Pix888's Avatar

Data dołączenia: 10 10 2008

Domyślny

Skoro 90% mieszkańców Polski to katolicy to nie rozumiem waszych żali. Tak tak tłumaczcie to sobie tym, że niektórzy z nich to ateiści, niektórzy pozostają katolikami tylko dla spokoju itp itd.
Drodzy napinacze jeśli jesteście pełnoletni to istnieje coś takiego jak akt apostazji czyli wypisanie was na wieczki wieczków amen z tej znienawidzonej kościelnej instytucji.
Oczywiście co powie mama tata, babcia,piesek ,sąsiedzi, i chuj wie co jeszcze wielu ludzi powstrzymuje przed tym. Jak dla mnie zwyczajnie nie mają oni jaj.
Demokracja to rządy większości. Większość w tym kraju jest Katolikami. Dlatego między innymi wiszą krzyże. Jeśli to się zmieni zapewne przestaną wisieć.
Oczywiście wtedy jak przypuszczam raczej będziecie płakać niż się radować bo islam zbliża się wielkimi krokami do europy. Na szczęście nasz kraj jako tako się temu opiera.
Uważam, że w Polsce nikt nie jest dyskryminowany ze względu na wyznanie bądź jego brak. Chyba, że mówimy o ludziach jako tako bo gdzieniegdzie na jakiejś wsi np. nie pójście do kościoła, długie włosy i cholera wie co jeszcze może być przyczyną nieporozumień.
Pix888 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2009, 13:31   #108
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Pixik, no i co z tego? Polska nie jest krajem wyznaniowym, toteż w instytucji państwowej żaden religijny symbolw wisieć/leżeć/we nie powinien. Takie rzeczy to w prywatnych gabinetach - chcesz, to sobie przyozdabiaj krzyżami.
stary 04-10-2009, 13:31   #109
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

http://www.maia-krakow.org/po-co-maia.html
Nie chce mi się w tej chwili pisać więcej, tutaj macie wyjaśnienie, dlaczego organizowany jest ten marsz.

@down
Ja też się do tych ~90% wliczam (nie wiem jak Ty). Kolega w te wakacje chciał dokonać apostazji, ale nie był w stanie spotkać się z proboszczem, bo jak tylko podał przez telefon powód, dla którego chce się spotkać, okazało się, że proboszcz jest zajęty i jeszcze długo będzie. Teraz kolega wyjechał na studia, może w następne wakacje się uda. A może nie...

Ostatnio edytowany przez Litawor - 04-10-2009 o 13:37.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2009, 13:32   #110
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pix888 Pokaż post
Skoro 90% mieszkańców Polski to katolicy to nie rozumiem waszych żali.
Ponad 90% w tym kraju to jest, ale ochrzczonych, a zatem wpisanych do kartotek jako katolicy.

Ile z nich zyje po katolicku widzimy na codzien.
stary 04-10-2009, 13:43   #111
Muszkiet
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Skoro 90% mieszkańców Polski to katolicy to nie rozumiem waszych żali. (...)Demokracja to rządy większości. Większość w tym kraju jest Katolikami.Dlatego między innymi wiszą krzyże. Jeśli to się zmieni zapewne przestaną wisieć..
Wyobraź sobie że większość ludzi w Polsce lubi Dodę, czy to powód aby wieszać jej portrety w szkołach, robić wolny dzień kiedy koncertuje w okolicy itp.? Jest przecież demokracja.
Wiem, wiem zajebiste porównanie
Cytuj:
Drodzy napinacze jeśli jesteście pełnoletni to istnieje coś takiego jak akt apostazji czyli wypisanie was na wieczki wieczków amen z tej znienawidzonej kościelnej instytucji.
Ja powodu nie widzę, bo wierzący jestem.
Cytuj:
Oczywiście wtedy jak przypuszczam raczej będziecie płakać niż się radować bo islam zbliża się wielkimi krokami do europy. Na szczęście nasz kraj jako tako się temu opiera.
Masz racje, jak tylko zdejmiemy symbole religijne z sejmu to ludzie przestaną wierzyć, przyjdą araby i będziemy się wysadzać, bo tak przecież się w tym islamie robi.

Ostatnio edytowany przez Muszkiet - 04-10-2009 o 13:46.
stary 04-10-2009, 13:54   #112
Beh0lder
Użytkownik Forum

Beh0lder's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2009
Lokacja: tutaj

Domyślny

Albo palic nie wierzacych na stosach bo kiedy sie tak w chrzescijanstwie robilo . A araby niech sie wysadzaja u siebie ;P.
stary 04-10-2009, 14:38   #113
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
Ok, załóżmy, że właśnie dokonałem apostazji. Co z tego? Czy wszystkie sklepy są z tego powodu otwarte dla mnie całą dobę w niedziele? Czy dzięki temu ta marionetka Gowin nie ma takich posranych pomysłów? Czy dzięki temu na organizacje kościelne spadnie normalny podatek a państwo zalegalizuje aborcję i eutanazję? Retorycznie, kotku.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2009, 17:22   #114
Pix888
Użytkownik Forum

Pix888's Avatar

Data dołączenia: 10 10 2008

Domyślny

Tak apropo: Sam co do "kościoła" zarządzanego przez ludzi mam wiele do zarzucenia i ogólnie ta instytucja jest dla mnie w jakimś stopniu porażką.
Przecież u nas aborcja jest legalna jeśli spełnia odpowiednie warunki. Wiara z aborcją ma niewiele wspólnego gdyż znam ludzi niewierzących, którzy uważają, że jak nagle jakaś kretynka w którymś miesiącu ciąży stwierdzi, że skrobiemy.
Też chciałbym aby parę spraw zmieniło się w tym kraju mimo, że są sprzeczne z nauką kościoła. Ale taki marsz jak dla mnie temu nie pomoże. W końcu to, że ja bym chciał +ewentualna jakaś mniejszość nie ma większego znaczenia póki nie uzyska się większości. Oczywiście szanowanie praw mniejszości a danie im wprowadzenia nowego prawa itp itd.
Znając życie za kilkanaście,kilkadziesiąt lat będę patrzył z niedowierzaniem czego chcą młodzi ludzie. Z drugiej strony mam nadzieję, że to się jakoś wyrówna.
@@@Jeśli chodzi o marsz to krzyż na drogę i powodzenia Może wywoła on jakieś dyskusje chociaż nie liczyłbym na to.
Pix888 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2009, 17:53   #115
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
Ale taki marsz jak dla mnie temu nie pomoże.
Ten marsz ma być bardziej wielkim Coming Outem niż wielką manifestacją przeciw złemu prawu. Pokazaniem, że istnieje taka grupa (co było mówione wcześniej) i, mimo, że nie podziela 'powszechnej' wiary w boga/bogów, to nie morduje, nie pali i nie gwałci a żyje praktycznie tak samo jak grupa osób wierzących. Może akurat ktoś dojdzie do wniosków, że skoro pewna grupa osób o takich poglądach wyszła na ulicę, to można zebrać się na odwagę i przyznać się przed samym sobą/rodziną do braku wiary w boga/bogów.

Ostatnio edytowany przez Voon - 04-10-2009 o 17:54.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2009, 18:58   #116
Hovvner
Użytkownik Forum

Hovvner's Avatar

Data dołączenia: 25 09 2007
Lokacja: Szczecin

Imię: Royhav
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dark Squad
Świat: Premia
Poziom: 102
Skille: 80/75
Poziom mag.: 7
Hovvner ma numer GG 8646050
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post
odezwał się wielki kozak, 2 lata wcześniej urodzony... żałosne. I nie PO, czy PiS. Trzymam się z daleka od polityki, jeśli na kogoś bym miał głosować, byłoby to SLD, bo PO/PiS/UPR są złożone z właśnie takich yetich jak ty, co stawiają wszystkich poniżej siebie. Nawet nie powiem ci żebyś się ogarnął, bo po twoich postach wnioskuję, że idiotą pozostaniesz...

... a teraz idź namawiać ludzi do głosowania na UPR, partii, która np. jest przeciwko Unii Europejskiej, lmfao. Dobrze, że takich idiotów jest mniej niż 5 procent.
Ignorance is bliss :>

Cytuj:
00:03 Kyyuo [204]: dzisiaj
00:03 Kyyuo [204]: 300kg na 3 x
00:03 Kyyuo [204]: zaczelem
Cytuj:
23:46 Agresywny Koksik [9]: nie ma wiekszego ode mnie w szczecinie
23:46 Agresywny Koksik [9]: no chyba ze kyyuo
23:46 Agresywny Koksik [9]: on ma 75 w bicepsie
23:46 Agresywny Koksik [9]: ciezko mu sie exure wciska na f1, dlatego pada
Hovvner jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2009, 19:07   #117
Articuno
Użytkownik Forum

Articuno's Avatar

Data dołączenia: 27 11 2005
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Gonzo, skoro trzymasz się z dala od polityki to nie pieprz o niej bzdur.
Articuno jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2009, 21:03   #118
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Articuno Pokaż post
Gonzo, skoro trzymasz się z dala od polityki to nie pieprz o niej bzdur.
łohohohoh, konkretne stwierdzenie, wszystko wyjaśnione, to lubię!
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2009, 18:17   #119
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Imię: Moon Durus
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
Domyślny

ciekawy temat się nawiązał...

to powiem coś od siebie

Sklepu w święta są czynne (prywatne małe) I nie możesz ludziom zakazać świętować jak chcesz se kupić chleb...

krzyże w urzędach/szkołach. Hmmm nad tym się nigdy nie zastanawiałem tak na pierwsza myśl to myślę ze Polska jako kraj z dominacja religii katolickiej może nazywać się Krajem Katolickim wiec krzyże niech se wiszą... Ja osobiście wole wieżyc w wiarę przodków ale to inna śpiewka. Mi krzyże nie przeszkadzają po prostu je ignoruje.

Co do religii w szkole , to może nie miałbym o niej tak złego zdania gdyby była nie obowiązkowa... Uważam ze tracę 2 godziny tygodniowo , bo tylko dogaduje dla księdza który już momentami mnie ignoruje bo nie ma argumentów albo ma takie które ruszyły by tylko Chrześcijanina... "Bo w Biblii jest napisane....." Tylko ja mu na to odpowiadam ze Biblie tez pisali ludzie a co śmieszniejsze przechodziła przez ręce Watykanu (kiedy to na świecie było mało egzemplarzy a pisali ręcznie mogli sobie takie poprawki wprowadzić ze oho ho)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
Albertus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2009, 18:23   #120
Muszkiet
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
krzyże w urzędach/szkołach. Hmmm nad tym się nigdy nie zastanawiałem tak na pierwsza myśl to myślę ze Polska jako kraj z dominacja religii katolickiej może nazywać się Krajem Katolickim wiec krzyże niech se wiszą...
Tylko że teoretycznie nie powinny wisieć żadne symbole religijne, czy to jakiejś sekty, czy dominującej religii świata.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania