Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 06-10-2009, 19:12   #761
Necromantor
Użytkownik Forum

Necromantor's Avatar

Data dołączenia: 25 07 2006
Lokacja: ..........

Stan: Niegrający
Domyślny

A ja nie wiem czemu tak wielu szpanuje wys. wykształceniem lub jakąs ponadprzecietną inteligencja. Nie każdego natura obdarzyla tak wspaniałym umysłem ...

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 06-10-2009, 21:56   #762
Hovvner
Użytkownik Forum

Hovvner's Avatar

Data dołączenia: 25 09 2007
Lokacja: Szczecin

Imię: Royhav
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dark Squad
Świat: Premia
Poziom: 102
Skille: 80/75
Poziom mag.: 7
Hovvner ma numer GG 8646050
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Necromantor Pokaż post
A ja nie wiem czemu tak wielu szpanuje wys. wykształceniem lub jakąs ponadprzecietną inteligencja. Nie każdego natura obdarzyla tak wspaniałym umysłem ...
A kto powiedział że szpanerstwo jest fajne?

Cytuj:
00:03 Kyyuo [204]: dzisiaj
00:03 Kyyuo [204]: 300kg na 3 x
00:03 Kyyuo [204]: zaczelem
Cytuj:
23:46 Agresywny Koksik [9]: nie ma wiekszego ode mnie w szczecinie
23:46 Agresywny Koksik [9]: no chyba ze kyyuo
23:46 Agresywny Koksik [9]: on ma 75 w bicepsie
23:46 Agresywny Koksik [9]: ciezko mu sie exure wciska na f1, dlatego pada
Hovvner jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2009, 13:37   #763
Snopeczek
Użytkownik Forum

Snopeczek's Avatar

Data dołączenia: 30 09 2006
Lokacja: Eudezet

Snopeczek ma numer GG 3120165
Domyślny

a wg mnie, ludzie inteligentni potrafiliby skończyć tą bezsensowną konwersację po 2 postach. robi się to nudne.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post
Dr. Snopeczek i Dr. Gonzo polecają tanią wódkę - otwiera punkty widzenia, i stwarza nowe drogi w życiu.
Snopeczek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2009, 15:38   #764
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Snopeczek Pokaż post
a wg mnie, ludzie inteligentni potrafiliby skończyć tą bezsensowną konwersację po 2 postach. robi się to nudne.
A wg. mnie ludzie nieinteligentni nie powinni antycypować, co zrobiliby ludzie inteligentni
stary 07-10-2009, 23:52   #765
Hovvner
Użytkownik Forum

Hovvner's Avatar

Data dołączenia: 25 09 2007

Imię: Royhav
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dark Squad
Świat: Premia
Poziom: 102
Skille: 80/75
Poziom mag.: 7
Hovvner ma numer GG 8646050
Domyślny

Zacznijmy od tego, że bycie inteligentnym jest nudne jak flaki z olejem.

Cytuj:
00:03 Kyyuo [204]: dzisiaj
00:03 Kyyuo [204]: 300kg na 3 x
00:03 Kyyuo [204]: zaczelem
Cytuj:
23:46 Agresywny Koksik [9]: nie ma wiekszego ode mnie w szczecinie
23:46 Agresywny Koksik [9]: no chyba ze kyyuo
23:46 Agresywny Koksik [9]: on ma 75 w bicepsie
23:46 Agresywny Koksik [9]: ciezko mu sie exure wciska na f1, dlatego pada
Hovvner jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-10-2009, 15:40   #766
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Stan: Na Emeryturze
Imię: Moon Durus
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Funkcja kwadratowa jest tak banalna, tak śmiesznie prosta, że tylko największy jełop tego nie zrozumie. To nawet nie musi być wytłumaczone przez nauczyciela, tu nie ma co rozumieć. Przecież to raptem 4 wzory, w tym 2 różnią się tylko jednym zdaniem.

Pozdrawiam Siemiatycze, miasto odmienności.
nie sprawia mi to większych problemów ; po prostu nie umiałem tego opisać ;D ale rozwiązać na lekcji umiem. (ale w klasie tylko 3-4 osoby umieją)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kele Pokaż post
Z tego co mi wiadomo, w porównaniu do poprzednich roczników to nie tyle co mamy rozszerzone przedmioty, co podstawowe są na niższym poziomie. Także jeżeli ktoś sobie nie daje rady z matmy na podstawie, to jest jełop.
podstawy z matmy to dodawanie , odejmowanie , mnożenie , dzielenie (+ wszystko to pisemnie) , i jakieś podstawy geometrii , reszta rzeczy na 99 % będzie zbędna.

No i jak ktoś nie umie tych podstaw to fakt - jest jełopem. (a uwierzcie mi ze są tacy nawet wychodząc z gimnazjum)

Cytuj:
@up: Jako, że jestem urodzonym matematykiem, to chyba logiczne że taki argument do mnie nie przemawia. Zresztą, jak napisałem, to są tylko 4 wzory, w tym 2 takie same ale z innym znakiem. Wystarczy wykuć żeby zrobić to zadanie.

Ale jak ktoś nie ma predyspozycji do ortografii, to się go linczuje. A naprawdę, funkcje kwadratowe to jeden z najłatwiejszych działów w matematyce. Jeśli nawet tego nie rozumiesz, to szykuj się na poprawkę z matmy, o maturze nie wspomnę, bo funkcje sześcienne, całki, statystyka cię po prostu zjedzą.
no prawie się z tobą zgodzę.

wzory u nas na klasówkach są na tablicy , wiec uczyć się ich nie trzeba. Funkcje kwadratowe nie są trudne , ale do najłatwiejszych tez nie należą. I jak ktoś nie umie ich robić to na pewno nie jest jełopem (zaznaczę ze ja umiem , żeby zaraz mi nie pisali).

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"

Ostatnio edytowany przez Albertus - 08-10-2009 o 15:47.
Albertus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-10-2009, 15:51   #767
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
podstawy z matmy to dodawanie , odejmowanie , mnożenie , dzielenie (+ wszystko to pisemnie) , i jakieś podstawy geometrii , reszta rzeczy na 99 % będzie zbędna.
Podstawy matematyki kończą się na prostej statystyce, a więc obejmują wszystko co do jej zrozumienia jest potrzebne (czyli m.in podstawy rachunku różniczkowego i całkowego).

A fakt nazywania "podstawami" rzeczy elementarnych to jest zwykłe zafałszowanie rzeczywistości, podobnie jak nazywanie podstawową znajomością angielskiego umiejętności względnie poprawnego posługiwania się czasem teraźniejszym i przeszłym (co jest juz kompletnym kuriozum).

_______
Poza tym warto jeszcze rozgraniczyć dwie rzeczy: to co sie umie i to, czego jest sie w stanie nauczyć.

Jeśli ktoś nie przyswoił sobie rachunku funkcyjnego na poziomie funkcji kwadratowej - jest leniem, jeśli nie przyswoił, bo przekracza to jego możliwości - jego możliwości są wyjątkowo skromne, ergo - jest jełopem.

Ostatnio edytowany przez Vil - 08-10-2009 o 15:58.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-10-2009, 16:03   #768
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Domyślny

UP.

Ja matematykę dziele na 3 działy

Podstawy - to co ci się w życiu przyda (ułamki dziesiętne , dodawanie , odejmowanie , mnożenie , dzielenie , proste figury geometryczne i ich pola i obwody , zamiana jednostek typu km - m itp. , diagramy jakieś)

Średnie - to te wszystkie funkcje , jakieś fikuśne figury geometryczne itp itd. ogólnie to co uczysz się w późniejszych klasach podstawówki - gimnazjum - zawodówka (i Liceum/technikum z niskim poziomem)

Ponad Normę - to już jakieś rzeczy o których pojęcia nie mam ;D to pewnie się na studniach uczy lub na liceach z rozszerzeniem matematycznym

no i tak :

jak ktoś nie zna podstaw jest jełopem

jak ktoś nie zna średnich rzeczy jest albo leniem któremu się nie chce uczyć albo nie ma do tego możliwości albo uznał to za niepotrzebne.

jak ktoś nie zna tych rzeczy ponad normę to jest zwykłym człowiekiem który lubił uczyć się matematyki/miał do tego głowę ale poprzestał na tym bo odnajduje się w czymś innym.

No a jak ktoś umie wszystko no to pogratulować.

PS. Dla normalnego człowieka który pracuje w normalnej pracy przydają się tylko podstawy , reszta będzie zbędna ( w większości zawodów)

Cytuj:
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"

Ostatnio edytowany przez Albertus - 08-10-2009 o 16:05.
stary 08-10-2009, 16:16   #769
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
PS. Dla normalnego człowieka który pracuje w normalnej pracy przydają się tylko podstawy , reszta będzie zbędna (w większości zawodów)
Ja, biorąc pod uwagę doświadczenia ze studiów (niematematycznych, tak na marginesie), mogę Ci powiedzieć, że o 70-80% matematyki na poziomie wyższym niż licealny nawet nie słyszałeś, więc nie jesteś obiektywnie w stanie ocenić, gdzie kończą się podstawy.

Poza tym jeśli ktoś ma zamiar pracować w jakimś sensownym zawodzie, z matematyką wyższą zetknie się niezależnie od tego, czy będzie się bawić w chemię, fizykę, budownictwo, elektronikę czy zarządzanie. A nawet jeśli skończy na podawaniu cegieł na budowie, to przyda mu się model matematyczny podawania, żeby wiedział, czy noszenie po dwie jest bardziej cost-effective od noszenia po jednej (przy uwzględnieniu wszystkich czynników wynikających z elementarnej fizyki).

Ostatnio edytowany przez Vil - 08-10-2009 o 16:18.
stary 08-10-2009, 16:25   #770
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
Ja, biorąc pod uwagę doświadczenia ze studiów (niematematycznych, tak na marginesie), mogę Ci powiedzieć, że o 70-80% matematyki na poziomie wyższym niż licealny nawet nie słyszałeś, więc nie jesteś obiektywnie w stanie ocenić, gdzie kończą się podstawy.

Poza tym jeśli ktoś ma zamiar pracować w jakimś sensownym zawodzie, z matematyką wyższą zetknie się niezależnie od tego, czy będzie się bawić w chemię, fizykę, budownictwo, elektronikę czy zarządzanie. A nawet jeśli skończy na podawaniu cegieł na budowie, to przyda mu się model matematyczny podawania, żeby wiedział, czy noszenie po dwie jest bardziej cost-effective od noszenia po jednej (przy uwzględnieniu wszystkich czynników wynikających z elementarnej fizyki).
jestem w stanie stwierdzić gdzie kończą się podstawy a zaczyna ta średnia wiedza , jedynie nie jestem w stanie stwierdzić gdzie kończy się średnia a zaczyna ta wyższa.

no tak matematyka jest bardzo potrzebna w życiu , ale jestem pewny ze taka np. funkcja kwadratowa dla 99% zawodów będzie nie przydatna.

lepiej było jak podstawówka miała 8 klas , wtedy mogli by uczyć podstaw przez 8 lat a kto chciałby więcej szedł by dalej , a tak te gimnazjum to takie nie wiadomo co...

Cytuj:
stary 08-10-2009, 16:39   #771
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
jestem w stanie stwierdzić gdzie kończą się podstawy a zaczyna ta średnia wiedza , jedynie nie jestem w stanie stwierdzić gdzie kończy się średnia a zaczyna ta wyższa.
Sęk w tym, że to co kwalifikujesz jako wiedza średnia to są tak naprawdę podstawy.

Cytuj:
no tak matematyka jest bardzo potrzebna w życiu , ale jestem pewny ze taka np. funkcja kwadratowa dla 99% zawodów będzie nie przydatna.
Funkcja kwadratowa ma znaczenie poglądowe i dydaktyczne.

Każdą inną funkcję z jaką się spotkasz będziesz analizował w ten sam sposób.
stary 08-10-2009, 16:44   #772
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Domyślny

według Ciebie są to podstawy , ja do podstaw zaliczam to co się może przydać w normalnym życiu. (z każdego przedmiotu)

Cytuj:
stary 08-10-2009, 16:46   #773
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

napisalem Ci, co może przydać się w normalnym zyciu, chyba, ze po polsku rownasz w dol i za normalne zycie uważasz odintelektualizowane zycie robola.
stary 08-10-2009, 16:51   #774
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Domyślny

normalne życie ma zwykły szary człowiek który ma normalna prace.

Cytuj:
stary 08-10-2009, 16:52   #775
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008

Domyślny

Cytuj:
Ale ćwiczy logiczne myślenie. Czemu Polaków uważa się za bardzo inteligentnych ludzi (mam na myśli tych normalnych, a nie tych co wyjeżdżają żeby kraść)? Właśnie dzięki takim zadaniom.

I btw. Podstawy dla każdego znaczą co innego.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-10-2009, 16:54   #776
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Domyślny

no tak , ćwiczą logiczne rozumowanie - dlatego są w szkołach. Ale same w sobie nie przydadzą ci się.

Cytuj:
stary 08-10-2009, 16:55   #777
Kele
Guest

Domyślny

@Albertus
Czym jest ta normalna praca? Vil wspomniał chociażby o fizykach, chemikach, elektrykach czy o gościach pracujących w budownictwie. To nie są 'normalne' zawody? ; >

Edit: Matematyka to masa abstrakcyjnych pojęć, więc trudno mówić tutaj o przydatności 'samej w sobie'.

Ostatnio edytowany przez Kele - 08-10-2009 o 16:56.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 08-10-2009, 16:58   #778
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Ale ćwiczy logiczne myślenie.
logiczne myślenie jest akurat produktem ubocznym, wlasnie znajomosc wielu zagadnien matematycznych w formie "wprost" przydaje się w wielu dziedzinach zycia zawodowego, nawet normalnie nie oczekiwanych.

Zeby nie byc goloslownym - na matematyce opiera się m. in. logistyka (algorytmy planowania transportu), inzynieria dzwieku (elektrodynamika falowa, rachunek rozniczkowy, miary logarytmiczne), grafika komupterowa (statystyczne algorytmy kompresji obrazu, kompresja stratna, kodowanie z rozpraszaniem widma), chemia cząsteczkowa (np. rozklady prawdopodobienstwa rozpadu cząstek, rachunek rozniczkowy), slyszalem ciekawostki o wykorzystywaniu statystyki przy produkcji win (np. estymacja czasow lezakowania w oparciu o statystyczny model fermentacji). Kilka przykladow z przyslowiowej dupy, a ile matematyki !

I jak wspomnialem wczesniej, podawanie cegiel tez mozna usprawnic przy pomocy paru prostych obliczen.

btw jesli ktos chce sie na ten temat cos wiecej dowiedziec i lubi sie posmiac z hollywoodzkich produkcji, polecam serial "Numb3rs", wprawdzie w 70-80% jest to sciema, ale do pewnego stopnia obrazuje istniejące zjawiska i metody analizy.

Ostatnio edytowany przez Vil - 08-10-2009 o 17:00.
stary 08-10-2009, 18:21   #779
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
btw jesli ktos chce sie na ten temat cos wiecej dowiedziec i lubi sie posmiac z hollywoodzkich produkcji, polecam serial "Numb3rs", wprawdzie w 70-80% jest to sciema, ale do pewnego stopnia obrazuje istniejące zjawiska i metody analizy.
Wiem, że to napisałeś, ale główny bohater za pomocą rachunku prawdopodobieństwa znajdywał snajpera w budynku lol.
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-10-2009, 22:19   #780
Necromantor
Użytkownik Forum

Necromantor's Avatar

Data dołączenia: 25 07 2006
Lokacja: ..........

Domyślny

Jesli ktos np. nie umie matmy ale za to jest dosc dobry z anglika lub histori to dla mnie jest wporzadku, jesli ktos nie umie kompletnie nic albo nic nie robi wtedy mozemy go nazwac kretynem/idiota/kimkolwiek tam chcecie. Ale jesli ktos komus jezdzi tylko za to bo nie potrafi sobie poradzic z danym przedmiotem jest dla mnie totatalnym 0 i nie chce miec z takim czlowiekiem do czynienia, nigdy.

Użytkowników czytających ten temat: 3 (zarejestrowanych: 0, gości: 3)

Zasady postowania