Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 14-01-2010, 17:20   #1701
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
Rothes ma numer GG 8040057 Adres Jabbera do Rothes
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Dam ci powód, o wielki logiku, do wyśmiania mnie, ale nie rozumiem tego zdania. Jestem prawie pewien, że w wieku 18 lat też nie mówiłeś takim językiem, więc daruj sobie napinki.
Racja. Mówiłem takim językiem w wieku 16 lat. We wrześniu, bądź październiku I klasy szkoły średniej, bo bodajże wtedy przerabia się na matematyce logikę. Dwa posty wyżej napisałem to:

Ukryty tekst:
Bardziej zrozumiały w liceum zapis i konkretny przykład:

Wolałem nie używać tej formy zapisu kwantyfikatorów, gdyż w matematyce akademickiej oznaczają one kolejno kres dolny i górny zbioru. W przeciwieństwie do cytowanego zdania, tego mogłeś nie wiedzieć, i dlatego dopowiadam.
Od reszty tekstu bije taki jad, nienawiść i brak poszanowania rozmówcy, że szkoda mego czasu na tworzenie jakiejkolwiek riposty.

@Slythia, Lasooch

To jest jeszcze kwestia odpowiedniej interpretacji i analizy. Moja polonistka, na przykład tak ciekawie potrafiła omawiać poszczególne utwory, że nie uwierzę, iż nazwalibyście je nudnymi, bądź przereklamowanymi. Prawdopodobnie zmienilibyście również zdanie, gdybyście dostrzegli jak często nawiązuje się do tych treści zarówno we współczesnych utworach i felietonistyce, jak również w mediach czy nawet na ulicy, podczas rozmów z odpowiednimi ludźmi. Niby taki szczegół, a cieszy. Szczerze Wam życzę, abyście kiedyś to poczuli.

Jako, że całkiem spore grono tego forum zna twórczość pewnego łódzkiego handlowca, pokuszę się o (zapewne dość nieudolną) próbę porównania tego do czegoś, co znacie. Frazę "na pohybel skurwysynom" zrozumie każdy bez różnicy, czy czytał książkę, czy nie. Jednakże, czy nie uważacie, że humorystyczne przesłanie tego zwrotu w pełni dostrzegą jedynie osoby, które znają utwór?

P.S. Do rzemieślników nic nie mam. Natomiast śmieszą mnie niezmiernie pseudointeligenci, którzy koniec końców nimi zostają.

Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji.

Ostatnio edytowany przez Rothes - 14-01-2010 o 17:22.
Rothes jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 14-01-2010, 17:25   #1702
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rothes Pokaż post
@Slythia, Lasooch

To jest jeszcze kwestia odpowiedniej interpretacji i analizy. Moja polonistka, na przykład tak ciekawie potrafiła omawiać poszczególne utwory, że nie uwierzę, iż nazwalibyście je nudnymi, bądź przereklamowanymi.
Być może. Niestety moją polonistkę mogę z czystym sumieniem nazwać idiotką i ignorantką. Nie potrafi kobieta odpowiedzieć na większość pytań odnośnie lektur, sprawdza według klucza (przez co, gdy na pytanie o cnotę odpowiedziałem 'wszystkie pozytywne cechy ludzi, zwierząt i przedmiotów' a chodziło bodajże o 'wszystkie zalety', straciłem punkt - sic!) i śmiesznie gubi się próbując błysnąć frazeologizmami. Wszystko to byłoby co prawda zrozumiałe, gdyby nie była nauczycielką akurat tego przedmiotu.
stary 14-01-2010, 17:50   #1703
Oerciak
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 04 2007
Lokacja: Toruń

Oerciak ma numer GG 4853370
Domyślny

Ja lektur nie czytam, bo nie są specjalnie interesujące. Jedyne które mnie jako tako zaciekawiły to Krzyżacy, Chłopcy z placu broni, Makbet, oraz Kamienie na szaniec. Przeczytałem też Ogniem i Mieczem(mimo że nie przerabialiśmy), dość ciekawe. Co nie zmienia faktu, że zdecydowaną większości nie czytam nawet streszczenia bo zwyczajnie mnie nudzą.

I tak swoją drogą- bo zaciekawiła mnie dyskusja Rothesa i CytrynowegoSorbeta(od dziś będę Cię zwał CB, masz za długi nick jak dla mnie ;-P)

Cytuj:
Od reszty tekstu bije taki jad, nienawiść i brak poszanowania rozmówcy, że szkoda mego czasu na tworzenie jakiejkolwiek riposty.
Jeśli mówiłeś o braku poszanowania dla rozmówcy to widzę w Twojej wypowiedzi pewną niespójność-

Cytuj:
W rezultacie nie widzący wtórności plebs, zachwyca się bardzo przeciętnymi utworami, nie potrafiąc docenić prawdziwych dzieł.
Czy to nie jest to samo?

Ostatnio edytowany przez Oerciak - 14-01-2010 o 18:05.
Oerciak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2010, 18:39   #1704
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Domyślny

Racja. Nie było tam poszanowania, ale nie dla mojego rozmówcy, a ogólnie społeczeństwa, o którym mam, hmm... powiedzmy dość krytyczną opinię, co by znów nikogo nie urazić. Swoją drogą użycie tam słowa "plebs" nie było przypadkowe - chodziło o nawiązanie do tekstów Kominka, bardzo często wyrażającego właśnie w ten sposób pogardę. Tego pana można lubić lub nie, ale trzeba przyznać, że jest człowiekiem liczącym się w polskiej blogosferze, a ostatnimi czasy powoli również i poza nią. Abstrahując jednak od jego osoby, chciałem zauważyć, że tu ponownie pojawia się problem oczytania - można błędnie zinterpretować czyjeś intencje, nie wiedząc do czego rozmówca nawiązuje.

O Sienkiewiczu mówi się, że jest pierwszorzędnym pisarzem drugorzędnym. Powiela sprawdzone schematy (da się zauważyć wyraźną inspirację westernami), ale robi to dobrze i z klasą. Na tyle dobrze, że jego teksty czytałem z dużą dozą przyjemności. Bardzo fajną polemikę (stawiając jednocześnie w dużej mierze na rozrywkę) z jego tekstami podjął Sapkowski w trylogii husyckiej. Jeśli jeszcze nie czytałeś to polecam. Klimat podobny, aczkolwiek wydarzenia historyczne zostały przedstawione z nieco innej, karykaturalnej perspektywy (na całe szczęście czasy zaborów mamy za sobą i nie potrzebujemy już utworów ku pokrzepieniu serc, natomiast ku ich rozrywce - jak najbardziej ).

Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji.

Ostatnio edytowany przez Rothes - 14-01-2010 o 18:41.
stary 14-01-2010, 18:47   #1705
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
To napisz o tym książkę, którą za kilkanaście lat biedne dzieci będą zmuszone czytać -_-
Bije jadem, a jak. Ale, jak już wyżej kolega wspomniał, plebs to już jadem nie bije.

Może spróbuj nie narzucać swojego zdania i nie próbować na siłę udowadniać, że tylko ty masz rację. Lektur nie będę czytał nawet, jeśli będziesz mnie uważał za skończonego idiotę. Jeśli oceniasz człowieka tylko według tego kryterium, to nie mamy o czym rozmawiać.

EDIT: @up: Na podstawie powyższego posta mógłbym napisać, że jesteś strasznym sztywniakiem i że gardzę tobą. Ale tego nie zrobię, bo JA szanuję to, że lubisz lektury. Może z dalszym wiekiem tobie udzieli się coś podobnego.

Ostatnio edytowany przez CytrynowySorbet - 14-01-2010 o 18:50.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2010, 19:03   #1706
Oerciak
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 04 2007
Lokacja: Toruń

Oerciak ma numer GG 4853370
Domyślny

Cytuj:
Racja. Nie było tam poszanowania, ale nie dla mojego rozmówcy, a ogólnie społeczeństwa, o którym mam, hmm... powiedzmy dość krytyczną opinię, co by znów nikogo nie urazić.
Mówiąc o wszystkich ludziach którzy nie czytają lektur (Domyślam się, że je miałeś na myśli) -nie oszukujmy się- miałeś na myśli również CB ;-)

Cytuj:
Swoją drogą użycie tam słowa "plebs" nie było przypadkowe -] chodziło o nawiązanie do tekstów Kominka, bardzo często wyrażającego właśnie w ten sposób pogardę. Tego pana można lubić lub nie, ale trzeba przyznać, że jest człowiekiem liczącym się w polskiej blogosferze, a ostatnimi czasy powoli również i poza nią. Abstrahując jednak od jego osoby, chciałem zauważyć, że tu ponownie pojawia się problem oczytania - można błędnie zinterpretować czyjeś intencje, nie wiedząc do czego rozmówca nawiązuje.
Kominka lubię- ma ciekawy styl wypowiedzi i zaglądam do niego codziennie i tak swoją drogą- tamta wypowiedź nieco mi się skojarzyła z Kominkiem ;-).

Cytuj:
Bardzo fajną polemikę (stawiając jednocześnie w dużej mierze na rozrywkę) z jego tekstami podjął Sapkowski w trylogii husyckiej. Jeśli jeszcze nie czytałeś to polecam. Klimat podobny, aczkolwiek wydarzenia historyczne zostały przedstawione z nieco innej, karykaturalnej perspektywy (na całe szczęście czasy zaborów mamy za sobą i nie potrzebujemy już utworów ku pokrzepieniu serc, natomiast ku ich rozrywce - jak najbardziej ).
Słyszałem, ale nie czytałem- jak ktoś będzie miał to na pewno sobie załatwię. Czytałem całą trylogię Wiedźmina jego autorstwa i bardzo mi się spodobała.

@Slythia:
Nie bawmy się w szczegóły ;-)

Ostatnio edytowany przez Oerciak - 14-01-2010 o 21:23.
Oerciak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2010, 19:31   #1707
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Zabawne jak niższe formy życia reagują na zdania podwójnie złożone. (TY PIZDO!)
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2010, 20:49   #1708
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Oerciak Pokaż post
Słyszałem, ale nie czytałem- jak ktoś będzie miał to na pewno sobie załatwię. Czytałem całą trylogię Wiedźmina jego autorstwa i bardzo mi się spodobała.
Trylogię? Zawsze myślałam, że to pięcioksiąg...

Cytuj:
To jest jeszcze kwestia odpowiedniej interpretacji i analizy. Moja polonistka, na przykład tak ciekawie potrafiła omawiać poszczególne utwory, że nie uwierzę, iż nazwalibyście je nudnymi, bądź przereklamowanymi. Prawdopodobnie zmienilibyście również zdanie, gdybyście dostrzegli jak często nawiązuje się do tych treści zarówno we współczesnych utworach i felietonistyce, jak również w mediach czy nawet na ulicy, podczas rozmów z odpowiednimi ludźmi. Niby taki szczegół, a cieszy. Szczerze Wam życzę, abyście kiedyś to poczuli.(...)
Wszelkie nawiązania do utworów literackich można zauważyć i bez znajomości lektur. Często wystarcza zapamiętana wiedza z liceum, gdyż wszelkie popularniejsze cytaty, wypowiedzi czy ogólnie fragmenty na pewno były omawiane. Poza tym, często autorzy tekstów, czy nawet książek, nawiązują do innych, popularnych książek (nie lektur) czy nawet własnych utworów. Naprawdę miło jest coś takiego zauważyć. Jednak do lektur mam pewien specyficzny uraz, i jakoś nie czuję potrzeby, by zmienić tą sytuację.

Ostatnio edytowany przez Slythia - 14-01-2010 o 21:03.
Slythia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2010, 22:14   #1709
Hovvner
Użytkownik Forum

Hovvner's Avatar

Data dołączenia: 25 09 2007

Stan: Niegrający
Imię: Royhav
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dark Squad
Świat: Premia
Poziom: 102
Skille: 80/75
Poziom mag.: 7
Hovvner ma numer GG 8646050
Domyślny

Cytuj:
Bije jadem, a jak. Ale, jak już wyżej kolega wspomniał, plebs to już jadem nie bije.
Właśnie na odwrót :<

Cytuj:
Może spróbuj nie narzucać swojego zdania i nie próbować na siłę udowadniać, że tylko ty masz rację. Lektur nie będę czytał nawet, jeśli będziesz mnie uważał za skończonego idiotę. Jeśli oceniasz człowieka tylko według tego kryterium, to nie mamy o czym rozmawiać.
Bez sensu. To ty ciągle na siłę próbujesz udowadniać że masz jedyną i słuszną rację.

Cytuj:
EDIT: @up: Na podstawie powyższego posta mógłbym napisać, że jesteś strasznym sztywniakiem i że gardzę tobą. Ale tego nie zrobię, bo JA szanuję to, że lubisz lektury. Może z dalszym wiekiem tobie udzieli się coś podobnego.
A ta część co miała wnieść? Podkreślić Twoją zajebistość?

Wasze ~40% z matury świadczy o tym, że albo macie porytych egzaminatorów, albo brakuje wam elementarnych umiejętności analizy tekstu. Pierwsze wam odpadnie na maturze, drugie będzie się za wami ciągnęło do końca życia. W życiu jak będziecie pracować i będziecie dostawać zadania, które wam nie pasują też będziecie je robić na odpieprz?

Prawda jest taka, że ograniczacie się intelektualnie na własne życzenie. I nie Cytrynowy, nie podważysz tego! Twoje życie, ale jakbym miał mieć takiego syna z takim podejściem jak ty, to miałbym poczucie, że gdzieś coś w procesie wychowania zjebałem. I to konkretnie :<

Cytuj:
00:03 Kyyuo [204]: dzisiaj
00:03 Kyyuo [204]: 300kg na 3 x
00:03 Kyyuo [204]: zaczelem
Cytuj:
23:46 Agresywny Koksik [9]: nie ma wiekszego ode mnie w szczecinie
23:46 Agresywny Koksik [9]: no chyba ze kyyuo
23:46 Agresywny Koksik [9]: on ma 75 w bicepsie
23:46 Agresywny Koksik [9]: ciezko mu sie exure wciska na f1, dlatego pada
Hovvner jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2010, 22:21   #1710
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
O Sienkiewiczu mówi się, że jest pierwszorzędnym pisarzem drugorzędnym. Powiela sprawdzone schematy (da się zauważyć wyraźną inspirację westernami), ale robi to dobrze i z klasą. Na tyle dobrze, że jego teksty czytałem z dużą dozą przyjemności.
Nigdy nie lubiłem Sienkiewicza, przeczytałem dawno temu Quo vadis (kiedy jeszcze fascynowała mnie starożytność), natomiast przez Potop już nie mogłem przebrnąć. Innych jego książek nie tknąłem i nie żałuję, tak jak nie żałuję nieprzeczytania większości szkolnych lektur - z Panem Tadeuszem na czele. Nie sądzę, żebym był przez to głupszym człowiekiem.

Zgadzam się natomiast, że Zbrodnia i kara i Jądro ciemności to świetne książki, jednak aby pozostało po nich dobre wrażenie, lepiej opuścić lekcje, na których sa omawiane.

P.S.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak (x^5 + 32) zamienić na iloczyn, w którym jeden z czynników to (x + 2)?

Ostatnio edytowany przez Litawor - 14-01-2010 o 22:28.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2010, 22:38   #1711
Kubon
Użytkownik Forum

Kubon's Avatar

Data dołączenia: 14 04 2005
Lokacja: Lublin

Kubon ma numer GG 4829520
Domyślny

wychodzi
(x+2)(x^4 - 2x^3 + 4x^2 - 8x + 16)
rozlozylem sposobem hornera (czy jak on sie nazywal).
mysle ze dalej sobie poradzisz.
stary 14-01-2010, 22:52   #1712
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kubon Pokaż post
rozlozylem sposobem hornera (czy jak on sie nazywal).
Właśnie najbardziej zależało mi na tej części Dziękuję.
stary 14-01-2010, 22:56   #1713
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hovvner Pokaż post
Bez sensu. To ty ciągle na siłę próbujesz udowadniać że masz jedyną i słuszną rację.
No nie. Ja próbuję jedynie udowodnić (a raczej uświadomić) mu, że to, że nie czytam lektur (nie książek) nie znaczy, że jestem jakimś plebsem.

Cytuj:
Wasze ~40% z matury świadczy o tym, że albo macie porytych egzaminatorów, albo brakuje wam elementarnych umiejętności analizy tekstu.
Albo klucz układają debile. Ile to już razy nasza klasa była zdziwiona, że w kluczu jest to a nie to (a jest sporo osób z 5 z polskiego i wynikami z matur +75%). Nie muszę chyba wspominać o Szymborskiej piszącej maturę, na której znalazł się jej własny utwór...

Cytuj:
Pierwsze wam odpadnie na maturze, drugie będzie się za wami ciągnęło do końca życia. W życiu jak będziecie pracować i będziecie dostawać zadania, które wam nie pasują też będziecie je robić na odpieprz?
Spytajmy się szczerze - a czy tak nie jest we współczesnym świecie? Zresztą, co to ma do tego, że nie czytam lektur (co moim obowiązkiem nie jest) do moich podstawowych zadań w pracy? Tego, czego cię uczą w szkole, się nie wybiera; pracę tak, tu jest zasadnicza różnica. Chyba nie myślisz, że będę robił w życiu coś, co nie sprawia mi przyjemności.

Cytuj:
Prawda jest taka, że ograniczacie się intelektualnie na własne życzenie. I nie Cytrynowy, nie podważysz tego!
Nie podważę. Ale równie dobrze i wy się ograniczacie, nie czytając lektur angielskich, francuskich, niemieckich itd. Lubicie czytać lektury - nie ma sprawy. Ja nie lubię, więc nie czytam, i to absolutnie w żadnym stopniu nie przeszkadza mi w nawiązaniu inteligentnej rozmowy.

Cytuj:
Twoje życie, ale jakbym miał mieć takiego syna z takim podejściem jak ty, to miałbym poczucie, że gdzieś coś w procesie wychowania zjebałem. I to konkretnie :<
Myślałem, że żyje się dla siebie, a nie dla innych
stary 14-01-2010, 23:02   #1714
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Racja. Mówiłem takim językiem w wieku 16 lat. We wrześniu, bądź październiku I klasy szkoły średniej, bo bodajże wtedy przerabia się na matematyce logikę. Dwa posty wyżej napisałem to:
Z calym szacunkiem dla ciebie Rothes, ale powinienes wiedziec, ze stosowanie naukowego slownictwa w sytuacjach w zadnej mierze tego niewymagajacych zazwyczaj kojarzone jest z bufonada - co widac po reakcji CytrynowegoSorbeta. To tak, jakby rozmawiac o pogodzie, poslugujac sie zwrotami wystepujacymi w (przykladowo) fizyce molekularnej - mozna, ale po co?

Swoja droga, wspomniales o wydzialach uniwersyteckich - nowoczesne budynki itd posiada wiekszosc wydzialow, na ktorych renome nacisk klada wladze uniwersyteckie. Bardzo nowoczesne budynki ma wydzial prawa, nauk spolecznych. Krotko mowiac - po budynku/budynkach mozna stwierdzic, ktore wydzialy sa najwazniejsze dla uczelni.

A co do SPNJO - slyszalem opinie, ze tam burdel jest zawsze, ciezko sie cokolwiek dowiedziec, zalatwic. Ot, taka specyfika.

Z ciekawosci - czemu nie politechnika?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rothes
W moim mniemaniu tak. Tylko tępe buce stronią od książek.
Problem jest bardziej zlozony, niz przedstawienie sytuacji w czarno-bialych barwach. Twoje stwierdzenie mozna sprowadzic do zdania "jesli nie lubisz lektur, to znaczy, ze nie lubisz ksiazek - czyli nalezysz do plebsu". Jest to pewnego rodzaju naduzycie z mojej strony, ale tak to mozna odebrac. Osobiscie lubie czytac ksiazki, ale te, ktore uznaje za ciekawe - co mam poradzic, ze wiekszosc lektur obowiazkowych pochodzi z epok, w ktorych styl pisania i poruszane problemy kompletnie mi nie odpowiadaja? Oczywiscie, wiekszosc z nich przedstawia pewne uniwersalne wartosci, ktore jednak mozna wyciagnac z innych dziel literatury, niekoniecznie zaliczanych do grona lektur szkolnych.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia
Trylogię? Zawsze myślałam, że to pięcioksiąg...
Pierwsze dwie ksiazki nie sa liczone przypadkiem do calej sagi? Wprawdzie to opowiadania, ale buduja podstawy fabularne pod "wlasciwa" historie.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hovvner
Prawda jest taka, że ograniczacie się intelektualnie na własne życzenie. I nie Cytrynowy, nie podważysz tego! Twoje życie, ale jakbym miał mieć takiego syna z takim podejściem jak ty, to miałbym poczucie, że gdzieś coś w procesie wychowania zjebałem. I to konkretnie :<
Uwazam, ze nie masz racji - z tego prostego powodu, ze obecna podstawowa matura z polskiego, oprocz czytania ze zrozumieniem (ktore potrzebne jest w pierwszej czesci egzaminu), nie wymaga zadnych przydatnych w zyciu umiejetnosci. W wypracowaniu wiekszosc opiera sie na znajomosci lektury/utworu - co w przyszlosci niekoniecznie znajdzie jakies sensowne zastosowanie. Powiesz, ze z przytoczonych fragmentow badz calych utworow mozna wyciagac wnioski, logicznie myslec, snuc tezy itd. - bylaby to prawda, ale niestety - sprawdzanie "pod klucz odpowiedzi" zabija wszelkie te rzeczy. Dlatego obecnie to wyglada tak, ze jest to egzamin z czytania ze zrozumieniem i trafiania w jedyny poprawny klucz.

I jeszcze jedno - rozumiem, powinno wymagac sie od siebie jak najwiecej. Ale jaki jest sens srubowania wyniku z jezyka polskiego (nadal mowie o poziomie podstawowym), skoro niczego to nam nie da, ba - na wiekszosci kierunkow maturka z polskiego sie nie liczy?
stary 14-01-2010, 23:12   #1715
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Pierwsze dwie ksiazki nie sa liczone przypadkiem do calej sagi? Wprawdzie to opowiadania, ale buduja podstawy fabularne pod "wlasciwa" historie.
Są, jednak 'formalnie' do sagi nie należą. Chociaż... czy ma to jakiekolwiek znaczenie? Warto przeczytać wszystkie ;).

Cytuj:
I jeszcze jedno - rozumiem, powinno wymagac sie od siebie jak najwiecej. Ale jaki jest sens srubowania wyniku z jezyka polskiego (nadal mowie o poziomie podstawowym), skoro niczego to nam nie da, ba - na wiekszosci kierunkow maturka z polskiego sie nie liczy?
Wiem, że to brzmi śmiesznie, lecz moja uczelnia patrzy nawet i na j.polski. Uczelnia typowo techniczna.

Ostatnio edytowany przez Slythia - 14-01-2010 o 23:13.
Slythia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2010, 23:26   #1716
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Wiem, że to brzmi śmiesznie, lecz moja uczelnia patrzy nawet i na j.polski. Uczelnia typowo techniczna.
Na mój kierunek polski też się liczył (neurobiologia), co moim zdaniem było absurdalne i mam nadzieję, że za rok to zmienią. Przez to trafiły na niego osoby, które w ogóle się na studia przyrodnicze nie nadają.

Ale jeśli ktoś wie, że polski nie jest na jego kierunek brany pod uwagę... Ja sam się nim nie przejmowałem, bo i tak nie byłem pewien, czy chcę na ten kierunek iść Gdybym się nie dostał, pomogłoby mi to tylko w życiowym wyborze.
stary 15-01-2010, 00:33   #1717
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Wasze ~40% z matury świadczy o tym, że albo macie porytych egzaminatorów, albo brakuje wam elementarnych umiejętności analizy tekstu.
Czekałem na okazję, żeby to dopisać: wątpię, żeby moja ocena na próbnej maturze była obiektywna. Dziwnym trafem spośród około 10 osób otwarcie się z polonistką nielubiących wszyscy mieli 32-46 pkt. A to ona sprawdzała. No i za imho najlepsze wypracowanie, jakie napisałem przez ostatnie trzy lata, dostałem bodajże 25% ; )

Cytuj:
Prawda jest taka, że ograniczacie się intelektualnie na własne życzenie.
Ty też. Nie wiesz, jak się piecze bułki.

Nie rezygnując ze swojego życia, nie da się przyswoić całej licealnej wiedzy. A nuż podczas rozmowy w towarzystwie przyda Ci się definicja retikulum endoplazmatycznego (chociaż to akurat znam : p)? Tak samo prawdopodobne, jak to, że konieczne okaże się akurat tło historyczne "Kordiana". Dlatego ja wolę pouczyć się fizyki czy matmy, które będą miały realne przełożenie na moją przyszłość. Życie jest krótkie i nauka rzeczy zbędnych jest głupotą. To, że możesz się pochwalić siedmioma doktoratami, nie znaczy, że na łożu śmierci nie stwierdzisz, że zmarnowałeś życie. I wtedy możesz pożałować, że czytałeś bzdury, zamiast sączyć denaturacik przez chlebuś z Albertusem, marząc o Jednej Wielkiej Polsce.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 15-01-2010 o 00:34.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2010, 01:08   #1718
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Domyślny

Cytuj:
No nie. Ja próbuję jedynie udowodnić (a raczej uświadomić) mu, że to, że nie czytam lektur (nie książek) nie znaczy, że jestem jakimś plebsem.
Za to pisząc "tWÓJ", bądź o tresowaniu nauczyciela, stałeś się nim dożywotnio.

Cytuj:
Z calym szacunkiem dla ciebie Rothes, ale powinienes wiedziec, ze stosowanie naukowego slownictwa w sytuacjach w zadnej mierze tego niewymagajacych zazwyczaj kojarzone jest z bufonada - co widac po reakcji CytrynowegoSorbeta. To tak, jakby rozmawiac o pogodzie, poslugujac sie zwrotami wystepujacymi w (przykladowo) fizyce molekularnej - mozna, ale po co?
Użyłem zwrotu znanego licealistom do opisania błędu logicznego - Cytrynowy twierdził, że język polski i lektury go nie interesują, bo skupia się na matematyce, więc byłem pewien, że zrozumie już za pierwszym razem. Tymczasem wyszło, jak wyszło.

Cytuj:
Swoja droga, wspomniales o wydzialach uniwersyteckich - nowoczesne budynki itd posiada wiekszosc wydzialow, na ktorych renome nacisk klada wladze uniwersyteckie. Bardzo nowoczesne budynki ma wydzial prawa, nauk spolecznych. Krotko mowiac - po budynku/budynkach mozna stwierdzic, ktore wydzialy sa najwazniejsze dla uczelni.
Najpierw chciałem zapytać, czy dziennikarstwo podpada pod nauki społeczne, bo wynajmują od nas budynek*. Szybkie googlowanko dało mi w odpowiedzi to, skąd dostałem się tu. Po drugim linku i zdjęciu budynku z zewnątrz stwierdzam, że nawet przez myśl by mi nie przeszło nazwanie go nowoczesnym, a na pewno nie w porównaniu z II. No i przede wszystkim - mówiąc o innych wydziałach nawet nie myślałem o ich budynkach, a raczej o "wnętrzu" porównywalnym do SPNJO, niemiłych paniach z dziekanatu i tego typu sprawach.

Cytuj:
Z ciekawosci - czemu nie politechnika?
Pomijając fakt, że nie cierpię fizyki, wbrew powszechnym opiniom informatyki nie nauczysz się na żadnej polibudzie, przynajmniej tej polskiej. Nie chce mi się w to specjalnie zagłębiać o tej godzinie, ale jeśli to kogoś interesuje to w dzień mogę się rozpisać.

Cytuj:
Problem jest bardziej zlozony, niz przedstawienie sytuacji w czarno-bialych barwach.
W informatyce jest tylko 0 lub 1. Mimo wszystko dalej twierdzę, że pewnych utworów spośród lektur szkolnych, nie wypada nie znać. Z tą opinią pierwszy raz spotkałem się właśnie na wydziale, wśród informatyków, którzy książki i lekcje języka polskiego rzekomo powinni mieć w głębokim poważaniu.

* i to za niemałe pieniądze. Podobno jest to jedyny powód dla którego władze wydziału w ogóle ich tu tolerują. Z przykrością stwierdzam, że znacząca większość dziennikarzy to straszne brudasy i niewychowane gbury. Tutaj żalą się, że traktuje się ich jak idiotów, a codziennie widzę co najmniej kilku z nich palących bezpośrednio pod czerpnią powietrza. Wiem jak to zabrzmi, ale sale w których zajęcia mają informatycy zawsze są czyste, tymczasem te, w których oni mają zajęcia są zniszczone niczym pomieszczenia w gimnazjach. Nie wspominając o studentach zaocznych, którzy śmieci rzucają na ziemię wewnątrz budynku. Dla mnie to nie do pomyślenia i bulwersuje mnie taka postawa.

Ostatnio edytowany przez Rothes - 15-01-2010 o 01:31.
stary 15-01-2010, 07:12   #1719
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Pomijając fakt, że nie cierpię fizyki, wbrew powszechnym opiniom informatyki nie nauczysz się na żadnej polibudzie, przynajmniej tej polskiej. Nie chce mi się w to specjalnie zagłębiać o tej godzinie, ale jeśli to kogoś interesuje to w dzień mogę się rozpisać..
Mnie interesuje, rozpisz się proszę ; )
stary 15-01-2010, 13:27   #1720
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Za to pisząc "tWÓJ", bądź o tresowaniu nauczyciela, stałeś się nim dożywotnio.
Wiesz, nudny jesteś. Widzę, że rośnie z ciebie typowa elita społeczna, która będzie na ludzi niższych patrzeć z pogardą. Nachodzi mi tutaj na myśl, że ubierając swoje wypowiedzi w słówka z wyższej półki i pisząc, czego ty nie osiągnąłeś, próbujesz zasłonić swoją pustotę.

Cytuj:
Użyłem zwrotu znanego licealistom do opisania błędu logicznego - Cytrynowy twierdził, że język polski i lektury go nie interesują, bo skupia się na matematyce, więc byłem pewien, że zrozumie już za pierwszym razem. Tymczasem wyszło, jak wyszło.
Haha, ciekawe. Bo do tej pory nigdy się z tym nie spotkałem w klasie o profilu mat-inf. Pytałem wszystkie znane mi osoby z liceum - nikt o tym nie słyszał. Pytałem naszej nauczycielki od matematyki - mówi, że wykracza to poza wiedzę licealną. No tak, ale kilkadziesiąt osób i nauczyciel matematyki na pewno jest w błędzie, albo nasza szkoła jest, oh, dla plebsu, a nasz Pan Idealny Rothes wie najlepiej. Tylko nie utop się w tym morzu samozachwytu.

Cytuj:
W informatyce jest tylko 0 lub 1.
W plastyce mamy mnóstwo kolorów

Cytuj:
Mimo wszystko dalej twierdzę, że pewnych utworów spośród lektur szkolnych, nie wypada nie znać. Z tą opinią pierwszy raz spotkałem się właśnie na wydziale, wśród informatyków, którzy książki i lekcje języka polskiego rzekomo powinni mieć w głębokim poważaniu.
No wiesz, ja jestem w liceum, ludzie zazwyczaj nie urządzają sobie pogawędek o lekturach. Jeśli kiedykolwiek (najwcześniej na studiach) zajdzie taka sytuacja, że moi znajomi bardzo fascynują się lekturami (a wątpię, bo póki co jest masa bardziej interesujących tematów do rozmów) to je przeczytam. Póki co lektury są mi kompletnie zbędne, bo (jak już ktoś wyżej napisał) j. polski nie jest nawet potrzebny na obrany przeze mnie kierunek.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 2 (zarejestrowanych: 0, gości: 2)

Zasady postowania