Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-04-2010, 22:54   #321
Trang Oul
Użytkownik Forum

Trang Oul's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2006
Lokacja: Wrocław

Stan: Na Emeryturze
Trang Oul ma numer GG 5846875
Domyślny

Koniec żałoby, czas na flamewar :/ .
Z szacunku do tych, którzy zginęli nie będę dyskutował z niektórymi osobnikami.

Najlepszy OTS! Brak lagów!
Boty do Tibii!
Trang Oul jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-04-2010, 22:54   #322
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Macie rację... te wszystkie spiski, te wszystkie kłótnie i nie wiadomo co jeszcze... są bez sensu. Wpisałem się dziś do księgi kondolencyjnej, bo coś zrozumiałem...

Nie należy szukać odpowiedzi w mediach czy przepowiedniach, a w Bogu.

@Co do Belgów - ciekawe czy kiedy połowa ich kraju zatonie, to podobne kpiny będą na miejscu...
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2010, 22:57   #323
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2003
Lokacja: In a Galaxy Far, Far Away...

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Osoba odpowiedzialna za Wawel? Wawel to JEST miejsce publiczne i dlatego właśnie obywatele mają prawo się do tego mieszać. Prywatną sprawą rodziny to będzie, jak go sobie zakopią w ogródku.
Chodzi mi o katedre, za ktora odpowiada Dziwisz, bo to w kryptach zostanie pochowany prezydent. On ma prawo o tym decydowac. Wy nie macie nic do powiedzenia, to jest sprawa prywatnych ustalen stron. Mozna wyrazac niezadowolenie, nie twierdze ze nie, ale zwazywszy na okolicznosci, zalobe, robiac protesty pokazujecie elementarny brak kultury i to, ze po prostu jestescie bucami. Budzicie zazenowanie w ludziach. Idziesz - masz prawo, ale jednoznacznie przypinasz sobie latke kretyna

@down
Zwazywszy na wage tego, co sie stalo, sytuacje jaka teraz ma miejsce, sa bardzo nie na miejscu. Z szacunku dla zmarlych, nie samego Kaczynskiego, ale wszystkich innych, powinno sie powstrzymac o jakichkolwiek takich zachowan, trwa zaloba narodowa, organizowanie manifestacji i protestow w takim okresie, na taki temat, jest no coz.. Juz to mowilem, brakiem jakiegokolwiek poziomu. Zeby to delikatnie zabrzmialo. Prawo macie, ale pokazujecie swoj poziom, wzbudzacie w ludziach zazenowanie. Konczmy ten temat, bo rozmowa o tym jest bez sensu. Chcesz - idz, ale miej swiadomosc, jaki poziom tym reprezentujesz. Informacje o tym wychodza daleko poza granice Polski, niestety, osmieszacie siebie samych przed milionami ludzi na swiecie. Odlegle kraje, ktore wcale nie sa z nami blisko zwiazane oglaszaja zalobe narodowa, a grupka Polakow chce robic w takiej sytuacji burdy. Przykre to jest bardzo

Hunt you down without mercy
Hunt you down all nightmare long

Ostatnio edytowany przez Gtyk - 13-04-2010 o 23:09.
Gtyk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2010, 23:01   #324
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gtyk Pokaż post
Chodzi mi o katedre, za ktora odpowiada Dziwisz, bo to w kryptach zostanie pochowany prezydent. On ma prawo o tym decydowac.
Prawo ma, co nie znaczy, że opinia publiczna nie może wywierać na niego presji. Taka jest ogólna idea demonstacji. A to, że odpowiada Dziwisz, nie znaczy, że to jest jego prywatna własność.
Cytuj:
Mozna wyrazac niezadowolenie, nie twierdze ze nie, ale zwazywszy na okolicznosci, zalobe, robiac protesty pokazujecie elementarny brak kultury i to, ze po prostu jestescie bucami. Budzicie zazenowanie w ludziach. Idziesz - masz prawo, ale jednoznacznie przypinasz sobie latke kretyna
Zważywszy na wagę tej decyzji i rangę miejsca, protesty są jak najbardziej na miejscu. Jeśli Dziwisz myślał, że ze względu na żałobę uda mu się ich uniknąć, to się pomylił.

Po edycji (wielokrotnie powtarzałem, żeby nie pisać jakichś "down", bo nie da się zorientować, czy ktoś odpisał, czy nie):
Żałoba i śmierć innych osób nie ma tu nic do rzeczy. Decyzja zapadła nie z naszej winy i nie możemy na nią nie zareagować. Gdyby żałoba miała być uszanowana, to wstrzymano by się z nią do czasu jej zakończenia. Natomiast nie oznacza ona, że społeczeństwo na wszystko przymknie oko, bo nie wypada protestować.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 13-04-2010 o 23:13.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2010, 23:25   #325
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Żałoba i śmierć innych osób nie ma tu nic do rzeczy. Decyzja zapadła nie z naszej winy i nie możemy na nią nie zareagować. Gdyby żałoba miała być uszanowana, to wstrzymano by się z nią do czasu jej zakończenia. Natomiast nie oznacza ona, że społeczeństwo na wszystko przymknie oko, bo nie wypada protestować.
Miejsce pochowku nie jest sprawa publiczna, nie podlega decyzji spoleczenstwa. Jest prywatna sprawa rodziny. Wawel jako jedno z ewentualnych miejsc pochowku Kaczynskiego zostalo rodzinie zaproponowane, Dziwisz jako metropolita krakowski mial prawo wyrazic na to zgode i to zrobil, to do niego ostatecznie nalezala decyzja. Protesty przeciwko miejscu pochowku zmarlego no sa po prostu zenujace, sa ponizej jakiegos poziomu, to jest wyrazanie braku szacunku dla zmarlego, rodziny i wszystkich bliskich, w tym momencie nie jest to juz nawet szacunek dla glowy panstwa, ale w zwyklym wymiarze ludzkim. Decyzja jest kontrowersyjna, ale zadne protesty tego nie zmienia, bo to nie obywatele decyduja o tym gdzie czlowiek ma zostac pochowany. Nie ma co tego tlumaczyc, do ciebie to po prostu nie dociera, bywa. Jezeli ktos jest na pewnym poziomie, zrozumie niestosownosc takiego zachowania bez tlumaczenia, jezeli nie, zadne tlumaczenia nic nie dadza.

Chcecie wyrazic niezadowolenie, zaczekajcie do konca zaloby. I tak tematyka protestu bedzie zenujaca, ale chociaz okolicznosci beda juz nieco inne. A protest i tak nic nie zmieni

Ostatnio edytowany przez Gtyk - 13-04-2010 o 23:30.
stary 13-04-2010, 23:40   #326
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

Stan: Niegrający
eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Im więcej wypowiedzi czytam w tym temacie, tym bardziej nachodzi mnie wrażenie, że jest jedyny słuszny sposób reagowania na takie tragedie a wszystkie pozostałe są tępione. Ludzie, niezależnie od przeżytych doświadczeń powinni okazywać rozpacz i ból po stracie, ewentualnie skruchę. Ponieważ tak wypada. A niedługo naród będzie jedynym głosem mówił, gdyż jakiekolwiek alternatywy zostaną wytępione dla jednego słusznego poglądu.
Byłem tuż obok członka rodziny, gdy ten umarł. Przy tym ta cała sytuacja ze zmarłym prezydentem mnie nie poruszyła ani trochę. Nie znałem nikogo, ani kogokolwiek kto te osoby znał. Dla mnie prywatnie to nic nie znaczy. Czy teraz mam zacząć płakać dla jakichś zmyślonych powodów? Mam zacząć panikować jak czerwoni po śmierci Stalina, gdyż zmarł prezydent?
Powiedzcie mi ludzie jak się mam zachowywać, bo wiem tylko to, że nie powinienem tego robić bazując na moich własnych odczuciach.
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2010, 23:42   #327
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Articuno Pokaż post
PROTEST? Mamy żałobę narodową, rodziny płaczą, a oni będą PROTESTOWAĆ. Jestem zniesmaczony.
Zaczyna się burdel. Nie ma żadnej jedności, teraz kłócić zaczęło się społeczeństwo zamiast polityków. Ja pierdziele..........................
I bardzo słuszny protest. To, że jest żałoba, nie znaczy, że trzeba się godzić na debilizm. A od czasu decyzji pochówku na Wawelu ta tragedia (czyli katastrofa samolotu) przerodziła się w tragikomedię.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Articuno Pokaż post
Lech Kaczyński jest bohaterem narodowym
Że k*rwa CO?!

Cytuj:
Kim wy jestescie, zeby decydowac o prywatnej sprawie, jakim jest miejsce pochowku zmarlego? Rodzinie dano prawo wyboru, osoba odpowiedzialna za Wawel wyrazila na to zgode. Jakie wy macie prawo do w*******ania sie w to? Tez nie jestem zwolennikiem tego, zeby spoczal na Wawelu, ale to jest sprawa prywatnej decyzji rodziny, a nie wybor publiczny. Wszelkie protesty, pomijajac fakt, jak bardzo niski poziom reprezentuja w takim okresie i tak nic nie dadza
Ja też chcę być pochowany na Wawelu. Czemu nie? Czemu Lech Kaczyński, najgorszy prezydent w demokratycznej Polsce, ma spocząć koło królów i Piłsudskiego? Dlatego, że Jarkacz leczy swoje kompleksy forsując pomysł pochowania brata w miejscu, gdzie bynajmniej zostać pochowany nie powinien?

Disclaimer: w mojej wypowiedzi nie ma ani jednej oznaki braku szacunku dla prezydenta ani żadnej z osób, które zginęły wraz z nim - jest w niej za to REALIZM.

@down: takie demonstracje to nie brak szacunku. To właśnie realizm. Gdy dzieje się coś, co się dziać nie powinno, powinny być demonstracje - niezależnie od okoliczności.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 13-04-2010 o 23:52.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2010, 23:51   #328
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Ja też chcę być pochowany na Wawelu. Czemu nie? Czemu Lech Kaczyński, najgorszy prezydent w demokratycznej Polsce, ma spocząć koło królów i Piłsudskiego? Dlatego, że Jarkacz leczy swoje kompleksy forsując pomysł pochowania brata w miejscu, gdzie bynajmniej zostać pochowany nie powinien?
Disclaimer: w mojej wypowiedzi nie ma ani jednej oznaki braku szacunku dla prezydenta ani żadnej z osób, które zginęły wraz z nim - jest w niej za to REALIZM.
Ja tez uwazam, ze Wawel nie jest dobra decyzja, co zreszta w swoich postach zaznaczalem, wiec nie wiem dlaczego na moj post akurat taka odpowiedz - zdecydowanie nietrafiona. Tez uwazam, ze nie jest postacia na tyle zasluzona, zeby spoczac w takim miejsce, to jest miejsce dla najwyzszych elit, dla najbardziej zasluzonych. Ale opinia negatywna, niezgadzanie sie z decyzja o miejscu pochowku, to cos zupelnie innego niz demonstracje, protesty w takiej sytuacji. To jest brak szacunku.

@eerion
Zaloba narodowa ma pewna specyfike. Nikt nie kaze ci sie wzruszac, plakac, przezywac smierc tych osob, zapalac znicze czy cokolwiek. Ale chodzi o zachowanie pewnej powagi, okazanie szacunku dla zmarlych, dla ich rodzin i bliskich. Protesty, albo zarty ze zmarlych jak w przypadku tego bloga, sa po prostu nie na miejscu. Postaw sie w sytuacji rodzin, umiera ktos, kto jest ci bliski, nie wiem, ojciec, matka, brat, czy przyjaciel, a po kilku godzinach ludzie zaczynaja z tego zartowac, robic jakies obrazki wysmiewajace ich smierc. Takie zachowania sa zenujace, po prostu. Zwlaszcza, w sytuacji, gdzie ginie tragicznie tyle osob.

Ostatnio edytowany przez Gtyk - 13-04-2010 o 23:58.
stary 13-04-2010, 23:53   #329
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Bo dla tej decyzji szacunku nie mamy. Nikt nie protestuje przeciwko samemu Kaczyńskiemu.
stary 13-04-2010, 23:55   #330
Trang Oul
Użytkownik Forum

Trang Oul's Avatar

Domyślny

Jakby nie patrzeć, zostanie pochowany w kościele, a kościołami zarządza Kościół - wierni powinni tam przychodzić tylko na modlitwę. Już bardziej kontrowersyjny był pochówek Piłsudskiego, bo był ewangelikiem. I tylko Kościół może zyskać lub stracić na pochówku Kaczyńskiego; zmarłym już nic nie pomoże.

Boty do Tibii!
stary 13-04-2010, 23:59   #331
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Gtyk, jakie ty głupoty pieprzysz, to aż mi się rzygać chce. Pochówek i owszem, jest prywatną decyzją rodziny i nic nam do tego, ale nie w momencie, kiedy decydują o tym, że ma zostać pochowany na Wawelu obok królów polskich i wybitnych Polaków, w miejscu po prostu NASZYM, niesamowicie symbolicznym i ważnym, w miejscu które nie może zostać skalane osobą Lecha Kaczyńskiego, bo jest po prostu niegodny tego, by spoczywać obok tych wybitnych osób! To już nie jest prywatna decyzja rodziny, no na litość latającego potwora spaghetti, jak rodzina Mietka menela zdecyduje o tym, że ma zostać pochowany na Wawelu obok, a Dziwisz się na to zgodzi, to mamy stać z boku i przytakiwać? NIE! Mówisz o szacunku do Lecha, do jego śmierci itd., a gdzie do urwy nędzy szacunek do chociażby Piłsudzkiego i reszty doborowego towarzystwa leżącego w tej krypcie?
stary 14-04-2010, 00:01   #332
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Ja jeszcze raz powtórzę, że jeśli chciano uszanować żałobę narodową, to trzeba było z tą decyzją zaczekać. Wszyscy, oprócz Piłsudskiego (i pewnie królów), zostali pochowani na Wawelu z opóźnieniem, nie bezpośrednio po śmierci.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 14-04-2010 o 00:05.
stary 14-04-2010, 00:02   #333
Trang Oul
Użytkownik Forum

Trang Oul's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
jak rodzina Mietka menela zdecyduje o tym, że ma zostać pochowany na Wawelu obok, a Dziwisz się na to zgodzi
A spytaj się go, czy ciebie tam pochowa.

Boty do Tibii!
stary 14-04-2010, 00:08   #334
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny

Nie chce mi sie juz na ten temat gadac, tak jak powiedzialem, czlowiek na poziomie zrozumie, ze protesty w tej sytuacji sa nie na miejscu i nie bedzie trzeba mu tlumaczyc dlaczego. Dziwisz jako metropolita jest odpowiedzialny za zachowanie godnosci tego miejsca - zdecydowal tak, a nie inaczej. Z decyzja mozna sie nie zgadzac, ale chodzi o forme wyrazenia niezadowolenia, ktora w wypadku protestu jest brakiem szacunku dla zmarlych. Porownywanie glowy panstwa do meneli, do tego czy ich tez mozna tam chowac, sprowadzilo rozmowe na dno, wiecej juz sie nie wypowiadam na ten temat, nie ma najmniejszego sensu. Sami wystawiacie sobie opinie

Ostatnio edytowany przez Gtyk - 14-04-2010 o 00:09.
stary 14-04-2010, 00:09   #335
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Jeżeli chcesz szanować zmarłego tylko i wyłącznie dlatego, że jest zmarły - spoko, twój wybór (debilny).
stary 14-04-2010, 00:10   #336
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Nie chce mi sie juz na ten temat gadac, tak jak powiedzialem, czlowiek na poziomie zrozumie, ze protesty w tej sytuacji sa nie na miejscu i nie bedzie trzeba mu tlumaczyc dlaczego.
A jak ktoś zaproponuje postawienie Kaczyńskiemu 40-metrowego pomnika ze szczerego złota z pieniędzy podatników - protesty też będą nie na miejscu?
stary 14-04-2010, 00:10   #337
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Protest jest jedyną społeczną formą wyrażania niezadowolenia.

Cytuj:
A jak ktoś zaproponuje postawienie Kaczyńskiemu 40-metrowego pomnika ze szczerego złota z pieniędzy podatników - protesty też będą nie na miejscu?
Jeśli uwiną się w czasie żałoby narodowej, to nie
stary 14-04-2010, 00:18   #338
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny

Cytuj:
Popadacie w coraz wieksze dno, kiedy brakuje racjonalnych argumentow, rzucacie jakies trywialne hasla zeby cos pokazac. No coz, odpowiem - widzisz roznice miedzy czyims pogrzebem, momentem, ktory jest bardzo ciezki dla rodziny, przyjaciol, bliskich, jednym z najtrudniejszych momentow w ich zyciu, a pomyslami stawiania pomnikow? Tu chodzi o wymiar ludzki, o to, co pogrzeb oznacza dla rodzin, z tego powodu robienie wokol tego protestow, zamieszania, jest po prostu nie wskazane, jest nie na miejscu.

@Litawor

Jest wiele form, w tej sprawie zadna nie jest jednak wskazana

Ostatnio edytowany przez Gtyk - 14-04-2010 o 00:20.
stary 14-04-2010, 00:20   #339
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

I to że dla jakiejś tam rodziny jest to ciężkie, to znaczy, że my mamy tolerować debilne i poronione pomysły, wg których Lech Kaczyński ma zostać pochowany na Wawelu. A dlaczego tam? Na stronie TVN24 ktoś podał genialny argument - za to, że miał MARZENIE o wielkiej Polsce. Wielkiej i silnej. Zakrawa na kpinę.
stary 14-04-2010, 00:21   #340
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Gtyk, to RODZINA zdecydowała o pochówku na Wawelu, a tym samym o wszystkich tego konsekwencjach. Gdyby nie zażyczyła sobie królewskiego pogrzebu, to przebiegłby on bez żadnych zakłóceń i przy wsparciu społeczeństwa.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania