Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Pokaż wyniki sondy: Na kogo byś zagłosował? (Wybory prezydenckie 2010)
Marek Jurek 3 2.01%
Lech Kaczyński 14 9.40%
Bronisław Komorowski 35 23.49%
Janusz Korwin-Mikke 36 24.16%
Tomasz Nałęcz 3 2.01%
Andrzej Olechowski 7 4.70%
Waldemar Pawlak 2 1.34%
Radosław Sikorski 25 16.78%
Jerzy Szmajdziński 2 1.34%
Ktoś inny 22 14.77%
Głosujących: 149. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 22-05-2010, 21:45   #161
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Faktycznie Komorowski ma racje. Argumentowanie na zasadzie "skoro miales rok temu zlamana noge, a teraz znowu - to cie nie powinno bolec" jest bardzo inteligentne. Jak mozna sie przygotowac do tego, ze woda wymywa ci pol domostwa?
Nie, kurwa, ale jak miałeś już złamaną nogę rok temu, to teraz wiesz, jak chodzić o kulach, baranie.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 22-05-2010, 22:51   #162
rentonB
Użytkownik Forum

rentonB's Avatar

Data dołączenia: 12 04 2009
Lokacja: Sverige

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Zwrot "branie na litosc" to wg mnie zbyt powazne sformulowanie... Z pewnoscia jest to pewien rodzaj grania uczuciami, ale z drugiej strony - nie od dzisiaj wiadomo, ze bracia przedstawiali dosc podobne poglady i mieli podobna wizje Polski. Dlatego tez Jaroslaw gra pod elektorat PiSu, prezydenta (co w znacznej czesci jest tym samym), ale stara sie tez zgarnac elektorat niezdecydowanych.
Zmienilies zdanie po konwencji? ewidentne uzycie powodzi w kampani, po trupach do celu.
rentonB jest offline  
stary 22-05-2010, 23:20   #163
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rybzor Pokaż post
Rotfl uwielbiam te bezsensowne porównania Ashlona . Trzeba by je kiedyś zacząć zapisywać, bo już sporo ich było : D
Poziom porwnan dostosowuje do konkretnej sprawy. Komorowski palnal glupote, to i ja w takiej konwencji sie wypowiadam.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura
Nie, kurwa, ale jak miałeś już złamaną nogę rok temu, to teraz wiesz, jak chodzić o kulach, baranie.
No pewnie, stosujac sie do mysli Komorowskiego kazdy powodzianin powinien powiedziec "kurde, w tamtym roku musialem remontowac cale pierwsze pietro domu, wiec teraz wiem, jak to zrobic!". Tak szczerze - z czym ludzie maja sie oswoic? Z tym, ze najpierw wynosza wszystkie wartosciowe rzeczy na strych, potem ida utrzymywac waly (jesli jest co utrzymywac), a w ostatecznosci albo dziekuja szczesciu, albo ogladaja plywajacy dobytek? Kazdy idiota stara sie chronic to, co jego, w przypadku takiej tragedii nie trzeba miec specjalnego "obycia".

Edit - no chyba, ze przez to "obycie" rozumie sie latanie po urzedach po zapomogi, walke z wladzami gminy o niezbedne remonty czy wlasnie remont domu i dzialki - wtedy faktycznie mozna uznac, ze ludzie sie "przyzwyczaili" i "sa obyci".

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez rentonB
Zmienilies zdanie po konwencji? ewidentne uzycie powodzi w kampani, po trupach do celu.
Nie zmienilem zdania, dalej utrzymuje rezerwe co do Kaczynskiego. Jednakze doceniam to, ze jego sztab stara sie grac na ocieplenie wizerunku, co daje trojaki efekt - telewizja nie moze go zle przedstawiac (bo ja na razie nie powiedzial nic obciachowego), PO nie moze atakowac na podstawie jakichs pierdol, a potkniecia Komorowskiego sa bardziej widoczne - przynajmniej ja dzieki temu zwracam wieksza uwage na takie pozornie blahe sprawy jak ten honorowy komitet, roznego rodzaju glupie wypowiedzi itd.

Edit - a co do uzycia powodzi w kampanii - kolejny dobry ruch sztabowcow i granie pod ludzi. Ostatnio podczas wizyty premiera w jakiejs zalanej miejscowosci jeden z mieszkancow w rozmowie z Tuskiem powiedzial przy kamerach "Gdyby PiS bylo przy wladzy, to by do tego nie doszlo, bylibysmy wczesniej ostrzegani". Skoro sami ludzie tak twierdza, to bledem byloby nie wykorzystanie czegos takiego w walce politycznej.

Ostatnio edytowany przez Ashlon - 22-05-2010 o 23:24.
Ashlon jest offline  
stary 23-05-2010, 11:23   #164
ponczus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: Spod Budki z Piwem

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bahzell
Świat: Chromaggus
Poziom: 80
Skille: 400/400
Domyślny

Komorowski nie palnął głupoty. Powiedział coś co wszyscy wiedzą. Jeżeli na Kozanowie (Wrocław), ludzie budują domy NIŻEJ niż te które zostały doszczętnie zalane w 97 to skąd to zaskoczenie że powódź? Tam co roku są podtopienia. Trzeba było się nie budować tam. Najlepiej ujął to Korwin:
- Niech się budują gdzie chcą, ich rzecz, ALE jak się budują na terenach, na których może być powódź bądź terenach przeznaczonych do zalania (notoryczne we Wrocu) to niech podpisują oświadczenie: tak jestem świadomy tego że to miejsca jest przeznaczone do zalania w razie powodzi i nie będę z tego powodu miał żadnych problemów do państwa, ubezpieczyciela, strażaków, narodu, boga, wielkiej latającej macki spaghetti.

A PiS się spóźnił. Kiedy Jaro zaczął trąbić o tym że potrzebne są pieniądze itp. Komorowski z Tuskiem już dawno to rozplanowali.

Jeszcze tylko komentarz dotyczący powodzi: od 97 roku w sprawie zabezpieczenia Wrocławia przed powodzią zrobiono jedno wielkie NIC jak orzekła Najwyższa Izba Kontroli. Od 97 roku prezydentów mieliśmy dwóch: Zdrojewskiego i Dutkiewicza. Zdrojewski = jednoznacznie z PO, Dutkiewicz jednoznacznie z nikim. Znowu kurwa nie będzie winnych zaniedbań. Trzeba było olać studia zostać urzędnikiem.

I ostatnia rzecz: ostatnio ktoś coś tam pisał że geje to ci co protestują a homoseksualiści to ci co siedzą w domu i zajmują się sobą oraz że żaden heteryk nie manifestuje swojej przynależności. Oto co znalazłem dzisiaj na stronie JM:
Cytuj:
W niedzielę rano, jak co tydzień, zadzwoniłem do mojej mamy pogadać. Ale tym razem, zamiast zwykłego paplania o niczym, było zupełnie inaczej.
- Mój Boże - zaczęła moja mama, naprawdę wzburzona. - Żebyś ty wiedział co ja przeżyłam wczoraj wieczorem!
W tym miejscu muszę dodać, że moja mama mieszka w Poznaniu, jest w wieku przedemerytalnym, jest zakręconym, oderwanym od rzeczywistości biologiem i że Lech właśnie zdobył mistrzostwo Polski.
- Słuchaj, co się działo - mówi mi mama. - W sobotę wieczorem wracałam pociągiem z Legnicy, wysiadłam na dworcu głównym i poszłam na tramwaj. Wsiadłam do tramwaju, a tam rozwrzeszczany tłum młodych ludzi w niebieskich szalikach i wszyscy krzyczeli: "kto-nie-ska-cze jest taj-nia-kiem, kto-nie-ska-cze jest taj-nia-kiem". I cały tramwaj, wszyscy pasażerowie skakali, tylko ja nie skakałam i taki starszy pan, który wsiadł ze mną, też nie chciał skakać. No to ci ludzie w szalikach podbiegli do niego i zaczęli go popychać i wołać: "Czemu nie skaczesz, tajniaku?" Więc on też zaczął skakać, a ja wybiegłam z tego tramwaju na pierwszym przystanku i szłam dalej pieszo do domu ulicą Grunwaldzką. Ale tam było jeszcze gorzej, bo całą szerokością ulicy szły grupy ludzi w niebieskich szalikach i ja byłam jedyną osobą, która szła w przeciwną stronę, bo oni wszyscy szli do centrum. I tak strasznie krzyczeli i wołali do mnie "A ty gdzie idziesz? Zawracaj i idziesz z nami na Stary!" Więc uciekłam w boczne uliczki i szłam dalej tymi małymi uliczkami, bo tam nie było nikogo, aż doszłam do szpitala na ulicy Przybyszewskiego i tam na murze szpitala stali pacjenci w piżamach. I wszyscy byli zupełnie pijani i śpiewali z całych sił, a jak przechodziłam pod tym murem, to wołali do mnie "A ty czemu się nie cieszysz, ty stara k***o". Więc znowu zaczęłam uciekać i biegłam tak długo, aż ledwo żywa dobiegłam do domu.
Powiedz mi Maciejku, z kim ten Lech grał, że oni tak się cieszyli?
To ja już wolę gej paradę. Tam co najwyżej mogą kogoś zgorszyć.
stary 23-05-2010, 20:24   #165
Articuno
Użytkownik Forum

Articuno's Avatar

Data dołączenia: 27 11 2005

Domyślny

A CO MAJĄ POWIEDZIEĆ LUDZIE, KTÓRYCH ZALAŁO PO RAZ PIERWSZY??????
Niektóre mieszkanie na Kozanowie zostały wybudowane przez miasto i podarowane tym... którym zostały zburzone kamienice w centrum miasta po powodzi w 97. No, ale przecież mogli zostać na ulicy, nie?
Cytuj:
A PiS się spóźnił. Kiedy Jaro zaczął trąbić o tym że potrzebne są pieniądze itp. Komorowski z Tuskiem już dawno to rozplanowali.
Hej, hej PiS jest opozycją. PO musiało takowe plany wymyślić, poczekajmy czy jeszcze jedna obietnica nie zostanie spełniona.
I ta opowiastka, jak sądzę przejaskrawiona...
Oczywiście, że znajdzie się paru(albo i więcej) patologicznych kibiców, ale kyrwa, to była radość, jak ktoś miał odrobinę mózgu to wiedziałby jak Poznań żyję tym klubem i jakie jest właśnie święto. No i alkohol...

Cholera, u mnie w całej rodzinie głosuję PRZECIWKO Kaczyńskiego. Tradycyjnie brak argumentów. No, kuzyn mający wyj*bane na politykę twierdzi: "Wolę głosować na głupka niż na Kaczyńskiego".
Articuno jest offline  
stary 23-05-2010, 21:11   #166
ponczus
Użytkownik Forum

Domyślny

@Articuno
Mają siedzieć cicho a nie marudzić. Jeśli budujesz PONIŻEJ poziomu jaki został zalany w 97 to nie możesz później się NIESPODZIEWAĆ powodzi.

Co nie zmienia faktu że jaro się spóźnił i stracił punkty. Bo gdy przychodzi co do czego to tylko krytykować potrafi.

Jak jeszcze była koszykówka we Wrocławiu i chodziło się na mecze to po wygranym play off działy się dokładnie takie rzeczy a nawet gorsze. Nic mnie nie obchodzi czym żyje Poznań i ile alkoholu pije. Skoro nie potrafi się zachować na nielegalnym zgromadzeniu to powinna tam wpaść policja i wypałować wszystkich z góry na dół. Może jeden z drugim się nauczą, że piłka nożna to tylko sport i w dupie to mam komu kibicujesz i dlaczego. Sorry ale osobiście mam dość pseudo fanów Śląska (piłkarskiego), którzy wojnę mają ze swoich ubzduranych powodów a zgody z jeszcze bardziej. I tak dalej i tak dalej. Jak pokazuje przykład Zagłębia Lubin tak zwani ultrasi to nieuleczalne debile, i nawet najnowszy stadion w Polsce nie pomoże na chama.
stary 24-05-2010, 01:17   #167
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

Co do działań po powodzi w 97: gdyby ktos na powaznie wzial sie za remonty walow, przygotowanie zbiornikow itd, przez te 13 lat gdy nie bylo duzych powodzi, to wszyscy by krzyczeli, po co robimy wały, skoro mamy dziury w drogach. Nagle sie okazuje, ze jednak wały, ale w przyszlym roku juz nie bedziemy o tym pamietac.

A co do wypowiedzi Korwina, chyba pierwszy raz powiedzial cos, pod czym moge sie bez watpliwosci podpisac.

Gangrel jest offline  
stary 24-05-2010, 02:40   #168
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gangrel Pokaż post
A co do wypowiedzi Korwina, chyba pierwszy raz powiedzial cos, pod czym moge sie bez watpliwosci podpisac.
Pierwszy raz czytasz/słyszysz coś co powiedział, a pod czym mógłbyś się podpisać*

Ostatnio edytowany przez Rybzor - 24-05-2010 o 02:46.
Rybzor jest offline  
stary 24-05-2010, 10:58   #169
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

@up

Mam niepotrzebne skreślić? Wydaje mi się że przekaz mojego posta jest jasny, więc nie wiem o co ci chodzi...

Gangrel jest offline  
stary 24-05-2010, 15:08   #170
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Chodzi mi o to, że w zasadzie jestem przekonany, że gdybyś poświęcił trochę więcej czasu na czytanie poglądów i opinii JKM, to byś znalazł znacznie więcej treści, pod którymi mógłbyś się podpisać, tamta nie była by jedyna : P
Rybzor jest offline  
stary 24-05-2010, 19:14   #171
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003

Domyślny

Ryba, problem jest taki, ze Korwin jest skrajnym liberalem. W Polsce mamy wielu liberalow, ale takich umiarkowanych, ktorzy w obecnej sytuacji stoja miedzy wyborem "skrajny liberal a (mniej lub bardziej) socjalista".
stary 24-05-2010, 23:16   #172
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

No wiem, jego postać jest do dupy z punkty widzenia normalnego wyborcy, ludzie często mają go za oszołoma itp, zwracam tylko uwagę na to, że mimo tego jego całego "ja", tak w gruncie rzeczy bardzo często mówi on bardzo sensownie. Większość osób odrzuca go za sposób bycia, ja zresztą też, bo nie chciałbym mieć prezydenta który się tak zachowuje, ale to co mówi, samo w sobie - często wcale nie jest głupie.
Rybzor jest offline  
stary 24-05-2010, 23:52   #173
ponczus
Użytkownik Forum

Domyślny

Tylko że to co mówi Korwin nie jest różne od każdej innej Utopii (w tym socjalizmu). Zakładając że zadziała system Korwina można równie dobrze założyć że zadziałą każdy inny oparty na utopii. Korwin w swoim świecie zapomina o kilku rzeczach:
1) ludzie jako jednostki są wybitni, jako grupy są debilni
2) zawsze znajdzie się ktoś kto zechce wykorzystać system

Te dwa punkty wystarczą żeby spieprzyć jego wizję wolnego rynku chociażby.
stary 25-05-2010, 00:24   #174
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Tym ciekawsze, ze zalozen wolnego rynku nikt jeszcze nie obalil.
Co lepsze - jako, ze wolny rynek zaklada dobrowolnosc nikt nie zakazuje zakladania w nim dobrowolnych spolecznosci socjalistycznych czy nawet komunistycznych. W odwrotna strone nie jest to mozliwe.
stary 25-05-2010, 01:05   #175
ponczus
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
Tym ciekawsze, ze zalozen wolnego rynku nikt jeszcze nie obalil.
Co lepsze - jako, ze wolny rynek zaklada dobrowolnosc nikt nie zakazuje zakladania w nim dobrowolnych spolecznosci socjalistycznych czy nawet komunistycznych. W odwrotna strone nie jest to mozliwe.
Bo też nikt nigdy nie próbował go wprowadzić. Założeń socjalizmu też nikt nigdy nie obalił. A co do wolnego rynku to czy czasem ten koleś co był grany przez Gladiatora nie stworzył innej teorii? Tej o podrywaniu panienek w barze i jak zrobić żeby wszyscy nie dostali kosza od tej samej? Ona w swoich założeniach trochę bije w wolny rynek.
stary 25-05-2010, 10:50   #176
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Założeń socjalizmu też nikt nigdy nie obalił.
Hah, zrobiono to juz laaata temu. Austriacka szkola ekonomii obala socjalizm punkt po punkcie i w calosci, wystarczy troche poczytac.
Co nie zmienia faktu, ze w pelni wolny rynek nigdy nie zapanuje w duzej spolecznosci, gdyz ludzie to tchorze i wola byc bezpiecznymi niewolnikami. Nie mniej przyklady Chile za Pinocheta czy Hiszpanii za gen. Franco pokazuja, ze im mniej ingrencji w gospodarke tym spoleczenstwo szybciej sie rozwija. Taki model proponuje Korwin co przy jego zdrowym (czyli nie lewackim pseudoliberalizmie) liberalizmie obyczajowym jest dla mnie do przyjecia.
stary 25-05-2010, 11:46   #177
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Najzabawniejsze jest to, że niezależnie od tego, czy i który z was ma rację, ani socjalizm ani twardy liberalizm nie ma szans zaistnienia na gruncie polskim, ze względu na coś, co nazywa się czynnikiem ludzkim, a u nas akurat jest główną przeszkodą w jakimkolwiek działaniu.

Szczytne idee i rozwiązania rodem z Hongkongu możecie zatem wsadzić sobie w przysłowiową d***.
stary 25-05-2010, 20:32   #178
ponczus
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
Najzabawniejsze jest to, że niezależnie od tego, czy i który z was ma rację, ani socjalizm ani twardy liberalizm nie ma szans zaistnienia na gruncie polskim, ze względu na coś, co nazywa się czynnikiem ludzkim, a u nas akurat jest główną przeszkodą w jakimkolwiek działaniu.

Szczytne idee i rozwiązania rodem z Hongkongu możecie zatem wsadzić sobie w przysłowiową d***.
Bo co? Bo żyjemy w Polsce? Dziękuję postoję. Jeżeli nie szczytne idee i rozwiązania rodem z Hongkongu to co? Jakąś nędzną podpierdółkę? Nędzną podpierdółkę mieliśmy przez ostatnie 20 lat bo ludzie chcieli żarcia na pułkach a nie wolności i obalenia ustroju. Więc weź swoją przysłowiową dupę i wsadź do kieszeni. Półśrodki i rozwiązania "dopasowane" już przeżyliśmy, a zostało nam z tego: gimnazja, brak lustracji, nieistniejąca służba zdrowia, bankrutujące ubezpieczenia społeczne, rozpasani rolnicy i grupy uprzywilejowane (górnicy etc.), nierozwiązany problem PKP i tak dalej. Właśnie teraz drogi panie "wsadź sobie w przysłowiową d***" Vil potrzebujemy rozwiązań "Hongkong". Niskich podatków, uproszczenia procedur i nie mieszania się państwa w gospodarkę (vide ostatnie decyje unii w sprawie TP SA). Fajnie by było też zwiększyć tak z 10 krotnie nakłady na naukę, ale to już marzenie ściętej głowy.
stary 25-05-2010, 21:24   #179
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Widzisz ponczus, po prostu polakom mentalnie bliżej do Grecji niż do Hongkongu. Praktycznie pewne jest, że super szybkie zdjęcie buta z gospodarki i kwestii 'społecznych' (składki, ubezpieczenia) wywołało by protesty i wielkie oburzenie. To, że na jakimś forum zbierze się garstka ludzi, którym źle się robi na myśl o kontroli, blokadach i przekrętach to nie znaczy, że mogą sobie pominąć to, że wielu ludzi lubi pracować 'u państwa', płacić nie wiadomo jak wyliczone podatki ('e, przecież szpitale są') a w razie niskich płac przez myśl im nie przejdzie, żeby iść pracować gdzie indziej.
Voon jest offline  
stary 25-05-2010, 22:23   #180
ponczus
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Pokaż post
Widzisz ponczus, po prostu polakom mentalnie bliżej do Grecji niż do Hongkongu. Praktycznie pewne jest, że super szybkie zdjęcie buta z gospodarki i kwestii 'społecznych' (składki, ubezpieczenia) wywołało by protesty i wielkie oburzenie. To, że na jakimś forum zbierze się garstka ludzi, którym źle się robi na myśl o kontroli, blokadach i przekrętach to nie znaczy, że mogą sobie pominąć to, że wielu ludzi lubi pracować 'u państwa', płacić nie wiadomo jak wyliczone podatki ('e, przecież szpitale są') a w razie niskich płac przez myśl im nie przejdzie, żeby iść pracować gdzie indziej.
W tym sęk że nie za bardzo mamy już czas na jakieś powolne zmiany. Czas był 15 lat temu, teraz jesteśmy w czarnej dupie. Jeżeli ZuS musi zaciągać pożyczki na wypłacanie aktualnych świadczeń to co będzie za 30 lat? Za 30 lat kiedy na mój wyż demograficzny będzie pracować niż demograficzny z lat 90tych? To się wypłaszczy oczywiście i specjalnie trochę koloryzuję w tym momencie. Ale obawiam się że nasza gospodarka idzie siłą rozpędu i siłą taniego złotego. A to nie na długo wystarczy.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania