|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 03 11 2004
Lokacja: Ankrahmun
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Askara
|
![]() Witam.
Pare dni temu, po jakichs 2 latach przerwy postanowilem zobaczyc co nowego slychac w Tibii, wiec sciagnalem sobie klienta z tibia.pl oraz program do odtwarzania filmow z http://www.tibiacam.tv/ poogladalem kilkadziesiat filmikow, poszedlem spac. Wczoraj rano antywir po zaktualizowaniu, w 15 plikach .dll TibiaCama znalazl wirusy a dzis wieczorem haslo zmienione + z konta zniknelo mi eq i 300k. Powiedzmy ze o ile hacka jestem w stanie przezyc, bo do gry tak czy siak bym raczej nie wrocil, o tyle zalamany jestem, ze po kilku godzinach skanowania komputera wszelakimi antysypwarami, spybotem, avira i ms essentialsem oraz hijackthisem NIE ZNALAZLEM NIC. Moje pytanie wobec tego brzmi - czy przez te 2 lata nieobecnosci cos sie zmienilo i juz nie hakuje sie uzywajac zlosliwych keyloggerow? Jak sie teraz przed tym uchronic skoro nawet nie wiem skad zostalem zaatakowany? Nie logowalem sie na zadnej stronie poza tibia.com, klienta mam jak wspomnialem z tibia.pl, jedynie ten tibiacam zostaje jako podejrzany. Przed chwila sciagnalem go drugi raz i po instalacji to samo, kilkanascie plikow .dll zawirusowanych. Byly wczesniej jakies cyrki z tym programem lub ktos ma jakis inny pomysl? Pozdrawiam. Ostatnio edytowany przez NIRee - 24-05-2010 o 01:27. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 | |
CS Tibia.pl Team
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1
Stan: Początkujący
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 05 2010
Lokacja: Bełchatów
Profesja: Master Sorcerer
|
![]() myślę, że głównym winowajcom jest TibiaCam lub jeden z filmików, które ściągnąłeś -miałeś pecha, aczkolwiek należy myśleć zanim uruchomisz jakiś filmik
każdy ściągnięty plik skanuj uniwersalnym (?) skanerem online np. virusscan.jotti.org |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik forum
|
![]() Wszystkie mialy koncowke .cam i wszystkie dzialaly, wiec to raczej nie to. Przyznam szczerze, ze liczylem na wiekszy odzew w sprawie samego TibiaCama, z tego co mi wiadomo to teraz jedyny program do odtwarzania filmikow, myslalem ze 95% Tibijczykow ma go na dysku i bedzie w stanie udzielic odpowiedzi odnosnie tych plikow .dll
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 04 2007
Profesja: Elder Druid
Świat: Kyra
|
![]() Ściągnąłeś jakiś filmik tibiacam, który filmikiem nie był.
Nawet samo otworzenie strony czasami powoduje ściąganie wirusa. Wrzuć loga z hijackthis, to się okaże, czy coś masz czy nie ![]()
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Od siebie, proponuję wskoczenie na stronkę Emsisoft'u. Spróbuj przeskanować kompa a-squared Free oraz a-squared HiJack.. może wtedy coś wykryjesz. Fajnie, że jestem w zaszczytnym gronie 5% tibijczyków, którzy nie używają TibiaCam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik forum
|
![]() Wrzucilem na Jotti instalke tibiacama, oto wynik:
http://virusscan.jotti.org/pl/scanre...27ddad99d743a0 Chyba wszystko jasne. Najlepsze ze po skasowaniu tych kilkunastu plikow .dll TibiaCam dziala normalnie, wiec wyglada na to ze faktycznie ktos do tej paczki celowo dodal niespodzianke. Widac tworca nie wystarczylo 150.000 dolarow ktore zarobili na subskrybcjach premium. Ostatnio edytowany przez NIRee - 25-05-2010 o 18:41. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
|
![]() Miej pretensję tylko do siebie...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 09 02 2007
Lokacja: Szczecin
Stan: Niegrający
Imię: Scon Drago
Świat: Selena
Poziom: 104
|
![]() Fakt.. instalki TibiaCam posiadaja "Backdoor.Win32.Hupigon.gt"
jeden antywir wyswietlil tez "Sus/Madcode-A" ale przyjzalem sie temu i wyglada nieszkodliwie.. ten pierwszy wpisuje sie w rejestr wiec usuniecie plikow .dll nie pomoze. sproboje to rozgrysc ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik forum
|
![]() I jak rozgryzles cos?
Ja skanowalem tym: Avira MS Essentials Emsisoft Anti-Malware SUPERAntiSpyware SpyBOT HijackThis i nic nie znalazlo poza tymi dllami. |
![]() |
![]() |