Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-04-2011, 10:11   #21
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Stan: Niegrający
Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Lasooch, mam podobne podejście ;< Zdaję trzy rozszerzenia, więc raczej nie powinienem robić z prezentacji maturalnej doktoratu kosztem chemii i biologii Chciałbym żeby ta praca była po prostu... ygh... w miarę przyzwoita.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-04-2011, 12:20   #22
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Tak czy owak lepiej celowac w "lepsza prace" - wtedy masz pewnosc, ze zdasz, a nie trzesiesz dupa, czy te 6/20 wpadnie.

Wracajac do meritum - znajomosc dziel Tolkiena w spoleczenstwie ogranicza sie prawie wylacznie do Wladcy Pierscieni (starsze pokolenie zna tez zazwyczaj Hobbita, ktory byl lektura w 6 klasie podstawowki niegdys). Obstawiam, ze ani twoja polonistka, ani osoby zasiadajace w komisji nie siegnely (jezeli w ogole mialy stycznosc z Tolkienem) poza trylogie. Dlatego tez przypuszczam, ze "niezrealizowanie tematu" odnosi sie do zlego omowienia bohaterow przez ciebie przedstawionych.

Teraz mamy dwa wyjscia:

a) opierasz sie wylacznie o kanon bohaterow z LOTR
b) opierasz sie glownie o kanon bohaterow spoza LOTR

ad a:
plusy - latwosc opracowania tematu (mniej-wiecej tak, jak opisal to ponczus), malo wysilku
minusy - masz duze szanse trafic na kogos, kto orientuje sie w tym, co mowisz i zada konkretne pytanie; temat dla komisji moze byc nudny (zakladam, ze miala stycznosc juz z tematami dotyczacymi LOTR)

ad b:
plusy - prawie pewne jest, ze komisja z czyms takim sie nie spotkala, co czyni temat ciekawym; brak zaznajomienia komisji z tematem powoduje, ze ewentualna wpadka (jakas pomylka itd) nie zostanie zauwazona; temat juz z miejsca ma kilka punktow na plusie za oryginalnosc; pytanie dotyczace pracy zapewne bedzie mialo brzmienie "dlaczego wybral pan ten temat?"

minusy - koniecznosc wglebienia sie w ksiazki spoza trylogii

Jesli wybierzesz wariant a, skorzystaj z rad ponczusa, bo dobrze to opisal.

Jesli wybierzesz wariant b, ja oparlbym sie w wiekszosci na wladcach Numenoru wlasnie (chwala wladcow i mieszkancow Numenoru, a potem ich sukcesywna degeneracja - tu moglbys sie odwolac albo do ludzi sprzed potopu w Biblii, albo - co bedzie bardziej poprawne - do krolow rzadzacych w Izraelu po Salomonie. Tam motyw jest ten sam - najpierw rzady zgodne z prawem Boga, a nastepnie degeneracja wladcow izraelskich), potem odniosl sie do Aragorna, a takze Theodena (pozostaje pod wplywami zla, ale nastepnie zdrowieje i jest lojalny w swoim przyrzeczeniu do konca).

Ciezko dalej sie rozwodzic nad tematem, bo - jak juz wspomnialem - dalej nie mamy uszczegolowione, co twoja polonistka uwaza za zle.

A tak na koniec - jesli dobrze pamietam, to praca maturalna nie musi byc chyba zaopiniowana przez polonistke. Jesli mnie pamiec w tej kwestii nie myli, to zawsze mozesz ja olac i isc z wlasna wizja pracy przed komisje - z wlasnego doswiadczenia wiem, ze takie tematy sa dosc swobodnie oceniane, a pod uwage bierze sie glownie pewnosc siebie mowiacego, jego znajomosc tematu i ciekawa realizacja zagadnienia glownego pracy. De facto zachowujac te wspomniane rzeczy, w przypadku twojej pracy wystarczyloby opisac roznych wladcow oraz porownac ich ze soba.

@Slythia : autor na to uwagi nie zwraca, co oczywiste.
stary 18-04-2011, 17:38   #23
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Wybrałem tą łatwiejszą drogę ;P
Aragorn, Theoden, Denethor, Boromir, Sauron, Saruman to moja ostateczna pula herosów. Oczywiście przy Sauronie i Sarumanie będę jako tako opierał się o fragmenty z Silmarillionu, bo w samej trylogii wiele o tych postaciach nie ma.
stary 18-04-2011, 21:07   #24
ponczus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: Spod Budki z Piwem

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bahzell
Świat: Chromaggus
Poziom: 80
Skille: 400/400
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sphinx123 Pokaż post
Wybrałem tą łatwiejszą drogę ;P
Aragorn, Theoden, Denethor, Boromir, Sauron, Saruman to moja ostateczna pula herosów. Oczywiście przy Sauronie i Sarumanie będę jako tako opierał się o fragmenty z Silmarillionu, bo w samej trylogii wiele o tych postaciach nie ma.
Nie potrzebujesz wiele. Trochę ze złej strony podchodzisz do tematu. Tak naprawdę tobie potrzebne są konkretne zachowania tych postaci z książek Tolkiena (a tu wystarczy sama trylogia nawet dla sarumana i saurona). IMHO jak chcesz mówić przez 15 - 20 minut skup się na Aragornie, Theodenie, Denethorze i Boromirze. Ewentualnie jeśli zobaczysz że idzie ci jakoś bardzo szybko to miej w zanadrzu Sarumana albo Saurona. Twój temat wcale nie jest o trylogii i postaciach z niej tylko o całej wcześniejszej literaturze/religii na których to wzorował się Tolkien w trakcie pisania. Czyli twoja prezentacja powinna wyglądać mniej więcej tak

Aragorn - wyczekiwany król ludzi, który niesie ze sobą insygnia władzy, jest to miecz oraz królewski dotyk. Jest to ścisłe odwołanie do mitu arturiańskiego (tam też pendragon był wyczekany przez ludzi, insygnią władzy był excalibur), królewski dotyk jest natomiast odwołaniem do tego że królowie rządzili z nadania bogów, innymi słowy mieli boskie błogosławieństwo a więc dotykając ciebie ty też otrzymywałeś takowe.

To ma być w ten deseń zrobione. Do tego kilka ładnych slajdów z LoTRa i wio. Tutaj cięższym zadaniem jest dopasowanie konkretnych sytuacji do odwołań z literatury wcześniejszej. Polecam tutaj sięgnięcie do bardzo dawnych źródeł nawet do sag greckich, co do któych świetnie pasować będzie na przykład Denethor jako szalony król (Antygona, mit o Minotaurze, a także można pokusić się o porównanie do Fausta, ponieważ Denethor przehandlowuje się za wiedzę). Jeśli natomiast chodzi o Theodena to tutaj będzie trochęciężko ponieważ tak z miejsca nie jestem w stanie przyupomnieć sobie żadnego króla który byłby w taki sposób omotywany przez doradców i nagle pod wpływem kogoś z zewnątrz zmieniłby zdanie o 180 stopni. Ale podjeżewam że coś się znajdzie.

@slythia co nie zmienia faktu że 90% fantastyki to mit arturiańśki w tej lubi innej postaci

Ostatnio edytowany przez ponczus - 18-04-2011 o 21:09.
ponczus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-04-2011, 21:37   #25
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Domyślny

Theodena podciągnę pod ten typowy motyw króla, który potrafi zjednoczyć swój naród do walki, typowy średniowieczny topos władcy. Ten schemat z byciem manipulowanym próbuję ogarnąć od jakiegoś czasu, ale żaden przykład nie przychodzi mi do głowy...
stary 19-04-2011, 12:05   #26
Namtar
Guest

Domyślny

Moim zdaniem, liczba bohaterów których sobie wybrałeś jest zbyt duża.
Nie zapominaj, że w prezentacji maturalnej ważny jest wstęp jak i również zgrabne podsumowanie i prawidłowe sformułowanie wniosków.

Zdawałem maturę w tamtym roku. Jako temat wybrałem "Rola fantastyki w literaturze..." W bibliografii zawarłem właśnie LOTR'a i "Miecz Przeznaczenia" Sapkowskiego.

Jeżeli będziesz opowiadał dosyć szybko, rozlegle opisując bohaterów sądzę, że zdążysz.

Warto zwrócić również uwagę na postać Isildura. Może być dobrym przykładem na to jak żądza władzy wpływa na człowieka.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2011, 17:21   #27
Rater
Użytkownik Forum

Rater's Avatar

Data dołączenia: 12 01 2006
Lokacja: Łódź

Imię: Arask
Profesja: Elder Druid
Świat: Harmonia
Poziom: 53
Poziom mag.: 47
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Wracajac do meritum - znajomosc dziel Tolkiena w spoleczenstwie ogranicza sie prawie wylacznie do Wladcy Pierscieni (starsze pokolenie zna tez zazwyczaj Hobbita, ktory byl lektura w 6 klasie podstawowki niegdys). Obstawiam, ze ani twoja polonistka, ani osoby zasiadajace w komisji nie siegnely (jezeli w ogole mialy stycznosc z Tolkienem) poza trylogie.
Święte słowa!
Gdy dałem swojej polonistce wzór mojej prezentacji, to stwierdziła, że jest to najciekawsza prezentacja o Tolkienie, jaką w życiu widziała
Sam w tym roku zdaję maturę i na ustną z polaka mam temat "Tolkien, jako twórca nowego fantastycznego świata. Opisz ten świat i sposoby jego kreacji". Swoją prezentację opieram na trylogii + Silmarillion i do tego obowiązkowe opracowania, którymi u mnie są Barwy pieśni, Tolkien, pisarz stulecia oraz Atlas Śródziemia, który jest najgenialniejszym opracowaniem, jakie widziałem. Autorka na podstawie notatek Tolkiena narysowała mapy świata we wszystkich erach, a także szczegółowe mapy wypraw, miast itp Coś niesamowitego.

Co do wcześniejszej rozmowy - Silmarillion jest trudną książką i nie ma co tu zaprzeczać natłok nazw miejsc oraz imion i nazwisk jest w pewnym momencie zatrważająca i trudno się przez to przebić ze zrozumieniem. Niemniej warto Gdy człowiek ogarnie sobie całą historię Ardy, to dopiero widać, jak śmiesznie małym wycinkiem wydarzeń są te opisane we Władcy Pierścieni
stary 20-04-2011, 19:27   #28
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rater Pokaż post
Swoją prezentację opieram na trylogii
Tolkien nie napisał żadnej trylogii, oblałeś.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia
Wiem, że trochę odbiegnę od tematu lecz zastanawia mnie jedno - czy autor, pisząc tego typu książkę/ki, naprawdę siedzi i zastanawia się 'w jaki sposób umieścić tutaj ten motyw literacki' czy po prostu język polski jako przedmiot wymaga nazywania wszystkiego na siłę i szufladkowania.
Oczywiście, że nie - autor, pisząc tego typu książkę/ki, nie siedzi i nie zastanawia się "w jaki sposób umieścić tutaj ten motyw literacki" dlatego
a)w nie których powieściach trudno się doszukać motywów;
b)na języku polskim od podstawówki przerabiane są tytuły w których motywy widać z zamkniętymi oczami. To nie wina polonistów, że maturzyści próbują zabłysnąć, tym że czytali inne książki.

#Edit
Cytuj:
Obstawiam, ze ani twoja polonistka, ani osoby zasiadajace w komisji nie siegnely (jezeli w ogole mialy stycznosc z Tolkienem) poza trylogie.
Przed maturą przedstawia się listę dzieł które będą omawiane, a zadaniem komisji jest zaznajomienie się z nimi.

Ostatnio edytowany przez Tasior - 20-04-2011 o 19:29.
Tasior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2011, 19:43   #29
ruszek
Użytkownik Forum

ruszek's Avatar

Data dołączenia: 01 08 2009

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tasior Pokaż post

Pokaż mi fragment tekstu w którym powiedział, że Tolkien napisał trylogię >.>
ruszek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2011, 20:06   #30
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Domyślny

W poście zamieściłem cytat, ale jeżeli to za mało.

Ostatnio edytowany przez Tasior - 20-04-2011 o 20:08.
Tasior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2011, 20:41   #31
kołbaś
Użytkownik Forum

kołbaś's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2004

kołbaś ma numer GG 7494864
Domyślny

jak nie przedstawisz dokumentu z potwierdzeniem od notariusza i proboszcza to dalej tobie nie wieze ze on gdzies to napisal. Cytat i ss nie jest dowodem.

I staniemy się pasterzami,
Dla Ciebie mój panie dla Ciebie,
Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni,
Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy,
Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie,
I poskramiać duszę będziemy na wieki,
In nomine Patris et Filii,
et Spiritus Sancti. Amen.
kołbaś jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2011, 22:19   #32
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Domyślny

Rozwinięcie można powiedzieć, że już mam. Teraz czas na wstęp i wnioski ;> We wstępie chyba po prostu opiszę Śródziemie, a we wnioskach... hmm... dunno xd
stary 20-04-2011, 22:48   #33
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kołbaś Pokaż post
jak nie przedstawisz dokumentu z potwierdzeniem od notariusza i proboszcza to dalej tobie nie wieze ze on gdzies to napisal. Cytat i ss nie jest dowodem.
Cholera, próbowałem zgrywać mądrale, a wyszedłem na głupka. ;<
stary 21-04-2011, 00:17   #34
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

O. Taś, taś. Kwa, kwa.
stary 21-04-2011, 00:56   #35
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Przed maturą przedstawia się listę dzieł które będą omawiane, a zadaniem komisji jest zaznajomienie się z nimi.
Slyszales kiedys o komisji, ktora zapoznawala sie z przedstawionymi utworami? Moze w szkole w Wygwizdowie Wielkim, gdzie jest pieciu uczniow na krzyz. Gdy czlonkowie komisji musza przepytac z 50-100 osob i pi razy oko, przy kazdej prezentacji zapoznac sie z jakimis dwiema nowymi pozycjami, to by im zycia zabraklo.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sphinx123
Rozwinięcie można powiedzieć, że już mam. Teraz czas na wstęp i wnioski ;> We wstępie chyba po prostu opiszę Śródziemie, a we wnioskach... hmm... dunno xd
We wnioskach jak nic musisz zwrocic uwage na to, ze Tolkien pzedstawil wiele roznych wizji wladcow... Ot, powiedzenie tego samego, co mowiles wczesniej - tyle, ze w 3 zdaniach

Ostatnio edytowany przez Ashlon - 21-04-2011 o 00:59.
Ashlon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-04-2011, 00:58   #36
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Slyszales kiedys o komisji, ktora zapoznawala sie z przedstawionymi utworami? Moze w szkole w Wygwizdowie Wielkim, gdzie jest pieciu uczniow na krzyz. Gdy czlonkowie komisji musza przepytac z 50-100 osob i pi razy oko, przy kazdej prezentacji zapoznac sie z jakimis dwiema nowymi pozycjami, to by im zycia zabraklo.
Zwykle to oczytani ludzie.
stary 21-04-2011, 01:09   #37
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Zwykle to oczytani ludzie.
Zwykle właśnie średnio. Poza tym, nie da się znać wszystkich istniejących książek, to po prostu nierealne. Jeśli ktoś bierze coś mniej popularnego nie z kanonu lektur to raczej na pewno komisja znać tego nie będzie.
stary 21-04-2011, 09:41   #38
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Domyślny

Moja kumpela w zeszłym roku robiła prezentację o mitologii Dalekiego Wschodu, gdzie opierała się na Touhou. Nauczyciele chyba nie grają w danmaku xD
stary 21-04-2011, 12:45   #39
Rater
Użytkownik Forum

Rater's Avatar

Data dołączenia: 12 01 2006
Lokacja: Łódź

Imię: Arask
Profesja: Elder Druid
Świat: Harmonia
Poziom: 53
Poziom mag.: 47
Domyślny

Cytuj:
Co? Myślenie boli? O używaniu skrótów myślowych się nie słyszało?

Komisja raczej nie będzie znała nic poza Władcą Pierścieni. Czasem może któryś z członków będzie zaznajomiony z Silmarillionem
stary 21-04-2011, 16:15   #40
ruszek
Użytkownik Forum

ruszek's Avatar

Data dołączenia: 01 08 2009

Domyślny

[quote=Tasior;2807235]
W poście zamieściłem cytat, ale jeżeli to za mało.[/QUOTE

No ta, ale wszyscy dobrze wiedzą o co chodzi mówiąc Trylogia, a nawet jeśli to nie powiedział "Trylogię napisaną przez Tolkienia", tylko po prostu Trylogie.

Zacząłem się czepiać byle gówna, co się ze mną dzieje :/
ruszek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania