Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 14-08-2005, 23:09   #1
pabloxxl
Użytkownik Forum

pabloxxl's Avatar

Data dołączenia: 11 04 2004
Lokacja: Wieczna kraina Hefalumpów

pabloxxl ma numer GG 5207970
Domyślny Papierowe RPG - Co potrzebne?

No właśnie: Podręcznik mistrza gry, jakaś przygoda do opowiadania. Jakieś kości, karty postaci? Jestem całkowicie blady w tej dziedzinie, a chętnie pograłbym z kumplami.
pabloxxl jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 14-08-2005, 23:31   #2
Sokochłap
Użytkownik Forum

Sokochłap's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2004
Lokacja: Częstochowa

Stan: Na emeryturze
Profesja: Sorcerer
Sokochłap ma numer GG 3342901
Domyślny

jako ze bylem na jednej sesji powiadam :

podrecznik mistrza podziemi/ gracza
karta postaci / olowek
kosci
fantazja
ewentualnie jeszcze mapka zeby wiedziec gdzie ty i gdzie inni

Sokochłap jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-08-2005, 23:35   #3
Mystic Krupek
Użytkownik forum

Mystic Krupek's Avatar

Data dołączenia: 02 11 2004

Domyślny

Heja ! Zacznijmy Od Tego w JAki System Będziesz gral . JA Osobiscie Polecem D&D ale wszystko zalezy od ciebie. Dnd to chyba (jak dla mnie) Najlepsza gra RPG (papierkowa oczywiscie) Potrzebne Będo Ci 3 Podręczniki
1. Podręcznik Gracza
2. Podręcznik Mistrza Gry
3. Księga Potworów
Potrzebne Będą równierz kostki najlepiej kupic caly komplet
A co do przygód jezeli jestem bardo kreatywny to stwórz swoją a jezeli ci sie nie chce tworzyc swojej przygody to kup jakąs sa bardzo tanie dla 1 poziomowych postaci najlesza bedzie " BezSloneczna Cytadela" .
Musle ze ci troche pomoglem
Przydatne Linki:
www.rebel.pl
www.dnd.polter.pl
www.isa.pl
www.qworkshop.pl
Mystic Krupek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-08-2005, 23:45   #4
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Oczko

... ja polecam KThuLhu (czyt. ktulu) , na obozie na Słowacji cały czas w to graliśmy , jedna partia max 30 min , ale zabawa była 1 rzędna ... najlepiej uczyć sie w praktyce , bo czytanie zasad jest nudne i odpycha od gry ... dla tych których zasady nie zniechęcają http://marmarek.w.staszic.waw.pl/~ma...load/ktulu.doc miłej lektury i gry ...
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-08-2005, 23:46   #5
Bia!y
Użytkownik Forum

Bia!y's Avatar

Data dołączenia: 20 03 2005
Lokacja: Poland Alkocholand :)

Bia!y ma numer GG 2121947 Bia!y ma login Tlenu bialy-sky
Domyślny

Belh, zależy o jakiej grze mówimy jesli D&D to przedmówcy wymienli wszystko. Jeśli War Hammer to już inna bajka. Są jescze inne ale tę są najpopularjniesze i według mnie najciekawsze. Jeśli chcesz zacząc przygodę z D&D to wal na PW albo tutaj. Chętnie pomoge ze wszystkim mam nawet do sprzedania dwa podręczniki. W sumie to moge załatwić cały sprzet do gry.

Ostatnio edytowany przez Bia!y - 14-08-2005 o 23:47.
Bia!y jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2005, 14:20   #6
pabloxxl
Użytkownik Forum

pabloxxl's Avatar

Data dołączenia: 11 04 2004
Lokacja: Wieczna kraina Hefalumpów

pabloxxl ma numer GG 5207970
Domyślny

A ile by cenowo wyniosly te podreczniki?
pabloxxl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2005, 16:50   #7
Zabójca Jeleni
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 04 2004
Lokacja: No... Gdzieś w Polsce

Zabójca Jeleni ma numer GG 8865887
Domyślny

W sklepie (Empik, itp.) podręcznik do D&D kosztuje chyba 70 zł(każdy). W necie da sie kupić nawet za 50 (nowy) + koszty przesyłki. Jak masz stałe łącze i nie przeszkadzałoby ci, że podręcznik będzie na komputerze, możesz spróbować ściągnąć przez eMula.

Przestańcie dawać filmy na rapidshare!!!
RapidShare sux (bo sie czeka).
Zabójca Jeleni jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2005, 18:09   #8
Sokochłap
Użytkownik Forum

Sokochłap's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2004
Lokacja: Częstochowa

Profesja: Sorcerer
Sokochłap ma numer GG 3342901
Domyślny

mozecie sie zlozyc bo mozna miec po 1 podreczniku mistrza podziemi i bestiariusza na grupę

Sokochłap jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2005, 18:40   #9
Tana
The Witch

Tana's Avatar

Data dołączenia: 14 05 2004

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

W sumie to potrzebny jest podręcznik mistrza gry i zestaw kości (k4, k6, k8, k10, k12 i k20). Nic więcej nie jest konieczne. Podręcznik też potrzebny jest tylko po to, by opanować mechanikę gry. Po pewnym czasie staje się zbędny, bo i tak wszystko się pamięta.

Osobiście zawsze mam przy sobie 2 zestawy w/w kości, troche kartek do ewentualnego rozrysowania mapy lub walki, zeszyt ze spisanymi cenami przedmiotow wprowadzonych do gry i pudełko pizzy
Często też dodaje graczom atrakcje typu: skórzany woreczek wypchany groszami jako mieszek złota, stylizowane mapy terenu, kaligrafowane listy

Można też iść w kierunku gry narracyjnej, gdzie absolutnie nic nie jest potrzebne. Jest to jednak opcja dla bardziej zaawansowanych graczy. Muszą już wiedzieć jakie są granice i mieć wprawę w robieniu GM w konia

Tana jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2005, 18:45   #10
Sir Patologia
Użytkownik Forum

Sir Patologia's Avatar

Data dołączenia: 15 04 2004

Sir Patologia ma numer GG Na PW może ci podam
Domyślny

http://www.rebel.pl/
Tu zakupilem swoja pierwsza gre RPG
Aby rozpoczac gre potrzebujecie "podstawki". Na poczatek polecam tani 43 zl Monastyr
http://www.rebel.pl/product.php/1,36.../Monastyr.html
Plus trzy kosci k20
http://www.rebel.pl/product.php/1,50...-20-scian.html

Jak Cie wciagnie kup np. dodatek (znajdziesz na Rebelu). Uprzedzam na sesje potrzeba duuuzo czasu. Musicie miec rowniez mistrza gry (GM ), ktory zapozna sie z zasadami gry i jej historia, aby opowiedziec i pilnowac was w czasie waszej gry. Zabawa jednak jest przednia.
@EDIT
Najlepiej jeszcze skserowac karty postaci z ostatniej stronki

Filmik o Wieśku mistrzu CS'a

Tutaj widzimy graczy Counter-Strike, którym roz**bało przysadki jak Wiesiek zaczął im nakur**ć 500 headów za rogu jedząć czereśnie, teraz do końca życia będą wpierd**ać kiesiel przez słomkę
[REKLAMA ON]

Ostatnio edytowany przez Sir Patologia - 15-08-2005 o 18:48.
Sir Patologia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2005, 19:52   #11
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Najlepiej by było, gdybyś zakręcił się po swoim mieście i znalazł kogoś, kto ma tu już jakieś doświadczenie. Będzie pewnie miał jakieś książki już, kostki, więc będziesz mógł sprawdzić się bez wydawania ani grosza.
Po za tym można sobie wogóle poradzić bez tego wszystkiego, czyli zagrać tzw. storytellera, gdzie każdy po prostu mówi, co chce robić, a mistrz sam decyduje, czy ci się udało, czy nie, bez rzutów kośćmi, bez cyferek opisujących postaci, bez z góry ustalonych zasad.

Po za tym jest jeszcze pytanie, w co chcesz grać, co cię interesuje.
Zacznijmy od 2 pytań : gdzie chcesz grać i jak.
Powiedz, czy wolisz grać w odpowiedniku średniowiecza, w starożytności, w czasie I/II Wojny Światowej? W dzisiejszych czasach? W przyszłości? Czy ma tam istnieć magia i niestandardowe rasy(elfy, krasnoludy itp.), czy nie? Czy system ma być realistyczny? Czy ma to być raczej sielankowy świat, gdzie twój heros będzie walczył ze smokami i leczył się miksturkami i czarami, realistyczny, gdzie jeden celny cios mieczem zwykle kończy walkę? Świat ma być piękny i kolorowy, czy też może mroczny z masą tajemnic i strachu kryjącego się za każdym rogiem?
Jak widać, wybór jest olbrzymi, dlatego najlepiej zacząć od znalezienia najbliższego klubu miłośników RPG/fantastyki, a tam ci na pewno pomogą

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DRoN
... ja polecam KThuLhu (czyt. ktulu)
to się przez C pisze, Cthulhu, ale to szczegół.
stary 15-08-2005, 20:05   #12
Eileen
Użytkownik Forum

Eileen's Avatar

Data dołączenia: 20 02 2005
Lokacja: Wrocław

Stan: Niegrający
Eileen ma numer GG 3600907
Domyślny

@up
Oczywiście słoneczko, ale najpierw trzeba jeszcze mieszkać w mieście. Ja chyba się zabiorę za RPG, bo zapowiada się ciekawa zabawa. Znam nawet kogoś, kto powinien dac się namówić . Tylko jest właśnie problem załapania zasad.

Ukryty tekst:
Hihihihi...Eleiwein aberztop, yba jówt sipdop łyb ynni żin eiktsyszw. Yzcratsyw, yb oklyt inzcliein og lieimuzorz... ^^
Eileen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2005, 20:09   #13
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Eileen
@up
Oczywiście słoneczko, ale najpierw trzeba jeszcze mieszkać w mieście. Ja chyba się zabiorę za RPG, bo zapowiada się ciekawa zabawa. Znam nawet kogoś, kto powinien dac się namówić . Tylko jest właśnie problem załapania zasad.
Zacznijmy od tego, że sam nie pograsz.
Nawet we 2 jest ciężko, bo jeden musi prowadzić, więc będzie tylko 1 osoba grała. Optymalny skład to 4 graczy + 1 mistrz gry, a sensownie da się grać od 2-3 do 5-6 graczy. przy większej ilości robi się za duży bałagan i nudno (zanim się doczekasz, aż coś możesz powiedzieć, to uśniesz ), nie licząc mistrza gry. Więc lepiej zacznij od znalezienia minimum 2 chętnych osób, a najlepiej ze 4 (oprócz ciebie)
stary 15-08-2005, 20:36   #14
Eileen
Użytkownik Forum

Eileen's Avatar

Data dołączenia: 20 02 2005
Lokacja: Wrocław

Stan: Niegrający
Eileen ma numer GG 3600907
Domyślny

Mówiąc kogoś nie miałam na myśli jednej osoby .

Ukryty tekst:
Hihihihi...Eleiwein aberztop, yba jówt sipdop łyb ynni żin eiktsyszw. Yzcratsyw, yb oklyt inzcliein og lieimuzorz... ^^
Eileen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2005, 21:23   #15
Taube
Użytkownik Forum

Taube's Avatar

Data dołączenia: 23 06 2005

Domyślny

ja póki co lubię najbardziej WoD'a ("World of Darkness"/ "Świat Mroku"czyli Wampir, Mag, Wilkołak i coś tam jeszcze Wilkołak i Mag najbardziej ^-^ - o wilkołaku założyłam topic jeden, jeśli ktoś zainteresowany to go rozwinę i trochę przybliżę potem), choć innymi nie pogardzę (ale grywam z reguły na forach a nie w realu )

według mnie najbardziej potrzebna jest sama orientacja w świecie
same wielkie podręczniki - można zapoznać się ze światem, ale jeśli się nie jest mistrzem gry, to aż tak bardzo książeczki się nie liczą
no karta własnej postaci, gdzie wszystkie dane się będzie zapisywać i czasem może jakiś notesik - jak ktoś ma złą pamięć i nie kojarzy co się dzieje w sesji
i potrzebna jest pewna umiejętność - wcielania się w postać, bo często niezłe kwiatki na sesjach się dzieją

d. Taube
out of the darkness into the light.

she lost somewhere her time..
get me known if You find it for me XD
mam obiekcję przez opowiadaniami, gdyż zaglądając w jedno, zostanę zawalona dziesięcioma kolejnymi.. czasem jednak człowiek ulegnie, a to źle wpłynie na stan gg oraz PW, lecz cóż począć..
Taube jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2005, 21:27   #16
TehRegent
Zbanowany

TehRegent's Avatar

Data dołączenia: 06 02 2005

TehRegent ma numer GG 4790363
Domyślny

@up

No wlasnie o tym systemie slyszalem duuzo dobrego

@topic

Polecam DnD ed 3- latwa do znalezienia. Chociaz WFRP, ale zawsze sa problemy z podrecznkiem...chyba , ze znajdziesz gdzies na necie
TehRegent jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-08-2005, 21:50   #17
Mystic Krupek
Użytkownik forum

Mystic Krupek's Avatar

Data dołączenia: 02 11 2004

Domyślny

Wejdx na www.dnd.polter.pl Może Tam Znjadziesz Kogoś ze Swojego Miasta (chyba ze mieszkasz w małym mieście Takim Jak ja ) Poczytaj Sobie nNa Tej Stronce Jest Dużo Ciekawych Poradników Dla Początkujących tylko wejdz tam na forum . Ja Cały czas ci polcam D&D Świetny System.
Włąsnie POliczylem Dla Ciebie Ile Będzie KOsztowac Zestaw Do D&D:

1. D&D Podręcznik Gracza - 54.00 zł x 1 szt. = 54.00 zł
2. D&D Przewodnik Mistrza Podziemi - 57.00 zł x 1 szt. = 57.00 zł
3. D&D Księga potworów - 57.00 zł x 1 szt. = 57.00 zł
4. D&D Bezsłoneczna cytadela - 9.90 zł x 1 szt. = 9.90 zł
5. Kości w tubie - kryształ - 16.00 zł x 1 szt. = 16.00 zł
Razem: 193.90 zł

Ceny Ze Strony www.rebel.pl Do tego jeszcze doliczyc jakies 10 zł pszesyłlki .
Jeżeli bys Robil Sam Przygode To Odlicz Bezsloneczną cytadele.
Znajdź Paru Dobrych Kumpli I Poskładajcie Sobie Razem
Jeżeli Zostajesz Mistrzem Podziemi To Muisz wszystkie 3 Podręczniki Przeczytac Zeby Wszystko Dobrze Wiedziec ( I żeby Gracze Cie NIe Oszukiwali )
Życze Miłej Gry Jeśli Się Skusisz
Mystic Krupek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania