|
Notki |
Mainland Wielki i tajemniczy kontynent... Tutaj odkrywamy jego tajemnice... |
Pokaż wyniki sondy: Jak myślicie? Czy nasze posty mogą zakwiestionować ,że EXCALIBUG żyję? | |||
Tak... |
![]() ![]() ![]() ![]() |
498 | 40.59% |
Nie... |
183 | 14.91% |
Wszystkie posty nie dały rzadnych rezultatów |
212 | 17.28% |
Heh, ja już wiem o co ci chodzi... (Już wiem jak to zrobić według naszych postów) |
115 | 9.37% |
Nie mam zdania |
219 | 17.85% |
Głosujących: 1227. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#361 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ja bowiem slyszalem ze ten lub nastepny update jest updatem wszechczasow... moze wszystko co zbierane bylo przez te lata zostanie wlasnie w tym (lub nastepnym) updacie sie skonczylo - czyli zagadka w 100% gotowa :> wiec na nic teraz nie czekac - gadac zabijac rozwiazywac oto nasze motto ;D a tak apropo ktos kiedys dal screena jak ziom na miotle leci kolo warlord sworda... przychodzi mi na mysl bloodherb quest ten kto wie co z nim mozna zrobic temu moze cos przychodzi na mysl a niebede tego pisal bo to chyba QS by byl :> ja moja rzecz wywalilem ktora dostalem za blooda wiec moze kupie nowego wtedy sie zobaczy.. to by bylo na tyle
|
![]() |
#362 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 09 09 2005
|
![]() Ostatnio trenujac czesto przegladalem ten temat i nawet niezle mnie wciagnal. Uwazalem te wszystkie proby wydobycia z roznych NPC informacji o excalibugu za bezsensowne dopoki ktos nie napisal o tym ze excalibug prawdopodobnie znajduje sie w miescie lizzardow. Jezeli dobrze mi sie wydaje to NPC odpowiadali na pytania dotyczace excalibuga jeszcze przed update, w ktorym powstalo ankh. Bylo mowione ze zagadka excalibuga posuwa sie do przodu razem z kolejnymi updatami. Nie wiem czy ktos to zauwazyl, ale w tekscie z pierwszego posta jest wymieniony morguthis- jeden z faraonow. Mowiliscie ze go pomijacie bo jest napisany z malej litery, ale czy to przypadek ze wlasnie z niego wypada sword hilt czyli rekojesc miecza? No wiec do czego zmierzam. Chatterbone albo jak mu tam z venore mowi ze ukryli excalibuga dawno temu. Ukryli-oznacza chyba ze on wraz z innymi nieumarlymi bo wyglada jak ghuol a ghoul jest nieumarlym. Najwiecej nieumarlych jest z pewnoscia w ankh, posrod nich takze morguthis z ktorego leci rekojesc. W nastepnym update wychodzi tiqanda z NPC ktory twierdzi ze excalibug znajduje sie w obozie lizzardow ktory nie jest jeszcze dokladnie zbadany. Moze da sie tam zdobyc klinge i zlozyc to jak acient helmet. Jedynym minusem tej teori jest to ze jest to duzo ale to duzo za proste. Aha, jeszcze jedno, jezeli ta rekojesc ktora wypada z morguthisa sluzy do czegos o czym nie wiem to piszcie.
Ostatnio edytowany przez knight mormord - 09-09-2005 o 23:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#363 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 07 2005
Lokacja: OlShTyN
Stan: Na emeryturze
Imię: Khunda
Profesja: Sorcerer
Świat: Vinera
Poziom: 15
Skille: 16/18
Poziom mag.: 28
![]() ![]() |
![]() 65128896721277889438872151288952196180031145727857 26118576421970968057963661252757058452176521972783 0464876515956461141451988997511216151
Może....? Ps. To nie jest kombinacja popiprzonych cyferek ale książeczka ![]() Może popytać o to NPC? ![]()
![]() |
#364 |
Użytkownik Forum
|
![]() @upup
moze masz racje...no nie wiem, zobaczymy. mi tez sie wydaje to za proste a nawet gdyby to bylo, to do czego jezyk 469? @up ![]()
![]() "Spójrzcie na mnie! Jestem żywym stworzeniem. Istnieję. Jednak, jak każdy z nas byłem kiedyś tylko formą energii. Wraz z poczęciem ciało wchłania tą energię. To dzięki temu żyjemy. Spójrzcie na mnie! Jestem umierającym stworzeniem. Umrę. W przyrodzie energia nigdy nie znika, a jedynie zmienia swą formę." Wejdź tu, a bardzo mi pomożesz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#365 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 08 2005
Imię: Crystal Galadriel
Profesja: Elite Knight
Świat: Refugia
Poziom: 90+
|
![]() Ja uwazam, ze takie rozwiazywanie jezyka bh nie ma sensu. Knightmare nie chce abysmy szukali odpowiedzi wymyslajac to nastepne rownania matematyczne. Odpowiedz i wytlumaczenie musi byc gdzies w tibii. Byc moze w jakiejsc ksiazce(z tego co mowil 85% hg jest nie odkryte [albo jest, nie pamietam]), a moze wypytujac sie dokladnie jakiegos NPC znajdziemy wytlumaczenie tego jezyka. Na pewno ten jezyk cos znaczy bo by nie robili go ot tak, zreszta widac wiele powiazan, wiec jednak ktos sie nad tym starannie zastanowil, a nie walnal w klawiature numeryczna, i zaczal robic nastepna czesc mapy
![]() Co do excalibuga... Sa 4 konkretne odpowiedzi, ze znajduje sie na: edron - powtarza sie najczesciej, od NPC kolo katedry tez pod poh'em - to mowia na edron w kamieniu w wiosce lizzardow(na tiquandzie) - to mowi nam nowy NPC w port hope pod piaskami na darashi - to tez nam mowia NPC(w ankh), ale chyba 1 lub 2 A wiec jaki wniosek? To co mowia NPC nie mozna brac zbyt powaznie... Jedyna miejsca ktore nie zostaly wymienione to carlin, ab, veno i thais. Ja uwazam, ze odpowiedzi trzeba szukac u Marvika i Muriela w Thais. Nie wiadomo kto rzucil UE pod koniec ksiazki. Nie wiadomo tez jaka byla rola Marvika w tej wojnie... Trza sie rozejrzec naprawde szczegolowo i sie bardzo szczegolowo wypytywac... Ja oblecialem wszystkich NPC w carlin, i zaden nie mowil nic ciekawego, przewaznie nie wiezyli w jego istnienie. Sądze, ze jezyk behow ma cos z tym wspolnego, bo przeciez zostaly one stworzone do walki po zlej stronie Zatrathola(czy jak mu tam). Coz... Zagadka jest bardzo trudna, a rozwiazanie zajmie nam naprawde duzo czasu... btw, a moze by tak pogadac z tym necromantem kolo noble armor quest? [EDIT] Na temat Noodles'a, to musi byc czlowiek. Gydyby to nie byl czlowiek zamieniony w NPC to jego teksty tak jak teksty innych potworkow pokazywalyby sie nad nim na pomaranczowo. A tu mamy Noodles says:, no chyba, ze dla CIP'ow nie chcialo sie tego zmienic...
2 czerwiec 2007 - Congratulations! You have passed the tutor exam and proven your knowledge about the game. Jakieś pytania? Zapraszam na kanał help ![]() Ostatnio edytowany przez Elvena - 11-09-2005 o 18:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Zbanowany
Data dołączenia: 07 05 2005
Lokacja: Nowogard
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Pokemon Stronghold
Świat: Askara
![]() |
![]() @up
NPC z Tiquandy nie mówi że MIECZ jest w mieście lizardów tylko mówi że w tym mieście znajdują się tabliczki mówiące o nim... czytajcie ze zrozumieniem Co do noodlesa to po prostu jest tak że potrzebny jest on do postmana i trzeba go zapytać o powąchanie 3 rzeczy... i napisali że Noodles says zamiast Noodles barks albo coś w tym typie za dużo kombinacji by było... A co do języka beho to moim zdaniem jest on powiązany z Excalibugiem i jak wspominałem na tibia.de klucz do rozwiązania jego zagadki nie leży w kombinacjach matematycznych ale w NPC... Bodajże Wrinkled Beholder mówi że Magowie Minotaurów są blisko rozwiązania tej zagadki więc możnaby się domyślić że npc wyglądający jak Minotaur Mag będą bardzo pomocni ... na dodatek Wrinkled wspomina coś że "if you are master of math you are master of life and death" ... a niespodziewanie Minotaur mag wykrzykuje "Lern tha secret uff death!"... Czyli być może to Mino Magowie są Mistrzami śmierci, ale wciąż zagadką pozostaje kto jest Mistrzem Życia? Moim zdaniem mogą być to Monk (leczenie itp.), Necromancer (przywraca martwych do życia) lub Elf Arcanist (tak jakoś... ![]() ![]() ![]() (a sie pochwale że niejaki Knight of Mare [Knightmare?!] na tibia.de o tym napisał "Trelak Elio yeah finally a guy that start to think..... You are on the right way mine friend. Yours.... ") hihi ;d |
![]() |
![]() |
![]() |
#367 | |
Użytkownik Forum
|
![]() @upup
nie czytales tego posta?: Cytuj:
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak... Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! czyli imperator walnol ue EDIT: @up hehe byles pierwszy ![]() co do mino magow to mozesz miec racje... "if you are master of math you are master of life and death" czyli: "jesli jestes mistrzem matematyki, jestes mistrzem zycia i smierci" hmm...ciekawe...bardzo ciekawe...
![]() "Spójrzcie na mnie! Jestem żywym stworzeniem. Istnieję. Jednak, jak każdy z nas byłem kiedyś tylko formą energii. Wraz z poczęciem ciało wchłania tą energię. To dzięki temu żyjemy. Spójrzcie na mnie! Jestem umierającym stworzeniem. Umrę. W przyrodzie energia nigdy nie znika, a jedynie zmienia swą formę." Wejdź tu, a bardzo mi pomożesz ![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Specter - 11-09-2005 o 19:41. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#368 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 11 2004
Stan: Niegrający
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Użytkownik forum
Lokacja: Bytom
Stan: Aktywny gracz
Imię: Wojmil
Profesja: Knight
Gildia: Anihillators
Świat: Nebula
Poziom: 38
Skille: 71/70
Poziom mag.: 5
![]() |
![]() Może ten fragment mojej rozmowy z Edowirem (na południe od Thais) coś wniesie do naszego dochodzenia w sprawie excalibuga (polecam rozmowe z tym npc - odpowiada niemal na każde słowo i można od niego wiele wyciągnąć, trzeba tylko wiedzieć jak
![]() 23:30 Wojmil: hi Edowir: Oh, hello Wojmil! How nice of you to visit an old man like me. Wojmil: excalibug Edowir: The ancient dwarfen kings forged it using magic metal , which they took from cyclopses who found it in the heart of a fallenstar. Wojmil: magic metal Edowir: There are sevral kinds of magic metals in our world, the best known are called Mesh Kaha Rogh, Za'Kalortith, Uth'Byth,Uth'Morc, Uth'Amon, Uth'Maer, Uth'Doon, and Zatragil. Wojmil: sweaty cyclops Edowir: Cyclopses are seen as the smithes of blog, whom they call 'the ragehammer' or 'ragehammerer'. Indeed their skills createmostly crude and nasty looking weapons and armor which are incredicle effective nontheles. Wojmil: Mesh Kaha Rogh Edowir: The so called singing steel causes a constant humming while its forged. It's said its a sign that it absobrs magic powers in theprocess and its probably easy to enchant it. However the secret where to mine or how to creat this ore is lost in time. Wojmil: Za'Kalortith Edowir: This is the metal of 'evil'. The hell forged iron no ordinary flames can melt. Its rumored to be harvestet in hell from iron rocksin which damned souls were imprisoned. Wojmil: Uth'Byth Edowir: This steel absorbs magic, its of inferior quality compared to ordinary steel but its absorbing qualities make it importantthough. Wojmil: Uth'Morc Edowir: What makes this black steel special it it lightness and special property of lacking the common steel 'noise'. Its also called silentsteel or thiefs steel for that reason. Wojmil: Uth'Amon Edowir: The luminescent brightsteel is used for artwork mainly. In ancient times items of great magic power were created using thebrightsteel. Those secrets were lost with the races which hold them as their secrets. Wojmil: Uth'Maer Edowir: The dwarfs call it heartiron and claim its part of the heart of the big old one. Therefore is sacred and its use is limited andregulated. Wojmil: Uth'Doon Edowir: The dwarfen high steel is relatively common but expensive and still hard zto come by. The elite dwarfen weaponary andarmors are made of Uth'Doon. Wojmil: Zatragil Edowir: The so called dreamsilver is a legendary mettal. Almost everything we know about it are rumors only. 23:43 Wojmil: legend Edowir: As far as we know, once a terrible beast roamed the lands we now call the Plains of Havoc. It was so fierce that no one daredto even dream about killing it. Finally it was tricked by the knight Endulos. Wojmil: endulos Edowir: Endulos was not a great warrior, but a man of wit and genius. After many of his brethren of the Nightmare Knights had fallenprey to the beast, he came up with a cunning plan to end that threat. Wojmil: cunning plan Edowir: He lured Hugo into a trap. Bound by roots and stones charged with powerful magic he could not move anymore. Now, the beastlies trapped in a hidden cave for eternity. Wojmil: a hidden cave Edowir: The legends tell us that the Nightmare Knights trapped it beneath one of their fortresses, or rather that they built afortress on top of his eternal prison. Wojmil: Nightmare Knights Edowir: The Nightmare Knights were an ancient order dedicated to fight evil. They were guided by prophetic dreams. The orderceased to exist after their war against the Brotherhood of Bones. 23:49 Wojmil: Brotherhood of Bones Edowir: This brotherhood was an secret society of necromancers and followers of purest evil. They were vanquished long ago bytheir arch-enemies, the Nightmare Knights. Wojmil: plains of havoc Edowir: Somewhere in the Plains of Havoc, where the Necromant King was defeated lies the secret entrance to the pits of inferno. Edowir: There are sevral kinds of magic metals in our world, the best known are called Mesh Kaha Rogh, Za'Kalortith, Uth'Byth,Uth'Morc, Uth'Amon, Uth'Maer, Uth'Doon, and Zatragil. ---------- co do tego tekstu --- jesli zapytamy spoconego cyklopa o "steel" odpowiada on nie mal to samo ![]() przy okazji zacytuje jeszcze taka rozmowe z pewnym dwarfem w kazo: Wojmil: excalibug Humgolf: Silly fairy tale. Wojmil: quest Humgolf: What by the worm are you talking about? Wojmil: hi Humgolf: Wojmil, good day .. or night, whatever. Wojmil: job Humgolf: I am chief rotwormtamer of Kazordoon. I sell rotworms and buy meat and tasty, fresh rats for my worms. Wojmil: buy rotworm Humgolf: Do you want to buy a rotworm? 10:11 Wojmil: yes Humgolf: Hey, you don't own a drilling license. No deal! Ostatnio edytowany przez Wojmil - 18-09-2005 o 01:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#370 | |
Użytkownik Forum
|
![]() @up
dzieki za chec pomocy ale szczerze mowiac nic nowego to nie wnioslo tylko potwierdzilo moje teorie ![]() @all niech ktos jak moze zrobi wywiady z npc w kazo, mniejwiecej takiej jak ja w thais zrobilem, z gory dzieki oraz prosze o dokladne przetlumaczenie (niie translatorem!!!) tej ksiazki: Cytuj:
![]() "Spójrzcie na mnie! Jestem żywym stworzeniem. Istnieję. Jednak, jak każdy z nas byłem kiedyś tylko formą energii. Wraz z poczęciem ciało wchłania tą energię. To dzięki temu żyjemy. Spójrzcie na mnie! Jestem umierającym stworzeniem. Umrę. W przyrodzie energia nigdy nie znika, a jedynie zmienia swą formę." Wejdź tu, a bardzo mi pomożesz ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Użytkownik Forum
|
![]() Hmm bradzo bardzo ciekawe.Szcególnie że jest to jakoś dziwnie napisane.Moim zdaniem to jakiś język Tibii.Naprzykład powiem Utveo Lux co znaczy Przywołaj światło.Myślałem nad takimi słówkami tochę kiedyś i doszedłem do tego że tak mówili pierwotni Tibijczycy.A sami spójżcie że nawet z summonie jest Utevo Res czyli Przywołaj postać jakąś tam,lub choćby Utevo Res Ina co moim zdaniem znaczy Przywołaj Postać Iluzii jakiegoś tam potworka.Moim zdaniem jest to bardzo ciekawe i chyba warto zapytać o to w Kazo minolandzie i Thais.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#372 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 04 2005
Lokacja: Kraków/
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#373 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 08 2005
Lokacja: Carlin :)
Imię: Padme Light
Profesja: Druid
Świat: Shivera
Poziom: 12
Skille: 17/17
Poziom mag.: 12
![]() |
![]() Cytuj:
![]()
Życie i Moc - Stronka o Star Wars, czyli... opowiadanie, szablony na bloga, avatary, tapety... Chcesz wiedzieć więcej? Kliknij a zobaczysz!Wszystko by wspaniała Lady Kenobi! Jak dla mnie numer jeden w Polsce! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#374 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#375 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 08 01 2005
|
![]() Pewnego razu, gdy pekowalem na beholderach sorcem zabrzyjaznilem sie z pewnym niemcem. Okazalo ze byl na trope Excalibuga. Podszedl on do npc i zaczol rozmowe. Pozniej poszedl w gore i rozkopal dziure kilofem. Zszedlismy na dol i otoczeni bylysmy przez kraty. Mysle ze za nimi cos jest. Tylko gdzie jest ta dzwignia zeby odblokowac?????? Za jakies 3 dni wstawie tu link do filmiku w ktorym wszystko bedzie nagrane
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#376 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 21 06 2005
Lokacja: B-stok
Świat: Arcania
|
![]() ja nie wiem czy to cos pomozesz ale moze wie cos o tej wojnie stary smok na draconi. Chociaz tam nic o smokach nie pisalo;p
|
![]() |
![]() |
![]() |
#377 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 09 2005
Imię: Jacyna
Gildia: Steel Enclaave
Świat: Azura
Poziom: 75
Poziom mag.: 6
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#378 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 02 2005
Stan: Na Emeryturze
Świat: Pythera
Poziom: 110
Skille: 90/89
Poziom mag.: 7
|
![]() @up: Twoja wypowiedź wiele wniosła do tematu
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
Moim zdaniem Turtle~ całkiem trzeźwo myśli ( ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Guest
|
![]() Ludzie sprubjcie pogadac z tym kolesiem Aneusem ktory stoi na drodze miedzy Carlin a Northport, sam o sobie mówi że jest opowiadaczem historyjek.
![]() Sprobujcie tez pogadac z tym monkiem co stoi kolo dark catedral. |
![]() |
![]() |
#380 |
Użytkownik Forum
Lokacja: OlShTyN
Stan: Na emeryturze
Imię: Khunda
Profesja: Sorcerer
Świat: Vinera
Poziom: 15
Skille: 16/18
Poziom mag.: 28
![]() ![]() |
![]() Ludzie, może rozwiązaniem jest język łaciński? Ostatnio gdzieś wyczytałem, że "res" po łacinie oznacza rzecz..... może takich zbiegów okoliczności jest więcej coo? x]