Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Niusy

Notki

Niusy Nowosci z świata Tibii dostarczone przez naszych nieustraszonych korespondentów.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 23-04-2006, 18:23   #181
Arathorn
Użytkownik Forum

Arathorn's Avatar

Data dołączenia: 06 02 2004
Lokacja: WWA

Stan: Na Emeryturze
Imię: --
Profesja: Elite Knight
Świat: Chimera
Poziom: -
Skille: -
Poziom mag.: -
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gregoire
Czytam i czytam te Wasze posty i coraz bardziej sie utrwalam w tym, ze media maja racje.

1. Wielu z was jest oburzona tym, ze Tibie porownuje sie do narkotyku, aczkolwiek chyba wszyscy wiedza ze istnieje takie cos jak "uzaleznienie od komputera", ktore jest coraz czesciej leczone w poradniach specjalistycznych. Narkotyki powoduja uzaleznienie fizyczne i psychiczne, komputer tylko to drugiem.

2. Jesli w Tibie gra kilkadziesiat tysiecy osob w tym kilka/kilkanascie tysiecy osob w Polsce, z czego juz czesc moze byc mocno uzalezniona od Tibi, jest to problem spoleczny.

3. Najbardziej zatrwazajace jest to, ze coraz mlodsi graja coraz wiecej - 10-15 lat - a tlumacza sie tym, ze nie maja co robic w domu - "nie moge wyjsc na dwor bo pada, mama zabronila itp...". Jak juz ktos wspomnial w tym czasie ksztaltuje sie psychika i charakter mlodego czlowiekam, a moim zdaniem Tibia (jak i inne gry) raczej w dobrym kierunku tego nie uksztaltuja.

4. Byc moze media powinny szerzej spojrzec na problem tegoz uzaleznienia, a nie tylko koncentrowac sie na samej Tibi, choc chyba nie powinien nikt zaprzeczac, tego, ze jest to zly przyklad.

5. Komentarze typu: "Gram bo lubie" (zwlacza jak ktos gra po 5h+ na dobe)powoduja u mnie niesamowity wybuch smiechu.

6. Jakby Tibia (jak i inne gry) nie powodowaly uzaleznienia, to by sie o tym nie mowilo, prawda?? Ale co tam lepiej trwac w zaparte, ze to nie dotyczy mnie.

7. Glownie winni sa rodzice, ktorzy poswiecaja zbyt malo uwagi na swoje pociechy.

8. Wolny czas w domu mozna poswiecic w roznoraki sposob a nie tylko na Tibie np. dobra ksiazka (ktos jeszcze wie co to jest ksiazka), nauke (najlepiej na podrecznik od j. polskieg, bo z ortografia na forum to bywa bardzo roznie), itp.
Ad.1 Naukowo stwierdzono że granie w gry mmorpg powoduje uzależnienie poprzez wydzielanie się jakiegoś hormonu.

ad. 3 co do wychodzenia na dwór to niektózy rodzice są WRĘCZ SZCZĘŚLIWI że ich dziecko siedzi przy kompie zamiast "włóczyć się".

ad. 5 same
ad. 6 same
ad.7 też
Arathorn jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 23-04-2006, 18:47   #182
Nataniel
Użytkownik Forum

Nataniel's Avatar

Data dołączenia: 21 02 2006
Lokacja: Płock

Profesja: Royal Paladin
Poziom: 100
Nataniel ma numer GG 4184087
Domyślny

Zawsze i wszedzie sa idioci, ktorzy nie potrafia nad soba zapanowac. W tibi i tak malo takich przypadkow mozna znalesc.
Ten artykol to dobre ostrzezenie kazdy kto poczuje w sobie agresje po dedzie moze pomyslec o tym artykule, bo kto by chcial podniesc reke na kogos bliskiego przez gre...
Ale co do tego kolesia co kupil postac za 800 zl i okazalo sie ze jej nie dostal to wogole mu sie nie dziwie ze wszczynal bojki, bo to byla zwykla kradziez a 800zl to nie jest mala suma.
A co do Chinczykow to tam jest pelno nienormalnych ludzi, jak mozna umierac z glodu i grac w tibie jednoczescnie ja tego nie pojmuje.

W gry gla sie dla zabawy a nie po to by niszczyc sobie badz komus zycie, mysle ze kazdy o tym wie i taka afera w TV nie byla potrzebna.
Nataniel jest offline  
stary 23-04-2006, 18:50   #183
Elvefrer
Guest

Domyślny

To jst niby straszne, ale w końcu jak ktoś jest chory psychicznie, to powinien siedzieć w zakładzie bez klamek,a nie grać na kompie.

stary 23-04-2006, 19:30   #184
Bohman 21
Użytkownik forum

Bohman 21's Avatar

Data dołączenia: 02 03 2006
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Rookstayer
Imię: ---
Profesja: Brak (Rookgaard)
Świat: Isara
Poziom: xx
Skille: xx/xx
Domyślny ...

Poprostu dziennikarze nie wiedza co juz obsmarowywac... z tego co slyszalem na 'uwaga' to wogule nie wiedza o co chodzi. jest to poprostu nalog jak papieros czy cos... tak samo jak fast food - niezdrowe ale JEDNAK GRA TEN KTTO CHCE !!
Bohman 21 jest offline  
stary 23-04-2006, 19:55   #185
rads0n
Użytkownik Forum

rads0n's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Barad dur

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Galana \m/
Poziom: <?>
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Qba =]
@Rads0n: nie tylko, w Chinach kolega zabił drugiego za miecz o wartości porównywalnej do sov/sca w tibii. Po prostu nie słyszymy o wielu przypadkach.
Chodzi mi o uczepki medialne... tzn. tibia bedzie w tym roku codename panzers 2
stary 23-04-2006, 20:04   #186
Krico
Użytkownik forum

Krico's Avatar

Data dołączenia: 23 04 2006

Domyślny

Witam, witam...

Co to sie porobiło... najpierw czytam w "Fakcie" o Tibii, a potem w Telewizji zaczynają o tym gadać...

Tak mi się to spodobało, że pozwoliłem sobie 'wyciąć' pewną osobę i wklejić ją do avataru

<--

(nie, nie... to nie ja =) )

Ostatnio edytowany przez Krico - 23-04-2006 o 20:08.
Krico jest offline  
stary 23-04-2006, 20:23   #187
Birkart
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 02 2006
Lokacja: W-wa

Gildia: ----
Świat: Mythera
Poziom: +
Skille: +
Poziom mag.: +
Domyślny Bylbym wdzieczny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Krico
Witam, witam...

Co to sie porobiło... najpierw czytam w "Fakcie" o Tibii, a potem w Telewizji zaczynają o tym gadać...

Tak mi się to spodobało, że pozwoliłem sobie 'wyciąć' pewną osobę i wklejić ją do avataru

<--

(nie, nie... to nie ja =) )

Jak masz avatka znaczy ze masz plik na dysku -.- bylbym ci niesamowicie wdzieczny wez zamiesc byle nie na rapshadzie (limit) na mega upku najlepiej albo wez mi na maila wyslij

[email protected] naprawde bymbyl wdzieczny z gory thx
Birkart jest offline  
stary 23-04-2006, 20:36   #188
Krico
Użytkownik forum

Krico's Avatar

Domyślny

Spoko, niedługo tu link zamieszcze
Krico jest offline  
stary 23-04-2006, 20:38   #189
Birkart
Użytkownik Forum

Domyślny male pytanko

W ktorym numerze "Faqtu" to bylo ?
Birkart jest offline  
stary 23-04-2006, 20:44   #190
Krico
Użytkownik forum

Krico's Avatar

Domyślny

Jeden film był z TVN. Były to fakty, ale który numer to nie wiem...
Na drugiej stronie tego tematu zostało to zamieszczone(link niestety na rapidzie)

Link - http://rapidshare.de/files/18509547/...12_08.mpg.html

Ostatnio edytowany przez Krico - 23-04-2006 o 21:10.
Krico jest offline  
stary 23-04-2006, 21:06   #191
Baartoo of Xantera
Użytkownik forum

Data dołączenia: 16 04 2006
Lokacja: Jaworzno

Stan: Początkujący
Profesja: Knight
Gildia: -
Świat: Xantera
Poziom: 14
Skille: 34/29
Poziom mag.: 1
Baartoo of Xantera ma numer GG 1593061
Domyślny

No koleś ostro przegioł :/ Ja przez to nie bede mogl kupic PACC'a :/ Nie doś, że kolo zaszkodziłm sobie to jeszcze innym graczom też :/ Pozdro 4 all oprocz niego
Baartoo of Xantera jest offline  
stary 23-04-2006, 21:07   #192
Birkart
Użytkownik Forum

Domyślny File mot found ;/

zle chyba link dales to znaczy jest yen z tvp3? bo to bym b. chetnie zobaczyl xDD
Birkart jest offline  
stary 23-04-2006, 21:12   #193
Krico
Użytkownik forum

Krico's Avatar

Domyślny

Już działa.

Nie, ten film jest z TVN. Ten z TVP3 później zamieszczę.
Krico jest offline  
stary 23-04-2006, 21:14   #194
Nataniel
Użytkownik Forum

Nataniel's Avatar

Data dołączenia: 21 02 2006
Lokacja: Płock

Profesja: Royal Paladin
Poziom: 100
Nataniel ma numer GG 4184087
Domyślny

Kedys byla sprawa w interwencji o kolesiu co prowadzi internet cafe i jest nalogowym graczem w conter strike i ze naklania dzieci do gry. Oczywiscie wtedy musieli dolaczyc do tego spory fragmet o nalogowcach tibijskich ;p
Nataniel jest offline  
stary 23-04-2006, 21:38   #195
Tukan pogromca sebka
Użytkownik Forum

Tukan pogromca sebka's Avatar

Data dołączenia: 22 04 2006
Lokacja: Żory => Osiny ;D

Stan: Aktywny Gracz
Gildia: Theos
Świat: Samera
Poziom: 74
Skille: 86/84
Poziom mag.: 7
Tukan pogromca sebka ma numer GG 4215890 Send a message via Skype™ to Tukan pogromca sebka
Evul

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nataniel
Kedys byla sprawa w interwencji o kolesiu co prowadzi internet cafe i jest nalogowym graczem w conter strike i ze naklania dzieci do gry. Oczywiscie wtedy musieli dolaczyc do tego spory fragmet o nalogowcach tibijskich ;p

dokładnie :/...a czemu naprzykład niemówia tak często o nałogowcach ktorzy graja w Cs'a?

pozatym jak mowilem wole grafike 2d. jest bardziej przejrzysta niz te wszystkie oczojebne kolorki w innych grach ."
Respect Popieram.
Tukan pogromca sebka jest offline  
stary 23-04-2006, 21:59   #196
Kompus
Użytkownik forum

Kompus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2005
Lokacja: Ozorków

Gildia: -
Świat: Saphira
Poziom: 8
Skille: 40/40
Kompus ma numer GG 8936872 Send a message via Skype™ to Kompus
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Krico
Już działa.

Nie, ten film jest z TVN. Ten z TVP3 później zamieszczę.
Tylko postaraj, się nie dawać linka na rapidzie, bo pewnie ok. 90% użytkowników forum ma przekroczony limit.
Kompus jest offline  
stary 23-04-2006, 22:09   #197
Morfiner
Użytkownik forum

Morfiner's Avatar

Data dołączenia: 11 02 2006
Lokacja: Nisko

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Svanx
Gildia: Cavaliers
Świat: Furora
Poziom: 30
Poziom mag.: 4
Morfiner ma numer GG 7254218
Domyślny

Mnie rodziece nazywają maniakiem nie wiem czemy
Ale nigdy bym nie uderzył mamy

PS Mi ciągle włyańcza się net i nie wpadam w fuzje bobica kogoś .
Morfiner jest offline  
stary 23-04-2006, 22:10   #198
grzesio1995
Użytkownik forum

Data dołączenia: 16 04 2006

Imię: top secret
Świat: Julera
Poziom: 21
Skille: 62/61
Poziom mag.: 4
grzesio1995 ma numer GG 8664549
Domyślny

A czemu dopiero teraz sie przyczepili do tibi przeciesz Tibia juz dawno powstala!! Nie wie o co im chodzi!!!
grzesio1995 jest offline  
stary 23-04-2006, 22:12   #199
Qrys
Użytkownik Forum

Qrys's Avatar

Data dołączenia: 23 12 2004

Profesja: Paladin
Gildia: Loyality
Świat: Guardia
Domyślny

No to ja się też wypowiem:

Gram w tibie jak wszyscy na tym forum i nie mówcie że nie gracie. Bo jak byście nie grali to byście tu wogule nie zaglądali i nie interesowali się tą grą. To na wstęp.
Tibia jest to gra rpg więc wymaga wiele czasu tak jak inne gry tego typu i nie idzie tego ukryć. Jest fakt że jest to bardzo dobra gra dla relekasu po np : ciężkim dniu w szkole, pracy, meczu czy jak tam wolicie. Ja np: dopiero gram w tibie gdy zrobie zadanie i poucze sie do szkoły czyli w wolnych chwilach. Wtedy gra się lepiej bo wiesz ,że wszystko masz zrobione i wogule. W tibie gram też po to by pogadać z kolegami (najczęściej nic nie robie tylko stoje przed depo i gadam). Proponuje wam też spotkać sie kumplami z Rl i pograć w piłe (chociaż pogadać sobie). A jeśli chodzi o sprzedawanie postaci na aukcjach to nie jestem za tym, ponieważ jakiś gracz który sam nie umi wyprowadzić dobrze postaci kupi sobie taki 80 lv i wtedy kompletnie wpadnie w nałóg, a po deadzie będzie bardzo zdenerwowany ponieważ wydał na nią kupę kasy. Pacc to zupełnie inna sprawa ponieważ gry zazwyczaj sie kupuje, a utrzymanie serwrów z grą kosztuje więc...

To na tyle: NIE DAJCIE SIĘ (nie wierze że monotonne expienie wam się nie nudzi, nielepiej pouczyć sie lub coś zrobić i znowu zagrać tak jak za dawnych lat np w : FIFKE ))

Cya niezważajcie na błędy.
stary 23-04-2006, 22:15   #200
Krico
Użytkownik forum

Krico's Avatar

Domyślny

Czemu teraz? Dlatego, że kolega z Wrocławia w dziwny sposób zareagował na odłączenie go od Tibii... Gazety, telewizja szukają afer, czegoś co by przykuło uwagę widza czy czytelnika... W przeszłości może były podobne przypadki, ale nie było to tak nagłaśniane. A teraz? Sam widzisz.
Krico jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania