Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Tajemnice Rookgaardu

Notki

Tajemnice Rookgaardu Wyspa początkujacych. Każdy tutaj zaczyna...

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 03-07-2006, 17:43   #741
Healer
Użytkownik forum

Data dołączenia: 29 12 2005
Lokacja: LBN / Br(?)onx

Profesja: Sorcerer
Świat: Harmonia
Poziom: 25
Poziom mag.: 30
Domyślny

@up

Tu chodzi o to że jak dasz amber salmon to ona ci powie jak jest po orkowemu strzaly. Ogólnie ona uczy tylko dwóch słów - tak, nie, strzały. I tyle tego "questa"
Healer jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 03-07-2006, 19:49   #742
- Prodigy -
Użytkownik Forum

- Prodigy -'s Avatar

Data dołączenia: 03 07 2006

Domyślny

Poborca~ - nie przejmuj się, kiedyś się okaże, że jakas z teori była słuszna A tak się składa, że własnie chciałem wam jedną nową teorię przedstawić...
Jak Wam (chyba) wszystkim wiadomo, Spike Sword czasami znika z miejsca swojgo stałego pobytu...

...a co zawsze za tym idzie, ognie wokół niego zmniejszają się. Mnie zaś zastanowiło jedno miejsce na PACC area... a chodzi mi dokładnie o tą grotę -

Jak widać jest w niej ciało przykryte ogniem. Do kogo ono należy ? Założe się, że nie jest to przypadkowe ciało, dodające lokacji klimatu, lecz coś co odgrywa pewną role i ma swoje miejsce w historii Rookgardu. A co łączy te 2 lekoacje, pokazane na zdjęciach ze sobą ? Teoretycznie nic - bo nic narazie nie udało się nam udowodnić, ale nasunęła mi się 1 myśl (żadko tak spekuluje, ale jednak...). Otóż w chwili gdy ognie wokół Sword of Fury zmniejszają się, możliwe, iż zmniejsza się również i ognień przykrywający ciało (Kto wie - może znika i więcej ogni, jak np. ten koło Minotaura na skale, lub obok Blind Orca...). Gdyby się okazało, że tak dzieje się faktycznie, to ciało to napewno jest questowe i dało by się z niego wyciągnąć COŚ, książkę lub klucz do drzwi. Na PACC Area są takie drzwi, do których możę teoretycznie pasować ten klucz. (Dla tych, którzy niestety nie mają PACCa, nakręciłem ten filmik, pokazujący opisywane tu miejsca. Link - http://rapidshare.de/files/24838377/...yPell.rec.html). Klucz nie musi odrazu otwierać drzwi do Mino Maga, może pomóc w dojściu do dźwigni (zresztą - looknijcie na filmik...). Pozostaje tylko pewien problem. Otóż, jak dowiedzieć się, kiedy ognie wokół Spike Sworda znikają... trzeba by wtedy polecieć szybko na PACC area (co pewnie wymagało by koordynacji działań 2 osób - jednej stojącej obok wyspy z SoF, drugiej - biegnącej do ciała) i sprawdzić czy ogień przykrywający ciało faktycznei znikł. I tutaj mam pytanie - jeśli ktoś był kiedyś świadkiem takiego zniknięcia S Sworda, czy wie może przez ile go tam nie było ? Godznie ? Dzień ? Czy coś zwiastowało takie wydarzenie ? Plaga ratów w mieście ? Wszystkie info się liczy. Tymczasem pozdrawiam i mam nadzieję, że znów udało mi się was zaintrygować Liczę na waszą pomoc.

/Yours Pell~

- Prodigy - jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-07-2006, 20:08   #743
Poborca_Podatkowy
Użytkownik Forum

Poborca_Podatkowy's Avatar

Data dołączenia: 30 06 2006

Domyślny

A mnie zadziwił szkielet minosa obok tych ogni...

Ostatnio edytowany przez Poborca_Podatkowy - 03-07-2006 o 20:13.
Poborca_Podatkowy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-07-2006, 20:12   #744
Poborca_Podatkowy
Użytkownik Forum

Poborca_Podatkowy's Avatar

Data dołączenia: 30 06 2006

Domyślny

Sorry za double post, to wina neta bo sie zwiesił
Poborca_Podatkowy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-07-2006, 20:18   #745
nosane
Użytkownik Forum

nosane's Avatar

Data dołączenia: 08 06 2006

Domyślny

@3up

No teoria wydaje mi się ciekawa, zastanawiam się tylko - to ciało jest tam zawsze? Czy pojawia się czasem?

Niestety nie wiem, kiedy i na jaki okres znika SoF, ale w każdym razie jak zauważę, że SoF zniknął, dam znać .
nosane jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-07-2006, 20:24   #746
Creaus
Guest

Domyślny

@4up
Z tymi ogniami to może być tak, że zmniejszają się o konkretnej godzinie czy cuś...ale to ciałko i znikanie SS'a mnie ciekawi. Być może to jest zwykła rzecz, która zdarza się raz na jakiś czas, a może to pomoże w rozwikłaniu różnych tajemniczych zagadek rooka. Wszystko jest możliwe
  Odpowiedz z Cytatem
stary 03-07-2006, 20:28   #747
Michal9000
Zbanowany

Michal9000's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2005

Stan: Aktywny gracz
Imię: Michos
Gildia: Brak ;(
Świat: Honera
Poziom: 17
Skille: 16/20
Poziom mag.: 13
Domyślny

@up
Jak powiedział pewien mądzry człowiek (którwgo imienia niestety nie pamiętam) "wszystko jest zwyczajne puki nie uczynimy tego dziwnym" , czy jakoś tak.
Michal9000 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-07-2006, 22:57   #748
Tom The Tanner
Użytkownik Forum

Tom The Tanner's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2006
Lokacja: Karton se zrobiłem IQ: 4

Tom The Tanner ma numer GG 5904267
Domyślny

Bardzo ciekawe tylko dlaczego nikt się tym niezajmuje? Dlatego że mniejszość osób na rooko jest rookstayerami. Za tym się ciągnie: mniejszość rookstayerów ma pacca. Za tym się ciągnie: mniejszość rooktayerów mających pacca próbuje coś takiego rozwikłać tak aby przysłowiowo wziąść się w garść a nie troche pomysleć lecieć do Bearoomu po raz 40 przeczytać stamtąd text przetłumaczony 40 razy itp

Poszedłem do Minohell i wyobrażałem sobie że jestem Kylindrą. Udawałem że biegne po pokuju MM i goni mnie MM potem zatrzymałem się przed stołem i strzelałem z łukudo Minomaga który właśnie zamykał drzwi. A potem biegłem gdzie mnie nogi poniosą ale tak biegłem i biegłem i biegłem aż dotarłem do sklepu Toma xD biegłem zamykając oczy nieatakując potworów czały czas biegłem (przed kompem zasłoiłem sobie oczy i tlyko gdy trzeba było zmienić piętro odsłaniałem) a przed sklepem Toma udawałem ze się przewracam i podchodiz do mnie CipFried i zabiera mi SS i później to wyobraźiłem sobie że ten stary dziadzio bierze zamach rzuca SS na wyspę po drodze zwalając spalącego się minosa ze skały tworząc ognie. No i myślałem że coś mi przyjdzie do głowy dzięki temu ale nic... wydaje mi się że BARDZO dobrym pomysłem jest porówanie opisów Minohell - książka Kylindry i książka minosa z Minohell. Może tam jest coś co nigdy niezauważaliśmy a gdy wiemy skąd wzięły się te minosiki da logiczną całość (która coś wyjaśni). Jak ktoś kto zna angielski niech ją dokłądnie przetłumaczy (ja zawiodłem się - odkryłem że popełniłem wcześniej ogromny błąd otóż Veroth znalazł sobie sprzymierzeńców a nie sprzymierzeńca... zostawmy to).

A więc prośba:
1. W książce o Kylindrze są miejsca <które sprawaiły trudności w tłumaczeniu> - ktoś przetłuamczy?
2. Przetłumaczenie (dokładne) księgi z Minohell.
3.Mógłby ktoś udać się w te miejsca gdzie były te książki o Verothu czy jak mu tam bo boję się że np ''Dixi siotrą Obiego'' to kolejny błąd w tłumaczeniu.

PS: Mam doła ale miałem wiele razy i z niego wyjdę... tylko jak wytłumaczę sobie logicznie że każdy może się pomylić nawet jak się umie anglika. A więc przez kilka dni moze mnie nie być.
macha swoim fiutem do taktów partytury
Tom The Tanner jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2006, 01:51   #749
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2003
Lokacja: In a Galaxy Far, Far Away...

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny

Cytuj:
not man nor woman walked towards her
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez translate.pl
Tłumaczenie: TOM
N M SAMIEC
Nie mezczyzna, nie kobieta ale... samiec?

@down

owszem znaczy tyle, ale to jakies znaczenie musi miec... czy jest cos co nie ma plci w tibii? i do tego znajduje sie na rooku? raczej nie

A to moze miec przenosne znaczenie... samiec nie to nie to samo co mezczyzna... to tak samo jak z kwadratem i prostokatem... nie kazdy prostokat jest kwadratem, nie kazdy samiec jest mezczyzna...
Co nam zostaje obok samca? Co jeszcze nie jest mezczyzna? Blind Orc... Ja jednak stawial bym na Toma... i ukryte znaczenie jego imienia... Ale to domysly

Hunt you down without mercy
Hunt you down all nightmare long

Ostatnio edytowany przez Gtyk - 04-07-2006 o 02:21.
Gtyk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2006, 02:12   #750
Michal9000
Zbanowany

Michal9000's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2005

Imię: Michos
Gildia: Brak ;(
Świat: Honera
Poziom: 17
Skille: 16/20
Poziom mag.: 13
Domyślny

Eeeeeeee.... Tak jakby.....Samiec to meszczyzna

"not man nor woman walked towards her"
znaczy tyle co
"podeszło do niej coś co nie było mężczyzną ani kobietą"

Ostatnio edytowany przez Michal9000 - 04-07-2006 o 02:16.
Michal9000 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2006, 09:52   #751
kuba1324
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 22 05 2005
Lokacja: wygodna

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Świat: Aldora
Poziom: 50
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gtyk
Nie mezczyzna, nie kobieta ale... samiec?

@down

owszem znaczy tyle, ale to jakies znaczenie musi miec... czy jest cos co nie ma plci w tibii? i do tego znajduje sie na rooku? raczej nie

A to moze miec przenosne znaczenie... samiec nie to nie to samo co mezczyzna... to tak samo jak z kwadratem i prostokatem... nie kazdy prostokat jest kwadratem, nie kazdy samiec jest mezczyzna...
Co nam zostaje obok samca? Co jeszcze nie jest mezczyzna? Blind Orc... Ja jednak stawial bym na Toma... i ukryte znaczenie jego imienia... Ale to domysly
Hehe, czasem śmieszą mnie wasze pomysły/domysły.
Tom to jest popularne imię na zachodzie, które nie może mieć żadnego ukrytego znaczenia.
A co się tyczy tego samca, to zgodze się z tobą. W Anglii na koty mówią "tom(cat)", co jest okresleniem kocóra(a więc samca).
Była kiedyś taka bajka "Tom and Jerry"(czy jakoś tak), gdzie kot nazywał się Tom.
Topic...
@- Prodigy -
Mam do ciebie prośbe, czy mogłbyś wskazać źródło owej książki, której treść umiescileś w tym temacie. Początkowo mówiłeś, że jest ona w bibliotece w Ab, poźniej, że skopiowałeś ze strony zagranicznej, która przetłumaczyla tą książke z jakiegos dziwnego języka. Bardzo prosze o link(adres strony)/ miejsce respawnu książki.
@Edit
Down: Ja wcale nie uważam, że ten tekst wymyśliłeś. Jesli tak to odebrałeś, to wybacz.
Dzięki za link.

Ostatnio edytowany przez kuba1324 - 04-07-2006 o 11:39.
kuba1324 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2006, 11:07   #752
- Prodigy -
Użytkownik Forum

- Prodigy -'s Avatar

Data dołączenia: 03 07 2006

Domyślny

@Up - drogi imienniku - książkę znalazł ktoś - nie wiem kto - i skopiował ją dla tibianews.net i jak sam wwidziałes, pisali, że książke znaleziono w ukrytej półce (?). Ja sobie tego tekstu nie wymyśliłem, bo aż takim mastah of english to nie jestem Tu masz link - http://www.tibianews.net/article.asp?id=212

Yours Pell

Ostatnio edytowany przez - Prodigy - - 04-07-2006 o 11:10.
- Prodigy - jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2006, 11:18   #753
Lizek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 06 2006

Domyślny

co do znikniecia SoF'a to po zniknięciu , chyba po kilku dniach, 1 albo 2 była plaga ratów na rooku na moim servie. Było to niedawno, jakieś 2 tygodnie temu chyba.
Lizek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2006, 11:29   #754
tomektrz
Użytkownik Forum

tomektrz's Avatar

Data dołączenia: 09 06 2006
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: nonPvP
Skille: 65/65
Poziom mag.: 4
Domyślny

Plagi ratów zdarzają się dość często, nie sądzę, aby miały jakieś powiązania ze znikaniem Spike Sworda z wysepki.
Jak Myslicie Skad Najlepiej Dla Pala Brac Szczaly,belty Sperary Small Stones Oprocz Trade I Czrow ???

tomektrz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2006, 14:54   #755
Dziutrix
Użytkownik Forum

Dziutrix's Avatar

Data dołączenia: 30 06 2005
Lokacja: Kazordoon

Świat: Refugia
Poziom: 20
Skille: magiem?
Poziom mag.: 17
Domyślny

jesli to jest takie latwe, to moznaby zapytac Gremlina. pewnie wie... napewno wie... ale na pewno nie powie <qs> ale pewnie jakos naprowadzi x)

TIBIA TYLKO 4 FUN, NIC WIĘCEJ!
Dziutrix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2006, 15:21   #756
kuba1324
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 22 05 2005
Lokacja: wygodna

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Świat: Aldora
Poziom: 50
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tom The Tanner
A teraz książki: (gdzie je znaleść)
-na Pohu jest jakaś wyspa na której niema potworów tylko róże. Trzeba zejść na dół iść przy ścianie (klif to sie nazywa chyba xD) i tam będzie taki wulkan na wodzie. Obok będą leżeć 3 książki (jeśli to resp a nie ktoś rzucił)

wiem od kolegi na razie o tym
Cytuj:
Mówiłem gdzie znajdują się książki - kto ma chara na mainie niech pójdzie i sam sprawdzi.
Chodzi ci o wyspe, gdzie mają wstęp wyłącznie druidzi?
Otóż sprawdziłem ją i znalazłem tylko to:

(Offtopic: Pewien "noob" 49 elder druid, próbował mnie trapnąć, za to że byłem polakiem.... ehh, nie tylko rookstayer'zy trapują )

Miejsce respawnu książki: Biblioteka na wyspie Druidów na Poh'u
Treść:
"...
...ut we have to ...
...
Now that the Plains of Havoc are
to dangerous for a safe passage,
we will leave the Isle of the Mists
and abandon this meetingplace.
Hopefully we will be able to reclaim
it in better times. If any ...
..."
Jak widać nie ma to nic wspólnego z zagadkami rooka.
Sprawdze jeszcze jutro po ss-ie, czy nie ma jakiejś innej księgi.
Koło "wulkanu" też nic nie było.
--------------------------------------------
Cytuj:
To ja Stonoga.

Coraz bardziej pogłębia mnie pewnien bug. Skoro w książce znalazłem że Dixi to SIOSTRA Obiego a gdy ide do Dici i gadam z nią to wychodzi że jest WNUCZKĄ Obiego to wydaje mi się że o tych książkach CipSoft zapomniał (nieusunął) i zrobiło się straszne zamieszanie. Bo jeśli jedna taka książka jest fałszywa to inne też mogą być takie... :\ i co teraz zrobić? A może to źle przetłumaczyłem? Wydaje mi się żetrzeba jakoś ''przestraszyć NPC'' czyli może Syamoura nastraszyć diabłami które torturują, Loui królikami, Hiacyntha szczurami, Amber królem z Thais i minotaurami, orcami że znów ją porwą (dla nierozumnych: nie na kawałki) zielonymi smokami i minotaurami...

PS: Do kogoś tam up ze zdjęciem z qestu Goblinów: czy mi się wydaję czy to jest dalsza część ''Korytarzu Furii''?
Skoro znalazłeś taką księge to proszę o jej wskazanie:
a) miejsce respawnu,
b) treść księgi.

Cytuj:
PS2: Doszedłem do wniosku że jednak nie da się zlurowac rata do NPC i moze się go nawet nie boi. Po prostu było tak (zapiski pewnego marynarza z maina, niewiem jak się nazywał ale moze znacie takiego NPC z tego że ma drzwi wychodzące na krzaki i wodę które nikt chyba nieotworzył, w 2 beczkach trzyma ryby i mówi coś o dziurawej łodzi): ''Amber boi się minotaurów, zielonych smoków i orków, tak orkowie długo ją więźili nauczyła się ich mowy, Loui wie coś bardzo ważnego, ale nikt mu niewierzy, on się boi, a pustelnik ukrywa swój strach przed szczurami'' wydawało mi się że hiacynth to pustelnik, wygnaniec którego nawet dosyć stara Lily nigdy niewidziała w mieście. Bo musicie zrozumieć że nie było tak: ''Hyacynth to wygnaniec'' ale Veroth o złej nieczystej duszy, wygnaniec bijący się z własnymi czynami i dumą musiał znaleść sobie pomocnika takiego jak on...'' no i myśle: Hiacynth, w tkaim razie jest pustelnikiem, wgnańcem itp i tak mozna w kółko. Przekonałem się że wszystko, ale wszystko jest ze sobą na rooko powiązane. Zwykły gracz wchodiz na orc tower i myśli: ''Dobry tu ejst exp że te orcowie...'' a rookstayer myśli: ''Tu była kiedyś więziona Amber, ciekawe czy ta wieża ma szczyt...''

Ten marynarz nazywa się "Hoggle, jest on zwyklym npc i nie ma nic wspólnego z wyspą Rookgaard, ani z jej mieszkańcami.
Oto jego wypowiedzi:
Na informacje o rooku milczał, o rzeczy z maina typu"excalibug" nawet nie pytałem.

18:41 Hoggle: Welcome to my humble home!
18:44 Hoggle: I am Hoggle. I live in this house.
18:42 Hoggle: I am just a poor fisherman.
18:42 Hoggle: It's a very hard job, cause without a boat I have to swim and fish at the same time!
18:43 Hoggle: My boat sunk. I thought it would be more aerodynamic with holes in it.
18:41 Hoggle: I think they can talk, but they are wise enough to be silent. Once I saw a mermaid.
18:41 Hoggle: I saw one! She had the body of a fish, and also the head of a fish. Amazing!

Oto zawartość beczek i innych pojemników w jego domu.

Sprawdzałem to już drugi dzień i nie było nic innego, co mógłby ktoś zabrać.
---------------------------------------------
To by było na tyle.
Na razie.
kuba1324 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2006, 22:54   #757
Tom The Tanner
Użytkownik Forum

Tom The Tanner's Avatar

Lokacja: Karton se zrobiłem IQ: 4

Tom The Tanner ma numer GG 5904267
Domyślny

Na tym ostatnim zdjęciu - właśnie tam kolega mi to dokładnie opisywał. Tam leżały ciągiem 3 książki dwie były o PoHu i Venore a 3 o Rookgaardzie. Jescze sie popytam.
macha swoim fiutem do taktów partytury
Tom The Tanner jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2006, 23:21   #758
Lord Wardi
Zbanowany

Lord Wardi's Avatar

Data dołączenia: 01 03 2006
Lokacja: OW

Świat: Antica
Lord Wardi ma numer GG 5762125 Send a message via Skype™ to Lord Wardi
Domyślny

Lol ja sie w tym połapać nie mogę nie chce mi się czytać ponad 70 stron P Ale ciekawe
Lord Wardi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2006, 15:18   #759
tomektrz
Użytkownik Forum

tomektrz's Avatar

Data dołączenia: 09 06 2006
Lokacja: Bydgoszcz

Świat: nonPvP
Skille: 65/65
Poziom mag.: 4
Domyślny

Czy my nie szukamy za daleko? Ja myślę, że trzeba mimo wszystko szukać na Rooku. I tu powinniśmy dowiedzieć się o tego "nie mężczyznę i nie kobietę" bo to jest klucz do całej sprawy.
Jak Myslicie Skad Najlepiej Dla Pala Brac Szczaly,belty Sperary Small Stones Oprocz Trade I Czrow ???

tomektrz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2006, 17:54   #760
Minsc Of Jamera
Użytkownik forum

Lokacja: Kraj mlekiem i miodem płynący :)

Gildia: Szukam
Świat: Jamera
Poziom: 15
Skille: 16/19
Poziom mag.: 8
Minsc Of Jamera ma numer GG 7530906 Send a message via Skype™ to Minsc Of Jamera
Domyślny

To wszystko ciekawe... Ja mam tez wiele pytań... Kiedy poszedłem do minohell pod labiryntem było wiele sopli... dziwne... nie doszliśmy do celu... miałem najwyższy level: 11. Byli też 8,9,5,7,6. Wszyscy padli w walce z 4 minosami. Ja zostałem sam i nie było zadnego minosa. Ale miałem 50 HP i bałem się co dalej. Czy dam rade z czerwona energia?? Ale dosyc offtopa

Te sople... może ma związek z tym kluczem i...magią?? Poklikam na nie wszystkie Use . Jeszcze kojarzy mi się temat, że forumowicz znalazł list o mniej więcej takiej treści: że minosy wrócą i sie zemszczą (?). Nie pamiętam dobrze... Jeśli już to rozwiązaliście to dajcie znać bo nie czytałem 70 ileś stron...

Pozdro!
Minsc Of Jamera jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania