|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 02 2005
Lokacja: Ab'Dendriel
Stan: Aktywny gracz
Imię: Dagenoth
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Arcania
Poziom: 94
Skille: 20/27
Poziom mag.: 64
![]() |
![]() Witam,
na wstępie chciałbym poprosić o niekasowanie tego postu bez przeczytania go wcześniej. Poświęciłem trochę czasu na napisanie go oraz na zebranie niezbędnych programów czy dowodów. Nie jest to kolejny post żalącego się czy płaczącego dzieciaka, który napisze tylko jedno zdanie, że ma lagi i liczy na pomoc. Zawarłem tutaj parę ważnych rzeczy, które wg. mnie pokazują, że problem masowych lagów z którym mieliśmy problem 6 miechów temu wrócił (problem był udowodniony, cipy się przyznały, tibia.pl napisała posta). Otóż na wstępie przybliżyłbym sytuację sprzed pół roku. Wtedy to wysiadł jakiś router w niemczech i większość połączeń została przekierowana do USA, co pododowało straszne lagi. Dopiero 2 tygodnie dzwonienia na błękitną linię, 2 tygodnie spamowania forum tibia.com pomogły i wadliwy router został naprawiony. To by było tyle o tamtym problemie. Teraz napiszę o problemie który mamy teraz. Mam neo 512. Jestem w miarę zadowolony. Pingi w ET, JK2 niskie, w Tibii lagów nie ma... No właśnie, nie było ;/ Wczoraj około 12-13 się niestety zaczęły. Jak zwykle grałem, expiłem w Tombie i nagle bez żadnych objawów się zaczęło ;/ Nie mogła być to moja wina... nic nie robiłem poza grą ;/ Pierwsza rzecz jaką zrobiłem to wypytałem innych czy mają lagi. Okazało się że większość frienów z neo ma. Od razu przypomniała mi się sprawa z chyba grudnia. Wtedy to ktoś od cipów polecił robić tracertrouty i wklejać na forum. Tak też zrobiłem tym razem, no ale niestety mój, mam nadzieję powazny topic, został zaśmiecony z jednej strony przez noobów ktorzy bez żadnych załączonych dowodów pisały tylko że mają lagi, nie dając żadnego info o swoim necie, o tym skąd są, o niczym ;/ a z drugiej strony przez niby to tutorów którzy prawdopodobnie stali się nimi dzięki pomocy serwisów typu allegro którzy mając gów* pojęcie o problemie zaczęli się wypowiadać pisząc że to problem mojego neta i żebym go zmienił bo to musi być gdzies u mnie wina... Dziwne bo te 6 miechów temu objawy były identyczne i okazało się że wina była jednak gdzieś u nich. Dlatego też leciałem dalej, ściągnąłem dodatkowe programy, które pokazują jak idzie moje połączenie (tracert im nie wystarczał) i co? Okazało się że wpisując ip tibii moje połączenie idzie gdzieś przez zachodnie wybrzeże USA... wtf?? USA?? gram na arcanii... Czyli jednak problem powrócił i znowu to coś u nich się skopało. Tracert pokazuje że wina leży po ich stronie, program NeoTracePro też... No ale właściwie po co piszę tego posta? Otóż zebrałem odpowiednie dokumenty i liczę na: 1. Mam nadzieję, że inni którzy cierpią z tego samego powodu zrobią to co ja, napiszą mądre topici na forum tibia.com w moim temacie w dziale help... Wtedy może ktoś to zauważy i pomoże... http://forum.tibia.com/forum/index.p...8&pagenumber=1 2. Praktycznie jestem w 100% pewien że wina leży na górze więc może masowe telefony do tepsy by coś pomogły 3. Mając te dowody liczę że może i Tibia.pl by też coś pomogła... Nie mówię tu o tym żeby od razu lecieli do cip softu ale na przykład rozreklamowanie sprawy by pomogło 4. O ile tibia.pl nie pomoże to niech chociaż nie usuwa tego tematu bo jednak nie jest on taki jak reszta, w której jest tylko spam niczym nie pokryty ;/ Hmm... mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem, jeśli tak to w next postach to dopiszę, a póki co dodam tylko wynik tracertrouta i ssa z programu to wyświetlania drogi mojego połączenia. Linu do tego programu jednak dać nie mogę, bo na forum tym staram się praktycznie nic nie pisać (głównie czytam jak coś ciekawego jest), a jak piszę to tylko wtedy jak sprawa jest naprawdę ważna, jak np. teraz i z tego też powodu od razu posypały by się oskarżenia o keylogu ;p Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600] (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp. C:\Documents and Settings\Marcin>tracert www.tibia.com Trasa śledzenia do www.tibia.com [62.146.69.27] przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30 1 29 ms 30 ms 31 ms lub-ru1.neo.tpnet.pl 2 31 ms 30 ms 31 ms ge-2-1-1.lub-r1.tpnet.pl 3 31 ms 31 ms 31 ms so-1-0-2.war-r3.tpnet.pl 4 * * * Upłynął limit czasu żądania. 5 68 ms 72 ms 77 ms war-b3-pos2-0-0.telia.net 6 78 ms 78 ms 80 ms war-b4-pos7-0-0.telia.net 7 93 ms 92 ms 93 ms ffm-bb1-pos7-3-2.telia.net 8 93 ms 109 ms 171 ms ffm-b3-link.telia.net 9 140 ms 140 ms 124 ms global-01985-ffm-b3.telia.net 10 124 ms 124 ms 124 ms IP-EXCHANGE-GMBH.ge-0-1-0.404.ar2.FRA3.gblx.net 11 140 ms 164 ms 140 ms oc48-srp4-0.cr2.NBG1.ip-exchange.de 12 224 ms 222 ms 124 ms ge1-2-940.rtr3.colo1.NBG1.ip-exchange.de 13 * * * Upłynął limit czasu żądania. 14 * * * Upłynął limit czasu żądania. od razu widać, że coś jest nie tak ;/ ![]() tutaj tylko wycinek tego programu gdyż dopiero uczę się wklejać zdjęcia i wolałem żeby zajmowało jak najmniej ;p poza tym jak ktos chętny to na gg dam linka to tego programu to każdy będzie mógł sobie to sprawdzić od siebie powiem tylko że tu też widać że coś jest nie tak bo po cholere leci to na drugi koniec świata???
In my mind's eyes Ostatnio edytowany przez Dagenoth - 11-07-2006 o 13:49. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 02 2005
Lokacja: Lubin
Imię: Phoelerius
Profesja: Elite Knight
Gildia: Ruthless Hordes
Świat: Antica
Poziom: 134
Skille: 93/88
Poziom mag.: 7
|
![]() Cip Soft nic na to nie poradzi, jeden z routerow niemieckich jest przeciazony(lub czasami jest on wylaczany poprostu, prace knoserwacyjne lub cos w tym stylu pewnie) i dlatego sygnal jest wysylany inna trasa, jest to maks dziwne ze az przez USA, no ale coz nic nie poradzimy na to... ja na Antice ten problem mam od 3~ tygodni, ale pare dni temu to samo zaczelo mi sie dziac na Harmonii rowniez. Z rok temu przez jakies 2 tyg gracze z Polski i Skandynawi mieli ten same problem, i tez sygnal szedl wtedy przez USA, ale jezeli pamietam dobrze to trasa byla nieco inna.
Btw, moj kumpel ktory mieszka blisko mnie ma neta w Dialogu(isdn 115kbp/s^^), i ping na ostatnim routerze odpowiadajacym na tracerouta, wynosi okolo 50~ms, u mnie na Neostradzie(640kbp/s) jest to okolo 150-200. Oczywiscie jego sygnal nie idzie przez USA, tylko bezposrednio do Niemiec. Ciekawi mnie jedna rzecz, czy jest jakis program ktory pozwolil by zmienic recznie trase, bo napewno ten sygnal nie musi isc az przez USA, lol! Jaka strona oferuje to co mozna na twoim SS zobaczyc?
Hail Alliance! Ostatnio edytowany przez Phoelerius - 11-07-2006 o 15:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() witam
po 1 ta sprawa z Polakami i Skandynawami była pół roku temu. Wiem bo byłem wtedy bardzo zły (cała sprawa trwała jakieś 2 tygodnie), napisałem coś złego na forum i criminal record dostałem, a dopiero niedawno go straciłem ;p po 2 sprawa była praktycznie identyczna. Wtedy też padł router w Niemczech i łącza szły naokoło przez USA. Tak jak teraz. No i przez to były lagi. po 3 wtedy tą sprawę rozwiązali, ukazał się post na tibia, zaczęły się masowe telefony do tepsy, spamowanie na tibia.com w jednym temacie który miał chyba 30+ stron. Teraz niestety ludzie powyjeżdżali na wakacje i nie ma takiej afery bo po prostu o problemie nikt nie wie ;/ A ci nieliczni co wiedzą nic nie robią ;/ po 4 ja nie mówię o stałych lagach! Ja mówię o jakiejś awarii. Te lagi nie są ciągle. Przez 2 lata korzystania z neo byłem strasznie zadowolony i Tbia śmigała aż miło. Poza tymi dwiema awariami. Tą dwutygodniową w grudniu i tą teraz. po 5 cały czas liczę że zmobilizujemy się i to wszystko ruszy tak jak w tamtym roku. Właśnie po to napisałem tego posta. Nie chcę tu spamu i płaczu 10-letnich noobów. po 6 jeśli chodzi o inne nety. Moi kumle z chello lagów też nie mają. Za to odezwał się do mnie jakiś koleś na gg który chciał się w związku z tą sprawą czegoś dowiedzieć, on ma chyba sdi (czyli też tepsa) i lagi ma. Czyli po prostu nawaliło coś między Tibią i jej serwerami a tepsa ;/ może i kimś więcej. po 7 ten ss to jest zaledwie wycinek tego co dostałem. Dałem tylko to bo reszta raczej nie jest taka interesująca jak mapka na której wyraźnie widać że lącze idzie przez USA. A mam tego ssa z programu, nie stronki. NeoTracePro się nazywa. Jak się keyloggerów nie boicie to linka na rapida mogę dać. Jak boicie to ściągajcie na własną rękę. Nie wiem czy program darmowy czy nie. Ja go z extremewarez mam ;p Wiem... evul pirat jestem... i jeszcze jedno... Na tibia.com dostałem info żeby w tym programie nie wpisywać tibia.com, która korzysta z innego routera czy czegośtam tylko żeby wpisywać bezpośrednio ip (podane w topicu do którego link jest w pierwszym poście) routera we frankfurcie. I wynik wpisania tego ip widzicie na moim sscie. Tyle. Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem
![]() |
![]() |
#4 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Stalowa Wola
Stan: Początkujący
Gildia: Lost Warriors
Świat: Harmonia
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 07 2005
Lokacja: Na południu
Profesja: Knight
Świat: Refugia
|
![]() A niech ktos mi odpowie na jedno pytanie...DLaczego to sie nie tyczy wszytskich graczy na jednym serwie? ostatnio u mnie na Refugii(niemiecki serw) przeklinali ze straszne lagi a ja pomimo mojego okropnego neta (Radiowy 128) wogole nie mam lagow.Niektorzy maja o wiele lepszy a lagi ciągle mają.Nie rozumiem jak to działa tzn co nie działa.
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() To nie zależy od prędkości neta tylko od dostawcy i tego z jakiego routera korzysta.
Jak na ssie widzisz połączenia z tepsy idą przez USA, a wtedy to już nawet i 6mb nie pomoże ;/ Dziwne jest tylko dlaczego nie idą tak jak jeszcze 3 dni temu bezpośrednio z wawy do frakfurtu. Co się stało że wybrały okrężną drogę? No i czy faktycznie jest jakaś możliwość ręcznego wyboru trasy... Poza tym jeszcze raz chciałbym prosić o jakąkolwiek reakcję by problem identyczny jak 6 miechów temu został rozwiązany tak jak wtedy ;p
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 03 2005
Lokacja: Above cloud
Stan: Na Emeryturze
Świat: Aldora
Poziom: 157
Poziom mag.: 9
|
![]() mam nadzieje ze podczas jutrzejszych prac wszystko powróci do normy i znowu bedzie mozna PGowac xD
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Na to bym nie liczył. Prace będą dotyczyły konkretnych serwerów, a nie ogólnego problemu z przekierowywaniem połączeni do USA ;/
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jestem z niemieckiego swiatu, Harmonii. Mam neostrade 256. Od wczorajszego poludnia mam to samo co autor tematu, i wszyscy kumple tez.
20:14 Charonsi: zostane zolnierzem Screeny Gildii Pretoria na Harmonii - koment plx |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 03 2005
Lokacja: Above cloud
Stan: Na Emeryturze
Świat: Aldora
Poziom: 157
Poziom mag.: 9
|
![]() Cytuj:
Nie dołuj mnie ;p daj mi żyć nadzieja ;p
![]() |
![]() |
#11 |
Zbanowany
Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Brzeg
Stan: Niegrający
Imię: Lord Duszlik
Profesja: Royal Paladin
Świat: Candia
Poziom: 120
Skille: 95
Poziom mag.: 21
|
![]() nvm <10znaków>
Ostatnio edytowany przez Lord Terus - 11-07-2006 o 16:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guest
|
![]() Hmm to jest dość duży problem.
Ja nie mam w zasadzie lagów w nocy i rano, za to popoludniu miewam kicki (nie tylko ja) oto jeden z nich ![]() Jun 27 2006, 12:40:52 CET Died at Level 81 by a fire elemental Taa również pytałem po kumplach czy mają i odpowiedzi były różne. Niektorzy mieli w tym samym czasie co ja a niektorzy wogule. Niekiedy u mnie nic nie bylo a koledzy narzekali na kicki. Teraz zasadnicze pytanie... Czy wina leży po stronie CIPSoftu czy TP? Ja stawiam na TP oni żadko dbają o klientow. Wczoraj dzwoniłem na błękitną linie... Panienka powiedziała mi żebym podczas zerwania połączenia (kicka) obserwował lampki na routerze... Zrobcie cos z tym ja w domu bede spowrotem za 3 tyg ![]() Pozdro~~ //Sorry za chaotyczność posta ale pisalem go expiąc, P.S. gram na azurze (ger) Ostatnio edytowany przez Siwus - 11-07-2006 o 16:16. |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() lord terus...
Widać, że nie przeczytałeś wszystkiego co napisałem. Widać, że nie byłeś w moim topicu na tibia.com. Wyraźnie napisałem żeby w tym programie nie wpisywać www.tibia.com gdyż tibia.com wykorzystuje inny router. Widac to nawet na ssach. Łącze idzie do Regensburga a nie tam gdzie idzie przy normalnej grze. Wpisz sobie ip routera odpowiedzialnego za grę i wtedy zobaczysz to samo co reszta. Łącze pójdzie przez USA. IP tego routera to: 193.251.252.38 Takie info dostałem na tibia.com. Koleś napisał, że gra i stronka korzystają z innych routerów i wpisywanie tibia.com jest bezsensowne ;p
![]() |
![]() |
#14 | |
Zbanowany
|
![]() Cytuj:
![]() prosze no fatycznie big problem ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Lord Terus - 11-07-2006 o 16:21. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Sprawa jest prosta.
Stało się to co było rok temu (teraz jak widzę że dotyczy to wszystkich jestem pewien na 100%). Wysiadł jakiś router albo został przeciążony i all połączenia tepsy idące na servy tibii (a może i nawet inne, pół roku temu dotyczyło to też skandynawów) przechodzą przez USA... Dlatego nic dziwnego że są lagi. Dlatego też żeby liczyć na szybkie naprawienie tego należy działać. Rok temu pojawił się post tibia.pl... W tym roku nie... Dziwi mnie to że "ci na górze" nie chcą pomagać przy tak oczywistych dowodach ;/ No nic... Druga sprawa jest taka że nikt (prawie) z tych co tu wchodzą nie pisze nic na tibia.com (linka dałem dla leniwych). Jak cipy mają zauważyć błąd skoro nikt o nim nie pisze? Przecież nie zaczną tego naprawiać gdy jedna osoba zacznie na to narzekać... Trzeba ich zalać spamem ;p @lord: możesz juz wywalić te wyższe ssy. Niech nie wprowadzają w błąd ;p edit: szkoda tylko że tych ssów nie można dodać do topicu na tibia.com. Może wtedy gdyby te bezmózgie szwaby zobaczyły jak to ładnie na mapce jest pokazane to by coś zrobili. Bo póki co myślę, że nie ma sposobu by im to w prostrzy i bardziej przejrzysty sposób wytłumaczyć ;/ Te moje tracerty i słowa są g* warte ;p w sumie ciężko się w nich połapać o co chodzi. Z ssem byłoby lepuiej ;/
In my mind's eyes Ostatnio edytowany przez Dagenoth - 11-07-2006 o 16:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Guest
|
![]() Dagenoth Jeden błąd pamietam dokładnie sprawe sprzed pół roku!!
Jeden szczegół - nie padł router w niemczech tylko padł POLSKI router TP mający za zadanie połączenie z niemcami... Wtedy z tego co pamietam to TP mówiła że nie ma pieniedzy na naprawe routera i wkoncu niemcy pomagali -.- To dużo zmienia ponieważ nie maja lagów/kicków ludzie z danego serva tylko ludzie korzystający z usług TP... Pzdr~ |
![]() |
![]() |
#17 |
Zbanowany
|
![]() Niewiem czy to ma jakiś związek ale np. ip mojego servera (lunary) idzie prosto do Niemiec.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() To że problem mają ludzie korzystający z TP a nie ci co grają na danym servie to ja wiem. Dlatego też parę postów wyżej napisałem że ktośtam nie ma co liczyć na poprawę sytuacji po pracach konserwacyjnych bo to nie jest problem konkretnych serverów ale routera obsługującego masę połączeń.
Jedyna różnica to ta gdzie padł router. Ale to niewiele zmienia. Z Niemcami na naprawę gorzej by się dogadać, a Polacy na naprawę kasy nie mają. Tak źle, tak niedobrze. Chociaż jeszcze co do tego routera sprzed pół roku temu to jednak bym dał sobie (kiedyś) rękę uciąć że to był niemiecki... We frankfurcie nwet... Wiele osób tak mówiło... Cip soft chyba nawet...
![]() |
![]() |
#19 |
Zbanowany
|
![]() pozatym nie tylko Polacy mają taki problem ^^
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 06 2006
|
![]() No tak ze mną to było tak że wczoraj rano grało się cudnie nawet przy moim radiowym połączeniu, skończyłem grę i gdzieś poszedłem wracam koło 20 no i niestety nie grało się cudnie - lagi co chwila, ogólnie nawet nie było widać jak się chodzi więc pomyślałem że to pewnie mój piękny net ale w tym momencie zalogował się mój dobry kolega i mówie mu że znowu mam lagi a on ku mojemu zdziwieniu mówi że on też(nigdy nie ma lagów)i najprawdopodobniej cały server. Po paru minutach skończyłem bo to jest kabaret a nie gra. Dzisiaj rano loguje się i niestety lagi takie same jak wieczorem. Cóż pozostaje jedynie czekanie i modlenie się żeby CipSoft coś z tym zrobił.
@Dagenoth Nie możesz wymagać od każdego żeby pisał na forum tibia.com które jest anglojęzyczne bo nie każdy zna ten Angielski na tyle żeby wypowiadać się na forum ![]() |
![]() |
![]() |