|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu
![]() |
![]() |
#21 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 02 2005
Lokacja: Ab'Dendriel
Stan: Aktywny gracz
Imię: Dagenoth
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Arcania
Poziom: 94
Skille: 20/27
Poziom mag.: 64
![]() |
![]() OMG...
Powiem tak... To czy Polacy to mają czy inni też nei jest aż tak ważne... Jeśli tylko Polacy by to mieli, router byłby w Polsce. Jeśli jednak inni też to mają, znaczy to, że miałem rację i router był/jest w Niemczech. Co nie zmienia faktu że nie ma to nic do rzeczy i robi się tylko wielki offtop którego chciałem uniknąć. Nawalił router -> połączenia idą przez USA -> gracze mają lagi... Tak to wygląda i rozmowa gdzie jest ten router jest zbędna gdyż tym już zajmą się mądrzejśi od nas. Naszym zadaniem powinno być zwrócenie na to tylko uwagi (posty na tibia.pl i tibia.com, news na tibia.pl, telefony do tp). A co do twojego połączenia z Lunarą. Sam się na tym aż tak nie znam. Wiem tylko że mam lagi i że nie jest to wina mojego neta tylko czegoś tam dalej ;/ btw. "First of all, all log with tracert tibia.com have no sense beacouse it not this problem. The problem is with second router in Frankfurt, ip - 193.251.252.38" gdzieś na tibia.com to było..
![]() |
|
![]() |
#22 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Sry za najprowdopodobniej drugego posta pod rząd (a może uda się że ktoś się wetnie podczas gdy ja będę to pisał ;p) ale chciałbym żeby to jednak zostało zauważone a w edytowanym poście mogłoby to zniknąc ;p
Sprawa jest taka (podsumuje to bo nie chce mi się już o tym pisać... jestem zmęczony, wkur*, etc.). 1. Nawalił router (gdzie to nieistotne) 2. Z tego routera korzysta wiele firm (m.in TP, ale inne firmy też, przykładowo 6 miechów temu korzystała też jakaś firma skandynawska). 3. Użytkownicy tych firm mają lagi bo ich połączenia idą przez USA 4. Trzeba zwrócić na to szybko uwagę bo szkoda wakacji ;p i sry że to piszę już enty raz ale bez obrazy są tu osoby (na tym forum) co mimo tego i tak by mówiły że o tym nie wiedzą, że tego nigdzie nie ma ;p
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 02 2005
Lokacja: Lubin
Imię: Phoelerius
Profesja: Elite Knight
Gildia: Ruthless Hordes
Świat: Antica
Poziom: 134
Skille: 93/88
Poziom mag.: 7
|
![]() @Dagenoth
1. We Frankfurcie, on dziala czasami i wtedy jest ok, przynajmniej tak mialem jakis czas temu na Antice, a potem nagle kick + nie moge zalogowac przez jakies 2-3 min, efekt tego to: Jun 27 2006, 12:40:28 CET Killed at Level 134 by Spenck Jun 25 2006, 10:31:05 CET Died at Level 135 by a dragon Wrzucam potem tracerouta na Anticy IP, i patrze ze trasa sie zmienila, sygnal idzie przez USA i zaczely sie mega lagi. 2. Na bank calkiem inny router nawail, pytalem duzo graczy juz o lagi i itp, i tylko Polacy maja korzystajacy z uslug TPSA. 3. No taa, tylko dlaczego az przez USA, omg... jak inni operatorzy z mojego regionu poprostu uzywaja innych routerow we Frankfurcie. 4. To nic nie da, ile osob co ma neta z TPSA gra w Tibie? 0,001%? Cip Soft na to tez nic nie poradzi... maks moga dac newsa na tibia.com tak jak to kiedys zrobili... ale co to da jak to nie ich wina jest i oni nie maja na to zadnego wplywu... Mozliwe jest tez ze, np: operatorzy podpisuja umowy z innymi operatorami o przekazewanie sygnalu dalej(routing), moze TPSA ma podpisana umowe na korzystanie tylko z jedneko konkretnego routera ktory nawalil, i bedzie dopiero all ok gdy zostanie on naprawiony. Nie wiem jak to jest, ale wydaje mi sie ze sygnal jest przekazywany do nastepnego routera tak zeby trasa byla jak najkrotsza.
Hail Alliance! Ostatnio edytowany przez Phoelerius - 11-07-2006 o 17:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() powtarzam po raz kolejny...
W grudniu naprawili. Teraz też naprawią. Trzeba ich tylko do tego przekonać. Jeśli o mnie chodzi (i pewnie all z tp) to u mnie USA pojawiło się dopiero wczoraj. Całe pół roku go nie było, całe pół roku spokoju, pół roku bez lagów.
![]() |
![]() |
#25 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Mozemy oczywiscie zaczac spamowac skrzynke TPSA/Niebieska linie(9393 nr, czy jak to sie nazywa), wtedy moze TPSA, zacznie spamowac tego operatora, ale to i tak potrwa z 1 tydz zanim TPSA cos zrobi w tym kierunku, potem next 1 tyg zeby operator odpowiedzial, i wyjdzie ze w tym czasie juz lagi znikna. -.- A co do USA, mozliwe tez ze padlo kilka routerow, lub jakis operator wycofal sie z routingu, chuj wie, sygnaly do Anticy/Harmoni/serwera na ktorym ty grasz moga isc inna trasa. Poczekamy zobaczymy, i tak narazie nie gram, wiec mi to rybka. ![]()
Hail Alliance! Ostatnio edytowany przez Phoelerius - 11-07-2006 o 18:54. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Wiesz... Jakos nie za bardzo chce mi sie wierzyc ze tak to zostawia i polowa Polski bedzie grala na lagach... No moze przesadzilem z ta polowa ale na pewno dosc spora czesc.
![]() |
![]() |
#27 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Ile osob gra w tibie? Niech bedzie ze 50 tys, z tego polowe ma neta z TPSA(mniej bedzie mialo, ale zawyzmy to na nasza korzysc), mamy wiec 25 tys, pewnie z 5tys gra na Amerykaniskich serverach(albo i wiecej), wiec problem z lagami ma jakies 20 tys osob(to jest moim zdaniem mocno zawyzona liczba, duzo osob gra w cafe i itp, ale niech bedzie ze jest nas az 20 tys, lol). 20 tys osob z 7,8MLN to okolo 0,25%. Wiec wychodzi ze co czterysetna osoba z TPSA gra w Tibie, oj cos za duzo, ale i tak nawet jezeli nas jest az tylu, to TPSA, raczej nic nie zrobi i tak. Trzeba jeszcze wziasc pod uwage, ze wielu osoba z tych 0,25%, nie beda lagi przeszkadzaly bo sa retired/nie expia. To wychodzi ze jest nas 0,125%(1/800), ale to jest pewnie dalej mocono zawyzona ilosc. Wiem, wiem, widac ze jestem optymista.^^
Hail Alliance! Ostatnio edytowany przez Phoelerius - 11-07-2006 o 19:16. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() zle sie wyrazilem ;p
Chodzilo mi o polowe Polakow grajacych w tibie ;p Poza tym dalej uwazam ze predzej czy pozniej zrobic to trzeba bedzie. Po 1 jaka masz pewnosc ze tylko TP korzysta z tego routera? Po 2 jaka masz pewnosc ze ten router tylko do tibii jest wykorzystywany? Po 3 chyba zauwazyles ze sama stronka z tego powodu wolniej chodzi... Zreszta o czym tu gadac ;p Router nawalil... trzeba go naprawic ;p Jak telefony i posty nie pomoga to coz... trzeba bedzie nad innym netem pomyslec... niedlugo umowa sie konczy to kto wie...
![]() |
![]() |
#29 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Brzeg
Stan: Niegrający
Imię: Lord Duszlik
Profesja: Royal Paladin
Świat: Candia
Poziom: 120
Skille: 95
Poziom mag.: 21
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Ad 1. Inni mogli korzystac z tego routera, a teraz korzystaja z innego ktory tez jest w Frankfurcie.
Czesto robilem tracerout na tibia.com i na Antice, i bylo ewidentnie widac ze jeden router w Frankfurcie zamula, pingi przy nim i te za nim byly czasami po 200+ms nawet, ta nowa trasa przez USA, jest lepsza i tak.^.- Teraz lagow nie mam, sygnal do tibia.com idzie teraz przez USA dalej, ale sygnal do IP Anticy(193.47.187.125) idzie bezposrednio do Niemiec. Nie kapuje o co chodzi juz kompletnie.-.- Cytuj:
Hail Alliance! Ostatnio edytowany przez Phoelerius - 11-07-2006 o 19:52. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Zbanowany
|
![]() Lunara też idzie prosto do Regensburga
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() wiec skad sie biora lagi?
Sam nie wiem o co w tym chodzi. Praktycznie od miesiecy tibia chodzi pieknie az tu nagle dwa dni temu zaczyna lagowac. Pisze posta na tibia.com i koles odpisuje ze to wina tego i tego i daje ip takie i takie ;/ Kufa wk* mnie to. Jestem graczem i nie musze sie kufa znac na tym all. Ja jestem od grania w normalnych warunkach, bez lagow (jak reszta na tym forum, ktora tez ma lagi ;/) a zadaniem cipow jest tego naprawienie ;/
![]() |
![]() |
#33 |
Zbanowany
|
![]() Może jakiś modek wie czemu tak jest??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Hmm... zauwazylem jedna ciekawa rzecz...
Wpisalem w tym programie ip arcanii (wczesniej tez to robilem ale nie zauwazylem tego o czym chce teraz pisac), w menu po prawej stronie otworzylem zakladke "timing" zeby zobaczyc te moje piekne pingi na arcanii i co? Widze ze dropped/lost packets wynosi 100%... Czyli tak jakby te pakiety ginely ;/ Dlatego mysle ze jednak te ip podane na tibia.com jest poprawne i to ono pokazuje o co tu biega... Stronka tibia.com dziala na zwalony routerze (tym o ktorym pho~ pisal i ktory jest przeciazony) dlatego wolno chodzi a gra tibia chodzi na routerze tak jakby zapasowym ktory jest w usa... Tak przynajmniej mi sie wydaje ;p Anyway mam juz w d* cala ta sprawe. Jak jutro po tych niby naprawach niektorych servow nic na arcanii sie nie zmieni (caly czas ten ulamek nadzieji na jakas poprawe jest) to ide do telepunktu i skladam wniosek o nieprzedluzanie neo... Bo niestety te dziady jak sie tego nie zrobi to sami o kolejne 12 miechow przedluzaja ;p No chyba ze tam na miejscu uda mi sie czegos o lagach dowiedziec.
![]() |
![]() |
#35 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#36 |
Zbanowany
|
![]() czyli jednym słowem dupa jesteśmy zdani na TPSA czy tam CipSoft może jak ostatnio też były prace to Cipsoft zmienił to wszystko żeby na USA szło z powodu awari a teraz naprawią mam nadzieje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 14 03 2004
Lokacja: Estadio Santiago Bernabéu
|
![]() Cytuj:
Tak jak Dagenoth napisał, poczekajmy do jutra do tej całej konserwacji. Jak nic się nie zmieni to będziemy myśleć co dalej, bo nie wszyscy mają możliwość rzucenia neo. ![]()
![]() De las glorias deportivas que campean por España, Va el Madrid con su bandera, limpia y blanca que no empaña. Club castizo y generoso, todo nervio y corazón, Veteranos y noveles, veteranos y noveles, Miran siempre sus laureles con respeto y emoción. ¡Hala Madrid! ¡Hala Madrid! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 05 2005
|
![]() Chyba masz rację Raul. Choć nie korzystam z Neo mam to samo. Co ciekawe, u mnie łączenie się z USA występuje tylko w przypadku serwerów, które jutro rano mają być konserwowane. W przypadku innych (np. Arcania, Elysia) jest łączenie prosto do Regensburga. Nie próbowałem z wszystkimi, ale myślę, że to się potwierdzi. Nie wiem czy tak jest u każdego, ale jak pisałem ja nie mam neta z Neo, a z kablówki. Wszystko okaże się jutro.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Użytkownik Forum
|
![]() tracert 192.47.187.125(IP Anticy)
Cytuj:
Nawet jezeli ten pakiet doszedl do USA, to nie powinien dojsc z takim mega czasem wynaszacym az 300+ms, tym bardziej ze to dopiero 12 router.
Hail Alliance! Ostatnio edytowany przez Phoelerius - 11-07-2006 o 23:07. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 07 2004
![]() |
![]() Ja na amerykańskim serwerze (Jamera) też mam lagi. Przecież nowy sygnał idzie równierz przez hosty w USA, to dlaczego u mnie też laguje?? Na mojej neostradzie nigdy nie miałem lagów.
Ostatnio edytowany przez Cragmorton - 11-07-2006 o 23:07. |
![]() |
![]() |