|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#41 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 12 2004
|
![]() Radzę umiarkowanie podchodzić do pomysłu o zrobieniu z 2,66GHz na 4,0GHz. To poroniony pomysł
![]() EDIT: Najlepiej podkręca się AMD Althony, jeżeli dokonasz dobrego wyboru przy zakupie możesz zwiększyć wydajność procesora o kilkanaście %, a to już czad, podobnie z Semrponami. Ostatnio edytowany przez Thero - 04-09-2006 o 13:43. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#42 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 28 06 2006
|
![]() Tia, a można by prosić by ktoś podawał pełne nazwy tych polecanych produktów lub też ich zdjęcia? Bo jak pisałem wcześniej jestem zupełnie lewy z komputerami.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Legnica
Stan: Niegrający
|
![]() o wlasnie, napisz ktore athlony sie dobrze kreci i czy trzeba dokupywac jakies dodatkowe chlodzenie zeby sie nie zjaral itd
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 10 2005
![]() |
![]() Ja do podkręcania jestem sceptycznie nastawiony. Jasne, karty i procesory można nieźle podkręcić zwiększając ich moc od kilku do kilkudziesięciu procent, ale do tego trzeba mieć dodatkowe chłodzenie, mocne zasilanie, podzespoły, które opłaca się podkręcać oraz umiejętności. Bez tego w parę sekund możesz uszkodzić lub zepsuć którąś część. Po prostu osoby nie znające się na overclockingu niech tego nie robią. Aha, przy podkręceniu części tracisz gwarancję. Sklepy raczej tego nie sprawdzają, ale trochę głupio by było świecić oczami, kiedy sprzedawcy to udowodnią...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 28 06 2006
|
![]() Tak, Nadril ja się na tym nie znam więc raczej nic z tego abym sam podkręcał coś w komputerze...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
@Topic Zdecydowana większość sklepów nie przyjmie reklamacji o sprzęcie, który podkręcaliście. Oni mają swoje sposoby jak to sprawdzić. Bez opanowania i choćby podstawowej wiedzy można sobie na razie odpuścić overclocking. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Cytuj:
A co do trudności z podkręcaniem, teraz ogranicza się to tylko do kliknięcia jednego guziczka w odpowiednim programie i tyle :> P.S. Raczej jest trudno, albo i niemożliwe udodownienie, że procesor był krencony, no bo jak? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Imię: Lobo Destrojer
Profesja: Knight
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
![]() ![]() |
![]() Cytuj:
Co do wiedzy o o/c: sam posiadałem zerową, weekend spędzony na takich portalach jak PcLab.pl, Tweak.pl (FrazPc.pl), In4.pl, EGielda.com.pl sprawiły, że wiedziałem o niej wystarczająco abym pokusił się o daleko idące przetaktowania mojego blaszaka. Jeśli oddasz z cała budą to nic trudnego, starczy odczytać ostatnie ustawienia biosa. Ostatnio edytowany przez emilok - 04-09-2006 o 14:19. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Użytkownik Forum
|
![]() Co myślicie o tej konfiguracji?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
pokrzywa
![]() ![]() |
![]() Nie widzę zasilacza.......
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Użytkownik Forum
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
pokrzywa
![]() ![]() |
![]() www.zenfist.pl
Sklep internetowy+forum zajmujące się głównie zasilaczami. Edit, nie wiem czemu, ale nie mogę znaleść tego a64 x2 4000 am2 w komputroniku, podałbyś link do niego? Edit2, za lepszą grafiką bym się rozglądnął. Coś al'a r0xorski gf 7600gs zalman lub któraś z tych karcioszek (jednak nie znalazłem ich jeszcze w żadnym cenniku dla białych ludzi ![]() Edit3, płytę bym taka wziął, 5 dyszek na piwo a SLI jest nieopłacalne dla kart ze środkowej półki. Poza tym bardziej ufam msi niż abitowi. Edit4 (strasznie ważne), weź wymień obudowę na coś normalnego, chyba że to na MUS musi być. Na Allegro są fajniuśkie chieftec Dragon za ~200 zł. Ostatnio edytowany przez emilok - 06-09-2006 o 10:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Ok, panowie.
Od jakiegoś czasu składam sobie kompa. Dotychczas zakupiłem dysk twardy (250G ![]() Potem RAMy: czy oplaca mi sie kupowac DDR2? Czy moge zostac przy 1GB DDR? Jak wymiana - ponownie, jakie kosci? narazie tyle, zdaje sie na wasza znajomosc, poniewaz ja stoje ze znajomosci sprzetu jakest dwa lata w tyl.
![]() |
#54 |
pokrzywa
![]() ![]() |
![]() Więc tak, masz obecny komputer który chcesz sprzedać i kupić nowy ze wszystkim za wyjątkiem hdd (bo już masz).
Jeśli tak, to podaj granicę cenową. Tak 64b się do visty przydadzą. DDR2 jeśli chcesz coś na AM2/c2d kupować. Jedynki to już praktycznie tylko s 939 lub intel D pozostał. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Okolo 1000 zl za procka, plyte i pamiec. Chyba dosc?
![]() |
#56 |
pokrzywa
![]() ![]() |
![]() Czyli karte graficzną będziesz miał ze starego kompa.
Obawaim się że jest ona na złączu AGP które jest wypierane przez (podobno) szybsze łącze pci-express. Z płyt które obsługują AGP i są w miarę nowę przychodzą mi tylko ASROCKI. Na s 939 są także płyty które mają wyłącznie złącze AGP, tak samo pod Pentiuma D także są. Pod AM2, intel c2d są tylko pci-e jednak asrock produkuje płyty które mają dwa rodzaje złącza. Podaj kartę grafiki, na jakim złączy będzie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Readon 9200, chyba 4x
![]() |
#58 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Co do pamięci, skupić się na DDR2'kach i jak 1gb to w kościach 2x
512Mb, ponoć lepsza wydajność niż 1 kość 1gb. Jeśli chodzi o markę, to z tego co pamiętam, Patrioty są godne polecenia |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
pokrzywa
![]() ![]() |
![]() Hmmmm, pamiętaj, że komputer działa z taką prędkością jak jego najwolniejszy element.
Procesor Athlon A64 3000+ 210 Płyta główna ASRock Dual Sata II 240 Pamięć Patrioty 2x512 cl 2,5 460 Razem daje koło 900 zł. Pomysł tego zestawu opiera się na przekonaniu że za jakiś czas wymienisz kartę graficzną ponieważ obecna czasu swojej świetności ma już za sobą. Oczywiście trzeba doliczyć zasilacz to zestawu, ale do 100 zł jest pełno pozycji odpowiednich dla takiego zestawu. Podaj jeszcze obecną konfigurację, bo nie wiadomo w ogóle czy przesiadka ma sens (dużego skoku jakości w grach 3d nie będzie, w programach tak, ale w aplikacjach 3d niebardzo). |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Zasilacz mam na szczescie. Karte grafiki tez wymienie, ale dopiero pod koniec roku. A komp w miare nowy nowy musze miec teraz. Stary konfig jst dwa razy wolniejszy (1.8, 512mb,)