Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 10-04-2007, 12:24   #181
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

@up,
Dlatego mówię o tych, co nie będą robić, nie o tych, którzy nie wyżyją.
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 10-04-2007, 12:27   #182
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw

Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Świat: Azura
Poziom: 89
Gimlos ma numer GG 5382831
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown Pokaż post
Skoro przegrane wojny są miernikiem świetności narodu, to Francja powinna być slumsami Europy.
Prosze, powiedz ze z ta Francja to zartowales : d
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chesterkaa
1. Nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi
Tytul tego tematu temu zaprzecza.
Cytuj:
Zeby byc inzynierem, informatykiem czy innym dobrze platnym zawodem trzeba zajebiscie dobrze umiec przedmioty scisle co rzadko sie wsrod mlodziezy (wiem to z wlasnego doswiadczenia, ze tylko nieliczni to NAPRAWDE kapuja)
Jedyne co trzeba, to sie do tych przedmiotow przylozyc, a to rzeczywiscie rzadko sie wsrod mlodziezy zdarza.
Cytuj:
Wiecie jak kiedys sie pokazywalo, ze jest sie patriota? nie wazne ile sie mialo lat szlo sie ginac za kraj. A teraz co wystarczy zeby zasluzyc sobie na byc patriota ? ch** z tymi pseudo-patriotami
Zauwazylas, zeby w dzisiejszych czasach byla potrzeba giniecia za kraj?
Cytuj:
chyba cos prawdziwego w tym jest ?
Tak, glupota twojego "kumpla".
Cytuj:
; | nie wyjade do Anglii bo narazie nie mam po co ; | Nie znam nawet jezyka.
To czas sie zabrac za nauke, bo potrzebny jest nawet do pracy w Polsce. Chociaz inna opcja jest oczywiscie siedzenie i narzekanie, ze Polska to gowniany kraj, i pracy tutaj dostac nie mozna.
Cytuj:
13:18:42 Artur
ten kraj nic nam nie daje wiec czemu my mamu mu dawac nasza milosc..
No popatrz, a mi sie wydawalo ze milosc to raczej bezinteresowne uczucie : d
Cytuj:
Na przestrzeni wieków słowo "patriotyzm" zmieniło swoją wagę.
Niegdyś dla ludzi patriotyzmem było pójść w ogień za kraj. Za Polskę.(...)
Jezeli to co wkleilas jest twoim wypracowaniem na j.polski, to trudno mi uwierzyc ze jestes wyzej niz w podstawowce.
Cytuj:
Przypuszczam, że gdyby nauczyciel historii zapytał 15 osób w klasie kiedy był Chrzest Polski tylko siedmiu z nich znało by odpowiedź.
I to jest wina nauczyciela?
Cytuj:
Aaaa i jescze jedno uzylam slow "raczej", "w moim mniemaniu", "watpie" ...
Co swiadczy o tym, ze nie masz za bardzo pojecia o czym piszesz.

Ostatnio edytowany przez Gimlos - 10-04-2007 o 12:28.
Gimlos jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 12:37   #183
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Kiedyś słyszałem w radiu wypowiedź pewnego złodzieja. Delikwent ów został złapany i nie wypierał się tego, że kradnie, ale wcale jakoś mu to nie ciążyło na sumieniu. Jego tłumaczenie było proste i wyglądało mniej więcej tak: "Politycy kradną, władza się korumpuje, to czemu ja mam nie kraść?". Jak to usłyszałem, miałem ochotę pojechać do tego radia z kijem bejsbolowym i uprzejmie wytłumaczyć temu człowiekowi, żeby nie pieprzył takich bzdur. Mówi się, że "ryba psuje się od głowy" (co, jeśli dobrze rozumiem, oznacza, że wszystkim problemom w Polsce winna jest nieodpowiednia władza), co jest chyba najgłupszym powiedzeniem, jakie w życiu słyszałem. Mamy taką władzę, na jaką sobie zasłużyliśmy (notabene nie jest ona aż taka tragiczna jak ją malują - nie rządzi zbyt dobrze, ale według mnie za rządów SLD było o wiele gorzej, a mimo to nikt aż tak chyba nie narzekał - a przynajmniej media nie kreowały takiego obrazu nędzy i rozpaczy jak teraz), a przyczyną problemów nie jest ona, ale mentalność polskich cwaniaczków, którzy lecą na kiełbasę wyborczą i populistyczne obiecanki, zamiast myśleć racjonalnie nad tym, co rzeczywiście będzie dobre dla Polski (i na dłuższą metę dla nich samych).
Jeżeli chcecie być patriotami, to skończcie pierdolić o historii i gadanie o tym, jaka to Polska była kiedyś potężna albo poniewierana (historię, owszem, trzeba znać, ale po to, żeby móc wyciągać z niej wnioski - powtarzać to, co pozytywne, a unikać błędów, a nie zachwycać się np. nad zwycięstwem pod Grunwaldem, bo teraz nie ma ono żadnego znaczenia), a zacznijcie próbować coś zmieniać teraz. Żeby być patriotą, nie trzeba oddawać życia za ojczyznę. Wystarczy poświęcić choćby niewielki wysiłek dla dobra kraju.
"Nie da się nic zmienić" - zaraz mi odpowiecie. Czyżby? Krokiem w dobrą stronę byłoby chociażby raz na cztery lata zastanowienie się, kto tak naprawdę będzie dobrze rządził, poczytanie programów różnych partii, opinii ekspertów na ich temat, odsianie realnych postulatów (np. "podniesiemy/obniżymy podatki do 25%", "sprywatyzujemy firmy XX i YY", "wprowadzimy ordynację większościową" - im więcej konkretów tym lepiej) od demagogicznego bełkotu ("zmniejszymy bezrobocie", "zwiększymy wzrost gospodarczy", "poprawimy sytuację najuboższych" - może i brzmi to ładnie, ale są to tylko postawione cele i jeżeli nie wiadomo jakimi środkami mają być zrealizowane, to takie gadanie, jak mawiają niektórzy, można sobie o kant dupy rozbić) i przemyślenie (wspomagane ewentualnie ww. opiniami ekspertów) czy program danej partii ma szanse faktycznie poprawić sytuację w kraju, a wreszcie zagłosowanie na to ugrupowanie, które będzie rządzić najlepiej.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 13:44   #184
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Stan: Niegrający
Domyślny

Ja tutaj rozwinę czyjeś myśli z początku tematu. Tylko trochę na opak. Ktoś powiedział "patriotyzm to utrwalanie różnic, które się powinno odrzucić i stworzyć jeden wielki naród ziemski". Yeah. To utopia, nie da się do tego dojść. Status quo jest najlepszą rzeczą, jaką można zrobić. Stworzyć takie hipermocarstwo można jedynie w wyniku krwawej rewolucji, bo nikt się nie porozumie i tyle. Spójrzcie na "wielkie" kraje. Żaden z nich nie wygląda tak, jakby mogło wyglądać takie wielkie ziemskie państwo. USA - podział na stany, które w rozleglejszym przypadku oznaczały by pielęgnowanie różnic i podziały, Rosja, Chiny, tutaj chyba nie muszę wiele tłumaczyć. Kolejna rzecz - ktoś mówi, że "urodziłbym się jako Niemiec i nawet bym nie wiedział o tym, że mogłem być Polakiem, po co rozlewać krew". Gratulacje. Tylko, że to Niemcy były agresorem. Wolałbyś, żeby twój prawnuk urodził się Niemcem dlatego, że nie spróbowałeś ich powstrzymać przed zagarnięciem twojego mienia? Tobie dzieje się zła rzecz z rąk ludzi, z którymi będą identyfikować się potomkowie. Rewelacja!
stary 10-04-2007, 13:57   #185
OnlyShadow
Zbanowany

Data dołączenia: 17 03 2007

Domyślny

O Korektor nie ma bana.

@top
Tak, warto być. Może Polską i rządzą idioci, debile i to wogóle biedny kraj, ale patriotą zawsze warto być.

@Korektor
Podpis, PWND! Jak się ktoś doczyta to cie znowu elyta napadnie.

Ostatnio edytowany przez OnlyShadow - 10-04-2007 o 13:59.
OnlyShadow jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 14:24   #186
Bastash
Zbanowany

Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok

Bastash ma numer GG 2751608
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ripper
Nie mogę się powstrzymać - "szlak" to w górach jest.
Pardeou. My false. Będę musiał tydzień krzyżem leżeć, aby zmyć z siebie ten przejaw analfabetyzmu.

Wybiegając z tematu, wczoraj poszperałem trochę w internecie i znalazłem film z Wiadomości TVP, kiedy to pewien nastolatek, szukający pracy wymawia z pogardą kwestię:

Cytuj:
Ja podstawówkę skończyłem! Nie mam zamiaru klatek sprzątać!
Bastash jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 14:37   #187
OnlyShadow
Zbanowany

Data dołączenia: 17 03 2007

Domyślny

Cytuj:
Ja podstawówkę skończyłem!
Zapraszamy do samoobrony.
OnlyShadow jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 15:31   #188
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bambuko
Gratulacje. Tylko, że to Niemcy były agresorem. Wolałbyś, żeby twój prawnuk urodził się Niemcem dlatego, że nie spróbowałeś ich powstrzymać przed zagarnięciem twojego mienia? Tobie dzieje się zła rzecz z rąk ludzi, z którymi będą identyfikować się potomkowie. Rewelacja!
Ze 2 pokolenia i nikt by już nie pamiętał co to była Polska...
BTW Wg. niektórych filozofii lepiej się utożsamiać ze zwycięzcą, nawet jeżeli to on był agresorem.

Cytuj:
@Korektor
Podpis, PWND! Jak się ktoś doczyta to cie znowu elyta napadnie.
Szybko zauważyłeś... Ale tym razem już nic mu nie zrobią. kastrację można przeprowadzić tylko raz...
Co do tego tyłka to nie widziałem, więc się nie wypowiem czy to prawda.

Cytuj:
Ja podstawówkę skończyłem! Nie mam zamiaru klatek sprzątać!
Polska mentalność... był nawet o tym odcinek Kiepskich, ale to już inna bajka.
stary 10-04-2007, 15:34   #189
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Cytuj:
BTW Wg. niektórych filozofii lepiej się utożsamiać ze zwycięzcą, nawet jeżeli to on był agresorem.
A wg innych takie utozsamianie sie swiadczy o malym penisie.
FTSL & NMSP
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 15:58   #190
Batiar
Użytkownik forum

Batiar's Avatar

Data dołączenia: 04 03 2007
Lokacja: Stalowa Wola

Imię: Featheon
Świat: Unitera
Batiar ma numer GG 2717493
Domyślny

Najwiekszymi patriotami byli ludzie ktorzy zyli tam gdzie jesli byles Polakiem to musiales byc i patriotom. Mowa tu przede wszystkim o ludziach ktorzy zyli pod zaborami albo za granica i musieli walczyc o to zeby byc Polakiem. Dlatego teraz malo jest prawdziwych patriotow.
Batiar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 16:32   #191
-=DanieL=-
Użytkownik Forum

-=DanieL=-'s Avatar

Data dołączenia: 07 01 2005

Domyślny

Ten temat jest beznadziejny. Jak grupa 12-17latków (są wyjątki powyzej 17) może rozmawiać o patriotyźmie? Nie możecie być żadnymi patriotami. Szkoda gadać. Śmieszą mnie te mądrości "A ja uważam tak... i tak...". G**no uważacie bo większość z was nawet pracy nie ma i jest na utrzymaniu rodziców. Dziwie się, że jeszcze jakiś moderator nie zamknął tego tematu ten temat to jedno wielkie narzekanie na nasz kraj.

@down
go to hell nb
again: _/

Gdy wypowiesz moje imię znikam. Kim jestem ?

Ostatnio edytowany przez -=DanieL=- - 10-04-2007 o 18:03.
-=DanieL=- jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 16:43   #192
Bastash
Zbanowany

Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok

Bastash ma numer GG 2751608
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez -=DanieL=- Pokaż post
Ten temat jest beznadziejny. Jak grupa 12-17latków (są wyjątki powyzej 17) może rozmawiać o patriotyźmie? Nie możecie być żadnymi patriotami. Szkoda gadać. Śmieszą mnie te mądrości "A ja uważam tak... i tak...". G**no uważacie bo większość z was nawet pracy nie ma i jest na utrzymaniu rodziców. Dziwie się, że jeszcze jakiś moderator nie zamknął tego tematu ten temat to jedno wielkie narzekanie na nasz kraj.
A mnie śmieszą idioci, którzy wchodzą na to forum tylko po to, żeby skrytykować innych i pokazać, jacy to oni są mastah'

>up
: *

Ostatnio edytowany przez Bastash - 10-04-2007 o 17:16.
Bastash jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 16:57   #193
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Cytuj:
Medii nie obchodzą czyjeś dobre strony. One potrzebują sensacji, więc wyciągają największe brudy, aby zarobić!
"Gra, jak narkotyk - nastolatek pobił matkę krzesłem!"

"Szczęście pani "x" - dowiedz się, jak dobrze mieć ogródek."

Ciekawe co będzie miało większe wzięcie.

@ Bambuko

Aleksander Wielki zawojował całkiem sporo terytoriów, a administracja na tych terenach jakoś całkiem sprawnie funkcjonowała.
Możliwe, że jest to spowodowane tym, iż w tamtych czasach łatwiej było uwierzyć w boskie pochodzenie takiego zdobywcy (jak on).

Cytuj:
Prawdziwego mężczyzne podobno poznajemy po tym, jak kończy. Napoleon rewelacyjnego finiszu nie miał.
Ja słyszałem, że całe życie jest tak samo ważne, jak jego koniec.
A tak w ogóle, to jaki koniec miał Napoleon? (jeżeli chodzi o zesłanie go na Wyspę św. Heleny, gdzie został otruty, to nie rozumiem o co Ci chodzi)
Hitler też był geniuszem wojennym. Potrafił sprawić, że jego podkomendni byli równie fanatyczni, co ludzie Napoleona. Mimo swojej wielkości (nie wzrostowi) miał mało efektowną śmierć.

Cytuj:
Honor to nie oddawanie życia za nieznajomych. Mylisz pojęcia.
Wiem. Pewnie źle zrozumiałeś to, co napisałem (bądź ja źle to sformułowałem).

Cytuj:
Miła posada jak cholera. O ile ktoś lubi być nazywany "psem", względnie "suką", tudzież "pałą" [fakt, niektórzy może i zasługują, ale to oddzielny temat].
Może mija się z tematem, ale chciałbym wiedzieć, kiedy policjant zasługuje na to miano.

Cytuj:
Pokaż takich mądrych. Rotfl. Historia nauczyła nas tego, że nikt nigdy z niej wniosków nie wyciągnął [pomijam trywialne przykłady].
A z tego można wyciągnąć prosty wniosek. Nie uczyć się historii działań politycznych (mówię serio). Mieć ją w zadzie i będzie cool.

Cytuj:
Może Polską i rządzą idioci, debile
Niekoniecznie są głupi. Tak samo, jak każdy złodziej, dbają o swój interes. Muszą coś robić i próbują dobrze na tym wychodzić.

Cytuj:
Patrioci by pamiętali. Oni muszą mieć zawsze jakieś problemy. (chociaż to Polska zatrzymała np. spacer komuny na zachód i może dzięki temu jest lepiej niż mogło być).
Ale prawda w tym jest. Nikt nie patrzy na sprawę przegranych (oprócz ich samych). Dużo wymienisz przegranych nacji (takich bez kraju)?
Podczas, gdy my walczyliśmy o niepodległość w armii Napoleona, on Polaków wysłał na Hiszpanów, którzy w tym czasie także walczyli o niepodległość. Przedstawiciele obu nacji może mieli się za wielkich patriotów, ale byli nimi tylko we własnych oczach. Honor, patriotyzm, to rzeczy tak subiektywne, jak prawda.

Cytuj:
OO!!
Skoro nie możemy być patriotami, to już pewnie nigdy nie będziemy (najczęściej ujawnia się to w sytuacji zagrożenia). Dzięki za rozwiązanie naszego problemu. To pewnie już koniec tematu.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 17:03   #194
Mad-Sin
Użytkownik Forum

Mad-Sin's Avatar

Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...

Mad-Sin ma numer GG 4619816
Domyślny

A o czym pisałem jeśli chodzi o media? -.-'

Koniec naszego życia jest jego podsumowaniem.

Hitler geniuszem? Nigdy! Całą chwałę bardziej przypisałbym ministrom i generałom nie zaś Hitlerowi.

@Daniel

Tak. Jedynie Ty jesteś wielki pan i znawca patriotyzmu w naszych czasach! Nie jesteśmy godni podejmować z Tobą dyskusji, o wielki...
stary 10-04-2007, 17:36   #195
-=DanieL=-
Użytkownik Forum

-=DanieL=-'s Avatar

Data dołączenia: 07 01 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mad-Sin Pokaż post

@Daniel

Tak. Jedynie Ty jesteś wielki pan i znawca patriotyzmu w naszych czasach! Nie jesteśmy godni podejmować z Tobą dyskusji, o wielki...
Jesteś ynteligentny. Pisząc ten post mówiłem też o sobie. Poprostu gówno wiemy o życiu i tyle. A podejmowanie dyskusji na temat tego co słyszelismy od rodziców czy dziadków jest durne i bezcelowe.

@down
Ukształtowanie poglądów można mieć już wieku 10 lat, ale słuszne ukształtowanie ma się dopiero po nabraniu doświadczenia. To chyba logiczne, nie? Jak można rozmawiać o jeździe na rowerze nigdy go nie dosiadając? To sama durna teoria bez żadnego poparcia.

@dark sven
dobra dziecko masz smoczek & pieluszke i cisiaj juz

Gdy wypowiesz moje imię znikam. Kim jestem ?

Ostatnio edytowany przez -=DanieL=- - 10-04-2007 o 18:06.
-=DanieL=- jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 17:38   #196
Mad-Sin
Użytkownik Forum

Mad-Sin's Avatar

Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...

Mad-Sin ma numer GG 4619816
Domyślny

Człowiek w wieku 17- lat ma już ukształtowane poglądy na większość spraw, tak więc może dyskutować na wiele tematów. Koniec offtopa.
stary 10-04-2007, 17:39   #197
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez -=DanieL=- Pokaż post

@down
go to hell nb
O ty nasz wielki, dorosł kałolubie.
Wszystkich znasz, wszystko wiesz. Tyś alfą i omegą.
Najpierw przeczytaj cały temat a potem się wymądrzaj...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DRoN Pokaż post
Może mija się z tematem, ale chciałbym wiedzieć, kiedy policjant zasługuje na to miano.
Bo to jest takie modne pisać z błędem "Hwdp" na ścianach lub popisywać się przed kolegami krzycząc "jebać psy".

Cytuj:
@dark sven
dobra dziecko masz smoczek & pieluszke i cisiaj juz
Kocham tego człowieka ;>
- Nie wszyscy mogą być mądrzy, panie oberlejtnant – rzekł Szwejk tonem głębokiego przekonania. – Głupi muszą stanowić wyjątek, bo gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy, to na świecie byłoby tyle rozumu, że co drugi człowiek zgłupiałby z tego.

Ostatnio edytowany przez Dark Sven - 10-04-2007 o 18:32.
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 17:44   #198
Czarna_Mamba
Użytkownik Forum

Czarna_Mamba's Avatar

Data dołączenia: 25 09 2005
Lokacja: Las Vegas, Podlaskie.
Wpisy bloga: 4

Profesja: Knight
Świat: kraina czarów
Czarna_Mamba ma numer GG 7048129 Send a message via Skype™ to Czarna_Mamba
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__ Pokaż post
Bo to jest takie modne pisać z błędem "Hwdp" na ścianach lub popisywać się przed kolegami krzycząc "jebać psy".
U nas w szkole jednego ucznia za zawołanie za radiowozem 'psy' zabrali na komisariat. Od tamtej pory jakoś cicho jest.

Czarna_Mamba jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 17:50   #199
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Domyślny

Cytuj:
A podejmowanie dyskusji na temat tego co słyszelismy od rodziców czy dziadków jest durne i bezcelowe.
Jeżeli umiesz dyskutować, to żadna dyskusja nie jest bezcelowa. Nawet jeśli nic nie wiemy o patriotyzmie to nie znaczy, że nie możemy o nim rozmawiać. O rzeczach subiektywnych i względnych zawsze można rozmawiać, choćby po to aby poznać punkt widzenia innych. (A ja jestem tym wyjątkiem? btw, twój post nie odnosił się do ciebie, w rubryce "wiek" masz 69, i ch*j mnie boli ile masz naprawdę, popełniłeś błąd logiczny. Skąd niby mam wiedzieć ile ty masz lat?)

Cytuj:
Patrioci by pamiętali. Oni muszą mieć zawsze jakieś problemy.
Szansa na zachowanie patriotyzmu/religii maleje proporcjonalnie do czasu w przypadku braku oficjalnego istnienia państwa/religii.

Cytuj:
Dużo wymienisz przegranych nacji (takich bez kraju)?
Było ich bardzo wiele, z czasem jednak większość z nich zasymilowała się do kraju w którym przyszło jej istnieć. Pamięć o nich zanika szybko, po tym jak przestają walczyć...

Cytuj:
Honor, patriotyzm, to rzeczy tak subiektywne, jak prawda.
Zdawało mi się, że prawda nie podlega subiekcji, a raczej relatywności.
stary 10-04-2007, 18:09   #200
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl Pokaż post
Właśnie o to chodzi... Może ty wolałbyś urodzić się Niemcem czy Rosjaninem i nie wiedzieć nawet o polskich korzeniach, "bo i tak byś nie wiedział". Skoro teraz znam prawdę, to bardziej podoba mi się tak, jak jest.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DRoN Pokaż post
Aleksander Wielki zawojował całkiem sporo terytoriów, a administracja na tych terenach jakoś całkiem sprawnie funkcjonowała.
Możliwe, że jest to spowodowane tym, iż w tamtych czasach łatwiej było uwierzyć w boskie pochodzenie takiego zdobywcy (jak on).
Przecież to państwo nawet nie przeżyło samego Aleksandra... I właśnie o tym mówię, to państwo funkcjonowało na zasadzie "wcale nie jesteście Grekami/Macedończykami". Zły przykład. Społeczeństwo ponadnarodowe to nie było... Takie przedstawiali komuniści, ale była to utopia, niemożliwa do osiągnięcia, chyba że przez rewolucję, terror i łzy.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania