![]() |
#182 | ||||||||||
eX Moderator
Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw
Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Gildia: Defenders of Fangorn
Świat: Azura
Poziom: 89
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Gimlos - 10-04-2007 o 12:28. |
||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Moderator
Data dołączenia: 10 09 2005
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Kiedyś słyszałem w radiu wypowiedź pewnego złodzieja. Delikwent ów został złapany i nie wypierał się tego, że kradnie, ale wcale jakoś mu to nie ciążyło na sumieniu. Jego tłumaczenie było proste i wyglądało mniej więcej tak: "Politycy kradną, władza się korumpuje, to czemu ja mam nie kraść?". Jak to usłyszałem, miałem ochotę pojechać do tego radia z kijem bejsbolowym i uprzejmie wytłumaczyć temu człowiekowi, żeby nie pieprzył takich bzdur. Mówi się, że "ryba psuje się od głowy" (co, jeśli dobrze rozumiem, oznacza, że wszystkim problemom w Polsce winna jest nieodpowiednia władza), co jest chyba najgłupszym powiedzeniem, jakie w życiu słyszałem. Mamy taką władzę, na jaką sobie zasłużyliśmy (notabene nie jest ona aż taka tragiczna jak ją malują - nie rządzi zbyt dobrze, ale według mnie za rządów SLD było o wiele gorzej, a mimo to nikt aż tak chyba nie narzekał - a przynajmniej media nie kreowały takiego obrazu nędzy i rozpaczy jak teraz), a przyczyną problemów nie jest ona, ale mentalność polskich cwaniaczków, którzy lecą na kiełbasę wyborczą i populistyczne obiecanki, zamiast myśleć racjonalnie nad tym, co rzeczywiście będzie dobre dla Polski (i na dłuższą metę dla nich samych).
Jeżeli chcecie być patriotami, to skończcie pierdolić o historii i gadanie o tym, jaka to Polska była kiedyś potężna albo poniewierana (historię, owszem, trzeba znać, ale po to, żeby móc wyciągać z niej wnioski - powtarzać to, co pozytywne, a unikać błędów, a nie zachwycać się np. nad zwycięstwem pod Grunwaldem, bo teraz nie ma ono żadnego znaczenia), a zacznijcie próbować coś zmieniać teraz. Żeby być patriotą, nie trzeba oddawać życia za ojczyznę. Wystarczy poświęcić choćby niewielki wysiłek dla dobra kraju. "Nie da się nic zmienić" - zaraz mi odpowiecie. Czyżby? Krokiem w dobrą stronę byłoby chociażby raz na cztery lata zastanowienie się, kto tak naprawdę będzie dobrze rządził, poczytanie programów różnych partii, opinii ekspertów na ich temat, odsianie realnych postulatów (np. "podniesiemy/obniżymy podatki do 25%", "sprywatyzujemy firmy XX i YY", "wprowadzimy ordynację większościową" - im więcej konkretów tym lepiej) od demagogicznego bełkotu ("zmniejszymy bezrobocie", "zwiększymy wzrost gospodarczy", "poprawimy sytuację najuboższych" - może i brzmi to ładnie, ale są to tylko postawione cele i jeżeli nie wiadomo jakimi środkami mają być zrealizowane, to takie gadanie, jak mawiają niektórzy, można sobie o kant dupy rozbić) i przemyślenie (wspomagane ewentualnie ww. opiniami ekspertów) czy program danej partii ma szanse faktycznie poprawić sytuację w kraju, a wreszcie zagłosowanie na to ugrupowanie, które będzie rządzić najlepiej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]() Ja tutaj rozwinę czyjeś myśli z początku tematu. Tylko trochę na opak. Ktoś powiedział "patriotyzm to utrwalanie różnic, które się powinno odrzucić i stworzyć jeden wielki naród ziemski". Yeah. To utopia, nie da się do tego dojść. Status quo jest najlepszą rzeczą, jaką można zrobić. Stworzyć takie hipermocarstwo można jedynie w wyniku krwawej rewolucji, bo nikt się nie porozumie i tyle. Spójrzcie na "wielkie" kraje. Żaden z nich nie wygląda tak, jakby mogło wyglądać takie wielkie ziemskie państwo. USA - podział na stany, które w rozleglejszym przypadku oznaczały by pielęgnowanie różnic i podziały, Rosja, Chiny, tutaj chyba nie muszę wiele tłumaczyć. Kolejna rzecz - ktoś mówi, że "urodziłbym się jako Niemiec i nawet bym nie wiedział o tym, że mogłem być Polakiem, po co rozlewać krew". Gratulacje. Tylko, że to Niemcy były agresorem. Wolałbyś, żeby twój prawnuk urodził się Niemcem dlatego, że nie spróbowałeś ich powstrzymać przed zagarnięciem twojego mienia? Tobie dzieje się zła rzecz z rąk ludzi, z którymi będą identyfikować się potomkowie. Rewelacja!
![]() |
#185 |
Zbanowany
Data dołączenia: 17 03 2007
|
![]() O Korektor nie ma bana.
@top Tak, warto być. Może Polską i rządzą idioci, debile i to wogóle biedny kraj, ale patriotą zawsze warto być. @Korektor Podpis, PWND! Jak się ktoś doczyta to cie znowu elyta napadnie. Ostatnio edytowany przez OnlyShadow - 10-04-2007 o 13:59. |
![]() |
![]() |
![]() |
#186 | ||
Zbanowany
Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok
![]() |
![]() Cytuj:
Wybiegając z tematu, wczoraj poszperałem trochę w internecie i znalazłem film z Wiadomości TVP, kiedy to pewien nastolatek, szukający pracy wymawia z pogardą kwestię: Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 17 03 2007
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |||
Satyryk
Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2
|
![]() Cytuj:
BTW Wg. niektórych filozofii lepiej się utożsamiać ze zwycięzcą, nawet jeżeli to on był agresorem. Cytuj:
Co do tego tyłka to nie widziałem, więc się nie wypowiem czy to prawda. Cytuj:
![]() |
![]() |
#189 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 03 2005
![]() |
![]() Cytuj:
FTSL & NMSP |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Użytkownik forum
|
![]() Najwiekszymi patriotami byli ludzie ktorzy zyli tam gdzie jesli byles Polakiem to musiales byc i patriotom. Mowa tu przede wszystkim o ludziach ktorzy zyli pod zaborami albo za granica i musieli walczyc o to zeby byc Polakiem. Dlatego teraz malo jest prawdziwych patriotow.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 01 2005
|
![]() Ten temat jest beznadziejny. Jak grupa 12-17latków (są wyjątki powyzej 17) może rozmawiać o patriotyźmie? Nie możecie być żadnymi patriotami. Szkoda gadać. Śmieszą mnie te mądrości "A ja uważam tak... i tak...". G**no uważacie bo większość z was nawet pracy nie ma i jest na utrzymaniu rodziców. Dziwie się, że jeszcze jakiś moderator nie zamknął tego tematu ten temat to jedno wielkie narzekanie na nasz kraj.
@down go to hell nb again: _/ Ostatnio edytowany przez -=DanieL=- - 10-04-2007 o 18:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok
![]() |
![]() Cytuj:
>up : * Ostatnio edytowany przez Bastash - 10-04-2007 o 17:16. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#193 | ||||||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz
|
![]() Cytuj:
"Szczęście pani "x" - dowiedz się, jak dobrze mieć ogródek." Ciekawe co będzie miało większe wzięcie. @ Bambuko Aleksander Wielki zawojował całkiem sporo terytoriów, a administracja na tych terenach jakoś całkiem sprawnie funkcjonowała. Możliwe, że jest to spowodowane tym, iż w tamtych czasach łatwiej było uwierzyć w boskie pochodzenie takiego zdobywcy (jak on). Cytuj:
A tak w ogóle, to jaki koniec miał Napoleon? (jeżeli chodzi o zesłanie go na Wyspę św. Heleny, gdzie został otruty, to nie rozumiem o co Ci chodzi) Hitler też był geniuszem wojennym. Potrafił sprawić, że jego podkomendni byli równie fanatyczni, co ludzie Napoleona. Mimo swojej wielkości (nie wzrostowi) miał mało efektowną śmierć. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ale prawda w tym jest. Nikt nie patrzy na sprawę przegranych (oprócz ich samych). Dużo wymienisz przegranych nacji (takich bez kraju)? Podczas, gdy my walczyliśmy o niepodległość w armii Napoleona, on Polaków wysłał na Hiszpanów, którzy w tym czasie także walczyli o niepodległość. Przedstawiciele obu nacji może mieli się za wielkich patriotów, ale byli nimi tylko we własnych oczach. Honor, patriotyzm, to rzeczy tak subiektywne, jak prawda. Cytuj:
Skoro nie możemy być patriotami, to już pewnie nigdy nie będziemy (najczęściej ujawnia się to w sytuacji zagrożenia). Dzięki za rozwiązanie naszego problemu. To pewnie już koniec tematu. |
||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...
![]() |
![]() A o czym pisałem jeśli chodzi o media? -.-'
Koniec naszego życia jest jego podsumowaniem. Hitler geniuszem? Nigdy! Całą chwałę bardziej przypisałbym ministrom i generałom nie zaś Hitlerowi. @Daniel Tak. Jedynie Ty jesteś wielki pan i znawca patriotyzmu w naszych czasach! Nie jesteśmy godni podejmować z Tobą dyskusji, o wielki...
![]() |
#195 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 01 2005
|
![]() Cytuj:
@down Ukształtowanie poglądów można mieć już wieku 10 lat, ale słuszne ukształtowanie ma się dopiero po nabraniu doświadczenia. To chyba logiczne, nie? Jak można rozmawiać o jeździe na rowerze nigdy go nie dosiadając? To sama durna teoria bez żadnego poparcia. @dark sven dobra dziecko masz smoczek & pieluszke i cisiaj juz Ostatnio edytowany przez -=DanieL=- - 10-04-2007 o 18:06. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...
![]() |
![]() Człowiek w wieku 17- lat ma już ukształtowane poglądy na większość spraw, tak więc może dyskutować na wiele tematów. Koniec offtopa.
![]() |
#197 | ||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem
|
![]() Cytuj:
Wszystkich znasz, wszystko wiesz. Tyś alfą i omegą. Najpierw przeczytaj cały temat a potem się wymądrzaj... Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Dark Sven - 10-04-2007 o 18:32. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 09 2005
Lokacja: Las Vegas, Podlaskie.
Wpisy bloga: 4
Imię: pani destrukcji
Profesja: Knight
Świat: kraina czarów
|
![]() U nas w szkole jednego ucznia za zawołanie za radiowozem 'psy' zabrali na komisariat. Od tamtej pory jakoś cicho jest.
![]() |
#199 | ||||
Satyryk
Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#200 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() Cytuj:
Przecież to państwo nawet nie przeżyło samego Aleksandra... I właśnie o tym mówię, to państwo funkcjonowało na zasadzie "wcale nie jesteście Grekami/Macedończykami". Zły przykład. Społeczeństwo ponadnarodowe to nie było... Takie przedstawiali komuniści, ale była to utopia, niemożliwa do osiągnięcia, chyba że przez rewolucję, terror i łzy.
![]() |