Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 06-01-2008, 17:51   #221
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slay Pokaż post
Calkowicie popieram, jesli w ten sposob sie zamkniesz.
Nie ma to jak kulturalna dyskusja...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ripper Pokaż post
O postinorze słyszałeś? Wyjście ostateczne, ale właśnie po to on jest.
Postintor (a w zasadzie można tu wstawić jakikolwiek środek antykoncepcyjny) zapobiega zapłodnieniu. Jeśli zabijemy plemik i/lub komórkę jajową tuż przed zapłodnieniem, to wszytko jest ok, tuż po - jest to zbrodnia? Efekt jest dokładnie taki sam, więc wyjaśnij mi, skąd tak olbrzymia różnica?

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 06-01-2008 o 17:54.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 06-01-2008, 17:55   #222
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Cytuj:
Jeśli zabijemy plemik i/lub komórkę jajową tuż przed zapłodnieniem, to wszytko jest ok, tuż po - jest to zbrodnia? Efekt jest dokładnie taki sam, więc wyjaśnij mi, skąd tak oblrzymia różnica?
Stąd, że pojedyncza komórka rozrodcza nie jest zalążkiem nowego organizmu, a połączone już są.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-01-2008, 18:10   #223
Duch Niespokojny
Moderator

Domyślny

Cytuj:
Stąd, że pojedyncza komórka rozrodcza nie jest zalążkiem nowego organizmu, a połączone już są.
Pojedyncza komórka rozrodcza ma potencjał stania się zalążkiem nowego organizmu. Za każdym razem, kiedy nie dopuszczamy do zapłodnienia w ten czy inny sposób, efektywnie odbieramy życie potencjalnemu człowiekowi. Pod względem skutków działania nie różni się to więc absolutnie niczym od aborcji.
stary 06-01-2008, 18:12   #224
ripper
Użytkownik Forum

Domyślny

Zabawne, a ja sądziłem, że nie można zabić czegoś, czego nie ma.
Ale co tam - z logiki jestem kiepski.
stary 06-01-2008, 18:12   #225
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
Jeśli zabijemy plemik i/lub komórkę jajową tuż przed zapłodnieniem, to wszytko jest ok, tuż po - jest to zbrodnia? Efekt jest dokładnie taki sam, więc wyjaśnij mi, skąd tak olbrzymia różnica?
Jesli wspolzyjemy z czlowiekiem tuz przed smiercia, to wszystko ok, tuz po - jest to przestepstwo. Skad roznica?
(ok, mialem sie juz nie odzywac)
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-01-2008, 18:27   #226
Duch Niespokojny
Moderator

Domyślny

Cytuj:
Zabawne, a ja sądziłem, że nie można zabić czegoś, czego nie ma.
Więc wszystko rozbija się o sam akt zabicia? A to całe gadanie, że nie możemy odbierać komuś prawa do życia dla własnej wygody, nie możemy decydować czy ktoś ma żyć czy nie itp.?
stary 06-01-2008, 18:34   #227
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

zabawnie sie patrzy jak sie krecicie w kolko, wogole bez zwiazku z tematem.
stary 06-01-2008, 19:04   #228
ripper
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
Więc wszystko rozbija się o sam akt zabicia? A to całe gadanie, że nie możemy odbierać komuś prawa do życia dla własnej wygody, nie możemy decydować czy ktoś ma żyć czy nie itp.?
Akt zabicia istoty, która nam nie zagraża, co czyni zabójstwo niemoralnym. Przynajmniej o to chodzi mi.
stary 06-01-2008, 20:55   #229
J.D
Użytkownik Forum

J.D's Avatar

Data dołączenia: 16 10 2007
Lokacja: Bakersfield, Kalifornia

J.D ma numer GG 6817458
Domyślny

Obydwaj chcecie sie ugryzc w ogon co w efekcie daje to ze sie kręcicie w kolko z tymi waszymi teoryikami

Munky,Fieldy,Jonathan,David

J.D jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-01-2008, 21:34   #230
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slay Pokaż post
Z mojej strony eot, dopoki ktos nie wyjdzie z racjonalnymi argumentami.
Tu nie ma miejsca na racjonalne argumentów. Znaczy jest dopóki się rozmawia się o kwestiach technicznych, ale gdy się już wszystko ustali pozostają tylko subiektywne odczucia.
Eivrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-01-2008, 23:50   #231
ettan
Użytkownik forum

ettan's Avatar

Data dołączenia: 05 01 2008

Domyślny

@ripper
Oj chlopie widze ze z kijem lepiej do ciebie nie podchodzic .

Ten tekst mnie rozwalil na lopatki:
"Nie pierdolić się gdziekolwiek, kiedykolwiek i z kimkolwiek. Seks powinien być dla ludzi świadomych tego, co robią. Jeśli nie wie, co to prezerwatywa, to JEJ problem i JEJ wina, a nie jej dziecka i to ONA powinna ponieść konsekwencje, choćby w postaci urodzenia i wychowania potomka."

Haha, a gdzie jej chlopak wtedy byl? Moze za mlody jestes i nie wiesz, ale do seksu potrzebne sa 2 osoby. "Jej winna" co to wogole za przeproszeniem k***a jest? Ona ponosi 50% odpowiedzialnosci za ciaze, tyle samo co posiadacz plemnikow. No ale jak, wkoncu to jest jej winna, to ona ma przez nastepne 9 miesiecy zjechac sobie zycie, bo chlopakowi co grozi? Gowno. Nogi za pas, alimenty kiedys zaplaci moze.
Wkoncu kiedy chlopak pierdoli sie (uzyje twojego jezyka) sie gdziekolwiek i z kim kolwiek to nic strasznego, przeciez w ciaze nie zajdzie a przy okazji niezly z niego playboy musi byc, a dziewczyna to pewnie szmata.
I przestan mi pieprzyc o "winnie", ksiedzem chcesz zostac czy cos? Boli cie ze inni to robia a ty nie mozesz i ich kara musi czekac ?

Dziwi mnie tylko ze taki wielki obronca zycia jak ty gardzi zyciem innych ludzi . Ba, urodzic dziecko i wyslac do domu dziecka, problem rozwiazany. Dla dziecka dla rodzicow. Nie wiem czy ty to kiedykowliwek zrozumiesz, ale w sytuacji kiedy kobieta domaga se aborcji, zmusza ja do tego prawdopodobnie jej sytuacja zyciowa bo wytlumacz mi dlaczego polki jezdza do krajow zachodznich by przeprowadzac aborcje tam za grube pieniadze? Przeciez nie dla sportu.
Kobieta ta juz swoje przezyla, jest w pelni rozwinieta,i dlaczego ona nie ma prawa decydowac o swoim wlasnym ciele, nie ma prawa wyboru? Dajesz wieksze prawo jakiej cytoplazmie komorek ktora nie posiada nawet wyksztalconych organow? Gdzie tu logika? Tak tak, jej winna zaraz powiesz, latwo ci mowic kiedy sam nie bedziesz musial tego nosic w sobie przez 9 miesiecy.
Martwisz ´sie tak o zycie ludzkie? Idz i je ratuj a nie siedzisz na blogu i siejesz fundamentalistyczne poglady. Aborcja bedzie predzej czy pozniej zalegalizowana w Polsce i miljony kobiet odetchna z ulga. Ty tego nie zrozumiesz, i wcale mnie to nie zdziwi.
ettan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-01-2008, 00:05   #232
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ettan
Dziwi mnie tylko ze taki wielki obronca zycia jak ty gardzi zyciem innych ludzi . Ba, urodzic dziecko i wyslac do domu dziecka, problem rozwiazany.
No tak, przeciez lepiej zabic i po problemie.
Cytuj:
Kobieta ta juz swoje przezyla, jest w pelni rozwinieta,i dlaczego ona nie ma prawa decydowac o swoim wlasnym ciele, nie ma prawa wyboru?
Ma prawo decydowac o sobie, jak najbardziej. Ale o zyciu czlowieka, ktorego w sobie nosi - nie.
Cytuj:
Co ma zrobic 15letnia dziewczyna ktora w zyciu nie slyszala o srodkach antykoncepcyjnych no i wpadka?
Pokaz mi 15 latke z Polski, ktora nie wie co to sa i do czego sluza gumki i wtedy wysuwaj takie bzdurne argumenty.
Poza tym nikt nie kaze jej wychowywac dziecka, wystarczy, ze go nie zabije.
stary 07-01-2008, 00:07   #233
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

Sytuacja życiowa? Co to znaczy? A jaka sytuacja życiowa jest zła do urodzenia dziecka?
stary 07-01-2008, 01:57   #234
ettan
Użytkownik forum

ettan's Avatar

Data dołączenia: 05 01 2008

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bambuko Pokaż post
Sytuacja życiowa? Co to znaczy? A jaka sytuacja życiowa jest zła do urodzenia dziecka?
Sytuacja w ktorej kobieta wie, ze nie bedzie w stanie zapewnic sobie a w kolejnosci dziecku godziwego zycia. Nie kazdy ma rodzine ktora na wyciagniecie reki zaopiekuje sie nia i jej dzieckiem. Kiepska sytuacja finansowa, zbyt mlody wiek, nieciekawa perspektywa na przyszlosc (np brak pracy), maz alkoholik, niemala gromadka dzieci ktore ciezko juz teraz utrzymac, jest zapewne wiele wiele innych.

Coz, napewno powinno sie wymagac wiekszej odpowiedzialnosci od ludzi w sprawach seksu. Ale nie mozna widziec dziecka z perspewktywy kary za nieodpowiedzialnosc, dziecko ma byc kara? Kara dla samego siebie :S?

Ta dyskusja kreci sie w kolko jak juz ktos zauwazyl. Tak odrozne zdania
na temat aborcji maja jeden glowny powod: kiedy plod staje sie czlowiekiem. Niektorzy twierdza ze przy zaplodnieniu, niektorzy mowia ze pozniej. I ten poglad bedzie roznil nas chyba zawsze, ale prosil bym o przemyslenie pewnej kwestii. Lekarz zawsze na pierwszym miejscu bedzie sie staral ratowac zycie matki w momencie kiedy zycie dziecka i matki jest zagrozone. Plod NIGDY nie bedzie mial takiej samej wartosci jak matka. A im mlodszy plod tym mniejsza wartosc, no bo raczej nigdy (z czysto praktycznych powodow ) nie poswieci sie zycia
czlowieka dla ratowania np 2 misiecznej zupy komorek ktora nie posiada nawet wyksztalconych organow.

OFFTOPIC
Ciekawi mnie jakie podejscie maja nasi zawzieci przeciwnicy aborcji w temacie ( jeszcze nie tyle aktualnym ale zapewne dyskusja w Polsce niebawem sie rozpocznie) emrbrionalnyh komorek macierzystych.

"Komórki macierzyste pięciodniowego płodu mogą rozwinąć się w dowolny typ komórek i teoretycznie zastąpić uszkodzone komórki, których organizm nie jest w stanie odtworzyć."

Wiec nauka nam daje szanse na wylecznie wielu schorzen ktore do tej pory byly nieuleczalne, kosztem bagatela sklonowanych piecodniowych embrionow. Pytanie tylko, co "obroncy zycia" beda bronic w tym wypadku?

@Vil
Nic dodac, nic ujac...

Ostatnio edytowany przez ettan - 07-01-2008 o 02:08.
ettan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-01-2008, 01:59   #235
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
Ma prawo decydowac o sobie, jak najbardziej. Ale o zyciu czlowieka, ktorego w sobie nosi - nie.
To ze Ty uwazasz, ze embrion na etapie dopuszczalnosci aborcji jest pelnoprawnym czlowiekiem wcale nie oznacza, ze osoba decydujaca sie na aborcje uwaza podobnie, i z tego powodu wcale nie koniecznie bedzie sie borykac z psychicznymi konsekwencjami zabicia czlowieka.

Prawna dopuszczalnosc aborcji jest wlasnie dla tych, ktorzy niezaleznie o d poczucia twojego, twojej babci, Marka Jurka i Antoniego Macierewicza i tak zdecyduje sie na aborcje.

Ostatnio edytowany przez Vil - 07-01-2008 o 02:04.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-01-2008, 08:26   #236
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ettan Pokaż post
Sytuacja w ktorej kobieta wie, ze nie bedzie w stanie zapewnic sobie a w kolejnosci dziecku godziwego zycia. Nie kazdy ma rodzine ktora na wyciagniecie reki zaopiekuje sie nia i jej dzieckiem. Kiepska sytuacja finansowa, zbyt mlody wiek, nieciekawa perspektywa na przyszlosc (np brak pracy), maz alkoholik, niemala gromadka dzieci ktore ciezko juz teraz utrzymac, jest zapewne wiele wiele innych.
Nie zrozumiales pytania. Bambuko pytal sie jaka sytuacja zyciowa jest zla do urodzenia dziecka, a ty odpowiedziales jaka jest zla do wychowania. Przymusu wychowywania dziecka nie ma.
I pisalem juz jedno: jesli jest sytuacja, ze matka prawdopodobnie nie przezyje porodu, to ona i ojciec dziecka powinni miec mozliwosc wyboru: dziecko czy matka.
stary 07-01-2008, 09:46   #237
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ettan Pokaż post
Skoro wie, ze nie moze zapewnic dziecku godziwego zycia, to niech nie zachodzi w ciaze. Srodki antykoncepcyjne, ewentualnie tabletka 'po', podwiazanie jajnikow, wstrzemiezliwosc... chryste, miliony rozwiazan, w dodatku o wiele tanszych i mniej inwazyjnych niz aborcja.

Ja bym prosil o zamkniecie tematu, bo przez ostatnie n stron jest walkowane to samo, tylko w innych slowach, w dodatku w glebokim offtopie. Co bodajze Vil juz zauwazyl.
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-01-2008, 13:48   #238
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Slay, wyobraz sobie, ze chlopak ma tez kilka mozliwosci antykoncepcji. Ale jednak ludzie decyduja sie na stosunek plciowy i zachodza w ciaze. To, ze istnieja mozliwosci antykoncepcji nie powinno byc powodem zaniechania dyskusji o tym, co zrobic, gdy jednak kobieta w ta niechciana ciaze zajdzie. Ponadto zastanawiam sie, dlaczego czy to na forum, czy w rzadzie o sprawie typowo kobiecej chca decydowac mezczyzni, w wiekszosci wypadkow nawet nie dopuszczajac kobiety do jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji. Bo to facet wie, ze kobieta ma urodzic dziecko, kobieta niech sie zamknie!
stary 07-01-2008, 14:00   #239
Tocallo
Użytkownik Forum

Tocallo's Avatar

Data dołączenia: 16 06 2007
Lokacja: Białystok

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Rookstayer
Świat: Zanera
Poziom: 62
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Papa_Smerf Pokaż post
Inspirację do napisania tego tematu stanowi coraz większe mieszanie się kościoła chrześcijańskiego w sprawy naszego kraju.

Doszło w naszym kraju do pewnego rodzaju groteski. Kościół, organizacja religijna decyduje o tym czego mają uczyć się polskie dzieci i młodzież . Jakim prawem?! Dlaczego rząd nie zapyta Żydów, protestantów i przedstawicieli innych religii o program nauczania w szkole, jeżeli już pyta się Kardynałów i inny wysoko postawionych w kościele? Dlaczego w szkole uczą na religii o Bogu chrześcijańskim, dlaczego polskie dzieci w szkole modlą się do Boga chrześcijanów? Skandal kolejny, jak ocena z Religii może być wliczana do średniej. Równie dobrze moglibyśmy się uczyć modlitw żydów, zamiast udawać się na wycieczkę szkolną na Jasną górę zwiedzić Synagogę. Jako uczeń i obywatel czuję się dyskryminowany przez moje państwo. Wysłałem list (nie, nie mail) do MENu, chciałem spotkać się z Rzecznikiem praw obywatelskich - 0 odzewu.

Kolejną sprawą którą chciałbym poruszyć są święta Bożego Narodzenia. Świąt nie obchodzę, jestem nie wierzący - dlaczego nie mogę się uczyć w szkole w dni powszednie? Dlaczego market jest zamknięty? Dlaczego sejm nie pracuje tylko posłowie nabijają kolejne kilogramy przy stołach? W konstytucji zapisany jest kraj demokratyczny, religia nie ma najmniejszego znaczenia tutaj, święta chrześcijan mogą być tylko niech mi nie wchodzą w paradę. To samo się tyczy Wielkanocy.
W tym momencie, to Ty mnie obrażasz. Jestem katolikiem, głęboko wierzę i baardzo dobrze, że w szkole są wolne dni w święta kościelne. Dla mnie święta to nie tylko jakieś wolne dni, objadanie się. Dobry katolik przeżywa je duchowo. W święta mamy wolny czas, dla siebie, dla rodziny, dla Boga. Zauważ iż żyjesz w kraju w którym z doktryną kościoła katolickiego zgadza się ponad 90% społeczeństwa.

Cytuj:
Kościół, organizacja religijna decyduje o tym czego mają uczyć się polskie dzieci i młodzież
zabawne, kiedy kościół decydował o czym masz się uczyć? ;| na lekcjach religii ma do tego wielkie prawo. No nie powiesz mi, że mówi czego masz się uczyć np. na polskim, matematyce (lol)

Proste - jesteś katolikiem uczysz się religii katolickiej, modlisz się do Trójjedynego Boga - jesteś ateistą/kimkolwiek, nie uczysz się religii.

Proste no nie?
меняться к лучшему!
WYCIEK DOTYCZĄCY NASTĘPNEGO UPDATE
Tocallo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-01-2008, 14:24   #240
Ddevil
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 11 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tocallo Pokaż post
Zauważ iż żyjesz w kraju w którym z doktryną kościoła katolickiego zgadza się ponad 90% społeczeństwa.
Na papierze. Bo rzetelnych badań na ten temat, o ile mi wiadomo, jak na razie brak.

Cytuj:
kiedy kościół decydował o czym masz się uczyć?
Zakład, że gdyby do programu nauczania w liceum wrzucić twórczość Nietzschego to by się kościół oburzył?
Przykład może i wzięty z kosmosu, ale co to tak naprawdę ukazuje? Doskonale logiczną sprawę: dopóki coś idzie po myśli kościoła, to nie ma i po co się mieszać, ale gdyby sytuacja się odwróciła, to mogło by już nie być tak różowo.
A odpowiadając na pytanie: "kiedy kościół decydował o nauce?": przez całe średniowiecze, a i później jego wpływy były bardzo mocne aż do XX wieku.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania