![]() |
#221 | |||||||||
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Zacznijmy od konca.
Po pierwsze, pytanie nie bylo skierowane do mnie. Po drugie, wykazania absurdalnosci pytania w zaden sposob nie mozna uznac za przyznanie racji, chyba ze liberalow obowiazuja jakies odmienne kategorie logiczne o ktorych nie dane mi bylo slyszec. Jesli chodzi o samego kalacha - postulujesz powszechny dostep do broni palnej, nie zauwazajac ( lub celowo pomijajac ) wszelkie zagrozenia z tym zwiazane, jednoczesnie gloryfikujac wirtualne zalety. Jesli uzbroimy wszystkich - NIE poprawimy bezpieczenstwa, wrecz przeciwnie - zwiekszy sie ( I to dosc wyraznie ) szansa ze napastnik ( obojetnie czy to ktos chcacy skroic ci komorke na przystanku czy ktos napadajacy twoj domek w nocy ) tez bedzie uzbrojony, potencjalnie lepiej uzbrojony i bardziej obyty w uzywaniu broni niz ty. Do tego zasieg broni grawantuje mu znacznie latwiejsza napasc ( bo nie musi sie do ciebie zblizac ) i znacznie redukuje twoje szanse obrony jesli gosc atakuje z zaskoczenia. Dochodzi do paradoksalnej sytuacji w ktorej mozesz byc zmuszony poddac sie bez jakiejkolwiek walki, a przeciez nie jest to celem dozbrojenia ktore ma w w teorii gwarantowac rownowage sil. O wiele latwiej jest obronic sie przed gosciem ktory leci na ciebie z piescia mi niz takim ktory z dystansu 10 m wyceluje ci z glocka w glowe albo kolano zanim ty wyciagniesz swojego pozal sie boze Colta. Zdecydowana wiekszosc przestepstw mniejszego kalibru jest na dzien dzisiejszy popelniana bez uzycia broni, zdecydowana wiekszosc wlaman - bez obecnosci wlasciciela, wiec gwarancja bezpieczenstwa zwiazana z powszechnym dostepem do broni jest calkowicie wirtualna, zeby nie powiedziec irracjonalna i smieszna. Idziemy dalej. Cytuj:
Cytuj:
Poza tym nie istnieje ( i nie przypominam sobie zeby kiedykolwiek istnialo ) panstwo pozostawiajace obywateli samym sobie wiec twoje tezy po raz kolejny biora sie z przyslowiowej dupy. To, ze systemy totalitarne byly jakie byly nie oznacza wcale ze na przeciwnym biegunie jest klucz do wiecznej szczesliwosci. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
_______________________ w wolnym czasie komentarz do pierwszych kilku stron. -------------------------- Pozdrowienia dla gimnazjalnych politologow/ ekonomistow/ prawnikow/ socjologow/ kogo tam jeszcze upchniecie.
![]() Ostatnio edytowany przez Vil - 09-10-2008 o 15:33. |
|||||||||
![]() |
![]() |
|
![]() |
#222 | ||||
Zbanowany
Data dołączenia: 01 07 2008
Lokacja: Bedrock
Wpisy bloga: 2
Imię: Fred Flintston
Świat: Prehistoryczny
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
A wyobraź sobie taką sytuację: do szkoły wchodzi jakichś dzieciak z automatem i zaczyna strzelać. Normalnie zabiłby powiedzmy 30 osób, zanim skończyłyby mu się naboje/popełniłby samobójstwo (z reguły tak się to kończy). A w szkole, gdzie można wnosić broń? Zastrzeliłby może z trzech ludzi, zanim pozostali (którzy również broń mają) by go po prostu nie zabili. Co wolisz? |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Blondynka
|
![]() Cytuj:
Nie prościej jest nie dopuścić do takiej sytuacji? Wolę nie myśleć, co by było, gdyby wszyscy mogli od tak kupić sobie broń...
![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zbanowany
Data dołączenia: 01 07 2008
Lokacja: Bedrock
Wpisy bloga: 2
Imię: Fred Flintston
Świat: Prehistoryczny
|
![]() Tutaj chodzi o to, że ten "dzieciak z automatem" tak czy inaczej przemyciłby broń do szkoły, czy by była ona dozwolona, czy nie.
Samochodem też można jeździć po uprzednim wysłuchaniu "tu jest gaz, tu hamulec, a tam radyjko. Wsiadaj pan!"? Podstawowe kursy co do obsługi broni palnej każdy powinien przejść. |
![]() |
![]() |
![]() |
#225 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() Noze sa obecne w kazdej kuchni, nimi tez mozna zabic - wystarczy wbic ostrze w wewnetrzna czesc uda i przekrecic - wykrwawienie nastapi blyskawicznie. Wbicie ostrza noza kuchennego w szyje tez spowoduje blyskawiczna smierc.
Dlaczego nie postulujesz zakazu posiadania nozy? Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#226 | ||
Blondynka
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Wg mnie może być nawet to anarchistyczno - libertarianistyczne (czy jak to tam nazwać) państwo (tylko rozwiążcie jakoś sprawy ziemi), ale bez broni!... Mogę jeszcze dodać, że wszelkie narzędzia służące teoretycznie obronie... wcale temu nie pomagają. W większości wypadków (gaz, paralizator) ofiara sama sobie przez to szkodzi...
S. J. Lec Ostatnio edytowany przez Slythia - 09-10-2008 o 17:36. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#227 | ||||
eX Moderator
![]() |
![]() Cytuj:
moze byc, tyle ze z gosciem uzbrojonym w noz masz 1v1 calkiem niezle szanse ( nie we wszystkich sytuacjach ale jakies tam masz ). Z gosciem uzbrojonym w pistolet, mogacym cie zabic z odleglosci przy ktorej nawet nie ochlapie sie krwia - juz nie. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#228 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() Jeśli broń będzie ogólnodostępna, to i tak nie każdy będzie ją miał, racja. Większa szansa, że będzie w jej posiadaniu napadający, czy ofiara?
![]() |
#229 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
"Istnieja dwie bezgraniczne rzeczy - wszechswiat i ludzka glupota. Chociaż co do wszechswiata nie jestem calkiem pewien... " (ALBERT EINSTEIN ) ------------------------------------------------------------------------------- |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Fallen Angel
|
![]() Cytuj:
Parę lat temu rząd Kenii pchany podobnymi ideami wprowadził wolny dostęp do bronii. Przedtem klany biły się na dzidy, teraz mają wojnę domową. Teraz analogia, żebyś mi nie truł, że Afrykańce dzikie itp, a u nas napewno tak nie będzie: Jeśli każdy będzie mógł puścić serię we włamywacza, praktycznie każdy będzie wkońcu chciał nosić broń ze sobą. I o ile dresiarzom z kosami można zwiać, o tyle przed serią z kałacha tylko w hollywood. Nie wiem dlaczego niektórym się wydaje, że posiadanie bronii jest fajne. Skoro tak dobrze by było, gdyby każdy mógł mieć broń i zastrzelić wariata, dlaczego takie rzeczy zdarzają się głównie w USA, gdzie jest powszechny dostęp do bronii(owszem, trzeba mieć pozwolenie, ale są wydawane od ręki, niedawno zgodnie z prawem taką licencję otrzymał niemowlak.), a u nas jakoś żaden wariat po szkołach nie strzela? I argument z nożami: Idźcie sobie na policję i zapytaj czy wolno Ci nosić nóż. Tylko lepiej idź bez tego noża, bo możecie przez kilka lat do domu nie wrócić.
Va'esse deireadh aep eigean... ![]() Ostatnio edytowany przez Gangrel - 09-10-2008 o 18:47. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#231 | ||||||
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
A teraz spider ![]() Cytuj:
Co wiecej - w twojej wojskowej utopii, USA, tez sa odpowiednie przepisy regulujace to, jaka bron posiadasz. Bajka jest, ze w zwyklym sklepie militarnym zakupisz sobie za $2500 karabin m4 + zapasowy magazynek. O ile sobie dobrze przypominam, mozesz kupic bron malokalibrowa (roznej masci pistolety), a takze strzelby (zazwyczaj mysliwskie). Wszystkie opowiesci o zakupionym mp5, m4 czy innym pancor jackhammerze w wiekszosci przypadkow nalezy wlozyc miedzy bajki.
![]() |
![]() |
#232 | |
Guest
|
![]() Cytuj:
@Gangrel Typowa dziecinada, dobry pomysl ze skasowaniem tego posta za ktorego dostalem bana, przynajmniej inni nie zobacza, ze ban ten byl za nic. Albo pokazujesz mi wyraznie w ktorym punkcie zlamalem regulamin lub obrazilem kogokolwiek, albo udowadniasz, ze jestes rozkapryszonym dzieciaczkiem, ktory panicznie boi sie krytyki i zawsze chce miec racje, a zwlaszcza wtedy, gdy jej nie ma :-). Ciesz sie, bo w prawdziwej dyskusji zostalbys w kilku zdaniach zniszczony intelektualnie. Tutaj przynajmniej mozesz sie pobawic w banowanie i kasowanie. PS. Brawo za zablokowanie mi mozliwosci wysylania PW ;-))))) Tego juz nawet nie skomentuje. Ostatnio edytowany przez Wilkomir - 09-10-2008 o 22:22. |
|
![]() |
![]() |
#233 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() - napisał człowiek który od 3 stron nie odpowiada na żadne argumenty tylko powtarza mdłe slogany
"Istnieja dwie bezgraniczne rzeczy - wszechswiat i ludzka glupota. Chociaż co do wszechswiata nie jestem calkiem pewien... " (ALBERT EINSTEIN ) ------------------------------------------------------------------------------- |
![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Guest
|
![]() Odpowiedzial czlowiek, ktory w zaden sposob nie obalil moich argumentow :-)
Aksjomat samoposiadania i tyle. Uwazasz, ze masz prawo zmusic sila czlowieka sila do tego, by robil cos dla ciebie lub by oddawal ci jakakolwiek czesc swojego majatku? Jesli tak, jestes zamordysta, jesli nie - libertarianinem. |
![]() |
![]() |
#235 |
eX Moderator
![]() |
![]() na pewno nie przez domoroslych ekspertow w dziedzinach z ktorymi prawdziwego kontaktu nie mieli.
![]() |
#236 |
Guest
|
![]() Co rozumiesz jako "prywatny kontakt" z logika?
|
![]() |
![]() |
#237 |
Użytkownik Forum
|
![]() człowieku, gdzie tu logika? łudzisz się, że kiedy wszystkim wszystko będzie wolno, to nikt nie będzie robił nikomu krzywdy, bo mu to nie na rękę? to absurd.
![]() |
#238 |
Guest
|
![]() Nigdzie nie napisalem, ze wolnosc doprowadzi do powszechnej szczesliwosci.
Napisze jeszcze raz: Uwazasz, ze masz prawo zmusic sila czlowieka sila do tego, by robil cos dla ciebie lub by oddawal ci jakakolwiek czesc swojego majatku? Jesli tak, jestes zamordysta, jesli nie - libertarianinem. |
![]() |
![]() |
#239 | ||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
@Up: bo doprowadzi do chaosu i bezprawia, ale co tam! ważne że bylibyśmy wolni!
"Istnieja dwie bezgraniczne rzeczy - wszechswiat i ludzka glupota. Chociaż co do wszechswiata nie jestem calkiem pewien... " (ALBERT EINSTEIN ) ------------------------------------------------------------------------------- Ostatnio edytowany przez Piotrek Marycha - 09-10-2008 o 23:37. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Użytkownik Forum
|
![]() nie zmuszam nikogo, żebym mi coś dawał albo robił coś dla mnie.