Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 11-04-2007, 22:56   #241
Mechon
Guest

Domyślny

To ja Mehu ( zbanowali mnie za ortografie dziwne ). Sorry za moje skróty myslowe
Korektor 1 ok 2 z tym tez sie zgodze 3 dziadek byl " zaufany" 4 Róznie to bylo kartki i pustki w sklepach nie byly w calej histori PRl-u 5 z tym Planem Marshla to bylo rzeczywiscie danie dupy

Wiślaczek
1 chodzilo mi o czasy 1410 - 1650 nie wczesniejsze
2 Z magnateriom racja, owszem mieszczanstwo oraz chlopstwo bylo ale nie mialo znaczoncej roli.Lecz gdyby caly naród porwal sie do powstania to moze daloby sie cos wywalczyc ale o to mozna sie dlugo klucic. Nom uwalaszczono chlopow dopiero podczas powstania styczniowego . Meycyna rozwinela sie "troche "przez te 40 lat.A to chaslo dalo by sie zniesc .Solidarnosc iopozycja to sa ludzie kturzy zbuntowali sie przeciw Prl owi i byli tempieni przez niego.
Byly glosowania o mundurkach i nazwie sejmowej restauracji ( slyszalem w radiu i w jakims programie telewizyjnym )
"Wiele ludzi wyjehalo na zachod za praca oraz z nerwow ze zyjom w tak chorym panstwie gdzie dzieje sie tyle patologi i tyle korupcji. " Chodzilo mi o to ze ludzie z braku pracy iperspektyw na znalezienie jej wyjezdzali za granice

Duch Niespokojny
Tak to prawda komunisci prali swoje brudy za kulisami.No ok ze sie klucom ale tez nie bez przesady.Moze zeczywiscie te "dobrodziejstwa" doprowadzily do tego ale o to mozna sie dlugo klucic.

Doom Terror
Mysl se co chcesz ,ja swoje wiem
A o moherah i Romanie mowisz prawde

Chocby niewiem co sie dzialo ja pozostane w naszym nooblandzie, w naszej polsce Soory ze nazwalem Polske nooblandem ale taka jest prawda( kraj moherow itd).Jak sie nie da nic zrobic to pozostane tu i bende sie przyglondal ( i smial) z tego co sie dzieje

O ile mnie znow nie zbanujom to moze jeszcze posiedze na tym forum,i zostawcie mojom ortografie w spokoju
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 11-04-2007, 23:05   #242
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl Pokaż post
Łał, a spytaj go ile tam kosztuje podstawowe wyżywienie. Wygodnie by było gdyby płacili w standardach zagranicznych, a mieszkałoby się w Polsce, gdzie utrzymanie jest tańsze.
Sila nabywcza ( bo to jest realny wskaznik, a nie jakies tam zarobki ) pensji w europie jest kilkakrotnie wyzsza.

Bardzo czesto patrzy sie na relacje pensja-koszt jakiegos powszechnie uzywanego towaru ( chleb, paliwo itp ), tutaj takze stoimy baardzo daleko za plecami gosci z UE.
stary 11-04-2007, 23:15   #243
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vilgefortz Pokaż post
żeby nie zerwali sejmu trzeba było grozić niewypuszczeniem z sali obrad, żeby do czegoś doszło....

Wiesz jak było ze zrywaniem sejmu? W rzeczywistości rząd był wetowany wiele razy, aczkolwiek zaraz po wypowiedzeniu przez owego szlachcica "liberum veto" reszta go dopadała i "nakłaniała" do wycofania się. Siciński zdążył nawiać. Ale to potraktuj jako ciekawostkę.

@2up,
Wiesz, że za multikonto też można mieć bana? Jeśli nie zgadzasz się z decyzją moderatora, napisz do admina, który rozwiąże problem. Tak, więc zapewne na to konto też dostaniesz bana. Musisz czekać 30 dni.
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-04-2007, 23:26   #244
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

@ dorosłość

Dla mnie dorosłość = odpowiedzialność. Nie taka młodzieńcza, że np. nie nauczę się, to dostanę 1; wypiję za dużo alkoholu, to dostaję karę na komputer; pobiję kogoś, to mogę być pociągnięty do odpowiedzialności;
18 lat, to jakiś głupi symbol. Często nawet w takim wieku niektórzy dalej cwaniakują i się popisują, ale rodzice ich nie ukarzą, bo teoretycznie są dorośli, więc się myśli kategoriami, że to on to poczuje na sobie, a tak naprawdę jest tak od kilku lat, a mimo że koleś marnuje swoje życie, wciąga w to bliskich.

Chodzi mi o możliwość podjęcia jakiejś decyzji dotykającem bezpośrednio mnie i potrafić sprostać wszelkim konsekwencjom, nie martwiąc i wciągając w to innych.
Np. ja uważam się za dorosłego na tle religijnym i sam mogę zdecydować, czy będę chodził do kościoła, czy wolę sobie otwierać czakramy i wywoływać OBE/LD.

@ Mehu

Piękny opis komuny. Szkoda, że tak to było w założeniach (ba, nawet lepiej).

@ Korek

Opowiedz mi więcej, bo to ciekawe. Jakoś jestem wstanie Ci uwierzyć (może dlatego, że wydajesz się dość wiarygodny).
Taka dygresja na koniec: Pamiętam, że kiedyś te forum odwiedzał Matek. Też pisał mądrze, ale podawał też źródła z których przyszło mu korzystać.

@ Mechon

Bravo. Już nie ma takiej porażającej ilości błędów.

@ tania Polska

Pamiętam kiedyś artykuł w gazecie (nie mieli o czym pisać) "Mamy najtańsze lody w UE!". Super wiadomość, a tak na dobrą sprawę okazuje się, że tak jest dla turystów z UE, a nie dla nas samych. np.
u nas gałka 1 zł - 0,25e
gdzieś w UE 0,5e - 2 zł
Yeah, 2x tańsze. Jednak za chwilę okazuje się, że średnia pensja w Europie Zachodniej jest większa w euro niż średnia Polska pensja w złotówkach.
W "Fakcie" (albo innym brukowcu) za to kiedyś był przelicznik, ile za średnią pensję najróżniejszych artykułów może sobie kupić Niemiec, a ile Polak i znowu przegraliśmy.

Ps. Czy to prawda?
Cytuj:
przeciętne miesięczne wynagrodzenie - 2.427,27 zł
a to?
Cytuj:
Polska
528 euro (1 euro =3,97 złotego)
2095 PLN
Czechy
493 euro (1 euro = 30,40korony)
15 tys. CZK
Słowacja
285 euro (1 euro = 41,70korony)
11 885 SKK
Niemcy
2 828 euro
Hiszpania
1 388 euro
@ 2x down
ROTFL. Upiekło mu się z multiacc, to w inny sposób sprowadził na siebie karzącą rękę moderatorów.

@ 3x down
Eh. Korek albo pisze mądrze albo karmi trolle.

Ostatnio edytowany przez DRoN - 12-04-2007 o 00:10.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-04-2007, 23:40   #245
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl Pokaż post
IMO mój wcześniejszy poetycki wywód opisuje dokładnie to co powiedziałeś.
Nie do końca, ale masz rację. Jednak spójrz, że Daniel dalej obstawał przy swoim po twoim poście.
stary 12-04-2007, 00:03   #246
Mechon
Guest

Domyślny

"Wole być w Polsce menelem niz w ameryce milionerem"
  Odpowiedz z Cytatem
stary 12-04-2007, 00:07   #247
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

Żeby być w Ameryce milionerem to też nie wystarczy średnie/podstawowe wykształcenie. Poza tym weź przestań chrzanić o jakiś menelach itp.
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-04-2007, 00:13   #248
Bastash
Zbanowany

Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok

Bastash ma numer GG 2751608
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Korektor Pokaż post
Poza tym weź przestań chrzanić o jakiś menelach itp.
Skoro koleś w swoim najbliższym otoczeniu ma samych meneli to nie dziwo, że tylko menele mu we łbie.
Bastash jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-04-2007, 00:20   #249
Wiślaczek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 10 2004

Domyślny

Cytuj:
"Wole być w Polsce menelem niz w ameryce milionerem"
"Wole polskie gowno w polu niz fiolki w Neapolu."
TEz znam ciekawe cytaty...
Cytuj:
Lecz gdyby caly naród porwal sie do powstania to moze daloby sie cos wywalczyc ale o to mozna sie dlugo klucic
Moze, ale na dawnych polskich terytoriach stacjonowala 100 tys armia rosyjska.
A pospolite ruszenie i chlopi mieliby male szanse z calkiem niezla armia rosyjska.
A totalne zawirowania w dowodztwie tez nie napawaly optymistycznie.
Cytuj:
.Solidarnosc iopozycja to sa ludzie kturzy zbuntowali sie przeciw Prl owi i byli tempieni przez niego.
Really?
Cytuj:
Byly glosowania o mundurkach i nazwie sejmowej restauracji ( slyszalem w radiu i w jakims programie telewizyjnym )
O mundurkach bylo glosowanie, przyznaje sie do bledu
A co do reszty twego posta, to nie wiem o co Ci chodzi, poniewaz nie wiem na co odpowiadasz
NAdal walcz z ortografia
Wiślaczek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-04-2007, 02:01   #250
Ely
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 02 01 2006

Imię: Ely Blink
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

Nie czytałem wszystkich postów, ale część...

Gdy czytam te posty to nie dziwie się że powstają takie tematy. Marudzicie, marudzicie i jeszcze raz marudzicie.
Wam wciąż mało. O co mi chodzi? Nie mi chodzi, Wam chodzi. Wam ciągle jest mało. Patrzycie na zachód z łzami w oczach i pytaniem "Czemu tam się nie urodziłem?". Nie zdajecie sobie sprawy że nawet na Białorusi i Ukrainie dużo osób patrzy na Was z łzami w oczach. A gdybyście urodzili się np. w Sierra Leone i mielibyście okazję oglądnać atlas geograficzny, albo chociaż widzielibyście zdjęcie Polski to byście nie płakali, Wy byście wręcz latami wylibyście do Księżyca po nocach że tam nie żyjecie. Taka jest prawda. Nie jesteśmy krajem zacofanym, biednym, nie brakuje wody pitnej, nie brakuje jedzienia, baa... nikt się nawet nie zabija na ulicach (Irak).
Co z tego jak rządzą nami idioci? Mamy Romana, mamy Andrzeja, i co z tego? I tak nic nie robią, tylko gadają. No własnie, nic nie robia. Jak dla mnie to bardzo dobrze że nic nie robią. Ważne ze gospodarka się rozwija (tak, tak, nie stoimy w miejscu), złoty się wciąz umacnia, a ludziom naprawde żyje się dostaniej (choć nie wszystkim).
Historia... dostawalismy w ciry? Ruscy nad nami stali i dyktowali co mamy robić? Owszem, ale nie zawsze. Historia jest okrutna, każdy naród miał okres potęgi i tzw. "mroczne wieki". Nasz kraj jest bardzo urozmaiciony jeśli o to chodzi. Jednak mamy te ponad tysiąć lat historii. Załatwcie sobie wizę i samolotem do Ameryki zasuwajcie, spytajcie się pierwszego lepszego Amerykanina o jego historię narodu. Co powie? Waszyngton, wojna secesyjna... i tyle z ważniejszych wydarzeń. A jak znajdziecie budynek mający ponad 200lat w Ameryce (zbudowany przez Amerykanów), to jakbyście spotkali krokodyla w Odrze, jeżeli nie ucieknie z wrocławskiego zoo to niemożliwe.
Wracająć do historii, gdybyście mieli okazje wsiąść do wehikułu czasu (lol) i przenieść się 250lat temu to spytajcie się o czym marzy tamtejszy Polak. Marzy o wolnej Polsce. Tak, nasi przodkowie marzyli o wolnej Polsce. Wy dziś żyjecie w niej i marudzicie że pensje (a raczej kieszonkowe) macie za małe. Dziadkowie za wolna Polskę przelewali krew. Uszanujmy to, nie patrząć na pana G., L., i braci K.
Co jeszcze? Polacy to durny naród podobno, możliwe ale własnie największe durnie to wytykają (co za miły paradoks, dureń durnia wytyka). Podobno dostawalismy w ciry, każdy po nas jeździł. Ale my też po innych. Zdajecie sobie sprawe jak Polacy odnosili się do Ukrainy? Ukraincy przeciwko nas powstania organizowali, tak samo jak Polacy przeciwko Ruskom. A nikt nie pamięta jak Polacy na Kreml wskoczyli XVI w. (nie pamiętam dokładnej daty)? Prawda, długo się nie usadowili, ale Moskwe przez 3 dni palili, a to jednak o czymś świadczy. My też dawaliśmy innym popalić, i nie chodzi tylko o bitwy.
Czy warto być patriota?
Gdybyśmy spytali ducha naszego przodka to napewno powiedziałby "tak". Udało im się osiągnąć cel, ich dzieci żyja w wolnej Polsce. Może i rządzą idioci ale jednak ktoś ich wybral. Sam nie jestem patriotą, ale wkurzają mnie osoby co mówia "a tfu, Polska jest k**** zj***, jade pozapie*** do Niemiec, jak chcialbym byc k*** Niemcem" (ciekawe czy wie kto to był Hitler? Do dziś Niemcy się go wstydzą). Otworzcie oczy panowie, albo przeprowadzcie się do Iraku, Beninu lub Wietnamu, wtedy naprawde będziecie mieć powód do narzekania, tyle że tam nie mielibyście okazji nawet tego napisać...
Mundurki, mochery, ojciec dyrektor... naprawde traktujecie te problemy na serio? Pogadają, pogadają i zmienią temat... normalne... Zaraz następna afera wybuchnie...

@Mechu/Mechon: LOL

Nie chciałem nikogo urazić w tym poście, ale niektórzy naprawde powinni otworzyć oczy.

Sorry za wszystkie błędy ortograficzne, interpunkcyjne, składniowe, fleksyjne, gramatyczne itp.
Ely jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-04-2007, 02:14   #251
Vekegi
Użytkownik Forum

Vekegi's Avatar

Data dołączenia: 31 12 2004
Lokacja: Bełchatów/"...W państwie pełnym nienawiści..."

Świat: Kyra
Domyślny

Ely, brawo chociaż jeden z niewielu myślący tak jak ja
A ja się powtórze jeszcze raz: tak warto być patriotą
One odbite w źrenicach, a świat upadły w mitach
Zamiast powstać w krytykach czynów,
kreuje co dnia lepszych skurwysynów
Od siebie minimum by z dumą się nie rozstać 2005
Realia Made in Polska
Vekegi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-04-2007, 03:14   #252
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ely Pokaż post
Ważne ze gospodarka się rozwija (tak, tak, nie stoimy w miejscu), złoty się wciąz umacnia, a ludziom naprawde żyje się dostaniej (choć nie wszystkim).
No akurat rozwoj gospodarczy wcale nie musi isc w parze z dobrobytem.

Ludziom zyje sie dostatniej, ale za czasow niewolnictwa tez tak bylo ( bogaci sie bogacili coraz bardziej ) tyle ze dotyczy to niezbyt szerokiej grupy spoleczenstwa. Proponuje siegnac do statystyk ilosci ludzi zyjacych ponizej minimum socjalnego, wtedy cala bajka o rozwoju gospodarczym i sredniej placy 2200 zl prysne jak banka mydlana.
stary 12-04-2007, 09:45   #253
Dolor
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 07 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chesterkaa Pokaż post
Jak w temacie.

Moim zdaniem nie poniewaz i tak przez cala historie polski dostawalismy w ciry, nie wazne ile krwi sie wylalo, ilu ludzi przez to zginelo... Nie ma tu praktycznie zadnych perspektyw na przyszlosc dla "przecietnego" czlowieka. Rzadza nami sami idioci, ktorych to niestety MY (jako Polacy) wybralismy... Niby nalatwiej jest tak powiedziec i nie barac odpowiedzialnosci za ten kraj, nie brac udzialu w wyborach i calkowiecie to olac.
Z jednej stony geje i zwolennicy aborcji, a z drugiej storny fanatyczni katolicy i antysemici zarazem... Nie widze perspektyw w tym kraju. Nie dziwie sie ludziom, ktorzy uciekli za granice "po lepszy byt".

A Wy co o tym sadzicie ?
Ta i co jeszcze?
Gdyby nie patrioci to Polska by już dawno nie istniała.
To że w naszym kraju gospodarka i parę innych rzeczy są złe to wynik 2 wojny światowej po której można powiedzieć że rozdarli nasz kraj i posłużyli się Polskim narodem jak przedmiotem. Ale nie tylko 2 wojna światowa i historia przed wojenna miała negatywny wpływ na to jaka Polska jest w tej chwili ale również komunizm...
Więc odpowiadam że warto być patriotą ponieważ Polska jeszcze przeżyje dużo niepowodzeń a jeśli będziemy myśleć w ten sposób jak np. ty i parę innych osób to faktycznie nie ma co marzyć o tym że Polska kiedyś będzie krajem z którego prawie wszyscy Polscy będą dumni...
Aha na zachodzie wcale nie jest tak super jak się większości wydaje wystarczy tylko pojechać np do takiej Francji czy Anglii.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania