Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 05-05-2008, 15:23   #261
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

A religie, gdzie ani Boga ani Bogów nie ma? Na przykład Buddyzm?...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-05-2008, 16:11   #262
zoliax
Użytkownik Forum

zoliax's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2004
Lokacja: Białystok

zoliax ma numer GG 6035236 Adres Jabbera do zoliax
Domyślny

Powiedzmy, że Bóg uznał, że tam się nie objawi, ale wyśle jakiegoś człowieka, który skłoni rzesze ludzi do samodoskonalenia się, a w tym czynienia dobrze.
Wszelkie, ogólnie rzecz biorąc, zasady, którymi ludzie się kierują, pokrywają się. Można to tłumaczyć naturą ludzką, a można, tak jak ja czasem odnoszę wrażenie, tym, że Bóg jest jeden wszędzie i w (prawie) każdej religii.
Pójdę za te herezje do piekła, ale co mi tam. x.o
stary 21-02-2009, 21:52   #263
Lord_Piterek
Zbanowany

Data dołączenia: 29 06 2007

Domyślny

jedynie Bóg wie, kiedy nastapi koniec swiata

kthxbye

nie wierzysz, twoj problem
Lord_Piterek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 00:18   #264
Hadugg
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 02 2007
Lokacja: Elbląg

Stan: Na Emeryturze
Imię: Hadug
Profesja: Elder Druid
Świat: Pacera
Poziom: 41
Poziom mag.: 48
Domyślny

Wiem, ze temat stary ale co tam

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Nikt nie jest na tyle głupi, by zacząć wojnę atomową. W kilka minut po odpaleniu rakiet sam by zginął. Poza tym wg szacunków pierwszego dnia wojny nuklearnej zginęłoby 70% ludzkości, Słońca nie byłoby widać przez parę tygodni, przez kilkanaście miesięcy mielibyśmy zimę atomową i generalnie nie sądzę, żeby ktoś założył, że przeżyje, i chciał w takich warunkach żyć.
Jak powiedzial Einstein, jezeli dojdzie do trzeciej wojny światowej, to czwarta bedzie na kije i kamienie.

Cytuj:
Czytałem o tym "kodzie biblii" książkę... według niego całego tzw. kodu biblii w 2000/2006 miała być zagłada atomowa. Zresztą, p*erdolenie, w Moby Dicku tą samą metodą znaleźli potwierdzoną przepowiednię śmierci księżnej Diany....

Jak powiedzial Einstein, jezeli dojdzie do trzeciej wojny światowej, to czwarta bedzie na kije i kamienie.
Jak to kiedys powiedział mistrz Yoda "Przepowiednia źle odczytana być mogła".
Co do tematu, to jezeli chodzi o mnie jestem wierzacy, chodze do kosciola co niedziele, ale kosciol jest tylko instytucja i prowadzi dzialania odpychajace go ode mnie.
Chcecie przykladow?
Ksieza chca pieniedzy, za ktore kupuja drogie samochody.
Moj ojciec skonczyl Pedagogike, dziennikarstwo i informatyke, teraz pracuje jako nauczyciel, jezdzi starym seatem ibiza.
Moje pytanie brzmi czemu ksiadz ma jezdzic audi a8 za moje pieniadze?

Chcesz inny argument?
Naukowcy potwierdzili, ze Jezus Chrustus byl zonaty, z Maria Magdalena i prawdopodobnie mial dzieci.
Czemu wiec Katoliccy ksieza nie moga brac slubow?
Tu chodzi o pieniadze.
Ksieza zarabiaja duze pieniadze patrzac na prace jaka wykonuja
Dajmy na to Pewien ksiadz ma zone, po jego smierci zona dziedziczy caly majatek, moze zyc rozrzutniej, utrzymuje sama siebie.
W tej chwili caly majatek ksiedza przechodzi na kosiol, bo kosciol zakazuje im pisac testamenty.

Jezeli chodzi o moja wiare, to wierze w Boga, modle sie codziennie, nigdy sie go nie wyparlem,
ale jezeli chodzi o kosciol, to jest to druga, zaraz po panstwie najbardziej zaklamana instytucja

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Serious Sam Pokaż post
Koniec świata to bulszit...Już miało być kilka...hmmm zaraz... o ile się nie mylę to 2000r coś koło tego .

Co do prześladowań Chrześcijan.O to, to nie mamy się co martwić, być może istnieją jakieś znikome prześladowania, bo wszyscy wszystkich nie mogą lubić, zważcie uwagę na to, że prześladowania to były w starożytnym Rzymie, gdzie chrześcijan rzucano na pożarcie lwom.Teraz chrześcijanie żyją spokojnie i nie ma mowy o jakiś większych skargach.
Ale o tym, ze w sredniowieczu palili na stosach pogan i czarownice to juz nie wspomnisz?
Kosciol zawszemowil ludziom to co bylo mu na reke.
W średniowieczu kosciol mowil, ze przykazania Boze nalezy stosowac tylko wobec chrzescian, a pogan nalezy mordowac.
Św Wojciech pojechał nawracać Prusow i zabili go, bo prawdopodobnie zszydzil jeden z aspektow ich wiary.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
@Up:
Wierzysz w to ?

- a propos tego, i tego, że przekląłem. Czy naprawdę uważasz, że wielkiego, wszechmogącego Boga, który wie wszystko, jest wszędzie i jest zajebiście miłosierny, zaboli to, że jakiś tam szary człowieczek z Polski wypowie brzydkie słowo ? Czy to sprawi, że pójdę do piekła ? Bo jeśli tak, to cieszę się, że jestem nie wierzący.
Wierze

Bóg nie bedzie sadzil cie z tego, ze uzywasz wulgaryzmow, ale z tego, ze on dal ci szanse, chcial albys mial dobrze w raju, a ty go odrzuciles, nie wierzyles w niego, kpiles z ludzi wierzacych

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
A ja staram się żyć tak, żeby było MI dobrze, a nie jakiemuś wyimaginowanemu bóstwu. A jak ty na łożu śmierci obudzisz się z ręką w nocniku i powiesz sobie "Cholera, tam nic nie ma, zmarnowałem swoje życie", to wspomnisz moje słowa.
A co jesli ty obudzisz sie twarza w twarz przed Bogiem, co mu powiesz?
"ja w ciebie nie wierze, bo to jest dla mnie niewygodne" ?
Nie jestes pewny tego czy Bog istnieje, moze wszyscy wkrecali ci kit od malego.
To jest wlasnie wiara.

Cytuj:
Czyli, rozumiem, musieli Go też słuchać, tak? Więc, skoro a) nie zniszczył tego zła, b) zło musi mu być posłuszne, to czy na pewno jest taki miłosierny?
Kiedy byles maly, przeciez mama zawsze chciala twojego dobra, ale czasami musiala dac ci klapsa, tak samo jest z Bogiem.
Bog chce naszego dobra, wiec w tej chwili masz czas na poprawe.
Czemu czekasz?
Koniec swiata nie jest pewny, moze byc za 100 tysiecy lat, moze byc w 2012roku, moze byc jutro, ale pamietaj, ze Sąd Ostateczny nadejdzie, i wszyscy zostana rozliczeni ze swoich grzechow.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
Dokladnie tak samo jak ja. Wiem, ze po smierci bedzie pustka, nic, nie ma mnie. Nie przeraza mnie to, nie obchodzi mnie to. Poki zyje, sram na smierc
Wiem ze tak bylo by wygodniej, ale czy twoje zycie jest dla ciebie wystarczajace?
Ja nie jestem typem złotego dziecka, w szkole czasem pyskuje nauczycielom, sprawiam przykrosc niektorym ludziom, ale zawsze chce jak najlepiej dla moich bliskich, dla tych ktorych kocham, nie jestem zly i wierze w zycie wieczne, zycie na ziemii jest tylko chwila ulotna, uczucie raju to niewyobrazalna rozkosz...

W to wlasnie wierze.

Ostatnio edytowany przez Hadugg - 22-02-2009 o 01:21.
Hadugg jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 12:00   #265
KrEmAs KAc
Użytkownik Forum

KrEmAs KAc's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Nowe Miasto Lubawskie 53° 25' N 19° 35' E

Stan: Niegrający
Świat: ¶♪&#
Poziom: 666
Skille: ↕
Poziom mag.: §§
KrEmAs KAc ma numer GG 8372892
Domyślny

Na tym forum jest więcej wątków o końcu świata niż na forum satanistów
Mam nadzieję ,że nie dożyję do końca świata. Trochę lipne by to było taki biały błysk i nic nie ma
KrEmAs KAc jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 12:12   #266
Dhomar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 12 2007
Lokacja: Szczecin

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Dhomaron
Profesja: Elite Knight
Gildia: Flowenols
Świat: Nerana
Poziom: 64
Skille: 84/83
Poziom mag.: 6
Domyślny

@ ktośtam ba początku tematu

Uwielbiam jak pisze się o prześladowaniu Chrześcijan - jest ich około 2,1 miliarda (co daje 1/3 ludzkości) na świecie i czują się "prześladowani" przez inne religie.
( IRONY MODE ON )
To niech wezmą dupę w troki i sami zaczną innych orześladować -.-
( IRONY MODE OFF )
Dhomar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 12:20   #267
kołbaś
Użytkownik Forum

kołbaś's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2004

kołbaś ma numer GG 7494864
Domyślny

wy nie wiecie dlaczego ksieza nie moga sie zenic etc ?
bo kiedys sie machneli przy przepisywaniu biblii. A dokaldnie. Zamiast Bedziesz żył w celi bracie napisali Bedziesz zył w celibacie.

I staniemy się pasterzami,
Dla Ciebie mój panie dla Ciebie,
Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni,
Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy,
Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie,
I poskramiać duszę będziemy na wieki,
In nomine Patris et Filii,
et Spiritus Sancti. Amen.
kołbaś jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 12:32   #268
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hadugg Pokaż post
Moj ojciec skonczyl Pedagogike, dziennikarstwo i informatyke, teraz pracuje jako nauczyciel, jezdzi starym seatem ibiza.
Widocznie jest bardzo malo zaradny i nie potrafi sobie z tym poradzic. No chyba, ze studia konczyl zaocznie na prywatnej uczelni w jakiejs wiosce.
Exodus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 15:46   #269
Wielkimanitu
Zbanowany

Data dołączenia: 13 01 2009
Lokacja: Kraina zamków i jednego klucza...
Wpisy bloga: 25

Domyślny

Cytuj:
Ksieza chca pieniedzy, za ktore kupuja drogie samochody.
Moje pytanie brzmi czemu ksiadz ma jezdzic audi a8 za moje pieniadze?
Moje pytanie brzmi: czemu prezydent Polski ma jeździć Audi A8 za moje pieniądze? Rozumiem, że Hadugg byłby zadowolony, gdyby każdy ksiądz jeździł maluchem, a ojciec Hadugga Audi A8?

Zazdrość przemawia przez Ciebie, byleby tylko dowalić Krk.

Cytuj:
Naukowcy potwierdzili, ze Jezus Chrustus byl zonaty, z Maria Magdalena i prawdopodobnie mial dzieci.

Dowiedziałeś się tego z nakrętek od Tymbarka czy sam to wymyśliłeś?

Cytuj:
Ale o tym, ze w sredniowieczu palili na stosach pogan i czarownice to juz nie wspomnisz?
To byli protestanci.

Cytuj:
W średniowieczu kosciol mowil, ze przykazania Boze nalezy stosowac tylko wobec chrzescian, a pogan nalezy mordowac.
Kolejna złota myśl. Jakieś kościelne źródła może?

Cytuj:
Św Wojciech pojechał nawracać Prusow i zabili go, bo prawdopodobnie zszydzil jeden z aspektow ich wiary.
No właśnie. Kto go zabił: Kościół czy poganie?
Wielkimanitu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 15:58   #270
kołbaś
Użytkownik Forum

kołbaś's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2004

kołbaś ma numer GG 7494864
Domyślny

erm dziecko widocznie nie zna dokladnie o tyn historii. BYło tak że ksiezulek uwielbiał sobie troche pochedozyc i jak ze został z tego powodu wyslany na misje na poganskie prusy(bo mu w sumie nie wypada to trzeba sie bylo go pozbyc) sobie znalazl jedna z corek ktorego tam wodza. Sobie troche pofolgowali na sianku a wodz z całą osada na czele stwierdzili ze albo ożenek albo bedzie kuku. Dla ksiedza nie wypadal ozenek wiec zrobili mu kuku za pomocą toporow etc. A ze my cwane lisy bylismy to powiedzielismy dla swiata inaczej i zostal gad wyswiecony na swietych. Coś jeszcze na temat świetych ? bo takich historii jest w kij.

I staniemy się pasterzami,
Dla Ciebie mój panie dla Ciebie,
Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni,
Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy,
Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie,
I poskramiać duszę będziemy na wieki,
In nomine Patris et Filii,
et Spiritus Sancti. Amen.
kołbaś jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 16:43   #271
Smerfekk
Użytkownik Forum

Smerfekk's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2008

Profesja: Royal Paladin
Świat: Secura
Poziom: 152
Domyślny

Ja wierze w Boga, w kościół etc ale jedno mnie zastanawia.
Jeśli Bóg stworzył 'wszystko' to kto stworzył Boga?
Smerfekk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 16:49   #272
Hadugg
Użytkownik Forum

Domyślny

@exodus
Jezeli Warszawa to wies, to zgadzam sie z toba
@WielkiManitu
1. Pisze sie Manitou
2. Gdybys chodzil do szkoły/czytał cos poza instrukcjami obsługi zupek chinskich, to moze twoja wiedza bylaby troche szersza
3.

Protestantyzm – jeden z głównych kierunków chrześcijaństwa, składający się z wyznań religijnych powstałych głównie na skutek ruchów reformacyjnych wewnątrz Kościoła rzymskokatolickiego rozpoczętych w XVI wieku przez wystąpienie Marcina Lutra.
Średniowiecze trwało do upadku Bizancjum(1453)/odkrycia Ameryki przez Kolumba(1492)
Czyli do XV wieku.
4.Prezydent jezdzi dobrym samochodem, bo nie kazdy moze zostac prezydentem.
5.W tymbarku sa kapsle, nie nakretki
6.Co do tego "audi a8", chodzilo mi o to, ze kosciol jest komercyjna instytucja, ktora na kazdym kroku chce wyciagac pieniadze od wiernych.
Jezeli ksiadz potrzebuje samochod-bardzo prosze, ale czy musi to byc drogie auto?
Ksieza powinni dawac przyklad wiernym i za nadmiar gotowki wspomagac akcje harytatywne.

Ostatnio edytowany przez Hadugg - 22-02-2009 o 17:58.
stary 22-02-2009, 17:20   #273
Lysy_Pedal
Zbanowany

Data dołączenia: 22 02 2009

Domyślny

A ja postanowilem ze bede gral w tibie do konca swiata
Lysy_Pedal jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 17:24   #274
laxiu
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 02 2007

Domyślny

@Smerffek
To tak samo jak z Preclem.
laxiu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 17:50   #275
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Smerfekk Pokaż post
Ja wierze w Boga, w kościół etc ale jedno mnie zastanawia.
Chyba nie do końca wierzysz w tego Boga, jakbyś wierzył, wiedziałbyś, że nikt go nie stworzył, istnieje od zawsze. Dobrze się musiał nudzić, swoją drogą, teraz przynajmniej ma wielkie reality show do oglądania : )
stary 22-02-2009, 18:20   #276
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

Cytuj:
@exodus
Jezeli Warszawa to wies
Tak, Warszawa to wieś.

Cytuj:
1. Pisze sie Manitou
To jest jego nick, jak się nazywa postać, na której jest oparty, nie jest ważne, więc co Ty chcesz poprawiać. Na tej samej zasadzie, mogę Ci powiedzieć "pisze się Hachuj".

Cytuj:
2. Gdybys chodzil do szkoły/czytał cos poza instrukcjami obsługi zupek chinskich, to moze twoja wiedza bylaby troche szersza
Gdybyś nie był takim ignorantem i dopuszczał do siebie myśl, że ktoś inny może mieć rację, może dałoby się z Tobą dyskutować.

Cytuj:
4.Prezydent jezdzi dobrym samochodem, bo nie kazdy moze zostac prezydentem.
A nie każde piwo to Żywiec.
Księdzem też.

Cytuj:
5.W tymbarku sa kapsle, nie nakretki
A w tym momencie powinieneś skończyć posta, bo wyczerpała się treść (której i tak jest niewiele).

Co do pojazdów księży, mówisz o marginesach, pamiętaj, że jest też coś takiego jak "powołanie".

Cytuj:
za nadmiar gotowki wspomagac akcje harytatywne.
Na przykład douczanie młodzieży.

Cytuj:
To zależy - mój przyjaciel stwierdził, że jeżeli Bóg jest czarny, to musi istnieć jakaś potężniejsza, rządząca nim istota ;d.

Ostatnio edytowany przez Dr.Unknown - 22-02-2009 o 18:22.
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2009, 19:52   #277
Wielkimanitu
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Protestantyzm – jeden z głównych kierunków chrześcijaństwa, składający się z wyznań religijnych powstałych głównie na skutek ruchów reformacyjnych wewnątrz Kościoła rzymskokatolickiego rozpoczętych w XVI wieku przez wystąpienie Marcina Lutra.
I komu to cytujesz? Zamiast tracić nerwy na uświadomienie mi, że w Tymbarku są kapsle, a nie nakrętki (kalam się za moją niewiedzę!) wystarczyło przeczytać cały artykuł na Wikipedii, a nie tylko pierwsze zdanie, w dodatku z niezrozumieniem.
Dzisiaj protestanci się "ucywilizowali", ale jeśli ktoś sądzi, że ruchy protestanckie (i protoprotestanckie, jak husyci) w średniowieczu były tożsame z katolicyzmem, to ręce opadają. Czy za zbrodniczą działalność, dajmy na to, albigensów (herezja chrześcijańska) też odpowiada Kościół?
Jeśli Hadugg zajrzałby do książek (wystarczy podręcznik do historii z gimnazjum) lub chociaż przejrzał Wikipedię, toby znalazł mnóstwo różnic między protestantyzmem a katolicyzmem (a chyba o to mu chodzi).

Reszta postu to bełkot.
stary 22-02-2009, 20:47   #278
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Ksieza powinni dawac przyklad wiernym i za nadmiar gotowki wspomagac akcje harytatywne.
Po pierwsze, nikt ich do tego, jak zreszta zadnego obywatela, nie moze zmusic. Po drugie, wypada obiektywnie przyjrzec sie temu, skad ( i nie chodzi tu wcale o kwestie nieposiadania rodziny ) sie ten nadmiar gotowki bierze, i czy w panstwie traktujacym wszystkich obywateli rowno wogole powinien sie brac.

Cytuj:
To byli protestanci.
W Salem tak, co nie zmienia faktu, ze w wydaniu katolickim istniala podobna instytucja m.in do walki z rzeczonymi protestantami.

Cytuj:
Moje pytanie brzmi: czemu prezydent Polski ma jeździć Audi A8 za moje pieniądze?
bo prezydent Polski pelni role reprezentacyjna, ksiadz nie.
stary 22-02-2009, 22:08   #279
Hadugg
Użytkownik Forum

Domyślny

Czlowieku nie rozumiesz, ze protestantyzm jest odnoga chrzescianstwa powstala w XVI wieku, mi chodzi o sredniowiecze, ktore skonczylo sie w XV.
stary 22-02-2009, 22:14   #280
Wielkimanitu
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
Po drugie, wypada obiektywnie przyjrzec sie temu, skad ( i nie chodzi tu wcale o kwestie nieposiadania rodziny ) sie ten nadmiar gotowki bierze, i czy w panstwie traktujacym wszystkich obywateli rowno wogole powinien sie brac.
Kolejny, który wierzy w nieprzebrane bogactwa polskiego kleru? Polecam sprawdzić ile wynosi fundusz kościelny - już na całkowicie niepotrzebny Polski Instytut Sztuki Filmowej wydawane są rocznie większe pieniądze.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
W Salem tak, co nie zmienia faktu, ze w wydaniu katolickim istniala podobna instytucja m.in do walki z rzeczonymi protestantami.
Nie oszukujmy się, skala prześladowań Krk w stosunku do reformatorów była o rząd wielkości mniejsza od tej, której dopuszczali się protestanci w stosunku do katolików. To właśnie protestanci organizowali polowania na czarownice. A katolicka inkwizycja nikogo za czary nie skazała. Bo przecież czary nie istnieją...

Cytuj:
Czlowieku nie rozumiesz, ze protestantyzm jest odnoga chrzescianstwa powstala w XVI wieku, mi chodzi o sredniowiecze, ktore skonczylo sie w XV.
Po pierwsze za koniec średniowiecza przyjmuje się różne daty. Po drugie, pisałem już, że katolicy nie palili na stosach za czary. To zaczęło się dziać, wraz z pojawieniem się protestantów.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania