Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 09-09-2009, 02:30   #341
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

Stan: Niegrający
eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
dla takich ludzi jest TYLKO praca fizyczna , i najlepiej nieskomplikowana.
Na szczęście nie tobie o tym decydować.
Taki kraj, że ludzie mają prawo dążyć do tego, do czego chcą. Jeśli ktoś chce iść na prawnika - niech studiuje. Jak mu się nie poszczęści to się najwyżej przekwalifikuje.
Cytuj:
ja w 5 klasie podstawowki juz bym sie wstydzil zeby nie wiedziec gdzie na mapie jest północ , południe itp. baa ja w 5 klasie już używałem mapy + kompas w terenie.
Żebyś ty jeszcze w tej 5 podstawówki tak na polskim uważał =f
Ja wiem. Zgryźliwy jestem
Cytuj:
Oczywiscie oficjalnie dostaja 1100zl miesiecznie. Reszte dostaja do lapy.
Inny przyklad - ojciec szwagra skonczyl zawodowke i pracuje przy naprawie wind, oprocz tego dorabia na rozne sposoby i wyciaga 4-5tys miesiecznie.
Dobry fachowiec po zawodowce zawsze bedzie miec pieniadze, a za granica to juz nie mowie...
A za granicą będzie miał 3 razy mniejsze zarobki, niż człowiek któy ma np. duże doświadczenie w menedżerstwie czy rzeczach pokroju administracja sieci xD.
Są zawody mniej i bardziej opłacalne. W każdej dziedzinie pracy. Nie ma tu dyskutować, w której kategorii się lepiej zarobi.
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 09-09-2009, 03:15   #342
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez eerion Pokaż post
A za granicą będzie miał 3 razy mniejsze zarobki, niż człowiek któy ma np. duże doświadczenie w menedżerstwie
I gdzie według Ciebie potrzebują tak menadżerów? Jak już znajdziesz pracę, to zarobki będziesz miał większe, ale konkrencja jest tak duża, że prawdopodobieństwo jest niewielkie. Z doświadczeniem to może i wezmą, tylko trzeba je najpierw zdobyć, czyli poświęcasz kolejne lata za niską pensję, jeśli w ogóle Cię gdzieś wezmą.

Tymczasem te tak pogardzane przez was zawody są za granicą bardzo pożądane.

Duże zarobki i łatwość znalezienia pracy za granicą daje tylko ukończenie kierunków technicznych albo farmacji (medycyna też daje łatwość znalezienia pracy, ale początkowo zarobki nie będą wysokie). Ale większość tych mądrych i zdolnych, którzy idą na studia, unika takich kierunków, bo są, niestety, trudne.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 09-09-2009 o 03:18.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2009, 08:40   #343
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Stan: Na Emeryturze
Imię: Moon Durus
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez eerion Pokaż post
Żebyś ty jeszcze w tej 5 podstawówki tak na polskim uważał =f
Ja wiem. Zgryźliwy jestem

buahahahahaha jakie śmieszne hahahaha !!! Chciałbym zobaczyć jak się zachowujecie na rl , wprost jest to moim marzeniem. Bo ze ja robię błędy to każdy wie i się do tego przyznaje ale za to jestem dobry z czego innego (nie każdy musi być ze wszystkiego dobry) a niektórzy stad są na tyle tępi ze widza tylko to ortografie , jak by ona była w życiu ważna - owszem jak się pisze jakieś podanie czy coś to tak , ale w zwykłej rozmowie - po co? Zreszta wolałem uczyć się czegoś innego , coś co uznałem dla bardziej potrzebne SOBIE.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
Albertus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2009, 09:15   #344
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
buahahahahaha jakie śmieszne hahahaha !!! Chciałbym zobaczyć jak się zachowujecie na rl , wprost jest to moim marzeniem. Bo ze ja robię błędy to każdy wie i się do tego przyznaje ale za to jestem dobry z czego innego (nie każdy musi być ze wszystkiego dobry) a niektórzy stad są na tyle tępi ze widza tylko to ortografie , jak by ona była w życiu ważna - owszem jak się pisze jakieś podanie czy coś to tak , ale w zwykłej rozmowie - po co? Zreszta wolałem uczyć się czegoś innego , coś co uznałem dla bardziej potrzebne SOBIE.
Czy ja jestem genialny, skoro ortografii nie musiałem się uczyć - i umiem?
stary 09-09-2009, 10:34   #345
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
W firmie gdzie pracuje moj kolega pracuja chlopy po 40+ lat z wyksztalceniem podstawowym i wyciagaja 120zl dniowki + czesto drugie tyle na czarno. Firma zajmuje sie ukladaniem kostki brukowej.
To chyba wiadome, że do prywatnej firmy to można przyjąć nawet bezdomnego, bo decydujesz ty i tylko ty (jeśli jesteś dyrektorem). Zarabianie na czarno mało kogo obchodzi, bo na czarno można wiele rzeczy robić. Zresztą co jak co, ale człowiek z ponad czterdziestką z wykształceniem podstawowym to margines społeczny. Ale co kto lubi...

Ojciec szwagra - i znów dorabianie. Czy jak do swojej miesięcznej wypłaty dodam to, co kradnę z banku, to będą to moje całkowite zarobki? Bo praca na czarno, jak i dorabianie można różnorako rozumieć.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Czy ja jestem genialny, skoro ortografii nie musiałem się uczyć - i umiem?
No baa
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2009, 11:43   #346
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet
To chyba wiadome, że do prywatnej firmy to można przyjąć nawet bezdomnego, bo decydujesz ty i tylko ty (jeśli jesteś dyrektorem).
Tobie widze marzy sie praca w panstowym molochu, proponuje kariere w ZUSie za 1200 miesiecznie.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet
Ojciec szwagra - i znów dorabianie. Czy jak do swojej miesięcznej wypłaty dodam to, co kradnę z banku, to będą to moje całkowite zarobki? Bo praca na czarno, jak i dorabianie można różnorako rozumieć.
Ty jakis ulomny jestes? Na czarno to znaczy, ze po godzinach pracy ekipa idzie ulozyc dla kogos podjazd do garazu. Co to ma wspolnego z okradaniem banku wiesz chyba tylko ty.
stary 09-09-2009, 12:14   #347
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Tobie widze marzy sie praca w panstowym molochu, proponuje kariere w ZUSie za 1200 miesiecznie.
Tobie widzę marzy się prace w firmie gdzie liczą się znajomości, gdzie połowa pracowników to tumany prawdopodobnie z rodzin patologicznych czy coś (ktoś kto nie idzie do żadnej szkoły średniej, nawet do zawodówki, raczej nie jest normalny).

Cytuj:
Ty jakis ulomny jestes? Na czarno to znaczy, ze po godzinach pracy ekipa idzie ulozyc dla kogos podjazd do garazu. Co to ma wspolnego z okradaniem banku wiesz chyba tylko ty.
Zgadłeś :>
Praca na czarno to zajęcie za które ci się niby płaci, omijając podatki i ubezpieczenia. Innymi słowy jest to łamanie prawa, napad na bank to też łamanie prawa dla korzyści majątkowej, nie widzisz podobieństwa?
Cóż, skoro płaci im się 1200 zł... może są na tyle głupi, że dają się tak wykorzystywać? Na "zarobki" z pracy na czarno nawet nie patrzę, bo kiedyś mogą się zdziwić, kiedy "pracodawca" powie "Nie wiem o czym mówisz".
stary 09-09-2009, 12:17   #348
Corgar Frizz
Użytkownik Forum

Corgar Frizz's Avatar

Data dołączenia: 22 04 2006
Lokacja: Hinamizawa

Corgar Frizz ma numer GG 919691
Domyślny

Ortografia jest twoją wizytówką w necie. Jak piszesz, tak cie widzą. Tak samo jak z higieną i wyglądem zewnętrznym. Możesz śmierdzieć, być brudny, a zarazem mądrze gadać. Ale kto będzie cię wtedy brał na poważnie?

Cytuj:
Zreszta wolałem uczyć się czegoś innego , coś co uznałem dla bardziej potrzebne SOBIE.
Nikt z nas nie uczył się ortografii, a potrafimy pisać bez błędów.

Corgar Frizz

I am bone of my Keyboard
Internet is my body and Site is my blood
i have created over a thousand threads
unknown to mods nor known to spammers
have withstood the flames of many flamers
yet those flamers cant do anything
so as i create

Unlimited Topic Works

わたしのパン... わたしのパン...

Anime-Planet.com - anime | manga | reviews
Corgar Frizz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2009, 13:15   #349
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Tobie widzę marzy się prace w firmie gdzie liczą się znajomości, gdzie połowa pracowników to tumany prawdopodobnie z rodzin patologicznych czy coś (ktoś kto nie idzie do żadnej szkoły średniej, nawet do zawodówki, raczej nie jest normalny).
Wydaje mi sie, ze omawialismy kwestie finansowe. Co z tego, ze tuman po podstawowce skoro miesiecznie zarabia 4-5 tys na reke?

Cytuj:
Zgadłeś :>
Praca na czarno to zajęcie za które ci się niby płaci, omijając podatki i ubezpieczenia. Innymi słowy jest to łamanie prawa, napad na bank to też łamanie prawa dla korzyści majątkowej, nie widzisz podobieństwa?
Cóż, skoro płaci im się 1200 zł... może są na tyle głupi, że dają się tak wykorzystywać? Na "zarobki" z pracy na czarno nawet nie patrzę, bo kiedyś mogą się zdziwić, kiedy "pracodawca" powie "Nie wiem o czym mówisz".
A przymusowe podatki i przymusowe ubezpieczenia to nie jest ograniczanie wolniosci czlowieka?
Jesli prawo jest glupie to nie ma nic zlego w jego lamaniu. Widzisz, w czasie okupacji ukrywanie zydow bylo przestepstwem.
Praca na czarno nie jest przestepstwem, bo nie czyni nikogo poszkodowanym.
stary 09-09-2009, 13:30   #350
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Co z tego, ze tuman po podstawowce skoro miesiecznie zarabia 4-5 tys na reke?
A to, że niektórzy uczą się / pracują długie lata, żeby mieć takie zarobki.

Cytuj:
A przymusowe podatki i przymusowe ubezpieczenia to nie jest ograniczanie wolniosci czlowieka?
Oczywiście że jest. Najlepiej idź i od razu to zgłoś, może nawet dostaną dożywocie.

Cytuj:
Jesli prawo jest glupie to nie ma nic zlego w jego lamaniu.
No wiesz, dla mnie zakazanie metody "oko za oko" jest głupie. Czy to znaczy, że mam zabić rodzinę temu, kto zabił moją?
Poza tym to prawo nie jest głupie. To nie ty płacisz za naprawę dróg. To nie ty opłacasz stanowiska państwowe i publiczne. To nie ty odpowiadasz za deficyt handlowy. Tylko państwo. A z czego państwo bierze pieniądze? Noo między innymi z podatków. A jak ci się to nie podoba to wyjedź na Biegun Południowy.
stary 09-09-2009, 14:43   #351
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Jest, ale ci sami ludzie nie będą mieli oporów ze skorzystania z publicznej służby zdrowia, którą opłacają dla nich inni. Korzystać z pomocy policji, którą opłacają za nich inni. Itp.
stary 09-09-2009, 14:56   #352
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Stan: Na Emeryturze
Imię: Moon Durus
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
Domyślny

ahahah cytrynowy zaprzeczasz sam sobie... mówisz ze może prywaciarz zatrudniać kogo tylko chce ,

a jak kiedyś mówiłem o firmie która by nie zatrudniała murzynów itp. to mówiłeś ze to sprzeczne z prawem , a teraz mówisz ze prywaciarz możne zatrudnić kogo chce...

Interpretujecie prawo jak wam się podoba , tylko po to by wygrać z kimś dyskusje...

Cytuj:
A to, że niektórzy uczą się / pracują długie lata, żeby mieć takie zarobki.
nikt im nie kazał... to był tylko ich wybór ze się uczyli.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"

Ostatnio edytowany przez Albertus - 09-09-2009 o 14:58.
Albertus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2009, 15:06   #353
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Dorzucę swoje trzy gorsze do offtop:

Cytuj:
Dla mnie większym przestępstwem są podatki, które - chcąc nie chcąc - zabierają 60 procent (no, ciut mniej) twojej pensji (szczególnie przy obecnej sytuacji - szpitale się sypią, autostrad nie ma a wojsko jest ograniczone finansowo do minimum).
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2009, 15:10   #354
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008
Wpisy bloga: 2

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Artanaro
Profesja: Knight
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Poziom mag.: 5
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

Cytuj:
A jak ci się to nie podoba to wyjedź na Biegun Południowy.
Jak Ci się nie podoba m.in. to, że się nie pozwala wejść w związek "małżeński" dwóm homosiom, to też wyjedź do Arktyki .
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2009, 15:22   #355
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

@up: Pisanie tego komentarza musiało ci dać tak ogromną przyjemność jak mi dało poczucie żałości. Co to ma do tematu, mądralo?

Cytuj:
ahahah cytrynowy zaprzeczasz sam sobie... mówisz ze może prywaciarz zatrudniać kogo tylko chce ,

a jak kiedyś mówiłem o firmie która by nie zatrudniała murzynów itp. to mówiłeś ze to sprzeczne z prawem , a teraz mówisz ze prywaciarz możne zatrudnić kogo chce...
Nie przypominam sobie, ale może... Btw. jeśli oficjalnym powodem byłby kolor skóry, to byłby to rasizm. Zdaje mi się, że jakieś łamanie prawa to jest. Co innego powiedzieć "Szukamy kogoś innego", żeby ukryć właściwy powód. Tak w ogóle nie widzę sensu w nie zatrudnianiu murzynów, tak samo jak nie widzę sensu w zatrudnianiu pół-mózgów bez wykształcenia chociaż wyższego, kiedy na ich miejsce mógłby dostać pracę ktoś, kto się uczył (oczywiście nie zaliczam do tego zawodów typu ustawianie cegłówek, jest nawet takie powiedzenie "Nie chciało się w młodości dźwigać książek, to teraz dźwigaj cegły").

Cytuj:
nikt im nie kazał... to był tylko ich wybór ze się uczyli.
Przecież to głupie. Po co są szkoły. Po co są studnia. Chyba właśnie po to, żeby potem dostać pracę? A jak nie chcesz się uczyć, to się nie ucz, tylko nie zajmuj potem miejsca innym. EDIT: Skoro lubimy offtopować... Nikt wam nie kazał... to jest tylko wasz wybór, że jesteście kibicami (sam sobie dopowiedz, o co mi chodzi).

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Pokaż post
Dla mnie większym przestępstwem są podatki, które - chcąc nie chcąc - zabierają 60 procent (no, ciut mniej) twojej pensji (szczególnie przy obecnej sytuacji - szpitale się sypią, autostrad nie ma a wojsko jest ograniczone finansowo do minimum).
Przynajmniej masz 100% pewność, że dostaniesz wypłatę. Poza tym napisałem już wcześniej. Skąd państwo ma brać pieniądze na jakieś inwestycje, import, budowy, naprawy itd? Z drzewka szczęścia?

Ostatnio edytowany przez CytrynowySorbet - 09-09-2009 o 15:26.
stary 09-09-2009, 15:45   #356
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
Przynajmniej masz 100% pewność, że dostaniesz wypłatę. Poza tym napisałem już wcześniej. Skąd państwo ma brać pieniądze na jakieś inwestycje, import, budowy, naprawy itd? Z drzewka szczęścia?
Nie chodziło mi o pracowników budżetowych ale o pracujących u prywaciarzy. W takiej sytuacji zabieranie mojej pensji nie gwarantuje mi pensji.
A pytasz skąd państwo ma brać pieniądze na wszystko. Oczywiście, że z podatków. Ale nie aż tyle i żeby były tego efekty. Bo jak na razie to tylko zamykają szpitale i ograniczają wszystko poza swoimi dietami.

Ostatnio edytowany przez Voon - 09-09-2009 o 15:46.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2009, 16:07   #357
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Cytuj:
Skąd państwo ma brać pieniądze na jakieś inwestycje, import, budowy, naprawy itd? Z drzewka szczęścia?
Z wojen, tak jak robi USA
stary 09-09-2009, 16:19   #358
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Samo państwo na wojnach nie zarabia.
stary 09-09-2009, 17:15   #359
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Genialny plan. WF połączony z 3 klasą liceum, codziennie wychodzę koło 16. Każdy narzeka, nikt nie może zmienić. Super :*
stary 09-09-2009, 17:31   #360
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Pokaż post
Nie chodziło mi o pracowników budżetowych ale o pracujących u prywaciarzy. W takiej sytuacji zabieranie mojej pensji nie gwarantuje mi pensji.
Nie ma znaczenia, czy pracujesz w firmie państwowej czy prywatnej. Jeśli zawarliście umowę, pracodawca płaci za ubezpieczenie / podatki / płacisz składki, to w przypadku łamania umowy (czyli np. nie wypłacenie wypłaty) łamie przestępstwo.

Cytuj:
A pytasz skąd państwo ma brać pieniądze na wszystko. Oczywiście, że z podatków. Ale nie aż tyle i żeby były tego efekty.
Bo w Polsce już tak jest, pomysły są dość dobre, ale z ich realizacją już jest gorzej. Więc nie podatki są złe, ale to, jak się to wszystko organizuje. Bo to trochę zabawne... Podatki w górę, ceny w górę, wypłaty w dół...

Cytuj:
Bo jak na razie to tylko zamykają szpitale i ograniczają wszystko poza swoimi dietami.
Trudno nie zamykać szpitali kiedy pielęgniarki non stop strajkują, bo mają za niskie zarobki (jakby było z czego je podnieść). No, ale jeśli ludzie mają zamiar pracować na czarno, to takich sytuacji będzie jeszcze więcej.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Genialny plan. WF połączony z 3 klasą liceum, codziennie wychodzę koło 16. Każdy narzeka, nikt nie może zmienić. Super :*
Osobiście uważam, że jeśli jeszcze w liceum wf jest tak sobie potrzebny, to już w klasie maturalnej to kompletny absurd. Bieganie czy ćwiczenia nie pomogą mi w zdaniu matury, a te 3 godziny tygodniowo można by poświęcić na dodatkową godzinę polskiego, matmy i obcego (ang.).
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania