Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)
-->
Odpowiedz

Opcje tematu
stary 23-01-2008, 20:53   #361
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

@up,
Słabo rozwinięte kraje się rozwijają tak jak mocno rozwinięte. Tylko, że w jednym 100zł więcej PKB to wzrost 30%, a w innym 2%. Prywatyzacja szpitali to najgorsza rzecz jaka mogłaby spotkać wielu obywateli.

Bezdomny miał wylew w parku. Leży i jęczy. Przyjeżdża karetka... o, ten pan nie jest ubezpieczony i prawdopodobnie nie ma pieniędzy na leczenie. Zostawiamy go, bo jeszcze powiedzą, że ja mam płacić za jego utrzymanie i leczenie. Przy nieprzytomnym zostawiają kwitek do zapłaty za przyjazd pogotowia.
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem

--> -->
PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 23-01-2008, 20:57   #362
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Korektor Pokaż post
@up,
Słabo rozwinięte kraje się rozwijają tak jak mocno rozwinięte. Tylko, że w jednym 100zł więcej PKB to wzrost 30%, a w innym 2%.
No właśnie o te procenty tu przecież chodzi.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Korektor Pokaż post
Bezdomny miał wylew w parku. Leży i jęczy. Przyjeżdża karetka... o, ten pan nie jest ubezpieczony i prawdopodobnie nie ma pieniędzy na leczenie. Zostawiamy go, bo jeszcze powiedzą, że ja mam płacić za jego utrzymanie i leczenie. Przy nieprzytomnym zostawiają kwitek do zapłaty za przyjazd pogotowia.
Napisałem przecież, że państwo powinno finansować ubezpieczenie tym, których na to nie stać (i tak by z pewnością było). I naprawdę myślisz, że po takiej sprawie nie wybuchłby skandal, a lekarze z tej karetki nie zostaliby pociągnięci do odpowiedzialności?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Jak odroznisz tych, ktorym sie nalezy, od tych, ktorym sie nie nalezy? Wg zarobkow? Przykladowo, osobie zarabiajacej 500zl na miesiac opieka przysluguje, ale tej zarabiajacej 550 juz nie?
Owszem, czemu nie?

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 23-01-2008 o 21:05.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-01-2008, 21:00   #363
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
Napisałem przecież, że państwo powinno finansować ubezpieczenie tym, których na to nie stać (i tak by z pewnością było). I naprawdę myślisz, że po takiej sprawie nie wybuchłby skandal, a lekarze z tej karetki nie zostaliby pociągnięci do odpowiedzialności?
Jak odroznisz tych, ktorym sie nalezy, od tych, ktorym sie nie nalezy? Wg zarobkow? Przykladowo, osobie zarabiajacej 500zl na miesiac opieka przysluguje, ale tej zarabiajacej 550 juz nie?
stary 23-01-2008, 21:12   #364
Użytkownik forum

ettan's Avatar

Data dołączenia: 05 01 2008

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
Napisałem przecież, że państwo powinno finansować ubezpieczenie tym, których na to nie stać. I naprawdę myślisz, że po takiej sprawie nie wybuchłby skandal, a lekarze z tej karetki nie zostaliby pociągnięci do odpowiedzialności?
Tylko na jakiej zasadzie ma byc podejmowana decyzja? Osoby zarabiajace
mniej niz okreslona stawke? I czy w tym wypadku tylko te osoby maja placic podatek zdrowotny? A co jesli podatki nie starcza na zapewnienie wystarczajacej opieki medyczniej? Pytan jest wiele. Nie podejmowal bym decyzji zbyt pochopnie.
Nie twierdze ze czesciowe sprywatyzowanie sluzby zdrowia jest zle. Tyle ze osoba musi miec prawo wyboru, albo prywatna sluzba zdrowia albo panstwowa.

Tak na marginesie, nie wiem czy wielu z was ogladalo film "Sicko". Jest to film kontrowersyjny, nie powinno sie go brac calkiem powaznie, wiele kwestii jest nad wyraz subjetywnie.
Ale samfakt ze ponad 5 milonow amerykanow nie posiada ubezpieczenia zdrowotnego jest porazajace. A autentyczne przypadki wktorych firmy ubezpieczeniowe potrafily odmowic finansowania zabiegow sa smutne.

Widze ze dyskusja przemienie sie powoli w duzy offtopic. Moze czas na nowy temat ?

Ostatnio edytowany przez ettan - 23-01-2008 o 21:14.
ettan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-01-2008, 21:19   #365
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2006

Imię: nie wiem
Domyślny

Ja będąc zwolennikiem prywatyzacji szpitali wcale nie uważam, że wszyscy będą mieć lepiej, ale co mnie obchodzi jakiś bezdomny z parku.
-->

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania