Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 03-08-2007, 21:10   #21
Arczeron
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Smetana Pokaż post
@up
Podobnie RAM, podają ileśtam giga ale taktowania już nie .
tez prawda, ale jezeli np produkt nazywa sie Core 2 duo 3,6ghz a jego taktowanie to 1,8 to mozna powiedziec ze zostalo sie oszukanym. a co do taktowania ram, to nie te czasy ze tylko gb napisane a zawsze mozesz sie zapytac obslugi co ja zrobilem
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-08-2007, 00:32   #22
Sados
Użytkownik forum

Data dołączenia: 30 07 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arczeron Pokaż post
@up
nieprawda.. ale nie bede sie klocil bo sie nie da wam wytlumaczyc ze czasy kiedy w supermarketach kompy są suxxx minely dawno i ze tylko wy macie racje dlatego wypowiadac sie juz nie bede

komp nigdy nie mial zwiechy od czasu kupna

sados, jestes zbuntowanym ivol userem zaawansowanych pecetow ktory wyglasza swoje super smiale teorie majac wiedze z clicka i "cos tam od kolegi slyszalem"
a z podejrzen to rzeczywiscie mozesz moj komp oceniac, powodzenia
a ceny komponentow wziales z dzis, a powtarzam ze kupowalem go 2-3 miechy temu a jakbys czytal chociaz cdaction to bys wiedzial ze roznice cen z miecha na miech sie bardzo zmniejszaja, wystarczy paredziesiat/parenascie zl zmiany ceny kazdej czesci i juz jest taniej i to o wiele
Człowieku na benchmarku.pl siedze codziennie od jakiś 2 lat, ceny poszczególnych sprzedawców z allegro obserwuje z dnia na dzień, a jak byś chciał to bym może nawet się pofatygował do kolegi jakiego mu kompa pół roku temu złożyłem za 2,5k, no co do proca to nie jest c2d lecz amd 4000+, 2 gb ram ddr2 800mhz, ge force 7600 gt itd., ogólnie to już co do k graf płyt asusa i proców athlona/intela to w jednym sklepie mam zniżki 10% od ręki.
Może twój komputer kosztował 2,1k ale był napewno pełen nie potrzebnych badziew które zamiast pomagać to tylko dupe trują bo nie ma soltów wolnych albo windows domaga się ich instalacji... Gazet żadnych nie czytam bo to jest mi zbędne i mam mase innych rzeczy na które mogę spożytkować 20zł. Google.pl dostarcza mi o wiele więcej info o produktach a nie gazeta która opisuje tylko to co jej się podoba, CD-Action maniaku... Np. moja rodzina na komunie za 3,5k kupiła komputer z 3200+ sempron płyta g-byte, 512 mb ram itp... ale monitor 19", głośniki 5.1 drukarka, org. vista... Tak to jest, komp to tak jak linux, musi w nim być tylko to co nie zbędne bo wszystko inne go tylko spowalnia...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nytalith Pokaż post
W supermarketach robia "magie liczb", tj. wsadzaja proca z najwiekcej ghz, zasilacz z setkami W, co z tego ze procek to pentium 4 sprzed roku i przy 3,5ghz ma wydajnosc 1ghz c2d, ze zasilacz to 800W codegen ktory lapie zadyszke przy configu ciagnacym 300W. Plyta i reszta komponentow nic ludiziom nie mowi, bo powiedzcie czy szary user wie czym sie rozni np. p865 i p35? Wiekszosc ludzi uwaza ze liczy sie tylko procesor, ewentualnie grafa, a plyta glowna to kawal plastiku majacy wszystko trzymac na miejscu. Nie wspominajac o zasilaczu.
Ja w supermarkecie bywam tylko wtedy kiedy musze, bo nie lubie tego, wole mały polski biznes A komputer to ostatnie czego bym szukał właśnie tam, lepiej porozmawiajcie z ludźmi z pobliskiego sklepu dla waszych znajomych będziecie mieli kompy z zawyrzoną ceną, a dla siebie po cenie hurtowej, i dzięki temu dużo zaoszczędzicie ja mojemu ojcu kupiłem komp do pracy za 450zł(cena hurtowa) 3 lata temu, cel 2.4, 256 mb ram, gf 3, płytka asusa. Dokładnie 3,5 miecha temu sprzedałem ten zestaw za 428,5 zł na licytacji supermarketowe dzieci pewnie nie wiedzą że prawdopodobnie ich model to np 1,8 ghz tylko podkręcony do 2,4 co w c2d nie jest trudne a efekty widać... Tak samo z niektórymi k graf się robiło głównie ati nie wiem jak teraz...

Ostatnio edytowany przez Sados - 04-08-2007 o 01:01.
Sados jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-08-2007, 00:42   #23
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2006

Imię: nie wiem
Domyślny

I na tym syfie Vista poszła wogóle?

Ps. Za te 20 zł kup sobie słownik ortograficzny. Pisanie 'rzeczy' z błędem to brak kultury internetowej, zero poszanowania dla cudzych oczu i totalny egoizm.

Ostatnio edytowany przez Smetana - 04-08-2007 o 00:45.
Smetana jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-08-2007, 00:59   #24
Sados
Użytkownik forum

Data dołączenia: 30 07 2007

Domyślny

Cytuj:
I na tym syfie Vista poszła wogóle?

Ps. Za te 20 zł kup sobie słownik ortograficzny. Pisanie 'rzeczy' z błędem to brak kultury internetowej, zero poszanowania dla cudzych oczu i totalny egoizm.
ehh co do "rzeczy" to sory ostatnio ktoś mi napisał w WoW'ie że jak napisałem "rzecz" to źle i się piszę "żecz" a że w trakcie gry nad tym nie chciało się myśleć to przyswojiłem sobie że się piszę żecz bezmyślnie i teraz nie mogę się oduczyć...

chodzić chodzi, ale mnie najbardziej rozśmieszyło okazja "na komunie" w połowie wakacji... Taki to jest los jak się kupuje to co jest w gazecie na 1 stronie napisane zamiast nawet jak to ktoś powiedział "dać informatykowi 100 zł niech ci złoży kompa".

Ostatnio edytowany przez Sados - 04-08-2007 o 01:02.
Sados jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-08-2007, 18:25   #25
Cafe
Użytkownik Forum

Cafe's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2005
Lokacja: Daleko
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elder Druid
Świat: Iridia
Cafe ma numer GG 5247922
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arczeron Pokaż post
@up
jeszcze mi pewnie powiesz ze skladales tego pc i ze wyszedl ci taniej niz gotowiec z supermarketu? te czasy minely, ja ostatnio (no dobra, dwa miechy temu ) trafilem na zajebistą promocje w carefour (tak to sie pisze?) pc core 2 duo 1,8ghz na rdzen, 1gb ram, geforce 7300 gs 512 mb ram (!) reszty configu nie pamietam do tego jeszcze byl monitor lcd 17, wszystko kosztowalo jakies 2100 zł. sprawdzalem potem na komputroniku ceny calego sprzetu jaki byl w skladzie komputera i cena wyszla mniej wiecej (minimalnie mniej albo wiecej) ta sama a w komputroniku jeszcze bym musial za przesylke / przesylki placic

Tak tylko chciałem dodać coś od siebie w sprawie tej k. graficznej, MB~i parę innych rzeczy, liczy się także producent (Palit, GALAXY, Gigabyte itp) bo co z tego ze jest to k. graficzna 512MB lecz od MSI, skoro taka 312 z Galaxy czy Palit jest wydajniejsza. Co do tego zestawu z marketu, ten zasilacz który tam jest, to takie badziewie, ze ma problem ucignac tego kompa, a co dopiero jak opalisz jakas grę, pyta główna tez nie specjalna.

~~
Co do 8800, jeśli ktoś ma trochę mniej kasy to brać 8600 512MB od Palita lub Galaxy, potem można podkrecic i będzie dobrze. 8800 to inwestycja na przyszłość.

Ostatnio edytowany przez Cafe - 04-08-2007 o 18:27.
Cafe jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-08-2007, 19:02   #26
Nytalith
Użytkownik Forum

Nytalith's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2005

Imię: Sama Edso
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 60
Skille: xx/xx
Poziom mag.: 60
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cafe Pokaż post
Tak tylko chciałem dodać coś od siebie w sprawie tej k. graficznej, MB~i parę innych rzeczy, liczy się także producent (Palit, GALAXY, Gigabyte itp) bo co z tego ze jest to k. graficzna 512MB lecz od MSI, skoro taka 312 z Galaxy czy Palit jest wydajniejsza. Co do tego zestawu z marketu, ten zasilacz który tam jest, to takie badziewie, ze ma problem ucignac tego kompa, a co dopiero jak opalisz jakas grę, pyta główna tez nie specjalna.

~~
Co do 8800, jeśli ktoś ma trochę mniej kasy to brać 8600 512MB od Palita lub Galaxy, potem można podkrecic i będzie dobrze. 8800 to inwestycja na przyszłość.
eee? niby skad by miala byc taka roznica miedzy firmami? Oczywiscie zakladajac ze karty sa na takich samych pamieciach. A poza tym MSI to calkiem dobra firma

A 512mb w 8600gt to idiotyzm, przyrost wydajnosci zaden a roznica w cenie spora. I jesli brac 8600gt to tylko Palit, niedosc ze tani to ma fajne pamiatki.
A jesli chodzi o 8800 to kazda firma daje referencyjne, ewentualnie czasem fabrycznie podkrecajac lub zmieniajac chlodzenie (KO od asusa), wiec najlepiej brac najtansza

14.35kb w sumie, nie czepiac sie
Nytalith jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-08-2007, 19:06   #27
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cafe Pokaż post
8800 to inwestycja na przyszłość.
Przykro mi ale w branzy komputerowej nie ma czegos takiego jak inwestycja na przyszlosc Komputery zbyt szybko sie rozwijaja :< (chyba, ze chodzi ci o przyszlosc w przedziale 3-6 miechow )...
stary 04-08-2007, 23:55   #28
Cafe
Użytkownik Forum

Cafe's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2005
Lokacja: Daleko
Wpisy bloga: 1

Profesja: Elder Druid
Świat: Iridia
Cafe ma numer GG 5247922
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
Przykro mi ale w branzy komputerowej nie ma czegos takiego jak inwestycja na przyszlosc Komputery zbyt szybko sie rozwijaja :< (chyba, ze chodzi ci o przyszlosc w przedziale 3-6 miechow )...
W rozumieniu przyszlość to max rok, wiadomo .
Cafe jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-08-2007, 01:37   #29
Arczeron
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
mysle ze jemu chodzi o to aby miec juz te pierwsza karte do dx 10 ze jak juz cos rewolucyjnego bedzie (naprawde, a nie to gowno co teraz) to on od razu vista + direct 10 i to bylo przyszlosciowa inwstycja ;s
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-08-2007, 15:06   #30
Nytalith
Użytkownik Forum

Nytalith's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2005

Imię: Sama Edso
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 60
Skille: xx/xx
Poziom mag.: 60
Domyślny

heh, z tego co sie narazie zapowiada cala seria 8 w dx10 to bedzie pokaz slajdow Wiec z ta inwestycja w przyszlosc bym dyskutowal . Ale i tak bardzo fajne karcioszki (sam mam )

14.35kb w sumie, nie czepiac sie
Nytalith jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2007, 16:46   #31
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2006

Imię: nie wiem
Domyślny

Cytuj:
mysle ze jemu chodzi o to aby miec juz te pierwsza karte do dx 10 ze jak juz cos rewolucyjnego bedzie (naprawde, a nie to gowno co teraz)
To wcale nie jest gówno bo jest o wiele wydajniejsze od kart z serii 7xxx i nie każdy kupuje je pod dx10.

Ostatnio edytowany przez Smetana - 06-08-2007 o 18:59.
Smetana jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2007, 16:51   #32
Arczeron
Guest

Domyślny

Cytuj:
To wcale nie jest gówno bo jest o wiele wydajmniejsze od kart z serii 7xxx i nie każdy kupuje je pod dx10.
ja mówie o osiągach dx10 ze na razie nic tak super nie wnosi zeby kupowac taka wyjeb karte na niego, lepiej poczekac
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania