|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 05 2007
Lokacja: Pcim Dolny
Stan: Niegrający
Imię: Vizawo
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Olympa
Poziom: 280
Poziom mag.: 92
|
![]() Liczba fps podskoczyła aczkolwiek dalej pozostaje problem "lagów".
![]() |
#22 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 31 07 2007
Lokacja: Świebodzin
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Shado Draggos
Profesja: Paladin
Świat: Danubia
Poziom: 31
Skille: 62/40
Poziom mag.: 9
|
![]() Ja jestem 117 EK i nie mam laguw a mam jeszce net radiwuke !
|
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 06 2006
Stan: Zbanowany
|
![]() Bump!
Musi ktoś pomóc albo taboret pójdzie w ruch! |
![]() |
![]() |
#24 |
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Imię: Lobo Destrojer
Profesja: Knight
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
![]() ![]() |
![]() Jest to normalny efekt zdobywania kolejnych poziomów, a co za tym idzie prędkości postaci.
Mając 8 poziom poruszasz się wolno. Wciskając strzałkę w prawo postać przemieszcza się wizualnie na podaną kratkę + dodatkowo nasz klient wysyła informację do serwera tibii o tej akcji. Serwer ją otrzymuje, sprawdza dostępność miejsca na docelowej kratce (wiele razy mnie się zdarzało, że pomimo rozpoczęcia "animacji" chodzenia, po jakiejś pół sekundzie klient anulował tę akcję i cofał mnie na początkową kratkę, działo się tak ponieważ inny gracz wysłał informację do serwera o przemieszczeniu się na to pole wcześniej ode mnie), jeśli jest wolna to serwer zapisuję że teraz ja tam stoję, wysyła do wszystkich innych klientów informację o tym że mają wyświetlić "animację" odpowiadającą przemieszczaniu się naszego bohatera we wskazane miejsce. Dzieje się to w, niewiem, w pół, może mniej może więcej sekundy, ale na pewno ten proces się kończy przed tym jak wizualnie na naszym ekranie postać skończy się poruszać. Więc nasz klient jest już gotowy na nową komendę poruszenia się. Mając 115 lvl animacja przejścia z jednej na drugą kratkę trwa mniej niż pół sekundy i nie zawsze w tym czasie zmieści się ta operacja (wysłanie informacji do serwera, sprawdzenie przez serwer możliwości przemieszczenia się we wskazane miejsce, wysłanie do innych graczy info o naszych przemieszczeniu się w to miejsce, wysłanie do naszego klienta informacji o pomyślnym zakończeniu procesu i gotowości na otrzymanie nowego polecenia). Pisane może nie mickiewiczowską polszczyzną więc jak ktoś czegoś nie zrozumiał to pytać ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jeśli mam grać z takimi 'lagami' do końca moich dni w Tibii to ja podziękuje.
|
![]() |
![]() |
#26 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 10 06 2007
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
![]() @Topic Niestety również zauważam te zmiany, myślę że wina stoi po stronie naszego komputera, który "nie wyrabia". Na ten kłopot skarżą się w większości osoby których karta graficzna wyciąga około 30~ fps. Ja również jestem właścicielem takiej karty ( ![]() |
|
![]() |
![]() |
#27 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 05 2007
Lokacja: Pcim Dolny
Imię: Vizawo
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Olympa
Poziom: 280
Poziom mag.: 92
|
![]() Problem niestety pozostał dalej.
![]()
#28 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
|
![]() To jeszcze raz wejdz w options>graph>advanced zmien fpsy na 35-45 i zaznacz direct 5x. Nie wiem jak bedzie to u ciebie, ale mojemu koledze pomoglo i to bardzo. ^^
Ostatnio edytowany przez janek@ - 23-08-2007 o 16:03. |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik Forum
|
![]() A mój problem został rozwiązany
![]() Te 'lagi' spowodowane były internetem [trwały całe wakacje >.<]. |
![]() |
![]() |
#30 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 15 08 2007
|
![]() też gram na menerze od niedawna i mam ok. 10 lvl i też mam takie laggi.
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 06 2007
Lokacja: Gdynia
Imię: Esire
Gildia: Time To Die/Dashers
Świat: Menera/Olympa
Poziom: 225
![]() |
![]() Viz ciapku :* jajajaja xD
![]() |
#32 |
Zbanowany
Data dołączenia: 09 11 2007
Lokacja: Jwrz
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Druid
Świat: Berylia
Poziom: 32
Skille: 24
Poziom mag.: 34
|
![]() Witam
A moze na tym serwerze jest za duzo graczy i dlatego sie tak dzieje? Pozdrawiam |
![]() |