Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Pokaż wyniki sondy: WoW czy GW2, GW?
GW2, GW 51 56.04%
WoW 40 43.96%
Głosujących: 91. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 19-08-2007, 22:32   #21
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shiray Pokaż post
Zapamiętajcie - GW nie ma prawa nawet równać się z WoWem.
Bo co ? Bo waćpan faworyzuje dziecko Blizzarda ? No ludzie, litości, teraz to twoje uzasadnienie jest bezsensowne - WoW lepszy, bo ja tak mówię. Krytykę zacznij od siebie.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Str4t0s
GW = RPG online
Polemizowałbym. W GW także można spotkać innych graczy tyle, że tylko w wyznaczonych miejscach. Więc od biedy można zakwalifikować jako MMO.

Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 19-08-2007 o 22:34.
Yoh Asakura jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 19-08-2007, 22:38   #22
Pedziej
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 28 01 2006

Domyślny

Ktoś wyżej napisał, że w wowie lvl ma być podniesiony do 80 w guild wars 2 prawdopodobnie lvl ma sięgać nie nie do 20 a do 100 !

Pedziej jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-08-2007, 22:44   #23
Shiray
Użytkownik Forum

Shiray's Avatar

Data dołączenia: 12 01 2005
Lokacja: Płock

Imię: Volrin
Świat: Deathwing
Shiray ma numer GG 7709820
Domyślny

@up
Rozmawiamy o GW, nie GW2.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Bo co ? Bo waćpan faworyzuje dziecko Blizzarda ? No ludzie, litości, teraz to twoje uzasadnienie jest bezsensowne - WoW lepszy, bo ja tak mówię. Krytykę zacznij od siebie.
Przeczytaj całego posta. To, że uzasadnienie jest trochę niżej, nie znaczy wcale, że go nie ma.
Shiray jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-08-2007, 22:53   #24
_WrD_
Użytkownik Forum

_WrD_'s Avatar

Data dołączenia: 01 05 2007

_WrD_ ma numer GG 5762125
Domyślny

@up
Ten temat dotyczy też GW2.

@Shiray
Po pierwsze, w WoWie jest maksymalny 70 level(i tak się dziwie, że w ogóle są ograniczenia...), bo to typowy MMORPG - im większy masz level, tym jesteś lepszy. Tam chodzi głównie o nabijanie levela... A klimatu IMO żadnego nie ma.

Guild Wars to gra PvP. PvE to tylko dodatek. Większość ludzi gra na fabule, żeby odblokować runy, inskrypcje i skille do PvP. Tam chodzi o to, żeby szybko wbić 20 lvl i iść na arenę zmierzyć się z innymi graczami. Tutaj dobry team może zdziałać wszystko.

PvP w WoWie polega na tym, że zaznaczasz playera i naciskasz byle jak skille, które masz porozwalane na całym ekranie. Jedynie na co w WoWie nie mogę narzekać to te wspólne wypady na bossy(np. Onyxia) oraz duży wybór ras. Klas w GW jest 10, to IMHO i tak za dużo A rasy będą w GW2.

GW > WoW
GW2 >> WoW.

@topic
Aha i GW to nie jest MMORPG, tylko CORPG, więc nie wiem jak można w ogóle porównywać gry innego gatunku. Można porównywać GW2 do WoWa - obie to MMORPGi.

Btw. ktoś napisał, że w WoWie jest ogromny świat. W GW też jest ogromny świat, tylko podzielony na miasta i explorable areas. W mieście zbierasz drużynę i wychodzisz.

Ostatnio edytowany przez _WrD_ - 19-08-2007 o 22:57.
_WrD_ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-08-2007, 23:12   #25
Teron-Gorefiend
Użytkownik Forum

Teron-Gorefiend's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2007
Lokacja: Bielsko-Biała

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Skille: +22fist
Domyślny

@UP

Porównujemy WoW'a z GW żeby nie było niepotrzebnego spamu w temacie Guild Wars (ludzie często się kłócą o to która z nich jest lepsza, może rozstrzygniemy to w tym temacie), przy okazji porównujemy też z GW2 co ma jednak większy sens ale przecież ta gra nie została jeszcze wydana.

@Down[EDIT]

Ale teraz porównujemy GW z WoW'em i przy okazji to co wiadomo z GW2.

Ostatnio edytowany przez Teron-Gorefiend - 20-08-2007 o 12:12.
Teron-Gorefiend jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-08-2007, 23:21   #26
Shiray
Użytkownik Forum

Shiray's Avatar

Domyślny

@up (edit)
Człowieku, zastanów się co piszesz. Nie możemy porównywać WoWa z GW 2 ponieważ tej gry jeszcze nie ma, a twoje stwierdzenie, że może być za kilka lat jest bez sensu. Może od razu założymy temat WoW vs. GW 7? Jak uważacie co jest lepsze?

@_WrD_
Nie rozmawiamy o GW2 ponieważ ta gra nie istnieje.
Skończcie.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez _WrD_
A klimatu IMO żadnego nie ma.
IMO w WoWa nigdy nie grałeś. Może tylko zetknąłeś się z nim przez chwilę lub poczytałeś o nim w necie. Stwierdzenie, że nie posiada on klimatu tylko tego dowodzi. WoW posiada klimat, a to częściowo ze względu na świetną warcraftową fabułę.

Cytuj:
PvP w WoWie polega na tym, że zaznaczasz playera i naciskasz byle jak skille, które masz porozwalane na całym ekranie.
Kolejny dowód na to, że nie masz o WoWie pojęcia. W tej grze trzeba nauczyć się gry swoją klasą. Jeśli jesteś dobry to pokonasz każdego. To jest jedna z gier, w której tak zwane "PvP" musisz mieć.

Cytuj:
Guild Wars to gra PvP.
Co Ty tam takiego widzisz w tym PvP? Areny? Porównaj to do PvP w WoWie - raidy na miasta, bg.

Cytuj:
PvE to tylko dodatek.
Kolejny przykład wyższości WoWa. Tam PvE to klimat, część gry i fabuły, a w GW sposób na nabicie lvla.

Btw. Ja uważam Guild Wars częściowo za MMORPG. Nazwa "CORPG" jest używana tylko przez fanów GW i tylko w stosunku do niego, żadnych innych (przynajmniej mi znajomych) gier.
No i gdyby nie te questy i trochę fabuły w nich to GW mógłby być uważany za zwykłego hack'n'slasha.

Ostatnio edytowany przez Shiray - 19-08-2007 o 23:52.
stary 20-08-2007, 01:35   #27
Kioshiro
Użytkownik forum

Kioshiro's Avatar

Data dołączenia: 17 08 2007

Domyślny

Cytuj:
Co Ty tam takiego widzisz w tym PvP? Areny? Porównaj to do PvP w WoWie - raidy na miasta, bg.
Porównaj to do PvP w GW - ra,ta,ha,zaishen,elite zaishen,ab,GvG,hero battles.
Nie grałeś nie wypowiadaj się.A o Gw2 wiemy już tyle, że możemy porównywać ją do WoWa.

Ostatnio edytowany przez Kioshiro - 20-08-2007 o 01:37.
Kioshiro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2007, 02:17   #28
Shiray
Użytkownik Forum

Shiray's Avatar

Domyślny

@up
Tak, tak, ale to wszystko dzieje się na arenie, prawda?

WoW ma klimat! KLIMAT! Klimat i grywalność. To głównie dzięki temu jest lepszy.
Powiedz mi czy poza arenami jest gdziekolwiek PvP w GW? Czy poza miastami można spotkać innych graczy? (oprócz tych w party). GW nie ma tego klimatu, wolności gry, walki w każdym miejscu i świetnych instancji. Dlatego według mnie nie ma co tej gry w ogóle porównywać do WoWa : ) Dodam, że nie sugeruję tu, że GW jest złe. Uważam je za prawdopodobnie drugiego najlepszego MMORPG po WoWie. Ale - sam zauważ - w WoW gra kilka milionów więcej ludzi niż w GW, nawet jeśli jest on płatny. Niektórzy zaś uważają GW za lepszą rzecz tylko dlatego bo odstrasza ich abonament za WoW (nie mówię tutaj o wszystkich) - ba, nawet już przez to spojrzeć na grę nie chcą, tylko za GW się zabierają od razu. Ile razy w necie widzę teksty typu "GW jest lepszy bo bez abonamentu". Na prywatnych serwach możecie grać. (przynajmniej żeby zobaczyć jak to jest)

Btw. GW2 jest do dupy, bo jest gorsze od WoWa 5.
To jest dokładnie twoje myślenie. Nie pisz mi tutaj, że GW 2 jest lepsze od WoW, bo GW 2 jeszcze nie ma. Kiedy wyjdzie, porównasz je z przyszłą wersją WoWa.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kioshiro
Nie grałeś nie wypowiadaj się.
Nie grałeś w GW 2 - nie wypowiadaj się.

Zostańmy przy GW vs. WoW.

Edit:
Właśnie zobaczyłem, że GW 2 wychodzi pomiędzy 2009 - 2010. Tym bardziej nie mamy o czym rozmawiać : )
To tak jakbyś w 2004 porównywał Half Life 2 do Crysisa i mówił przez to, że jest słaby.

Ostatnio edytowany przez Shiray - 20-08-2007 o 02:22.
stary 20-08-2007, 02:18   #29
Kyrfal
Użytkownik Forum

Kyrfal's Avatar

Data dołączenia: 19 08 2007

Domyślny

pisalem juz wypowiedz a teraz napisze moje żale
dlaczego blizzard nie wyda drugiego clienta na lepsze kompy? bo max detale na aktualnym gówno dają prawie a powoli moj pc ktory nie mialby prawa zejsc do lekko widocznej sciny w wowie troche sie na max tnie..
mogliby jak juz wspomnialem zrobic inny client z ulepszona grafika i lepsza optymalizacja dla takich jak ja (good pc owner <skromnosc>)
wtedy gra naprawde nie mialaby sobie równych!
stary 20-08-2007, 02:39   #30
Shiray
Użytkownik Forum

Shiray's Avatar

Domyślny

Jakiego masz kompa? Według mnie optymalizacja w WoW jest dobra, na max (+ AF 16x i AA 4x) mam około 50 fps, a mam starego (jakże źle kojarzonego) Pentium IV 2,8 Ghz z 1,5 Giga RAM (zwykłe DDRy!) i średniego GeForce 7600 GS.

Zresztą, nie rozmawiamy tu o grafice, lecz o klimacie. Jeśli chodzi o grafikę to rzeczywiście - wystarczy spojrzeć - GW przebija WoWa.
stary 20-08-2007, 11:03   #31
Tomciu
Użytkownik Forum

Tomciu's Avatar

Data dołączenia: 19 10 2004
Lokacja: Częstochowa

Imię: ^^
Profesja: Paladin
Gildia: Ylyta
Poziom: 133
Skille: 0/0
Poziom mag.: Bu
Tomciu ma numer GG 4357271
Domyślny

czemu mówicie o gw2 skoro jeszcze nie wyszło,bleble,superrrr bedzie to gw2 a w praniu wychodzi co innego wiec powinnismy mówić o gw vs WoW
Tomciu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2007, 11:47   #32
_WrD_
Użytkownik Forum

_WrD_'s Avatar

Data dołączenia: 01 05 2007

_WrD_ ma numer GG 5762125
Domyślny

Cytuj:
[...]Czy poza miastami można spotkać innych graczy? (oprócz tych w party). GW nie ma tego klimatu, wolności gry, walki w każdym miejscu i świetnych instancji.[...]
Nie można, jak już napisałem, bo to gra CO-RPG! To nie jest MMO, czyli otwarty świat, gdzie PvP znajduje się w PvE! GW to gra zespołowa(CORPG) i tu dobry team może zdziałać wszystko! W WoWie mag jest 100000000000x silniejszy od warriora - co to za gra?
To, że innych graczy spotykasz tylko w miastach, to charakteryzuje CO, tu nie ma otwartego świata jak w MMORPGach!

A co do porównywania GW2 - masz rację. Nie porównójmy czegoś, czego jeszcze nie wyszło.

IMO porównywanie gier innego gatunku(CORPG vs MMORPG = GW vs WoW) nie ma najmniejszego sensu.

Ostatnio edytowany przez _WrD_ - 20-08-2007 o 11:49.
_WrD_ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2007, 12:27   #33
Teron-Gorefiend
Użytkownik Forum

Teron-Gorefiend's Avatar

Domyślny

@UP

Ale chyba lepiej żeby był taki temat bo ludzie często się kłócą która z tych 2 gier jest lepsza, co z tego że to CORPG czy MMORPG. Przecież te gry są jednymi z najlepiej sprzedających sie a skoro ludzie się kłócą o to, niech się kłócą w tym temacie.
stary 20-08-2007, 13:48   #34
Shiray
Użytkownik Forum

Shiray's Avatar

Domyślny

Cytuj:
W WoWie mag jest 100000000000x silniejszy od warriora - co to za gra?
Że, tak napiszę - HAHAHAHAHAHHAHAHAH
Mag silniejszy od warriora? Żeby już dalej się nie śmać - w WoWie nie ma silniejszych, czy słabszych klas. To jest jedna z gier, w której profesje są najlepiej zbalansowane (swoją drogą, nie wiem gdzie wyczytałeś to że mag jest 100000000000x silniejszy od warriora, jakoś wszyscy uważają, że to warrior jest lekko overpowered). W WoWie liczy się twój skill, wybrany build (np. wybierając klasą rogue częściowo drzewo talentów "Assasination" będziesz zabójcą magów ponieważ noszą słabe zbroje, przy czym ty używasz sztyletów, zaś jeśli wybierzesz "Combat", nauczysz się lepiej walczyć m.in. mieczem co pozwoli ci na zadanie większych obrażeń warriorom w ciężkich zbrojach) i ekwipunek (głównie dla warriora).
Proszę napisz, na czym oparłeś swoją wypowiedź co do overpowered maga w WoWie, bo nie dość, że strasznie mnie rozbawiła to jeszcze dostarczyła mi pewności, że w WoWa nigdy nie grałeś.

Cytuj:
IMO porównywanie gier innego gatunku(CORPG vs MMORPG = GW vs WoW) nie ma najmniejszego sensu.
Jak już pisałem Guild Wars jest powszechnie uznawany za MMO, CORPG jest nazwą tylko używaną przez fanów. Od powstania GW zostawał on porównywany do WoWa, więc nie widzę powodów, aby właśnie w tym temacie to zakończyć. Zresztą to nie ja założyłem ten temat, a Ty sam zacząłeś porównywać GW z WoWem (oczywiście z "+" na stronę GW). Proszę, więc podajcie kilka sensownych argumentów, według których WoW jest słabszy od GW (z wyjątkiem grafiki oczywiście, bo to już było przerabiane)

Btw. Nazwa tematu sama za siebie mówi o czym należy w nim pisać.

@_WdW_ (edit)
Dobrze możemy przestać, ale tylko porównywać klimat WoWa do GW. Wyższość MMORPG nad CORPG jest już widoczna i nie ma o co się sprzeczać. O PvP dalej możemy dyskutować.

Ostatnio edytowany przez Shiray - 20-08-2007 o 13:52.
stary 20-08-2007, 13:52   #35
Sir Tibiak
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 07 2005
Lokacja: Tczew

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Celesta
Sir Tibiak ma numer GG 5917282
Domyślny

Cytuj:
w WoWie nie ma silniejszych, czy słabszych klas. To jest jedna z gier, w której profesje są najlepiej zbalansowane
Spadłem z krzesła.
Sir Tibiak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2007, 14:04   #36
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

IMO cały temat jest bezsensu. Każda gra ma swoich fanów i każdy fan będzie bronił swojego obiektu adoracji, to normalne. Jeśli uważam, że np. GW jest lepsze niż WoW, to możesz podawać najróżniejsze argumenty, a ja i tak się nie przekonam. Po prostu - o gustach się nie dyskutuje.
stary 20-08-2007, 14:45   #37
Nadrill
Użytkownik Forum

Nadrill's Avatar

Data dołączenia: 25 10 2005

Nadrill ma numer GG 3764880
Domyślny

Cytuj:
Żeby już dalej się nie śmać - w WoWie nie ma silniejszych, czy słabszych klas. To jest jedna z gier, w której profesje są najlepiej zbalansowane
Lol...
10 znaków
Nadrill jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2007, 14:49   #38
Kele
Guest

Domyślny

Cytuj:
Jak już pisałem Guild Wars jest powszechnie uznawany za MMO, CORPG jest nazwą tylko używaną przez fanów. Od powstania GW zostawał on porównywany do WoWa, więc nie widzę powodów, aby właśnie w tym temacie to zakończyć.
Tokio Hotel ist hard rock! MUHAUHAUUAUHA!

Jeżeli powszczechnie uznamy Pacmana za strzelankę, niezależnie czy jest ona strzelanką, to można będzie porównywać go z Counter strikiem?
  Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2007, 15:33   #39
Shiray
Użytkownik Forum

Shiray's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sir Tibiak
Spadłem z krzesła.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nadrill
Lol...
Może i nie są najlepiej zbalansowane, ale możecie chociaż uzasadnić swoje zdanie i napisać dlaczego według was jest aż tak bardzo źle.
Ale proszę litości - nie pierdolcie mi, że mag jest 10000000000000000000000x lepszy od wara ;/

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kele
Jeżeli powszczechnie uznamy Pacmana za strzelankę, niezależnie czy jest ona strzelanką, to można będzie porównywać go z Counter strikiem?
Ehh, zastanów się co piszesz ;/ Twoje porównanie w tym przypadku jest błędne.
Pacmana za strzelankę uważać nie można, a Guild Wars do MMO jakoś podciągnąć jednak się da...
I powtarzam jeszcze raz - nie ja zacząłem porównywać GW do WoWa. Zaczął to twórca tego tematu, więc nie wiem dlaczego czepiasz się właśnie mnie. Bo podałem argumenty, które pokazują, że WoW jest lepszy od GW? A, że tobie się to nie spodobało to stosujesz bezużyteczne w tym temacie powiedzenie, że tych gier nie można ze sobą porównywać (chociaż i tak pewnie uważasz GW za coś lepszego).
I tak - jeśli nie chcecie - proszę bardzo, możemy przestać porównywać, jak mówicie, dwa inne gatunki gier. Pozostajemy więc przy tym, że MMORPGi mają lepszy o klasę od CORPG klimat. Jeśli nie - napiszcie dlaczego.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura
IMO cały temat jest bezsensu. Każda gra ma swoich fanów i każdy fan będzie bronił swojego obiektu adoracji, to normalne. Jeśli uważam, że np. GW jest lepsze niż WoW, to możesz podawać najróżniejsze argumenty, a ja i tak się nie przekonam. Po prostu - o gustach się nie dyskutuje.
Dokładnie o tym samym pomyślałem, jednak ja nie chcę nikogo z Was do WoWa przekonywać. To oczywiste, że każdy może lubić to co chce. Ja chcę tylko podać argumenty, które ogólnie ukażą wyższość WoWa nad GW. Jeśli, któryś z fanów GW jest przeciwnego zdania - to proszę napisać także coś sensownego (i prawdziwego).
Piszę jeszcze raz. Lubicie GW - proszę bardzo, szczerze mówiąc nie obchodzi mnie to, nie chce wam narzucać WoW i nie każę wam w niego grać. Nie od tego jest ten temat. Tutaj poprostu piszemy prawdy o WoWie i GW oraz staramy się te gry do siebie porównać, aby zobaczyć która jest lepsza.
stary 20-08-2007, 15:45   #40
Teron-Gorefiend
Użytkownik Forum

Teron-Gorefiend's Avatar

Domyślny

@UP

Porównywać zaczął Tasker, a ja przeniosłem to do tego tematu.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania