|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
Pokaż wyniki sondy: Kara śmierci- jesteś za czy przeciw? | |||
Jestem za |
![]() ![]() ![]() ![]() |
64 | 52.89% |
Jestem przeciw |
48 | 39.67% |
Nie mam zdania |
9 | 7.44% |
Głosujących: 121. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Moderator
Data dołączenia: 10 05 2005
Lokacja: Szczecin
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Jestem za... ale dla szczegolnych przypadkow...
Pedofilow! Mordercow ( szczegolnie tych ktorzy zabili wiele osob...) I nie mowcie ze jest to drastyczne... Koszt utrzymania tych przydupasow ktorzy zyja lepiej w wiezieniu niz niektorzy polacy normalnie, jest dosyc duzy...
|
![]() |
#22 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]() Cytuj:
Oczywiście ja też jestem przeciw.
![]() |
![]() |
#23 |
Moderator
|
![]() Hmm przypuszczam ze gdyby prawo Hammurabiego wciaz trwalo nie byloby tylu przestepstw... watpie zeby ktorys z gwalcicieli chcialby byc zapinany w dupsko... albo osoba ktora zabila jakąś osobe chciala ginąć... ale w reguly juz wiadomo ze jezeli sie kogos zabije to trzeba bedzie poniesc tego konsekwencje...
![]() |
#24 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jestem za karą śmierci. Więzienia są przepełnione, a płacenie za więźnia kosztuje dużo. Oczywiście kara powinna być odpowiednia do wykroczenia (morderstwa ze szczególnym okruciestwem itp. itd.). Dlatego argument o poprawie do mnie nie trafia, bo osoby mogące popełnić dane czyny są tak zepsuci moralnie, że nie ma co ryzykować i narażać resztę społeczeństwa.
![]() |
#25 |
Krzyżak
|
![]() "Who made you God to say: I'll take your life from you!" He? To ma dwie strony medalu. Z jednej strony - słuszna sprawa, a z drugiej... Trudno osądzić czy dana osoba powinna być skazana na taka karę. Niejedni na pewno na to zasługują, ale jakim błędem byłoby skazanie kogoś niewinnego...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2007
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Gildia: Zastrzeżone przez lidera - sorry
Świat: Nerana
Poziom: 44
Skille: co cie?
Poziom mag.: 38
|
![]() Oczywiście ,że jestem przeciw chociaż uważam ,że taki np. Osama Bin Laden sobie na stryczka zasłużył.
![]() |
#27 |
Użytkownik Forum
|
![]() A tu jeszcze sądy 24h...
Ciekawe czy wprowadzenie kary śmierci zmniejszyłoby przestępczość, czy ludzie bardziej by się bali. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Zdecydowane nie, nie tyle ze wzgledow etycznych ile praktycznych, zabijanie ludzi to strata cennej sily roboczej. O ile w skrajnych przypadkach powinno sie izolowac, o tyle goscia z potrojnym wyrokiem dozywocia mozna wykorzystac do niewolniczej pracy i zawsze jakis zysk z tego bedzie.
Koszty utrzymania wieznia w granicach 2-3k zlotych to ponury zart, skoro student jest w stanie przezyc za 4-6 razy mniej. Wypada resocjalizowac poprzez prace tak aby zmniejszyc rzeczywisty koszt utrzymania, a jesli resocjalizacja jest niemozliwa - metoda sowiecka wykorzystac material az sie zuzyje.
![]() |
#29 |
Moderator
Data dołączenia: 23 11 2005
Świat: wszędzie
|
![]() ah Vil chciałam to samo napisać
![]() Więzień powinien "sam się utrzymać" poprzez różnego rodzaje prace społeczne. A nie z Naszych podatków. Kara śmierci? koleś który popełnił entą liczbę przestępstw i dostaje "pstryczek", to według mnie jak najlepsza kara dla niego. Nie meczy się z myślą, że resztę życia spędzi w więzieniu. Fakt faktem są wyjątki gdzie kara śmierci to jedyne wyjście. Jest to temat rzeka. Gdyż w zależności w którą stronę popatrzymy to widzimy.
![]() |
#30 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 08 2007
Lokacja: Lublin
Stan: Niegrający
|
![]() A ja jestem jak najbardziej za po co państwo ma utrzymywać jakiegos kutasa który kogoś zabił ? myślicie że po więzieniu mu minie ? będzie jeszcze gorszy -.-
![]() żółto-biało-niebiescy :> glory Motor Lublin To oni coś dla mnie znaczyli na Hibernie: Rothes, Haveders, Devilen, El Maverick, Cinek, Macieki i wielu innych, których już nie pamiętam... To oni sprawili, że wróciłem do gry tym razem na Harmonii: Sorceser of Darknes (dawniej Malakashi Knight), Thon Neen, Ashi Bubeika, Dadan the Knight, Chorazy Veston, Bufer, Thorow Varen i wielu wielu innych (oni wiedzą, że to ich też dotyczy) |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 08 2004
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Jestem przeciw, ponieważ śmierć jest końcem wszelakiego cierpienia, a nie to powinno spotykać zwyrodnialców. Za to jestem za definitywną reformą więziennictwa:
- ograniczenie WSZYSTKICH zbędnych rzeczy (tyle jedzenia, by przeżyć, tyle higieny, by nie poumierać, bez tv, bez radia, bez listów); - praca na rzecz społeczeństwa - kopanie rowów i tak dalej (chociaż to niekoniecznie dałoby się zrealizować ze względów ekonomicznych); - dożywocie BEZ możliwości zwolnienia przedterminowego (bez względu na wszystko); - bez odwiedzin znajomych; I można jeszcze kilka takich znaleźć. Więzienie ma być karą, nie wakacjami na koszt państwa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 02 2007
Lokacja: Toruń
![]() ![]() |
![]() Jestem za karą śmierci. Powód?
• Więzień kosztuje • Często mordercy wychodzą po 20 latach i co? robią to, co robili. • Więzienia są przepełnione (ostatnio mieli budować kilometr od osiedla więzienie, ale na szczęście rozmyślili się... bał bym się wyjść z domu) A jak są przepełnione, to trzeba budować nowe. Nowe więzienie - duże pieniądze z budżetu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Gdańsk
Stan: Na emeryturze
|
![]() @autor
Cieszę się, że wyuczyłeś się paru punktów prawa polskiego. Tyle, że zapominasz, że społeczeństwo (które jest reprezentowane przez sądy), w przypadku łamania prawa jakiegoś obywatela, może wymierzyć karę przestępcy i zawsze jest to pozbawienie/ograniczenie tych fundamentalnych praw człowieka. Tak więc jeśli seryjny morderca/gwałciciel/pedofil czy cokolwiek tam chcesz zdaniem społeczeństwa nie zasługuje na drugą szansę lub dożywotnie marnowanie cennego tlenu, to niech się przysmaży na krześle/dostanie zastrzyk. Gdzieś tam padały słowa, że osoba wykonująca wyrok kary śmierci staje się mordercą. To prawda. Tyle, że np. w USA wymyślono sposoby, aby kat nigdy się nie dowiedział, że to on zabił czy też załamał się psychicznie. Przykłady? Kilka przełączników, które włączają krzesło, kilka strzykawek z trucizną i tylko jedna zabija. Ale nikt z wyjątkiem osoby, która to ustaliła, się nie dowie na kim ciąży brzemię zabójcy. Zagłosowałem za. W wiezieniu, gdy nie ma nic do stracenia (dożywocie) powyżyna współwięźniów, marnuje podatki, czasem zmusza strażników do oddawania drogich strzałów w jego kierunku. A kierując się zdrowym rozsądkiem, to i tak wiemy, że w Polszy raczej do tego nie dojdzie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Moderator
|
![]() No wlasnie... ale w naszym kochanym panstwie o tym nie pomysleli...
![]() |
#35 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 05 2007
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 8
Imię: Elder Yakoob
Profesja: Elder Druid
Gildia: Quanto
Świat: Guardia
Poziom: 19x
Poziom mag.: 8x
|
![]() Temat wzbudzający wiele kontrowersji na forach internetowych, ale jak powiedział Ryba dosyć ciekawy.
Ja jestem za karą śmierci. Dlaczego? Przedstawię Wam to w kilku argumentach. Wielu z Was uważa, że osoby skazani na dożywocie powinni pójść pracować, ale pomyślcie jak odbiłoby się to na obywatelach? Zwiększyłoby się bezrobocie. Choć i tak to jest absurd, bo jednak sporo jest miejsc pracy, ale ludziom się nie chce i wolą siedzieć na utrzymaniu rodziców. Oczywiście gdyby weszło takie prawo z pracami więźniów to Ci obywatele byliby przeciwni i narzekaliby, że nie ma miejsc prac. Dlaczego my mamy takie osoby otrzymywać? Waszym kolejnym absurdalnym argumentem jest to, że może ktoś być niewinny i ma prawo do poprawy. Ale zauważyliście ile jest tych niewinnych? Bardzo mało. W dodatku czekanie na karę śmierci jest dosyć długie(nawet do kilku lat), a na to trzeba mieć silne dowody. Na dodatek jeżeli osoba, która otrzymała dożywocie jak ma się poprawić? Myślcie! Uważam, że wielu użytkowników tego forum uważa karę śmierci za dosłowną "karę". Dla mnie jest to pozbawienie się szkodnika ze środowiska(np. psa ze wścieklizną), bo jeżeli człowiek popełnia z premedytacją zabójstwo, gwałt, pedofilie to jest zwierzęciem. To tak, jakbyśmy usuwali ze stada wściekłego psa w trosce o dobro innych osób. Poza tym odizolowanie nie ma sensu, ponieważ i tak dana osoba nie ma już możliwości wyjść zza kratki. Na dodatek dana osoba skazana zagraża życiem i zdrowiem osobom pracującym w więzieniu i samych skazanych. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() jesli pies jest wsciekly mozna go zamknac w klatce, jesli jest nadpobudliwy mozna przykladowo wykorzystac w psim zaprzegu.
![]() |
#38 |
Ojciec Dyrektor
Data dołączenia: 18 03 2006
Lokacja: Nowy Sącz
Imię: interesująco
Profesja: Elite Knight
Gildia: Anima
|
![]() Jestem za.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 01 2006
Lokacja: South Park
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 70+
![]() |
![]() A kto kaze trzymac wiezni w wiezeniu w centrum miasta, "normalnych" celach i z normalnym jedzeniem
![]() Powinny byc specjalnie wiezenia... JAK W ROSJI ! w celu błoto na podłodze bo cela BEZ podłogi szczury latają w celi, jedzenie to woda i zwykly najtanszy ryz, kasza czy jakis tam chleb. Ogrodzone drutem pod napieciem i paru straznikow zeby obnizyc koszt tego wszystkiego ![]() Wtedy wiezenie byloby prawdziwym koszmarem a nie niektorzy wola isc do wiezenia niz mieszkac pod mostem lol
Dont call me fat ass, Im big bones ! Screw you guys, Im going home. Suck my balls Kyle. Jak tu nie lubic Cartmana :> http://www.youtube.com/watch?v=1uVA7iEtPss Cartman- Screw you guys, Im going home. Stan- But cartman we try.. Cartman-no, no, no Screw you guys > Home Byhahahahahhahaaha |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Jestem za;]. Znany argument: Dlaczego jak ktoś zabija innych ludzi, to dlaczego nie może poczuć śmierci?? Ostatnio edytowany przez Poprostu Pitbul - 17-10-2007 o 14:21. |
|
![]() |
![]() |