|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 06 2005
Lokacja: Ostrzeszów
Stan: Niegrający
Skille: 13/37
![]() |
![]() Ring ...
Taki normalny horror ![]()
|
![]() |
#23 |
Moderator
Data dołączenia: 10 09 2005
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Jeśli chodzi o najstraszniejszy, to polecam Egzorcyzmy Emily Rose, pierwszy Omen też jest niezły.
Ogólnie jednak najlepszy horror jaki oglądałem to Blair witch project (jedynka, naturalnie) - przede wszystkim ze względu na realizm (niektórzy ludzie nawet faktycznie wierzą, że to zdarzyło się naprawdę) i oryginalność - nie znajdziecie tam potworów, które ganiają po lesie wrzeszczące z przerażenia nastolatki-histeryczki ani hektolitrów krwi zalewających co chwilę ekran. Jest za to tajemnica przez duże "t" i klimat zagadkowości towarzyszący nam do samego końca - kolejny aspekt, który zdecydowanie pozytywnie wyróżnia ten film spośród innych tego gatunku. Zazwyczaj na końcu wszystko się wyjaśnia - zabójcą okazuje się lokaj, potwór z szafy zostaje pokonany, złe demony wypędzone z powrotem tam, skąd przybyły, i wszyscy żyją długo i szczęśliwie. W Blair witch... jednak widz jest skazany na niepewność i domysły, i to jest właśnie to, co według mnie wyróżnia dobry horror (i nie tylko horror) spośród masy przeciętniaków. Warty podkreślenia jest też brak happy endu, który w horrorach niemal zawsze psuje efekt nawet najbardziej klimatycznego filmu. Warto też wspomnieć Resident Evil (pierwsza część) - również świetny horror, ale nie chce mi się już o nim rozpisywać. Co do Wzgórza mają oczy - nic wartego uwagi, kolejny horror klasy C, jakich amerykańskie kino produkuje tysiące, w dodatku film jest bezczelną kopią Wrong turn (lub vice versa - nie wiem który był pierwszy). Skoro jednak już o tym mowa, to oglądałem kiedyś, w TVN7 bodajże, film bardzo podobny - rodzinka jedzie na wakacje, przypadkiem trafia jednak do jakiejś opustoszałej osady górniczej. Samochód im się psuje, znajdują kamerę wideo, na której nagrała się jakaś przerażona dziewczyna, zaczynają się dziać dziwne rzeczy - you get the picture. W przeciwieństwie jednak do Wzgórza..., w tym filmie nic nie jest tak proste jak się wydaje, a tajemnica podąża za nami aż do końca. A zakończenie jest na dodatek tak dziwne i niesamowite (nieco w stylu Davida Lyncha), że zamiast wyjaśniać cokolwiek rodzi tylko kolejne pytania. Tytułu niestety nie pamiętam, ale film uważam za jak najbardziej godny polecenia. Pamiętam też świetny horror pt. Odwieczny wróg... świetny przynajmniej do pewnego momentu. Film jest z tych, w których lepiej nie oglądać zakończenia (a w tym przypadku to raczej ostatniej 1/3 filmu), bo rozwiązanie wszystkich zagadek tylko rozczarowuje i psuje zabawę. Mimo wszystko początek jest znakomity. Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 09-11-2007 o 16:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() Taaa, szczególnie fragment o RE. Taki to 'świetny' 'horror', że do tej pory nie mogę się otrząsnąć.
![]() |
#26 |
Moderator
Data dołączenia: 10 09 2005
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zbanowany
Data dołączenia: 08 10 2007
|
![]() @Capality
Zabrzmiałeś jak prawdziwy wazeliniarz, pełen profesjonalizm. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2007
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Gildia: Zastrzeżone przez lidera - sorry
Świat: Nerana
Poziom: 44
Skille: co cie?
Poziom mag.: 38
|
![]() Cytuj:
Duch Niespokojny: RE nie był dobrym horrorem. Lepsza była gra. W RE zawsze ta Jill przeżywa spotkania z zombie. W kazdej czesci wiem ,ze ona przezyje ,a zombiaki wygladaja nierealistycznie. A RE 3 (gra) to dopiero była gra... Pograc o 12 w nocy przy zgaszonym swietle i czujesz sie tak jak bys to ty walczyl z zombiakami w realu ,a nie w horrorze. Mój ulubiony horror to ,,Omen" (jedynka oczywiście) na innych horrorach sie smieje ,bo zabawnie wyglada ta farba co ma krew przypominac albo te manekiny poćwiartowane. Ale sa też fajne jednak oszczedze sobie ich wymieniania...
Niestety muszę odejść.Na zawsze.Tibia mi się znudziła i jak widzę wasze wypowiedzi 1bp na 12h to mnie skręca. Jesteście tak samo zepsuci na umyśle jak Tibia. Ocknijcie się ! Ostatnio edytowany przez Rotherdamie - 10-11-2007 o 03:49. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() W sumie nie przypominam sobie teraz horroru, który wystraszyłby mnie naprawdę, a nie wyskakującą nagle mordą i głośnym krzykiem naraz po chwili ciszy. A to nie wystraszenie, jeno zaskoczenie...
![]() |
![]() |
#30 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Polecam "Return of the Living Dead: Necropolis", ten "horror" jest smieszniejszy niz niejedna przyzwoita komedia.
![]() |
#31 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 04 2006
|
![]() Cytuj:
#Topic: Piła wszystkie części. Dla mnie to nie tyle co horror, ale thriller trzymający mocno w napięciu.
9% ludzkości ma gen głupoty, dobrze, że należę do pozostałych 71%. Bądź uroczy dla swoich wrogów - nic ich bardziej nie złości. - Carl Orff Dzień, w którym się nie śmiałeś, jest dniem straconym. - Phil Bosmans |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() @up
Obejrzyj "Number 23" z... Jimem Carreyem. : ) IMO dobry thriller. |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 11 2007
Imię: Szalony Palladynek
Profesja: Paladin
Świat: Menera
Poziom: 20
Skille: slabe
Poziom mag.: 6
|
![]() najstraszniejszy film jaki ogladalem to byly Teletubisie !!!
Mowie mam do dzisiaj mam koszmary! |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 01 2006
Lokacja: Szamotuły
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 07 2004
Lokacja: Chlewice wielkopolskie
|
![]() The Thing Carpentera. Te niskobudzetowe efekty niezle straszyly gdy mialo sie 10 lat.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 11 2007
Imię: Szalony Palladynek
Profesja: Paladin
Świat: Menera
Poziom: 20
Skille: slabe
Poziom mag.: 6
|
![]() tak dla scislosci nie chcac sobie wyrobic opini trolla czy jakiegos tam blazna jak to okreslil Rekin Master
nie za bardzo lubie horrory ale w mojej klasie jest jedna osoba ktora nie moze bez nich zyc (specjalnie pojechala do Londynu na ulice wiazow czy jest identyczna jak w filmie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Użytkownik Forum
|
![]() Najśmieszniejszy - Straszny Film(wszystkie części)
Najlepszy - Teksańska masakra...hrhr. W ogóle to mało horrorów widziałem, bo mam dużo pracy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
Satyryk
Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2
|
![]() Jeżeli nazywać horrorem każdy film, w którym leje się krew, to byłoby ich sporo. Powiedzmy o tych bardziej znanych.
Horrory straszące (przerost napięcia nad akcją) The Ring - IMO bardzo dobry, trzyma w napięciu. Jedyny mankament to brak 'zaskoczenia'. Zwykle można się domyśleć co się z danym człowiekiem stanie gdy zaczyna się akcja. Jedynka i dwójka nie różnią się tak znacznie pod względem jakości. The Grudge - IMO też dobry horror. Trzyma w napięciu prawie cały czas. Trochę gorzej z częścią drugą, gdzie można doświadczyć znacznych spowolnień w akcji. Tutaj znacznie trudniej zgadnąć jak ktoś zginie/zniknie. Lśnienie - Pomimo miejscowego nadmiaru krwi, film dobry. Nadal bardziej straszy niż pokazujący masakrowanie kogoś przez upiory, co jest plusem. Jedyną wadą, mogą być dla niektórych efekty specjalne, a raczej ich brak. Z drugiej strony taki klasyk będzie podobał się większości 'smakoszy'. "Blair With Project" - Całkiem dobry, wprawdzie jego parodie nieźle pokazują jego liczne wady, mimo to IMO godny uwagi za pomysł. Znowu mamy do czynienia ze straszakiem a nie masakrą, za to już ma plus. "13 Ghosts" - IMO znakomity pomysł, wykonanie świetne. Akcja i napięcie, ciekawy sposób kreacji nastroju. Niestety film raczej z morałem, nie taki straszny jak można by się spodziewać. Na dodatek happy end, co mogłoby być zakończone zupełnie inaczej. Ogólnie jednak dobry film. "Seven" - Niby thriller, ale można go podciągnąć i pod horror. Sporo akcji, nie ma nadmiaru krwi, ciekawe zagadki, itp. Jedyna różnica, to fakt, że jest to fikcja, a nie fantastyka. (Dla nieuków: Fikcja - coś co mogłoby się zdarzyć. Fantastyka - coś nieprawdopodobnego (np. duchy, zombie i inne takie.) Horrory krwawe (przerost akcji nad napięciem) Smakosz - Ktoś tam mi o tym filmie przypomniał. Nie jest zły, ale jest w nim więcej akcji i masakry, niż właściwego straszenia. IMO byłby świetnie wyważony gdyby zmieszać jego akcję z czymś ala "The children of the corn". Jason (I,II... X) - Co jest w tym dobrego? Z pewnością akcja, dużo krwi, jest to inny styl niż straszaki, mimo to filmy zrealizowane nieźle. Wersja X przenosi nas na dodatek w styl sf. Wady, za dużo masakry za mało straszenia, za to sporo uciekania. Co ciekawe, film kończy się happy endem, co nie przeszkadza w tworzeniu dalszych części... Coś jak "Alien" czy "Predator". ![]() Resident Evil - Co można powiedzieć, film ten nigdy nie miał potencjału jako horror. Jest to prędzej thriller ze sporą dozą akcji. Mimo to nadal warty obejrzenia. Główne wady to brak straszenia, jedynie uciekanie i strzelanie do zombi, sceny trzymają w napięciu, ale innym niż na horror przystało. Chodzi głownie o to, że w dobrym horrorze napięcie polega na tym, że widz zastanawia się "co się teraz stanie?", a nie jak w przypadku RE "kto teraz zginie?". "Laleczka Chucky" - Sama masakra. Mało straszenia, widz pyta się jedynie "kto i jak teraz zginie", co po dodaniu happy endu traci spójność. IMO kiepski. Był jeszcze jeden niezły film, którego nazwy nie mogę sobie przypomnieć. Coś o pradawnej istocie zmieniającej kształty, która zjadła całe miasteczko przejmując wiedzę i wspomnienia mieszkańców, i potem zaczęła uważać się za szatana. Na koniec została zniszczona przez bohaterów (naukowców) za pomocą bakterii żerującej na pochodnych ropy naftowej, bo z tego istota okazała się być zbudowana. Cytuj:
![]() Cytuj:
Modzie! Wpisz się do księgi! Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 11-11-2007 o 14:34. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() Cytuj:
![]() |