Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Pokaż wyniki sondy: Crucified Skinhead - profanacja czy alegoria?
Profanacja. 7 9.72%
Alegoria. 30 41.67%
Nie mam zdania. 35 48.61%
Głosujących: 72. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 20-06-2008, 20:08   #21
Tom The Tanner
Użytkownik Forum

Tom The Tanner's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2006
Lokacja: Karton se zrobiłem IQ: 4

Tom The Tanner ma numer GG 5904267
Domyślny

A co kościołowi do krzyża? Opatentowali dwie przecinające się, prostopadłe do siebie kreski?

Wjal
macha swoim fiutem do taktów partytury

Ostatnio edytowany przez Tom The Tanner - 20-06-2008 o 20:09.
Tom The Tanner jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 20-06-2008, 21:03   #22
Milan ognia
Użytkownik Forum

Milan ognia's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2005
Lokacja: Rookgaard / Gorzów Wlkp.

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Świat: Antica
Poziom: 43
Milan ognia ma numer GG Dam na Pw... może.
Domyślny

@up:
Chodzi o samo ukrzyżowanie, nie o użycie krzyża. Według niektórych to naśmiewanie się/obrażanie religii. Porównywanie Jezusa i skinheadów. Że i On, i my jesteśmy potępieni przez społeczeństwo. Za własne poglądy.
ROTFL, Twoje posty są głupsze niż ustawa przewiduje, gratulacje.
Ogólnie to spadaj, nikt nie wierzy w te spedalone bajki, poza tym, jak takiś eko, to wyłącz komputer, bo energia elektryczna u nas pochodzi w większości z węgla .
Milan ognia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-06-2008, 21:42   #23
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Voon: tu masz rację, "grzeszny" ksiądz w kościele profanuje świętość miejsca, ale "grzeszny" ksiądz z pierwszego twojego postu jadący pół-limuzyną nie profanuje kościoła ale jest hipokrytą, tym bardziej gdy mamy do czynienia z zakonnikiem składającym śluby...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-06-2008, 21:44   #24
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2006
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 145

Michoss ma numer GG 5483916
Domyślny

Zagłosowałem na profanacja, tylko dla tego, że nie lubię skinów xd.

@edit
Wspomniał już ktoś, że wielu "Wielkich skazanych" było wieszanych na krzyżu? Ci mniejsi byli na palach, ważniejsi-na krzyżach. Może skiny po prostu uważają że są przestępcami i trzeba ich wieszać?

Ostatnio edytowany przez Michoss - 20-06-2008 o 21:47.
Michoss jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-06-2008, 21:48   #25
Milan ognia
Użytkownik Forum

Milan ognia's Avatar

Domyślny

Michoss, nie lubisz mnie? =<
Tylko nie mów mi, że dla Ciebie skin to łysa, bezrobotna pała krzycząca Sieg Heil i nawalająca wszystko co się rusza. Mająca wytatułowane 14/88 albo 44x2 na czole i mającego w chacie wielką czarną swastykę w białym kółku na czerwonym tle jako zasłony.
Ogólnie to spadaj, nikt nie wierzy w te spedalone bajki, poza tym, jak takiś eko, to wyłącz komputer, bo energia elektryczna u nas pochodzi w większości z węgla .
stary 20-06-2008, 22:42   #26
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Domyślny

Nie, skin to dla mnie łysa, bezrobotna pała, "Jebiąca wszysko" "Pierdolonca suczki" i "Srajonca na policje".
Wybacz katalogowanie ludzi, ale taka jest zdecydowana większość skinów jakich znam (Rozróżniając "skinów" od ludzi łysych lub krótko ostrzyżonych).
stary 20-06-2008, 22:48   #27
Zamor1
Użytkownik Forum

Zamor1's Avatar

Data dołączenia: 12 03 2004
Lokacja: Sanok

Zamor1 ma numer GG 6632523
Domyślny

Sam sie strzyge na lyso, ale skinow nie lubie. Nienawidze rasizmu i dyskryminacji innych ludzi i tych, ktorzy co chwile, kiedy radiowoz przejedzie krzycza "chwdp jebac policje elo ! chuj z psami''. Nawet mi tych ludzi nie szkoda. Nie rozumiem tych pierdolnietych ludzi. Zero szacunku
Zamor1 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-06-2008, 23:14   #28
Milan ognia
Użytkownik Forum

Milan ognia's Avatar

Domyślny @up:

Od kiedy skini krzyczą "elo"? A że ACAB, to każdy skin wie. Co do rasizmu - to, że część skinów nie wie jakie były ich początki, to ich sprawa. Btw, oni są tak naprawdę bonehead, nie skinhead. Taka subtelna różnica.
stary 20-06-2008, 23:26   #29
Darkk'Horsemanzz
Zbanowany

Data dołączenia: 17 06 2008

Stan: Aktywny Gracz
Świat: Fortera/Honera
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Milan ognia Pokaż post
Od kiedy skini krzyczą "elo"? A że ACAB, to każdy skin wie. Co do rasizmu - to, że część skinów nie wie jakie były ich początki, to ich sprawa. Btw, oni są tak naprawdę bonehead, nie skinhead. Taka subtelna różnica.
To wytlumacz, kim sa prawdziwi skinheadzi?
Darkk'Horsemanzz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-06-2008, 23:42   #30
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Domyślny

Cytuj:
A że ACAB, to każdy skin wie.
AS(Skinheads)AB, tak odpowiem.
stary 21-06-2008, 10:28   #31
Zamor1
Użytkownik Forum

Zamor1's Avatar

Data dołączenia: 12 03 2004
Lokacja: Sanok

Zamor1 ma numer GG 6632523
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Milan ognia Pokaż post

Aha, elo mowia tylko hip-hopowcy :<
I chyba nie czesc skinow tylko wiekszosc nie wie jakie byly poczatki, patrzac na to co robia. Jestem ciekaw, czy wiedza chociaz jaka jest ich ideologia.
Zamor1 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2008, 10:38   #32
Juzefek
Użytkownik Forum

Juzefek's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2006
Lokacja: Stg

Imię: Po co
Gildia: to
Świat: czytasz?
Juzefek ma numer GG 6720333
Domyślny

Krzyż był pierwotnie narzędziem kaźni używany 2000 lat temu przez Rzymian. Stał się on później znakiem wiary Chrześcijan, ponieważ umarł na nim Jezus Chrystus. Ja oddałem głos na nie mam zdania.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tom The Tanner Pokaż post
A co kościołowi do krzyża? Opatentowali dwie przecinające się, prostopadłe do siebie kreski?

Wjal
Kiedyś krzyż wyglądał inaczej. A gdyby go "opatentowali" to prawdopodobnie już patent byłby nieważny, bo można coś opatentować na 100 lat ^.^.

@edit
Należy też się zastanowić nad znaczeniem słowa "profanacja". Ktoś napisał, że profanacją jest molestowanie dzieci przez księży. To nie jest prawdą ponieważ słowo profanacja znaczy tyle co "znieważenie, zbezczeszczenie"

Ostatnio edytowany przez Juzefek - 21-06-2008 o 10:41.
Juzefek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2008, 11:22   #33
Rethfing on Aldora
Użytkownik Forum

Rethfing on Aldora's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Knurów

Rethfing on Aldora ma numer GG 2007389 Send a message via Skype™ to Rethfing on Aldora
Domyślny

Jeśli skinem zostaje osoba przez wpływ środowiska (czyt. innych skinów) to prawdopodobnie wie tyle co ja o kulturze Zimbabwe. Natomiast, jeśli taki skin powstaje przez zainteresowanie subkulturą i jest jedynym (albo jednym z niewielu) skinów w okolicy to prawdopodobnie dużo wie, bo żeby się zainteresować trzeba troche poczytać jednak.

Z tego co widzę w szkole, na ulicy, to przedstawicielami różnych subkultur (głównie metale albo hip-hopowcy) zostają ludzie którzy nic nie potrafią, nic nie mają. Bardziej jednak chodzi mi o tą drugą w/w subkulturę, gdyż znam paru fajnych metali, a wszyscy hh ktorych w życiu spotkałem to debile. A i tak najnormalniejsi są ludzie, którzy są sobą. Nie mają mózgu przeżartego jakimiś wartościami, głupimi odzywkami czy poglądami.
Rethfing on Aldora jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2008, 13:53   #34
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
Voon: tu masz rację, "grzeszny" ksiądz w kościele profanuje świętość miejsca, ale "grzeszny" ksiądz z pierwszego twojego postu jadący pół-limuzyną nie profanuje kościoła ale jest hipokrytą, tym bardziej gdy mamy do czynienia z zakonnikiem składającym śluby...
Hipokryta to mocne słowo o wielu 'kontekstach'. Kłamca zdecydowanie wystarczy.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Michoss Pokaż post
Zagłosowałem na profanacja, tylko dla tego, że nie lubię skinów xd.
Ktoś tu dostał w ryja, haha.

@Skinhedzi to po prostu grupa społeczna, subkultura. Nie każdy skin jest zły. Dla chętnych polecam ''Strażników Apokalipsy'' Ludluma.

@Aff, przypomniało mi się. Odnośnie krzyża: Nawet kościół katolicki potwierdził że krzyż prawosławny jest bardziej prawdopodobną formą krzyża na którym umarł jezus. Chyba nawet na wikipedii jest o tym wzmianka. Więc nie ma się co sprzeczać jak Vialix że to tylko 2 skrzyżowane linie.

@down:
I ty się dziwisz że tyle ludzi ucieka od kościoła?

Ostatnio edytowany przez Voon - 21-06-2008 o 14:14.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2008, 14:10   #35
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

Prosiłbym o nie wypowiadanie się na temat, którego się nie zna. I proszę o nie tworzenie neologizmów, oraz o nie przekręcanie znaczeń słów.
To Kościół, jako grupa ludzi, ustala despotycznie co jest profanacją, a co nie. Zwykły plebs taki jak my ma to po prostu akceptować. Pomieszały Wam się bieguny. Choć ja nazywam to egoizmem i ignorancją, jeśli ktoś próbuje dostosować do siebie nauki Kościoła. Lub jego wymagania. Albo w ogóle jakąś publiczną grupę. Nie jest się chrześcijaninem jeśli nie akceptuje się WSZYSTKICH nauk Kościoła (obojętnie jakiego- katolickiego, prawosławnego czy jakiego tam chcecie). Nie jest się ateistą jeśli się mówi, że "może" Bóg gdzieś istnieje. Niezdecydowanie prowadzi do błędnych wyborów. A po błędnych wyborach uznaje się, czy osoba jest głupia czy nie.
Podsumowując jeśli chodzi o profanację to bez logicznych, oraz uzasadnionych argumentów nikt, jako katolik nie ma prawa podważać tego co mówią nauki Kościoła. A jeśli ktoś nie wierzy, a podważa bez logicznych, oraz uzasadnionych argumentów jest wg. mnie idiotą.
Wracając do tematu. Profanacja nie określa wykorzystania samego krzyża jako czyiś znak. Ale określa się nią jeśli ktoś próbuje zmienić wizerunek krzyża chrześcijańskiego. Albo jeśli w swojej głupocie próbuje go użyć jako znak reklamowy dla innych idiotów, którzy się do nich dołączą w przyszłości. Powtarzam- chodzi tu o wizerunek, nauki, styl krzyża chrześcijańskiego. I jeśli ktoś to naruszy to Kościół nazywa to profanacją krzyża (katolickiego) a plebs nie ma nic do gadania. Ponieważ profanacja to jest określenie, które może dać w prezencie Kościół. Mądrzejsi mogą tylko sugerować.

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2008, 14:16   #36
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Domyślny

@Voon
Nie, nie dostałem w ryja xd.
stary 21-06-2008, 15:43   #37
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
Nie jest się chrześcijaninem jeśli nie akceptuje się WSZYSTKICH nauk Kościoła (obojętnie jakiego- katolickiego, prawosławnego czy jakiego tam chcecie).
Zdajesz sobie sprawe z tego, ze wlasnie przetrzebiles szeregi tzw polskich katolikow ?

Poza tym warto zastanowic sie, czy dzialajacy w taki despotyczny, autorytarny, i niejednokrotnie absurdalny sposob Kosciol jest faktycznie TĄ droga do Boga.
stary 21-06-2008, 16:55   #38
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
Zdajesz sobie sprawe z tego, ze wlasnie przetrzebiles szeregi tzw polskich katolikow ?

Poza tym warto zastanowic sie, czy dzialajacy w taki despotyczny, autorytarny, i niejednokrotnie absurdalny sposob Kosciol jest faktycznie TĄ droga do Boga.
1. Hai
2. Kościół to ludzie, a w ludziach jest Chrystus, który jest Drogą. Do Boga. Bo Oblubienicą Chrystusa jest Kościół (niech będzie- świątynia . W większości krajów jest r. żeński). Tak więc Kościół=Chrystus= Bóg.
Wystarczy połączyć parę rzeczy, aby otrzymać pierwsze zdanie 2 pkt.
Mi się nie nasuwa pytanie co jest drogą do Boga, tylko w czym, a raczej w kim ona jest. Tak więc zadałbym takie pytanie:
Czy w nas (tzn. ludziach wierzących- obojętnie czy Allacha, Jahwe, Jehove, czy Chrystusa- to jest to samo) jest Chrystus? Bo skoro my jesteśmy Kościołem to czy w nas jest ta droga?

Troche niezrozumiałe ale da się zjeść .

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2008, 17:16   #39
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
2. Kościół to ludzie
Owned. Vil wysunął zapytanie czemu kościół jest tak mało ustępliwa drogą do boga a ty odpowiedziałeś że kościół to my wszyscy. Dobre i to. Ale skoro i ja jestem kościołem to czemu nie moge decydować o miłości do innych religii? Lepsi i lepsiejsi? I dlatego uważam że religia, w tym wypadku chrześcijaństwo to świetny sposób na pieniądze, co doskolane widać.

Ostatnio edytowany przez Voon - 21-06-2008 o 17:16. Powód: literówka
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2008, 18:00   #40
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

mowimy o dwoch zupelnie roznych rzeczach - Ty o spolecznosci Kosciola, ja o Kosciele instytucjonalnym, co do ktorego mam uzasadnione watpliwosci i ktorego wykladni Biblii nie lykam.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania