Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 14-03-2009, 18:22   #21
AzuranskiRookstayerXL
Użytkownik Forum

AzuranskiRookstayerXL's Avatar

Data dołączenia: 22 01 2007

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Świat: Azura
AzuranskiRookstayerXL ma numer GG 10162346
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thero Pokaż post
Różni się, Smuggler raczej by czegoś takiego nie powiedział. Oczywiście, że i to i to jest kradzieżą, ale znacznie się różnią. Proszę o argumenty (najlepiej nr CD-Action).
On ZAWSZE powołuje się na przykład złodzieja i samochodu... Weź otwórz jakikolwiek numer, na AR, to zobaczysz.

@up
A oddajesz grę właścicielowi, ha?

Notatka - [email protected]

Ostatnio edytowany przez AzuranskiRookstayerXL - 14-03-2009 o 18:24.
AzuranskiRookstayerXL jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 14-03-2009, 18:24   #22
Serious Sam
Użytkownik Forum

Serious Sam's Avatar

Data dołączenia: 27 04 2006
Wpisy bloga: 16

Serious Sam ma numer GG 1542247
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu Pokaż post
Piractwo to kopiowanie. Jeśli już porównujecie gierkę za 20 zł z samochodem, to ja powiem tak: biorę sobie samochód Arashela z parkingu, w magiczny sposób w pięć minut "kopiuję" go, a oryginał oddaję właścicielowi. Tym sposobem samochód mam i ja, i Arashel. Czy tu zaszło zjawisko kradzieży?
Zamiast dać autorowi kasę za jego produkt, to Ty sobie go bierzesz i kopiujesz za darmo, a autor nie ma z tego żadnego pożytku. Tak, można to porównać do kradzieży, Smugg dobrze mówi.

Amor patriae nostra lex!

Miłość ojczyzny naszym prawem!
Serious Sam jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 18:28   #23
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez AzuranskiRookstayerXL Pokaż post
On ZAWSZE powołuje się na przykład złodzieja i samochodu... Weź otwórz jakikolwiek numer, na AR, to zobaczysz.
Czy to jakikolwiek argument potwierdzający, że Smuggler napisał, że kradzież samochodu nie różni się od ściągnięcia gry? Nie masz pomysłu co napisać - nie ubieraj tego w słowa. Proste.

@Topic
Z tego, co się orientuję, ściągając z zamkniętej sieci (gdzie dostęp mają tylko określeni użytkownicy, nie każdy, kto zachce), nie udostępniając przy okazji tego innym (vide torrent) nie łamiesz prawa. Powinno to być raczej potraktowane, jak pożyczanie gry koledze z klatki obok.

@Wielkimanitu
Oczywiście, że kradniesz. Zabierasz ewentualne zyski producentowi.
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 18:32   #24
AzuranskiRookstayerXL
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Czy to jakikolwiek argument potwierdzający, że Smuggler napisał, że kradzież samochodu nie różni się od ściągnięcia gry? Nie masz pomysłu co napisać - nie ubieraj tego w słowa. Proste.
No dobra. Pierwsze z brzegu AR - 07/2008, list "Panopticum "
Może być? Czy jeszcze zacytować?

stary 14-03-2009, 18:34   #25
Wielkimanitu
Zbanowany

Data dołączenia: 13 01 2009
Lokacja: Kraina zamków i jednego klucza...
Wpisy bloga: 25

Domyślny

Cytuj:
A oddajesz grę właścicielowi, ha?
Przecież "gra" to produkt niematerialny. No chyba, że chodzi Ci o płytkę z grą, którą gwizdnę sprzed nosa programistom

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Serious Sam Pokaż post
Ty sobie go bierzesz i kopiujesz za darmo, a autor nie ma z tego żadnego pożytku.
No nie ma. Tak jak nie ma żadnego pożytku z człowieka, który po przeczytaniu recenzji, zdecydował się na niezakupienie gry.

Cytuj:
@Wielkimanitu
Oczywiście, że kradniesz. Zabierasz ewentualne zyski producentowi.
Tak jest towarzysze. Producenci powinni ścigać wrednych recenzentów, którzy na łamach wielonakładowej prasy oceniają ich produkt na 1 (względnie na 1+), a tym samym zabierają ewentualne zyski producentom.

Naprawdę nie widzicie bezsensu w tym rozumowaniu?
Wielkimanitu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 18:38   #26
AzuranskiRookstayerXL
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Przecież "gra" to produkt niematerialny. No chyba, że chodzi Ci o płytkę z grą, którą gwizdnę sprzed nosa programistom
Życie też jest niematerialne, ale da się je zabrać. Co prawda potem jest problem z oddaniem, ale...

stary 14-03-2009, 18:45   #27
Erhion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 03 2006

Domyślny

Cytuj:

Naprawdę nie widzicie bezsensu w tym rozumowaniu?
Ja nie widzę sensu w twoim rozumowaniu. Zdobyłeś coś za co się płaci "kopiując to" wiec jest to kradzież.
Erhion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 18:47   #28
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Tak jest towarzysze. Producenci powinni ścigać wrednych recenzentów, którzy na łamach wielonakładowej prasy oceniają ich produkt na 1 (względnie na 1+), a tym samym zabierają ewentualne zyski producentom.
Jakoś nie widzę powodu, żeby tworzyć takie prawo i żaden normalny człowiek (w tym pewnie i ty) go nie widzi. To, że ściagając grę z Internetu pozbawiasz producenta ewentualnych zysków nie znaczy, że wszystko co może do tego doprowadzić powinno być zakazane. Odwołuję się do definicji Yoha.

Cytuj:
No dobra. Pierwsze z brzegu AR - 07/2008, list "Panopticum "
Może być? Czy jeszcze zacytować?
Cytuj. Pośmiejemy się.

Ostatnio edytowany przez Thero - 14-03-2009 o 18:53.
stary 14-03-2009, 18:58   #29
AzuranskiRookstayerXL
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Cytuj. Pośmiejemy się.

"Ja ich (piratów) nie obrażam. ja im tylko mówię, kim są. Czy np. kierowca obrazi się, jak mu mówię, że jest kierowcą? Dlaczego, jeśli nazywam kogoś, kto coś kradnie - złodziejem, to jest to zaraz obraza? A może po prostu nieprzyjemna, ale prawda?"

stary 14-03-2009, 19:00   #30
Erhion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 03 2006

Domyślny

Cytuj:
Pośmiejemy się.
Ohho widzę Antyfana.
Erhion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 19:01   #31
Rocket Slayer
Użytkownik Forum

Rocket Slayer's Avatar

Data dołączenia: 01 07 2006
Lokacja: Mikołów, niedaleko zamtuzu :)

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Majk
Profesja: Elite Knight
Świat: Secura
Poziom: 146
Rocket Slayer ma numer GG 9457986 Send a message via Skype™ to Rocket Slayer
Domyślny

Cytuj:
Cytuj. Pośmiejemy się.
To ja zapromuję nowy numer CDA, który będzie zawierał wszystkie teksty z AR od 1996-2008 z przeróżnymi dyskusjami

Kiedy kumpele z klasy dowiedziały się, że nie ściągam z neta, a kupuję oryginały (nie tylko gry) to mnie wyśmiały... Aż się chce takich ludzi za jajca wieszać :S
"Po co kupować, skoro to można zajebać?"

Podoba Ci się ta pszczyla? Może chcesz jej wystawić 10 na fotce.pl?

Ostatnio edytowany przez Rocket Slayer - 14-03-2009 o 19:04.
Rocket Slayer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 19:08   #32
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Domyślny

Po pierwsze: podałeś zły nr*. Jednak skoro już przeczytałem jeden list, to pocytujmy.

I nie mów już o kradzierzach samochodów (...) BO to nie to samO!

OOt, odkrywca...

^
Chyba nie będzie ciężko ze zrozumieniem?

Dalej Smuggler porównuje kradzież gry ze zdetonowaniem bomby w autobusie (hyhy...). Wg toku rozumowania, który tutaj prezentujesz - nie ma różnicy w kradzieży gry przez Internet, a zdetonowaniem bomby.
Zaznaczam, że ja nie sądzę, że Smuggler tak nie napisał, nie jest dla mnie żadną wyrocznią. Po prostu myślę, że tak by nie napisał (przecież nie będę wyjmować CDA z okresu 5 lat i szukał, że tak nie napisał? ;')).

Cytuj:
"Ja ich (piratów) nie obrażam. ja im tylko mówię, kim są. Czy np. kierowca obrazi się, jak mu mówię, że jest kierowcą? Dlaczego, jeśli nazywam kogoś, kto coś kradnie - złodziejem, to jest to zaraz obraza? A może po prostu nieprzyjemna, ale prawda?"
Ja:
Cytuj:
Różni się, Smuggler raczej by czegoś takiego nie powiedział. Oczywiście, że i to i to jest kradzieżą, ale znacznie się różnią.
To co zacytowałeś potwierdza moją tezę, nie twoją...

* - czytam już trzeci raz ten list i nie mogę znaleźć zacytowanego fragmentu, więc tak przyjmuję :'P.
stary 14-03-2009, 19:08   #33
Wielkimanitu
Zbanowany

Data dołączenia: 13 01 2009
Lokacja: Kraina zamków i jednego klucza...
Wpisy bloga: 25

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bloodwin Pokaż post
Zdobyłeś coś za co się płaci "kopiując to" wiec jest to kradzież.
Czy jak wypożyczę książkę z biblioteki to też ją "ukradnę"? No bo przecież przeczytałem, a nie zapłaciłem za nią. Więc o co chodzi?

Cytuj:
Jakoś nie widzę powodu, żeby tworzyć takie prawo i żaden normalny człowiek (w tym pewnie i ty) go nie widzi. To, że ściagając grę z Internetu pozbawiasz producenta ewentualnych zysków nie znaczy, że wszystko co może do tego doprowadzić powinno być zakazane.
To dlaczego ściga się ludzi, którzy kopiuję grę? Jak by nie skopiowali, to by i tak normalnie jej nie kupili, a i skopiowanie tytułu nie powoduje strat u producenta (co najwyżej zmniejszenie zysków) - on i tak swój egzemplarz ma (wracam do przykładu ze skopiowanym samochodem).
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że przez piractwo na rynku pojawia się większa ilość gier (tych skopiowanych). Czyli jest to zwyczajna inflacja. Ale jakoś nie uświadcza się spadku cen Ciekawe dlaczego?
Walka z piractwem to jak walka z globalnym ociepleniem - idą na to ogromne pieniądze, a zadowalających efektów jak nie było, tak nie będzie.
Wielkimanitu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 19:14   #34
AzuranskiRookstayerXL
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Po pierwsze: podałeś zły nr*.
Eee, tak. Powiedzmy, że kilka numerów CDA jest dosłownie w rozsypce. Z tego powodu jakoś się tak pomieszało... Nvm.
Cytuj:
Po prostu myślę, że tak by nie napisał (przecież nie będę wyjmować CDA z okresu 5 lat i szukał, że tak nie napisał? ;')).
Jak znajde tipsomaniaka z AR to ci podam

stary 14-03-2009, 19:16   #35
Ulrikk
Guest

Domyślny

Cytuj:
To dlaczego ściga się ludzi, którzy kopiuję grę?
Może dlatego, że mają ją chociaż za nią nie zapłacili? Używają jej za darmo, a za jej używanie się płaci. Więc wtedy producent traci. Jeżeli tego nie ogarniasz to jesteś głupi.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 19:18   #36
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Domyślny

Cytuj:
To dlaczego ściga się ludzi, którzy kopiuję grę? Jak by nie skopiowali, to by i tak normalnie jej nie kupili, a i skopiowanie tytułu nie powoduje strat u producenta (co najwyżej zmniejszenie zysków)
Cóż, zmniejszenie zysków w wyniku nabycia gry przez ludzi, którzy za nią nie zapłacili -> nieuczciwie. Tu pisząc prawo należałoby się powołać na zdrowy rozsądek. Jak sobie wyobrażasz ochronę danych intelektualnych bez zastrzeżenia praw?

Cytuj:
on i tak swój egzemplarz ma (wracam do przykładu ze skopiowanym samochodem).
Tu nie chodzi o to, że coś fizycznego zabrałeś. Dlatego porównywanie tego z samochodem ma mały sens IMO. Nie piję do tego konkretnego cytatu, tylko ogólnie stwierdzam.

Cytuj:
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że przez piractwo na rynku pojawia się większa ilość gier (tych skopiowanych). Czyli jest to zwyczajna inflacja. Ale jakoś nie uświadcza się spadku cen Ciekawe dlaczego?
Spadek cen na przestrzeni kilku ostatnich lat jest przecież bardzo duży. Oczywiście nie określę, czym to jest spowodowane, stwierdzam tylko uwagę na fakt.

Cytuj:
Walka z piractwem to jak walka z globalnym ociepleniem - idą na to ogromne pieniądze, a zadowalających efektów jak nie było, tak nie będzie.
No to zależy, jaka to będzie "walka", sposób.

Cytuj:
Eee, tak. Powiedzmy, że kilka numerów CDA jest dosłownie w rozsypce. Z tego powodu jakoś się tak pomieszało... Nvm.
Nie szkodzi. Ja mam nry w doskonałym stanie. Jak chcesz to ci potem coś znajdę, żebyś mógł się trzymać swojego zdania.

Cytuj:
Jak znajde tipsomaniaka z AR to ci podam
Ale póki co, nie powinineś być taki pewny swojej racji.
stary 14-03-2009, 19:21   #37
Rocket Slayer
Użytkownik Forum

Rocket Slayer's Avatar

Domyślny

Tu mały wycinek, zaraz dodam więcej
(kliknij by powiększyć)

stary 14-03-2009, 19:23   #38
Arashel
Użytkownik Forum

Arashel's Avatar

Data dołączenia: 28 11 2007
Lokacja: Marienburg
Wpisy bloga: 38

Świat: Deutschordensst
Poziom: Gut
Skille: SehrGut
Arashel ma numer GG 2865512 Send a message via Skype™ to Arashel
Domyślny

@Thero
Thero specjalnie dla ciebie 07/2008 część o piractwie, nie mam co robić to ci zacytuje ten list...

Pirat pogrubiony.
Smug normalny.

Słuchaj Smuggler wkurzasz już mnie z tym piractwem, co miesiąc muszę
czytać jacy to ci dystrybutorzy, producentci, czy inni twórcy nie sa biedni bo
my piracimy! Mam tego dosyć i wszyscy mają!

6 miliardów ludzi teraz pokiwało głowami. Jak wszyscy, to wszyscy!
Ale nie pirać, to problem zniknie i nie będzie o czym pisać.

Jak leci mecz w TV i ja sobie go nagram na VHS to to jest piractwo?

Nie. I jak się po tyłku podrapiesz przy wymyślaniu takowych pytań, to też nie jest piractwo.
Może zanim zabierzesz głos w dyskusji, to się do niej jako tako przygotujesz...?

I nie mów mi już o kradzierzach samochodów!

Dobra. Od dziś porównuję do kraździerzy(*) motocykli.
(*) Endemiczna odmiana kradzierzy, czyli makaka wąskodupego.

BO to nie to samO!

OOt, Odkrywca...

Przecież ja nie idę do slkepu i nie biorę z polki i nie kradnę! Tylko sobie spokojnie kopiuje nikogo nie krzywdząc!

A ja nikogo nie zabijam własnoręcznie. Po prostu wciskam guzik i zdalnie detonuje bombę w zatłoczonym autobusie.
Albo podpisuje czyjś wyrok śmierci. To nie to samo!

I jeszcze jedna sprawa!(...)
(Tutaj dalej to tylko wojna o to że biorą łapówki , dlaczego lubią FIFę i jadą po PES'ie, co robi recenzja GTA IV na konsole w CD-A skoro CD-A to wróg konsol
i dla czego ta brutalna gra dla ateistów i niewyżytych nastolatków dostała 10/10...)

Blendy ortograficzne i stylistyczne bez ingerencji redakcji CD-A i mojej...
Arashel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2009, 19:31   #39
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arashel Pokaż post
Blendy ortograficzne i stylistyczne bez ingerencji redakcji CD-A i mojej...
'Blendy' powiadasz...

Przypomnę: Smuggler NIE napisał, że nie ma różnicy między piraceniem gry, a kradzieżą auta.

Mniej to przebojowe od "Piracenie jest dobrem!", ale i tak widzę tu same cytaty, które odwołujące się do tej właśnie tezy. Nie wiem dlaczego. :/

Re.Down
Ja tam widzę tylko porównanie kradzieży gry do kradzieży komórki. Fajne porównanie, działa na wyobraźnię. Ale jak to się ma do naszej dyskusji?

Ostatnio edytowany przez Thero - 14-03-2009 o 19:40.
stary 14-03-2009, 19:32   #40
Rocket Slayer
Użytkownik Forum

Rocket Slayer's Avatar

Domyślny

Ar 10/2008

Panopticum

Pirat pogrubiony.
Smug normalny.

Ich rodzice zarabiają średni "chajs", kieszonkowe jest rzędu 20 - 50zł lub go nie ma, po prostu rodzice kupują coś dziecku, jeśli poprosi. Co innego, gdyby taki pirat był normalnym, dorosłym człowiekiem z dobrą pensją.

Czyli jak komórkę skroi ci 17-letni dresik z niebogatej rodziny, jest OK, co innego, jakby to był 30-letni właściciel dobrze prosperującej firmy, wtedy (i tylko wtedy) czułbyś się poszkodowany i poleciał na policję?

Którego stać na gry, muzykę, filmy itd. A piraci dlatego, bo np. nie chce mu się iść do sklepu albo żałuje. W takim przypadku mógłbym mieć do niego pretensje. Co do reszty? Nie. Trzeba umieć odróżnić fanatyków GIER od fanatyków GRY. Jedni mogą mieć jedną grę na wiele czasu. Np. ktoś kupuje jakiegoś BoŚia dwójkę i gra sobie po necie przez wiele godzin, bo grqa jest porządna. Co innego, kiedy mamy do czynienia z prawdziwym maniakiem, który dostaje do ręki grę, a za 3 dni już ją kończy i potrzebuje następnej.

Bo co, inaczej umrze? Skiśnie mu wątroba? Wypadną gałki oczne, gdy przez trzy dni nie będzie miał czegoś nowego do graniaq? Co ty mi tu za bzdury wypisujesz, człowieku? Mam usprawiedliwić dresa, który MUSI mieć co 3 dni nową komórkę, za to, że mi ją skroił? No, weź...

A znam takich ludzi. I skąd oni mają brać fundusze na gry?

Rzecz jasna, sugestia, by wzięli się do JAKIEJKOLWIEK roboty (bo czasu mają najwyraźniej dużo, skoro mogą bez przerwy grać... aż zazdroszczę), jest - jak rozumiem - tak obraźliwa w stosunku do tych słabych psychicznie i wątłych fizycznie istotek, że nawet nie można jej wygłosić, bo to ich zabije?

Dzisiaj gry nie zatrzymują na długo. Przejdzie się je raz i zazwyczaj nie ma już co robić, gra ląduje na półce. I co? Mam wydać te 120 zł na produkcję, która starczy mi na tydzień?
No jasne, że nie. Ukradnij. Masz moje błogosławieństwo. Kradnij wszystko, co chcesz, bo przecież nie będziesz płacił za cokolwiek, skoro możesz ukraść. To chciałeś usłyszeć? To usłyszałeś i spier****, bo normalnie rośnie we mnie przemożna chęć, by ci coś dla odmiany SPRZEDAĆ...

@LECHISTA

ŻAL MI CIĘ TROCHĘ

@Thero
Mógłbym gdzieś znaleźć coś podobnego ale nie mam zbytnio dostępu, maybe later (out)

Ostatnio edytowany przez Rocket Slayer - 14-03-2009 o 19:45.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania