|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]() No w Tibi klimat zmienny. Najcieplej na Darashi. Ab jest zwrotnikowy, a w Thais umiarkowany. Na Foldę bez porządnego ciepłego ubrania się nie wybierać się.
|
![]() |
#22 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 02 2004
Lokacja: Białystok
![]() |
![]() Kilmat - ja przez klimat rozumiem wczuwanie się w swoją postać, odczuwanie epokii, zaangażowanie w grę.
TIBIA mimo kijowej grafiki, braku dźwięku i wilu innych niedociągnięć potrafi mnie do pelni wciągnąć. Tibiański żargon nie jest pokraczną angielszczyzną tylko wręcz nowym językiem - a język to też klimat. Każdy tibiańczyk wie jak mówią smoki, huntery, witche, itp. A czy czuje swoją postać? Jak mogłabym powiedzieć nie skoro jak ginę to mi serce wali jak szalone. Najbardziej się o tym przekonbałam jak miałam czkawkę ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 02 2004
Lokacja: Białystok
![]() |
![]() Kilmat - ja przez klimat rozumiem wczuwanie się w swoją postać, odczuwanie epokii, zaangażowanie w grę.
TIBIA mimo kijowej grafiki, braku dźwięku i wilu innych niedociągnięć potrafi mnie do pelni wciągnąć. Tibiański żargon nie jest pokraczną angielszczyzną tylko wręcz nowym językiem - a język to też klimat. Każdy tibiańczyk wie jak mówią smoki, huntery, witche, itp. A czy czuje swoją postać? Jak mogłabym powiedzieć nie skoro jak ginę to mi serce wali jak szalone. Najbardziej się o tym przekonbałam jak miałam czkawkę ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 09 2003
![]() |
![]() Ja dałem 0.5
Tak się jakoś składa ze MMORPG pełni rolę miejsca w którym spotykają się gracze, a sama gra jest tylko tłem. To gracze tworzą klimat, ci co tworzą klimat zje*any są przez wszystkich znani i uwielbiani. Ci co lubią odgrywać postać są jechani i wyzywani od n00bów (przekonałem się na własnej skórze).
![]() |
![]() |
#25 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 12 2003
|
![]() Fajny był by klimat gdyby nie lagi, nooby, skilowanie i robienie runek (te dwa ostatnie to strata czasu na realu)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 02 2004
|
![]() NAjlepsza atmoswera jestr na securze zadnych wrogow
i gra to sama przyjemnosc
![]() |
#27 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 08 2003
![]() |
![]() Cóż,wypowiedzi większośći użytkowników forum tylko udowadniają że są kompletnymi ignorantami(jak 90% populacji Tibii),w sprawach PRAWDZIWEGO RPG i gier fabularnych.Tibia ma 0 klimatu,jednak ma to coś co mnie trzyma.Na początku skręcało mnie na widok "lolujących" gości,teraz się do nich przyzwyczaiłem.Po prostu traktuję Tibię jako zwykłe pospolite,nieklimatyczne cRPG,a jeśli mam ochotę zagrać w prawdziwe RPG,poodgrywać postać,wczuć się w atmosferę,pogrywam w UO,albo umawiam się z kumplami na sesję w D&D albo Warhammera.Co do kretyńskich nicków to wypowiedziałem swoją opinię na ten temat w jednym dziale,nazywając takich ludzi po imieniu:LAMERSKIMI NOOBAMI I IGNORANTAMI,przez co zostałem najechany przez jedną osobę o takiej właśnie xywce.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Guest
|
![]() dla mnie klimatu w tibia wogóle nie ma a to czemu ludzie myślą tylko jak zrobić wysoki lvl i nabić skille owszem to też jest ważne ale dziś przeczytałem sobie ten artykuł i stwierdzam na jego podstawie że w tibi ten klimat jest znikomy
![]() Edit: sorry za taki stary temat ale użyłem opcji "szukaj" ![]() Ostatnio edytowany przez Aztec900 - 04-08-2005 o 17:37. |
![]() |
![]() |
#29 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
~~Wieczny Szejk of Oldschool's maniacs~~ Jestem jaki jestem to fakt Lubie kiedy buja sie mój świat Poruszam sie raz w przód raz w tył Ja piłem, pije i będę pił Historii mojej nie pozna nikt Znów świat się buja a ja z nim To nie jest wyścig , to nie próba sił Ja piłem, pije i będę pił. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Brzydgoszcz, Fordograd
Profesja: Knight
Świat: RL
|
![]() Wd mnie następuje mieszanie klimatu.
Tibia daje graczom klimat fantasy, zamieniając zwyklych ludzi w rycerzy i magów, karząc im walczyc ze smokami i innymi trolami. Ludzie natomiast dają Tibii klimat terazniejszy, wprowadzając wspolczesny język, wspolczesne zachowania i wspolczesną ideologię. Tyle, że napór ludzi jest większy, niż Tibia jest w stanie ogarnąć. ..Nawet nazwa jednego z nowszych serwów "Nebula" jest przeciez nazwą emulatora gier SNK i CAPCOMu.. a nie wymyślnej krainy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 03 2005
Lokacja: Poland Alkocholand :)
![]() ![]() |
![]() Tibia ma klimat? Nigdy w życiu. Wy chyba nie graliście w rasowego RPG, cRPG.
Tibia nigdy nie miała klimatu, większośc osób chyba nie wie co to jest. Jak byście to napisali na innym forum, to by Was chyba, powieslili, spalili na stosie. Radze pograć sobie w Dungeons&Dragons, i dowiedzieć się co to klimat. Daje 0 ! TO i tak za dużo ![]() @down Może tak, może nie, może i by miała troszeczke, gdyby nie idioci grający w nią. Przykłady nicki "Twojstarytogej" itp.. Dalej trzymam swoją rację
W tym kraju trzyma mnie tylko grawitacja. Ostatnio edytowany przez Bia!y - 04-08-2005 o 20:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Wawa
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Świat: obsidia
Poziom: 9x
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#33 |
Guest
|
![]() Klimatu w tibii jest tyle co PK na Securze...
0/10 |
![]() |
![]() |
#34 | |
Guest
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
#35 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 06 2004
|
![]() Klimat tej gry według mnie buduą przerózne hunty gdzie liczy sie organizacja, taktyka, spryt oprocz huntow wojny w ktorych liczy sie to samo co w sprawach z huntami lecz podwojnie, tu moge niektorych zadziwic i zbulwersowac ale wedlug mnie w tej grze klimat rowniez buduja wszelacy PK czy nie przechodza was ciarki gdy za waszymi plecami caly czas biega RS???
Natomiast w Tibi klimat najbardziej (według mnie) niszczy Acc Sharing i cała pogoń za lvlami,skillami czy innymi pierdołami. To zmienia gre w pewnym sesie w wyscig o 1 miejsce w ranku co dla mnie wydaje sie byc smieszne. Jesli chodzi o najbardzie klimaryczne gry to moge polecic Fallout, Fallout 2 postapokaliptyczne cRPG,Half-Life, Diablo I-II |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2004
Lokacja: Kraków
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Royal Paladin
Świat: Isara
![]() |
![]() Klimat? Czy W Tibi Jest Klimat? To Nie jest RPG, tu nie ma Klimatu. Ta gra jest monotonna, bez fabuły, bez motywacji. Wciąga? Phi. Gracze Sobie to tylko uświadamiają. Odeszłem z gry tak łatwo jak zacząłem w nią grać. Mam nadal konto, ale gram tylko żeby pogadać ze starymi znajomymi. Jeżeli ktoś Szuka Klimatu, polecam poświęcić 10 godzin w tygodniu na miłą sesje D&D lub WarHammer'a. Tutaj GM ( Mistrz Gry ) Jest tylko jeden. On nie banuje, ustala zasady, i tworzy fabułe. Na sesji możesz zrobić co zechcesz, to jest gra wyobraźni. Możesz robić rzeczy o których w tibi nie możesz marzyć. Ostatnio kuzyn odciął mi twarz sztyletem. A ja zażuciłem na niego ognistą kule (Fire Ball ) Który jak wiadomo jest obszarowy. Atak dosięgł elfickiego niziołka, który okazał się reikarnacją króla Behemotów, którego zabiliśmy na poprzendiej sesji. To zaintrugowało kumpla (GM), i postanowił stworzyć reakcję łańcuchową, zmieniając nasz wszystkich w losowe potwory poprzez czar niziołka. Po czym zostaliśmy zabici. Questy- zadania trudne, tu trzeba myśleć ! A nie wykonywać wszystko według solucji jak w tibi. TO JEST KLIMAT!!!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 26 01 2004
|
![]() Klimat w Tibii ?? Przecietny Tibianczyk powie : umiarkowany, z brakiem opadow... lol, w Tibii niema zadnego klimatu. A jak powiedzial Dobo, z tej gry zrobil sie typowy hack'n'slash (czyt. Diablo plx)
0.0001 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Guest
|
![]() Tibia ma z pewnością jakiś swój własny klimat, ale nie jest to klimat RPG. W RPG o klimacie decyduje to, jak bardzo ty sam i inni gracze wczuwacie się w odgrywane role i czy w grze trzymacie się reguł fantastycznego świata. A tymczsem Tibia ma tylko jedną regułę: potwory się respawnują. Poza tym - wszystko wolno. A kiedy wszystko wolno - gracze dostają jakiegoś szwungu i zachowują się jak zwierzęta. Zabijają, kradną, wyzywają, śmiecą (!), spamują, obrażają, oszukują, zastraszają, przechwalaja sie, pzresladują słabszych. Że o koszmarnych imionach w rodzjau "Fajna Laska ALe Nie Twoja" nie wspomnę. Nikt tu nie boi się bogów czy władzy, bo ich po prostu nie ma. Największym wrogiem jest inny gracz.
Klimat RPG to odgrywanie ról. A jaką rolę odgrywa grajacy w Tibii takiego np. maga? Walczy z siłami ciemnosći o władzę nad światem? Staje do boju przeciwko Chaosowi? Prowadzi krucjatę przeciwko bluźniercom? Poszukuje mitycznego, Najpotężniejszego Zaklęcia Nieśmiertelności? Nie: w Tibii mag odgrywa rolę bezmózgiego idioty, którego jedynym celem w życiu jest zabijać potwory, zbierać złoto i ... praktycznie nic więcej :/ To samo paladyn, wojownik czy druid. ZERO jakichkolwiek, wyższych motywacji, celów: tylko jeść (zdobywanie XP-ków) i spać (regeneracja HP i many). Klimat Tibii mógłby być pewnie zbudowany, gdyby w update'ach zamiast soulpointów CIP-y wprowadziły zmiany w strukturze samego swiata. Np. jakąś centralną władzę NPC-ów. Władzę, której trzeba by się obawiać i którą trzeba by szanować. Bo zastanówcie sie: nie śmieszyła was królowa czy król, którym można nawrzucać śmieci do sali tronowej, nawyzywać, a sam fakt jej istnienia nie ma dla gry żadnego znaczenia? Każdy może wejść w dzien i w nocy, nawet najgorszy pastuch - taki co to dopiero z rooka wylazł. Przrydaliby się też jacyś bogowie. Byłoby świetnie, gdyby gracz mógł wybierać, czy jest wyznawcą takiego Boga Wojny czy moze Boga Słońca, to dawało mu rózne premie, ale i nakladało rózne obowiązki (nie trzeba wiele,by to wymysleć). Pomysłów jest wile, niestety żaden z nich nie znalazł się w Tibii. Brakuje mi jak cholera jakiejś neutralnej, działajaćej pzreciwko WSZYSTKIM graczom siły. Jakiejś Armii Ciemności, która pozwoliłaby graczom walczycpod wspólnym sztandarem, a nie każdy sobie rzepkę skrobie. Ech, pomarzyć :/ Wiecie, z czym kojarzy mi się zbieranina graczy w Tibii? Z filmem "Ucieczka z Nowego Jorku". W Tibii jak w tym filmie - ludzie na wyspie, skad nie ma ucieczki. Nie ma reguł, władzy. Nie ma sprawiedliwości. Rządzą najsilniejsi. Słabi są zabijani i czasami zjadani (!). Gildie to przecież nic innego jak gangi. Mają swoje terytoria, tatuaże (podpisy przy nickach), czasami barwy (jednakowe kolory strojów), trzymają za gardło wszystkich w okolicy. PA to chleb powszedni w pólświatku. I w Tibii. Założę się, ze gdyby CIP-y zmieniły design gry z niby-fantasy na ten z "Ucieczki z Nowego Jorku" - nikt z nas nie odczułby różnicy. Tylko zamiast mieczy nosilibyśmy kastety, a zamiast runów butelki z benzyną. I może właśnie wtedy pojawiłby sie klimat? Bo to, że widzimy świat fantasy, a zachowujemy sie jak na więziennej wyspie Manhattan, wprowadza tylko zamieszanie. Chcesz przeżyć w Tibii? Stosuj dokładnie te same reguły, jakie stosują osadzeni w więzieniach albo gangi w murzyńskich gettach, a wtedy może jakoś dasz sobie radę. Swoją drogą ciekaw jestem, czy któraś postać na jakimś serwerze nazywa się już może Snake Plisken? _____ Dopisałem: Okazuje sie, że już jest taka postać: Name: Snake Plisken Sex: male Profession: Elite Knight Level: 24 World: Rubera Ostatnio edytowany przez Sun Tao - 05-08-2005 o 00:26. |
![]() |