Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 19-02-2005, 12:59   #21
wazz
Użytkownik Forum

wazz's Avatar

Data dołączenia: 31 07 2004

wazz ma numer GG 4510242
Domyślny

@up
jemu chodzilo o diabli I lolku

a jakbyscie pozmieniali tibie tak jak mowicie to by powstala zupelnie nowa gra a chyba do tego nie dazymy zeby wprowadzac jakichs barbazyncow i bog wie jeszcze co .....
wazz jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 19-02-2005, 13:03   #22
Masters
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 28 09 2004

Domyślny

on mówuł o DIALO I a nie II

@UP byles szybszy
Masters jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-02-2005, 13:06   #23
Wieprzu
Guest

Problem

hmmm... Jak powiedziałem mojemu kumplowi z klasy który zagrywa się w gry fabularne (D&D - orginalne papierkowe) to lekko wyśmiał tą grę... I w sumie po części muszę się z nim zgodzić. Palladyn z bronią dystansową ?? coś tu chyba jednak nie tak :/
  Odpowiedz z Cytatem
stary 19-02-2005, 13:10   #24
fufu
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 02 2005

Domyślny

lol nie lepiej pala nazwac poprostu swiety maz??
fufu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-02-2005, 13:15   #25
fufu
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 02 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez SuPeRMAN
Ludzie z Blizzarda dobrze to odwzorowali? Zauważ, że jeśli porównujesz paladyna do krzyżowca [co jest błędem, krzyżowcy to postacie historyczne, a paladyni są wymyśleni] to w Diablo 2 paladyn nie mógłby być czarnoskóry. W ogóle porównywanie krzyżowca [wojownika za wiarę - a tak naprawdę wojownika, który znalazł sobie popierany przez cesarza i papieża pretekst do rozbojów] z paladynem [świętym wojownikiem] wydaje mi się dziwne. A co do paladyna w Tibii - równie dobrze mogę powiedzieć, że druid to człowiek mieszkający w lesie, bawiący się ze zwierzątkami i w ogóle, a nie jakiś aptekarz. Rycerz - wojownik konny, po niemiecku rycerz i jeździec brzmi tak samo [ritter], a tutaj mamy grubasa który chodzi i bije.
jesi juz o diablo mowa lol ludzie co wy gadacie??? wogule co ma diablo wspulnego z tibia w tibie grasz latami a w diablo 2 dni i masz 80 lvl co to za problem, jak mozna poruwnywac 2 rozne gry?? plala w diablo przedewszystkim skupia sie na aurach i mocy (np. swiety pocisk) a w tibi ma zupelnei inne czary ^^ LOL
fufu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-02-2005, 13:47   #26
Uncle Warrior
Użytkownik Forum

Uncle Warrior's Avatar

Data dołączenia: 17 07 2004
Lokacja: Dunno :!

Stan: Niegrający
Domyślny

@up
Na BN latwo w jeden dzien zrobic taki lub wiekszy lv :P
@Topic
Mnie to tam za bardzo nie obchodzi... zrobili taka nazwe to niech bedzie, wielkie mi rzeczy.. teraz klucic sie o nazwe...
stary 19-02-2005, 14:08   #27
Nightwalker
Użytkownik Forum

Nightwalker's Avatar

Data dołączenia: 19 08 2004
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Paladyni... nie są zmyśleni.

Definicja z "definicji pwn"
PALADYN,
znakomity rycerz towarzyszący panującemu.

Czyli rycerz "szycha".

Paladyn przez te wszsytkie czasy stał się symbolem prawdziwego honoru rycerskiego i dobra. Na potrzeby gier dali mu czary, jednakże tylko defensywne.

Co do Tibii:
Rzeczywiście nazwa profesj - Paladyn, który jest dobrym łucznikiem nie pasuje do stareotypu paladyna, jaki nam towarzyszył przez wszsytkie lata.
(w szczeólnoście, że paladyn w Tibii ucieka przed wrogiem)
Nightwalker jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-02-2005, 18:08   #28
Tomczak1989
Użytkownik forum

Data dołączenia: 03 01 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Willy The Dark Druid
tia troszke z tym paladynem przesadzili, mogli by zrobic pallek ktory nawala tak jak knighta ale łapie wolniej skille i ma lepsze czary leczenia zwiekszania obrazen obrony albo coś takiego.
Mogli tez zrobic profesje : Archer, tosamo co pallek w tibi xD
Zgadzam sie z tobom tak by było najlepiej

(w DIABLI 2 pall nie uzywał tylko)
Tomczak1989 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-02-2005, 18:09   #29
Tomczak1989
Użytkownik forum

Data dołączenia: 03 01 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Willy The Dark Druid
tia troszke z tym paladynem przesadzili, mogli by zrobic pallek ktory nawala tak jak knighta ale łapie wolniej skille i ma lepsze czary leczenia zwiekszania obrazen obrony albo coś takiego.
Mogli tez zrobic profesje : Archer, tosamo co pallek w tibi xD
Zgadzam sie z tobom tak by było najlepiej

(w DIABLI 2 pall nie uzywał tylko aur)
Tomczak1989 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-02-2005, 20:52   #30
khazad
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Mahakam

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Artlon
Chciałbym poruszyć tu temat, który frustruje mnie od początku jak zacząłem grać w tibię moją pierwszą postacią jakieś 3 lata temu...czy twórcy są jakimiś ignorantami, czy tę grę robiły 5 letnie dzieci: powiedzcie mi jedno: co w morde palladyn ma wspólnego z łucznikiem przecież to jest największa głupota zwykłego rangera nazwać palladynem...ehhhh palladyni przecież to byli kiedyś zwykli rycerze, tylko że zabijali za wiarę, cuś podobnego do krzyżowca, tylko bardziej religijni no i używali mieczy, czasami kopii lub koncerzy, ale nigdy łuków...byli raczej na to zbyt honorowi woleli stawić przeciwnikowi czoła, niż siekać ich strzałami z oddali, więc powiedzcie mi, bo może ktoś wie, czym się kierowali twórcy, że tak skrzywdzili prawdziwych palladynów i zrobili z nich rangerów/archerów/bowmenów
zaczne od konca rycerze uzywali lukow. musieli sie nimi bardzo dobrze poslugiwac. palladyni powstali w rpgach, poniewaz nigdzie nie ma wzmianki o palladynach. w zadnej literaturze historycznej nie znajdziemy wzmianki o palladynach. krzyzowcy byli pobozni owszem, ale niektorzy na swoj wlasny sposob. nalezy rowniez rozgraniczyc krzyzowcow na krzyzowcow i krzyzowcow. troche to zakrecone, ale jest to w miare proste. jedni wyruszali na wyprawy krzyzowe, a inni byli w zakonach ( krzyzacy, templariusze itp itd w sredniowieczu powstalo bardzo duzo ruznych szpitali, zakonow i innych tego typu ).
Cytuj:
no i używali mieczy, czasami kopii lub koncerzy
no i tutaj sie nie moge zgodzic... tzn czesciowo nie. kopie byly wykorzystywane glownie w pojednykach i w bitwach. co do mieczy i koncerzy... koncerz to tez miecz tylko ze dwureczny... i duzy okolo 180 cm dlugosci

Hail Mahakam!!!

khazad jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-02-2005, 14:00   #31
Wieprzu
Guest

Domyślny

Ja powiem jak ja to widzę...
Palladyn czy był "profesją" historyczną czy nie zawsze był i jest uważany za szlachetnego uduchowionego wojownika.
Z tego co mi wiadomo to może nie tyle łuk ale już na 100% kusza była uważana w średniowieczu za broń diabelską ze względu na jej przerażającą skuteczność... Dlatego(i nie tylko dlatego) też zaopatrzenie palladyna w łuk lub kuszę to niezbyt trafna decyzja.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 21-02-2005, 11:29   #32
U$er
Guest

Domyślny

Tak samo jest z Valkiriami - Nie maja nic wspólnego z amazonkami -.-
  Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2005, 21:45   #33
Evul Tibian
Użytkownik Forum

Evul Tibian's Avatar

Data dołączenia: 26 11 2004

Stan: Na emeryturze
Domyślny

najlepszym przykladem tej pomylki jest Diablo 2: LOD -> paladyn w slnacej zbroi + aury itd

~Get low, bitch!~
Evul Tibian jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-03-2005, 18:28   #34
Czarny Paladyn
Użytkownik Forum

Czarny Paladyn's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Sosnowiec

Czarny Paladyn ma numer GG 1755589
Domyślny

Możnaby było się oprzeć o WFRP i nazwać "paladyna" Rangerem albo Banitą Sam się dziwiłem jak zaczynałem szpilać w tibię Palladyn i łuk
stary 22-03-2005, 18:45   #35
Marmur
Użytkownik forum

Data dołączenia: 24 08 2004

Domyślny Re:

Palladyn nie zawsze musi oznaczac rycerza walczacego z mieczem lub bulawa. W wielu ksiazkach tego typu jest on opisany jako kaplan badz mag-wojownik ktory uzywa czarow (aur) i atakuje na odleglosc.

Palladyn w Tibii pelnie jest zatem uzasadniony

Ostatnio edytowany przez Marmur - 22-03-2005 o 18:50.
Marmur jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2005, 15:03   #36
Luźny Ziom
Użytkownik forum

Data dołączenia: 21 03 2005

Domyślny ehhe

wsumie to dzisiaj nikt niewie na 100% kto to palladyn kazdy mysli onim tak jak sie wychowal.Graliscie w jakas gre... gdzie paldek bil z mieczy dlaciebie bedzie oczywiste ze bije z mieczy inny ze bil z kuszy i luku to dlaciebie jest oczewiste ze paldek bije kusza ja nigdy rpg nielubialem dlatego piersza rpg w jaka zagralem to tibia i jak ktos mi mowi ze paldek powinien bic z mieczy to niemoge w to uwiezyc ale coz kazdy ma inne zdanie.

p.s sory za bledy ale jestem w szkole i pisze na szybkiego bo sie lekcja konczy ;] a w domu wole grac raczej w tibie niz siedziec na forum ale tez czesto siedze
Luźny Ziom jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-04-2005, 15:36   #37
Anaconde
Zbanowany

Anaconde's Avatar

Data dołączenia: 20 02 2005

Domyślny

Hmm, w W3 i HoMM3:wog było, że paladyn wlaczy w zbroi itp. Lecz w heroesie, że może i strzelać z łuku. Więc nie widze problemy, paladyn w H3 leczył (mogliby dac w tibii ih dla pala ) i mógł strzelać. Wiec cipowie trafnie dali profesje. Moze walczyc z miecza i z uuku .
Anaconde jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-04-2005, 19:38   #38
..::QRAS::..
Manga & Anime

..::QRAS::..'s Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

..::QRAS::.. ma numer GG 638092
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Artlon
Chciałbym poruszyć tu temat, który frustruje mnie od początku jak zacząłem grać w tibię moją pierwszą postacią jakieś 3 lata temu...czy twórcy są jakimiś ignorantami, czy tę grę robiły 5 letnie dzieci: powiedzcie mi jedno: co w morde palladyn ma wspólnego z łucznikiem przecież to jest największa głupota zwykłego rangera nazwać palladynem...ehhhh palladyni przecież to byli kiedyś zwykli rycerze, tylko że zabijali za wiarę, cuś podobnego do krzyżowca, tylko bardziej religijni no i używali mieczy, czasami kopii lub koncerzy, ale nigdy łuków...byli raczej na to zbyt honorowi woleli stawić przeciwnikowi czoła, niż siekać ich strzałami z oddali, więc powiedzcie mi, bo może ktoś wie, czym się kierowali twórcy, że tak skrzywdzili prawdziwych palladynów i zrobili z nich rangerów/archerów/bowmenów

tak masz racje paladyni zawsze obslugiwali sie mieczami albo innymi bronami recznymi ale nigdy kusza czy innymi broniami dystansowymi (poczytajcie sobie jakies ksiazki z informacjami o pallach itd. to sie dowiecie.Bylo cos takiego ze palladyni to swieci obroncy magow czy cos takiego (tak mi sie kojarzy)

Ostatnio edytowany przez ..::QRAS::.. - 15-04-2005 o 19:41.
..::QRAS::.. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-04-2005, 20:11   #39
Sargoth Thalidae
Użytkownik Forum

Sargoth Thalidae's Avatar

Data dołączenia: 22 11 2004
Lokacja: Bytom

Imię: Sargoth
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Poziom: 71
Poziom mag.: 60
Sargoth Thalidae ma numer GG 2516486
Domyślny

tak wogole to nie ma czegos takiego jak palladyn co to za glupi zwyczaj zeby pisac przez dwa "l" ? PALADYN
Sargoth Thalidae jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-04-2005, 15:39   #40
Knight Simon Dark lord
Użytkownik Forum

Knight Simon Dark lord's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Carlin

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Evil Shadows
Świat: Harmonia
Poziom: 36
Skille: 20/24
Poziom mag.: 45
Knight Simon Dark lord ma numer GG 2398454
Domyślny

wszedzie inaczej paladyna zrobili
d2: wojownik z aurami
tibia:łucznik
warcraft3: jakis wojownik z mlotem

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Paciorro Pokaż post
czyli skoro dali darmowy onwtibia to wszystko jest ok????

Knight Simon Dark lord jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania