Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 04-04-2006, 20:34   #21
Progmast
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 11 2004

Stan: Niegrający
Profesja: Sorcerer
Domyślny

{Zawartosc postu}

Ostatnio edytowany przez Progmast - 17-02-2009 o 20:58.
Progmast jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-04-2006, 20:39   #22
Mogrim Korotir
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
Cuda i stygmaty to wg mnie sciema.
Proponuje poczytac o ojcu Pio, to ze mial stygmaty to fakt, to ze pachnialy kwiatami - tez. To, ze lekarze nie potrafili wytłumaczyc jakim cudem "Ojciec Pio śpi tylko trzy godziny na dobę i bardzo mało je; nie zachowuje żadnej równowagi między zużytymi siłami a ich odzyskaniem poprzez sen i odżywianie; przez cały czas traci wiele krwi, a mimo to jest ciągle żywotny, energiczny, promieniujący; nie cierpi na żadną chorobę układu nerwowego i trawiennego, płuc i serca, ale temperatura jego ciała dochodzi do... 48,5 stopnia". To są fakty.

Cytuj:
Wielu 'opetanym' bardziej niz egzorcyzmy przydalaby sie pomoc psychatry.
Powiedz to tej hordzie psychiatrów, ktora bezradna odsyła do egzorcystów... prawdopodobnie mam na myśli ten sam artykuł co Matek. Polecam.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 04-04-2006, 20:52   #23
aires
Użytkownik Forum

aires's Avatar

Data dołączenia: 20 05 2005
Lokacja: Płock

Imię: Aires
Profesja: Royal Paladin
Świat: Pacera
Poziom: 171
Skille: 102/68
Poziom mag.: 24
Domyślny

No dobra, jak wierzycie w wielkie b00m to co w takim razie jest po smierci? :<
aires jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-04-2006, 20:54   #24
Chopkers
Użytkownik Forum

Chopkers's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2004
Lokacja: Zgorzelec

Stan: Na emeryturze
Chopkers ma numer GG 3987061
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
@Up:
Jakie są argumenty na to, że Bóg istnieje?
a więc tak.. odpowiedz sobie na pytanie: "czy kiedyś żył ktos taki jak Homer?" (przykladowo mowie ;p). Oczywiscie ze stwierdziles że tak. Tak więc wyobraź sobie, ze dowody na jego instnienie są malutkie.. zaledwie 2-3 dzieła literackie jakimi są Iliada i Odyseja.. i być moze cos tam jeszcze.

a Dowody na istniene Boga, a zarazem Jezusa Chrystusa? wsyzstkie, jak juz wspomniano, wydarzenia. Juz w II wieku naszej Ery ktos pisał o Jezusie, jako o kims, kto naucza w jerozolimie, i ze ludzie go sluchaja, i uwazaja go za ich króla itp. i pisano wtedy o nim, jako o człowieku a nie Bogu. Tak więc dowodów na istniene Boga jest duuużo więcej, ale nie chce mi sie wymieniac xP
(pare informacji zostalo zaczerpnietych z obowiązkowych rekolekcji xP)
stary 04-04-2006, 21:23   #25
Progmast
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 11 2004

Stan: Niegrający
Profesja: Sorcerer
Domyślny

{Zawartosc postu}

Ostatnio edytowany przez Progmast - 17-02-2009 o 20:57.
Progmast jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-04-2006, 21:26   #26
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

@Chopkers:
Wytłumacz mi, co ma wspólnego istnienie Jezusa z istnieniem Boga? Tego, że Jezus żył, jestem pewny na 100%. Jestem także pewny (ale "tylko" na 99%), że nie był on synem Bożym (moje zdanie, bez flame'u plax ;p) I jeszcze jedno... co ma Homer do Boga?

Cytuj:
Juz w II wieku naszej Ery ktos pisał o Jezusie, jako o kims, kto naucza w jerozolimie, i ze ludzie go sluchaja, i uwazaja go za ich króla itp. i pisano wtedy o nim, jako o człowieku a nie Bogu.
No toś teraz namotał. Czyli w IIw. ktoś pisał o Jezusie żyjącym w Jerozolimie? AHa, czyli Jezus żył w IIw.?. Druga sprawa - z jakiej paki mieliby go uważać za Boga?

Sorry Dżony, ale żadnych sensownych argumentów nie przytoczyłeś, w przeciwieństwie do Mogrima ;p Co nie zmienia faktu, że i tak nie uważam przytoczonych przez niego argumentów, jako działania "ręki boga"

@Aires:
Nic.
stary 04-04-2006, 21:52   #27
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chopkers
a więc tak.. odpowiedz sobie na pytanie: "czy kiedyś żył ktos taki jak Homer?" (przykladowo mowie ;p). Oczywiscie ze stwierdziles że tak. Tak więc wyobraź sobie, ze dowody na jego instnienie są malutkie.. zaledwie 2-3 dzieła literackie jakimi są Iliada i Odyseja.. i być moze cos tam jeszcze.
Piszesz teorię spiskową dziejów? Równie dobrze, ja mogę sobie zadać pytanie: "czy kiedyś istniał ktoś taki jak Chopkers". Bo w końcu dowody na twoje istnienie są malutkie, jak dla mnie - zaledwie wpis ip, pozostawione logi, etc. A w zasadzie, to skąd mogę wiedzieć, czy to nie wyobraźnia moja? Albo jakaś sztuczna inteligencja? Może ten cały świat to mistyfikacja? Może żyję w czymś w stylu Truman Show? A może to mój sen? Mam się obudzić, a?
Spiskowe teorie dziejów mają to do siebie, że im głupsze pytania, tym ciekawsze odpowiedzi.
Cytuj:
Proponuje poczytac o ojcu Pio, to ze mial stygmaty to fakt, to ze pachnialy kwiatami - tez. To, ze lekarze nie potrafili wytłumaczyc jakim cudem "Ojciec Pio śpi tylko trzy godziny na dobę i bardzo mało je; nie zachowuje żadnej równowagi między zużytymi siłami a ich odzyskaniem poprzez sen i odżywianie; przez cały czas traci wiele krwi, a mimo to jest ciągle żywotny, energiczny, promieniujący; nie cierpi na żadną chorobę układu nerwowego i trawiennego, płuc i serca, ale temperatura jego ciała dochodzi do... 48,5 stopnia". To są fakty.
Faktem jest też, że ludzie potrafią wchodzić w stan projekcji astralnej, bądź to mocą telekinezy przenosić przedmioty. Ba, prawdą jest prawdopodobnie nawet, że demonologia może działać, a obieranie ze skóry kotów i niemowlaków wywołuje jakąś moc. I nic z tego nie można udowodnić ani naukowo wyjaśnić. Czy to znaczy, że wszystko to jest dzieło Boga?
To, że coś nie jest możliwe do naukowego wyjaśnienia dziś, nie znaczy, że cudem pozostanie jutro.

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"
Baron Kaldrick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-04-2006, 22:15   #28
Tehshiat
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 07 03 2006
Lokacja: wlkp

Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 124
Skille: 21/27
Poziom mag.: 69
Tehshiat ma numer GG 4357520
Domyślny

@up
Madry jestes; dd
Tehshiat jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-04-2006, 22:27   #29
Gufat III
Użytkownik Forum

Gufat III's Avatar

Data dołączenia: 08 12 2004
Lokacja: Wrocław

Świat: Nova
Gufat III ma numer GG 8644522
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
Piszesz teorię spiskową dziejów? Równie dobrze, ja mogę sobie zadać pytanie: "czy kiedyś istniał ktoś taki jak Chopkers". Bo w końcu dowody na twoje istnienie są malutkie, jak dla mnie - zaledwie wpis ip, pozostawione logi, etc. A w zasadzie, to skąd mogę wiedzieć, czy to nie wyobraźnia moja? Albo jakaś sztuczna inteligencja? Może ten cały świat to mistyfikacja? Może żyję w czymś w stylu Truman Show? A może to mój sen? Mam się obudzić, a?
Spiskowe teorie dziejów mają to do siebie, że im głupsze pytania, tym ciekawsze odpowiedzi.
Oczywiście, nie popieram zdania Chopkersa, ale ten argument jest do niczego. Oczywiście że Ty go nie widziałeś, ale istnieją ludzie którzy go widzieli, którzy go znają - mimo że nie możemy tego wprost teraz ustalić, to ustalenie tego jest możliwe. Nie posługuj się więc taką retoryką.
Gufat III jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-04-2006, 22:40   #30
Arrivald
Użytkownik Forum

Arrivald's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków

Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
Arrivald ma numer GG 3371812
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sashion

To z kąd wizoł się Bóg to wiedzą tylko ludzie w niebie.
Przyganial kociol garnkowi.

Co do tematu to filozoficzne rozwazania na forum wygladaja bardzo smiesznie, poziom wypowiedzi jest zastraszajacy Nie ma co zbyt duzo rozmyslac na ten temat, i tak w najblizszym czasie sie nie dowiemy A filozofowanie pozostawmy filozofom ktorzy filozofowac potrafia...

( za duzo 'filozofowania'? sorry )
stary 04-04-2006, 22:50   #31
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gufat III
Oczywiście, nie popieram zdania Chopkersa, ale ten argument jest do niczego. Oczywiście że Ty go nie widziałeś, ale istnieją ludzie którzy go widzieli, którzy go znają - mimo że nie możemy tego wprost teraz ustalić, to ustalenie tego jest możliwe. Nie posługuj się więc taką retoryką.
Homera też ludzie widzieli i znali. I pisali o nim, bo były wzmianki w dziełach różnych ludzi o istnieniu kogoś takiego jak Homer.

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"
Baron Kaldrick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-04-2006, 23:07   #32
Tibio-gracz
Użytkownik Forum

Tibio-gracz's Avatar

Data dołączenia: 19 05 2005
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Druid
Świat: Askara
Poziom: 27
Poziom mag.: 27
Domyślny

Na świecie jest wiele relgii.Każda religia wierzy w innego Boga i każda zapiera się, że oni mają rację.Czyli w kóncu, która religia ma rację jeśli każda twierdzi co innego?Czyli jak jedna ma rację to miliardy ludzi więrzących w co innego żyją w błędzie?Wtedy naradza się pytanie, która religa ma rację, w którą wierzyć?

Naprawdę potrzeba by tu nam kogoś mądrego kto mogłby nam trochę odpowiedzieć na te pytania.
Tibio-gracz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-04-2006, 23:09   #33
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Proponuje zapoznac sie z naukami kosciola: wielu zarzuca Kosiolowi zacofanie;]
Nie pisze o czyms z czym sie nie zapoznalem ;o
stary 04-04-2006, 23:17   #34
Gufat III
Użytkownik Forum

Gufat III's Avatar

Data dołączenia: 08 12 2004
Lokacja: Wrocław

Świat: Nova
Gufat III ma numer GG 8644522
Domyślny

Cytuj:
Homera też ludzie widzieli i znali. I pisali o nim, bo były wzmianki w dziełach różnych ludzi o istnieniu kogoś takiego jak Homer.
Słuszna uwaga.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tibio-gracz
Na świecie jest wiele relgii.Każda religia wierzy w innego Boga i każda zapiera się, że oni mają rację.Czyli w kóncu, która religia ma rację jeśli każda twierdzi co innego?Czyli jak jedna ma rację to miliardy ludzi więrzących w co innego żyją w błędzie?Wtedy naradza się pytanie, która religa ma rację, w którą wierzyć?

Naprawdę potrzeba by tu nam kogoś mądrego kto mogłby nam trochę odpowiedzieć na te pytania.
Wiara to sprawa osobista. Poza tym wiara jest nazywana wiarą dlatego, że nie jest faktem. Gdyby było pewne że trafiamy do raju, to nie była by wiara, ale kult sprawy oczywistej. Wierzysz w to co chcesz, wierzysz w to, czego nie można udowodnić i z tego wypływa prawdziwa wiara. Dlatego to się tak nazywa, a jaką religię sobie wybierzesz, to już Twoja sprawa.

Trochę pokręciłem, ale prościej trudno mi wytłumaczyć.
Gufat III jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-04-2006, 23:37   #35
Mogrim Korotir
Guest

Domyślny

Cytuj:
Faktem jest też, że ludzie potrafią wchodzić w stan projekcji astralnej, bądź to mocą telekinezy przenosić przedmioty. Ba, prawdą jest prawdopodobnie nawet, że demonologia może działać, a obieranie ze skóry kotów i niemowlaków wywołuje jakąś moc. I nic z tego nie można udowodnić ani naukowo wyjaśnić. Czy to znaczy, że wszystko to jest dzieło Boga?
To, że coś nie jest możliwe do naukowego wyjaśnienia dziś, nie znaczy, że cudem pozostanie jutro.
Jeśli coś ma jednoznaczną symbolikę - kształt krzyża, w tych miejsach co Jezus - to raczej pokazuje jakiś związek z Bogiem. Jesli nie - mozna sie zastanawiać, skad to sie wzielo.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 08:11   #36
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
A czy to, ze w dzisiejszych czasach jestesmy w stanie znalezc wytlumaczenie na wszystko wyklucza boskosc cudow?

Nie sadze;]

edit: pozwole sobie przypomniec, ze teoria wielkiego wybuchu to taki sam domysl jak wiara w to, ze tenze swiat stworzyl Bog. Zauwaze takze, ze dowod na to, ze swiat jest efektem BingBangu upadl. O co mi chodzi? o to, ze teraz nauka dziala tak samo jak wiara - stara sie cos udowodnic rzucajac coraz smieszniejsze teorie - pomimo tego, ze wielu spraw nie rozumiemy doskonale wiemu jak je wytlumaczyc naukowo

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 05-04-2006 o 08:42.
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 10:06   #37
Mogrim Korotir
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
o to, ze teraz nauka dziala tak samo jak wiara - stara sie cos udowodnic rzucajac coraz smieszniejsze teorie
Nieszkodzi, ważne że są NAUKOWE.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 12:32   #38
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

http://wiadomosci.onet.pl/1301500,12,item.html

Zaprawde, naukowe wyjasnienie spacerku po wodzie;]

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 13:09   #39
Chessterr
Użytkownik Forum

Chessterr's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2005

Domyślny

Może dostane uwage za ten posty. Ale ta dyskusja jest żałosna. Dyskutują na temat kiedy powstał Bóg i kiedy świat...A "Lever" katachetka nie jest wszechwiedząca i dla dzieci w "zerówce" trzeba tak tłumaczyć....:/

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tibio-gracz

A słyszałeś takie zdanie ,że "Bóg jest tylko jeden ,ale religie różnie go nazywają/postrzegają"??

Ostatnio edytowany przez Raynold - 05-04-2006 o 15:45. Powód: Edytuj posty, zamiast dublować!
Chessterr jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 13:39   #40
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

A wyjaśnisz czemu ten temat jest żałosny?
Btw. Nie mogłeś edytować posta, tylko napisać dwa?
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania