Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Broń i przedmioty

Notki

Broń i przedmioty Wszystko o broni i przedmiotach.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-04-2006, 17:15   #21
hide
Użytkownik Forum

hide's Avatar

Data dołączenia: 31 07 2004

Imię: Hidetaka
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Secura
Poziom: 130
Poziom mag.: 74
Domyślny

"To nie graj w gry online/zmień providera..."
3 masskicki na Securze w ~1h, jakiego providera mi doradzisz żebym nie padł? Albo żeby pół mojej gildii nie padło? CipSoft nie radzi sobie z utrzymaniem stabilnych serwerów a deady kosztują fortune. Orzel pada na 136 lvl na hydrach i jest 50k w plecy na blessach, traci mlvl [a robienie nawet 1% na takim lvl trwa], przy odrobinie pecha spada mu jeszcze coś z eq [ale czy warto ryzykować deada bez blessów próbując odzyskać kilkanaście bp manasów i powiedzmy B-robe? Może za pare minut kolejny masskick...]

Wina CipSoftu a płaci gracz...
hide jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 23-04-2006, 05:25   #22
Gidek
Użytkownik forum

Gidek's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2006
Lokacja: Gdańsk

Stan: Aktywny gracz
Imię: Zibi Mata
Profesja: Sorcerer
Gildia: Execiutors
Świat: Secura
Poziom: 58
Skille: 15/23
Poziom mag.: 52
Gidek ma numer GG 2867793 Send a message via Skype™ to Gidek
Domyślny

Zgodze się z przedmówcą gram na Securze i masskicki oczywiście są dość częste. Padłem przez to i straciłem dużo... Niestabilność serwerów jest widoczna jakby nie patrzeć, aby udźwignąć całą mape Tibi trzeba mieć przynajmiej 16 gb ramu. Pewnie cipsoft ma poteżny claster albo serwerownie. Krótko mówiąc nigdy nie będzie tibia idealna, jeśli chodzi o kicki itd. nie jest to z powodów technicznych możliwe. Dlatego należy się z tym pogodzić i czekać na lepsze czasy. Wracając do Neostrady i TPsy nigdy nie zdażył się kick w moim przypadku . Od czego zależne kicki są często od modeli modemów i możecie TPse zmobilizować do działania poprzez wymiane wadliwego modemu na inny działający. Pozdrowienia dla ludzi z Secury ;p
Gidek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2006, 10:31   #23
Toryfan
Użytkownik forum

Data dołączenia: 06 07 2006
Lokacja: Krakow

Stan: Na Emeryturze
Imię: Toryfan
Świat: Solera
Poziom: 66
Poziom mag.: 60
Żarówka

W tej chwili tracac 2% czlowiek potrafi sie skutecznie zniechecic do gry, gdy umiera nie ze swojej winy tylko kicka/laga, nie mowiac juz o tragedii jaka sie dzieje gdy stracimy 10% z 10 000 000+ expa. Tworcy tej gry poprostu nie przewidzieli ze komus sie moze komputer albo net popsuc -.-. Ja bym chcial by te starty procentowe dotyczyly jednego lvl/skilla czyli jak mamy 60% do 60lvl i umrzemy to tracimy 10% i jest 50% do 60lvl- tak samo ze skillami do tego nawet mozna blessy kupic jak ktos chce.
Jesli chodzi o wypadnie itemow to AoL jest dobrym pomyslem, moze jednak troche za drogim.
Wydaje wam sie ze tibia bedzie nudna jesli nic nie stracimy na smierci? Bzdura, gdym sie nie bal ze umre i strace wiele godzin i pieniedzy na odrabianie smierci to chodzilbym zwiedzac mapke, solowac mocniejsze potwory lub poprostu wykonywac mniej oplacalne ale trudne questy i hunty.
Nie obawialbym sie PK ktorzy wykorzystujac te zasady zabijaliby kazdego bez konswekwencji poniewaz jest cos takiego jak skulle i kolesie dostawaliby normalnie bany.
Osobiscie uwazam ze nie zostana wprowadzone zadne istotne zmiany i czlowiek bedzie musial dalej tracic czas na standardowych rotach/guardach etc itp, zamiast zobaczyc(moze nawet zabic ) w koncu faraonow lub serpent spawny zanim zrobi 100lvl.
Toryfan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2006, 10:35   #24
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
emilok ma numer GG 8170610 emilok ma login Tlenu emilok@o2.pl
Domyślny

Cytuj:
Skille a dead. Czy po śmierci powinny "spadać"?
Nie, powinny "rosnąć".

Co za głupie pytanie, oczywiste jest że powinny spadać. Giniesz = tracisz, proste. A giniesz z jakiej winy to nieistotne.
stary 06-07-2006, 16:10   #25
Asakura
Zbanowany

Asakura's Avatar

Domyślny

Ja padlem moim drutem przy robieniu bp UH U mnie klient 7.72 tnie sie jak chu* Co jakies 30 min komp sie zawiesza i nadaje sie tylko do reseta. I zanim zdazyl sie uruchomic jakis frajer zlurowal 4 roty zeby mnie zabily. I to mnie wkurza najbardziej - NOOBOSTWO. Ja staram sie pomagac graczom a oni tak sie odwdzieczaja. Stracilem jakis tysiac w gp i ponad plecak run (wiem, ze to moze nie tak wiele ale to moja pierwsza postac na tym swiecie i nie zaliczylem nia zadnego deda). Do tego spadl mi lvl z 24 na 23.

Obecnie tibia jest odinstalowana bo za dozu juz mnie w niej irytuje.

_______
Sory za bledy ale sie zdenerwowalem

Ostatnio edytowany przez Asakura - 06-07-2006 o 16:18.
Asakura jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2006, 16:40   #26
Dark Phoenix of Heaven
Użytkownik forum

Data dołączenia: 31 05 2006

Żarówka

Ja osobiście grałem większością postaci (poza sorc.) i uważam ze straty exp są słuszne za to w przypadq knighta strata skili jest bolesna i zbyt duża uważam ze strata skili w przypadku knighta pownina być mniejsza a u palków większa
Dark Phoenix of Heaven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2006, 16:58   #27
noobowaty mistrz
Zbanowany

noobowaty mistrz's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2006

Domyślny

Przy dedzie powinien spadac tylko exp tak jak to jest w wiekszosci mmorpgów. (w tibii szczegolnie powinno tak byc poniewaz jest to gra w ktorej wolno sie rozwija swoja postac). Oczywiscie nie powinno byc tak ze nic nie spada bo to by doprowadzilo do absurdu ale spadek exp to jest optymalna kara, cos ponadto to juz przegiecie.
noobowaty mistrz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2006, 19:27   #28
Toryfan
Użytkownik forum

Lokacja: Krakow

Imię: Toryfan
Poziom: 66
Poziom mag.: 60
Domyślny

No tak, narzekalem na deady i mam. kick servera- ponad minuta z ghostem sam na sam- dead. Co ja zle zrobilem?

Blessy 50k i plecak a do tego Royal Helmet i Demon Shield
Toryfan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2006, 21:46   #29
noobowaty mistrz
Zbanowany

noobowaty mistrz's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2006

Domyślny

W tibi za szybko mozna podązyc droga "od bohatera do zera" bo wystarczy kilka dedow i praktycznie postac traci polowe swojej wartosci (a tak byc nie powinno). Absurdem jest ze 100 godzin gry mozna zaprzepascic jednym dedem (jak sie ma wyzszy lvl) spowodowanym przez kicka. W zadnym innym mmorpgu nie ma czegoś takiego, wiec i tutaj byc nie powinno.

Ostatnio edytowany przez noobowaty mistrz - 06-07-2006 o 21:48.
noobowaty mistrz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2006, 21:59   #30
...Zeck
Użytkownik Forum

...Zeck's Avatar

Data dołączenia: 26 11 2005
Lokacja: Gdańsk

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Toryfan
No tak, narzekalem na deady i mam. kick servera- ponad minuta z ghostem sam na sam- dead. Co ja zle zrobilem?

Blessy 50k i plecak a do tego Royal Helmet i Demon Shield
chodz na manashieldzie z przynajmniej 80% many ;p
stary 06-07-2006, 22:13   #31
grzysztof
Użytkownik Forum

grzysztof's Avatar

Data dołączenia: 07 04 2005

Domyślny

Ja radziłbym popatrzec na to od nieco innej strony doswiadczenie jest to suma błedów jak i udanych rzeczy, a skille sa to umiejętnosci na które dlugo sie uczymy wiec tak jak w duzej ilosci innych gier powinno spadac samo doswiadczenie podczas deada, a nie dodatkowo umiejetności na których nabywanie itak w tibi wymyśloni nieludzki czas!

Jedyny aspekt to taki że do tej pory było to w sumie sprawiedliwie rozłozone, ale teraz wychodzi tak że postacie magiczne podczas smierci traca skille które co prawda robia długo lecz wogole bez zadnego dodatkowego poświęcenia czasu jedynie podczas expienia, podobnie z palladynem -.-.

W takim razie jaka tu sprawiedliwosc że knight musi marnowac setki godzin które podczas przerwy z netem ida na marne, a sorcer pada ale itak ubytek w skilu odrobi podczas expienia.
grzysztof jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2006, 22:55   #32
Megallion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 10 2005

Profesja: Brak (Rookgaard)
Domyślny

przeciesz nie chodzi w tibi zeby miec lvl numer 100 w kilka tygodni gry lecz zdobywac go po jakims czasie czerpiac z gry przyjemnosc...
ja np: gram w tibie 2,5 roku i dla mnie dead to nie koniec swiata bulwers na wszystkich na wszystko... i odrabianie strat po deadzie jest sluszne bo bijesz skille 100/100 w 100h i expisz nic ich nie tracac i jeszcze szybko rosna ze jak dobilbys lvl nr 100 to mialbys z 150 sworda/axe/cluba walac hity blisko 500 to byloby juz glupie
Megallion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2006, 23:20   #33
Nephar
Użytkownik Forum

Nephar's Avatar

Data dołączenia: 19 06 2006

Domyślny

No tak Dead. W większości mmorpgów w jakie grałem traci się tylko expa ale można go w miare szybko odrobić natomiast w Tibi dead to bardzo poważna sprawa. Przez głupiego laga/kicka czasem spowodowanego nawet przez sam CipSoft tracimy expa co nie jest jakąś wielką tragedią bo to jeszcze można odrobić choć w Tibi tego expa ubywa naprawdę dużo, skille które u knighta są naprawdę bolącą stratą nawet na średnich skillach nie mówiąc o 90/90 przykładowo skillisz sobie spokojnie tydzień niestety jacyś ludzie z kompleksami organizują grupę i niestety trafiają na Ciebie-cały tydzień idzie się...paść lekko mówiąc, ale mówicie o Paladynie że on se "odrobi w czasie expienia" a co knightom nie leci skill podczas expienia? Tak Paladynowi skille lecą szybciej ale przykładowo jeśli knight ma te skille 90/90 to paladyn ma powiedzmy te 100 dista czy spadek ze 100 na 99 nie będzie bolesny? Następną rzeczą którą się traci jest dosyć duża kasa mianowicie-blessy czyli 50k i AoL kolejne 50k a jeśli w momencie śmierci nie mieliśmy AoLa przy dużym szczęściu jesteśmy o niego do przodu ale przy pechu możemy stracić jego równowartość kilkakrotnie. No i Backpack na niższych lvlach zazwyczaj wypełniony kasą/jakimś słabym lootem na wyższych podejrzewam dosyć wartym lootem który idzie na sprzedaż. Jak dla mnie możnaby lekko zmniejszyć szansę na wypadnięcie z ciebie eq, co do plecaka to trudno Tibia stara się być jakaś w miare rzeczywista więc trzeba przeboleć, co do expa hmm... dobrze by było żeby zamiast te 10% czy ile tam się traci z całego zdobytego expa schodziło z paska np. 40%, skille... i tu chyba najlepiej byłoby żeby nie spadały bo odrabianie ich to udręka totalna i żadna z tego przyjemność i można łatwo zniechęcić się do gry. Tak sprawa wygłada dla mnie jeśli się komuś coś niepodoba to trudna taka jest moja opinia.

Btw. Nie znam się zbyt dobrze na marketingu ale chyba to wygląda tak. Każdy gracz Facc=potencjalny klient(zakup Pacca). Nie wiem czy CipSoft ma za dużo kasy czy mają klapki na oczach ale łatwo można zauważyć tysiące osób odchodzących z Tibi przez deada bo np. nie każdemu chce się iść na trolle czy coś w tym stylu zbierać kasę na głupiego p seta który wypadł mu przy deadzie a nie miał żadnych oszczędności czy kolegów którzy przyjdą z pomocą. Wprowadzenie systemu skulli napewno miało na celu zmniejszenie liczby PK -> mniejsza ilość zgonów ale niestety nie problem jest jakiemuś mid lvlowi zrobić 20lvl sorca czy druida i z kolegą wybrać się do kopalni na "hunta" w celu łatwego zdobycia run/trochę kasy/jakiegoś k seta albo czegoś w tym stylu. Zmniejszenie dropu itemów przy deadzie napewno drastycznie zmniejszyłoby liczbę PK - zostaliby tylko ci którzy to robią "dla zabawy"(nie widzę zabawy w udupianiu słabszych ale cóż) bo to byłby większy waste niż expienie na "nielootodajnych" potworach i napewno zmniejszyłoby liczbę emigrantów z Tibi poprzez stracenie EQ i wreszcie możnaby spokojnie poexpić/pogadać z ludźmi a nie rozglądać się na wszystkie strony w poszukiwaniu PKerów i nie daniu zagadania się co może grozić śmiercią. W większości mmorpgów PK są tępieni bo zabijają oni ot tak bo w nich nie można liczyć na loota, w Tibi Pk czasem wręcz szczycą się zabiciem o 20lvl słabszego gracza i chwalą się lootem żal.pl ale gdybać se możemy CipSoft zrobi co będzie chciał my jako gracze nie możemy dosłownie NIC.

Ale się rozpisałem przepraszam za ewentualne błędy ale gdy tekst jest długi szukanie błędów jest trudne
stary 06-07-2006, 23:34   #34
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

@Up dobrze powiedziane

Jak dla mnie starty powinny wynosic jakies 5%, dla pacc z promocja 3% (blessow by nie bylo, albo moglby byc jeden ale drogi)
stary 06-07-2006, 23:40   #35
Szczepan126
Użytkownik Forum

Szczepan126's Avatar

Data dołączenia: 14 05 2006
Lokacja: Knurów

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Holius
Profesja: Elite Knight
Gildia: Homicidium
Świat: Eternia
Szczepan126 ma numer GG 7676293 Szczepan126 ma login Tlenu szczepan126@o2.pl
Domyślny

@up @ up

Szczeże jak wam nie pasuje to poprostu nie grajcie a nie sie żalicie ze straty powinny być równe 0
Szczepan126 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2006, 00:52   #36
Nephar
Użytkownik Forum

Nephar's Avatar

Domyślny

@UP
Pokaż 1 słownie: jedno miejsce gdzie napisałem że chcę aby nie było konsekwencji śmierci :>
Ja się nie żalę tylko piszę jak jest i jak by mi się podobało. Może zacytowałbyś "mistrzu" co ci się nie podoba?

Btw. Twój post nie wnosi nic do tematu - pospolity spam, nabijanie postów
stary 07-07-2006, 01:30   #37
Zgredeczek
Użytkownik Forum

Zgredeczek's Avatar

Data dołączenia: 28 12 2005

Imię: Shun Chass
Profesja: Elder Druid
Świat: Shivera
Poziom: 31
Poziom mag.: 44
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fillipex
@up

Wiesz..... ta gra jest zrobiona dla osob ktorzy za nia placa... dla "facc'ow" jest w okrojonej i ciezszej wersji tak jakby... jak masz pacca i blessy.. to spada Ci symbolicznie... 2% tylko wiec all jest good ;] ja tam moge sie z tym pogodzic ze strace 10%... napewno kazdy dead czegos Cie nauczy wiec stratny nie ebdziesz ) Dluzej posiedzisz tylko na odrabianiu

Wlasnie, na kazdym deadzie nauczysz sie operowaniem postaci, jak i dowiesz sie na co jestes narazie za slaby
Zgredeczek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2006, 09:03   #38
Nephar
Użytkownik Forum

Nephar's Avatar

Domyślny

Tak a przy okazji będziesz go odrabiał 2 tygodnie a kase możliwe że nawet dłużej
stary 07-07-2006, 10:23   #39
malas menilan
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 22 01 2006
Lokacja: Włocławek

Profesja: Knight
Świat: aurea
Poziom: 67
Skille: 83/79
Poziom mag.: 6
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
Czas skillowania jest absurdalny w stosunku do zysku, do tego jeszcze straty skillow przy smierci, ktore na wyzszych levelach ida w setki godzin.

Zakladajac, ze knight na 100 lev ma blessy ( czyli nie ginie za czesto i jest ubezpieczony ) traci przy smierci mniej niz 1M expa ( dokladne liczby nie sa wazne ). Dajmy mu 90/90, spokojnie jest w stanie odrobic straty w ciagu 20-30h. Jednoczesnie traci 1-1,5 skilla co oznacza w praktyce minimalnie 70-100 godzin treningu.

Sorry nie czytałem dalszych wypowiedzi od tego momentu ale powstrzymać się nie mogę....

Tak więc

knight na 100 lvl majacy blesy traci okolo 400k expa w sumie to chyba nawet mniej kolo 250-300k to po pierwsze

po drugie taki knight jest to w stanie odrobic w jeden dzien.... a nie 20 godzin jeden dzien w sensie pojdzie gdizes na 8h i jest na +

majac blessy twoje skille równiez spadaja przy śmierci o 2%
z kazdym uderzeniem broni zdobywasz punkty umiejetnosci i ilosc tych punktow przelicza się na cyferke obok <rodzaj broni> fighting oraz pasek z % ponizej tego napisu.

majac blessy spada mniej tak jest i basta.

nie zapominajcie ze 4 z 5 blessow są dostępne dla facc wiec zawsze to tylko 6% straty zamiast 10.

I jeszcze jedno Tibia nie wiele ma wspolnego z prawdziwym życiem ale załórzmy taką sytuacje.

złamałeś noge (tibijskie "you are dead") noga się zrosła zdjęto ci gips (zalogowałeś się w temple) noga nie jest sprawna tak samo jak przed wypadkiem musisz isc na jakas rehabilitacje itd (odrabianie skilli expa mllv etc.)

pozdrawiam
malas menilan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-07-2006, 11:26   #40
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez malas menilan
Tak więc

knight na 100 lvl majacy blesy traci okolo 400k expa w sumie to chyba nawet mniej kolo 250-300k to po pierwsze
Nie majac blessow traci 1,5M+. Na to juz nie wpadles ? Mozna oddzielnie zalozyc wariant z blessami/ promo/ bez czegokolwiek ale tu chodzilo tylko i wylacznie o to ze czas odrabiania levela nawet bez zadnych dodatkow w stosunku do czasu treningu jest absurdalnie maly ( albo raczej trening jest absurdalnie dlugi ).

Cytuj:
po drugie taki knight jest to w stanie odrobic w jeden dzien.... a nie 20 godzin jeden dzien w sensie pojdzie gdizes na 8h i jest na +
Maksymalnie 20-30 godzin spokojnego expienia, pewnie ze zaladowany runami knight jest w stanie to odrobic w 3-4 godziny ale nie o to chodzilo (abstrahujac od tego co napisalem wyzej - 1,5M )

Cytuj:
majac blessy twoje skille równiez spadaja przy śmierci o 2%
Trudno powiedziec o 2% czego ( calkowitego czasu treningu czy czasu treningu od ostatniego awansu ? ). Jesli calkowitego czasu - tracisz i tak baardzo duzo w stosunku do levelu.

Cytuj:
z kazdym uderzeniem broni zdobywasz punkty umiejetnosci i ilosc tych punktow przelicza się na cyferke obok <rodzaj broni> fighting oraz pasek z % ponizej tego napisu.
Expiac - _przynajmniej_ 3-5x wolniej niz przy treningu.

Cytuj:
złamałeś noge (tibijskie "you are dead") noga się zrosła zdjęto ci gips (zalogowałeś się w temple) noga nie jest sprawna tak samo jak przed wypadkiem musisz isc na jakas rehabilitacje itd (odrabianie skilli expa mllv etc.)
Ale lamiac noge nie musisz rehabilitowac reki i uczyc sie od nowa alfabetu.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania